Revista romana de jurisprudenta nr. 5/2009
Revista romana de jurisprudenta nr. 5/2009
Pret de coperta: 35,00
10,50 lei (-70%)
Periodice
Revista romana de jurisprudenta nr. 5/2009

Pret de coperta: 35,00

10,50 lei

Economisesti 70%

Disponibilitate: In stoc

Adauga in cos

Te contactam noi

Ridicare personala de la sediul UJmag
Comanda produsul si vino sa-l ridici din sediu azi, 08.30-17.00

Livrare prin curier
Timp estimat de livrare: 2 zile lucratoare

Termen de livrare

2 zile lucratoare

Reduceri

Oferte speciale exclusive

Comanda direct la

Telefon: 0733.673.555

Plateste cu cardul

Protectia platii online

Revista Romana de Jurisprudenta (RRDJ) este o publicatie a Editurii Universul Juridic, special creata pentru a deveni suportul publicistic adecvat, deschis unor analize si comentarii aprofundate si deopotriva critice ale problemelor cu care se confrunta practica judecatoreasca actuala.

Aparuta in anul 2009, Revista Romana de Jurisprudenta a reusit sa devina o revista dinamica si utila, mai apropiata de practicienii dreptului si de nevoile lor, oferindu-le,  in acelasi timp, suport pentru abordari teoretice dar si practice.
Revista se propune drept un nou for de studiu si aprofundare a principalelor ramuri de drept, intr-o optica sectoriala, nu doar nationala, din perspectiva practica, jurisprudentiala, preocuparea esentiala a revistei constand in surprinderea celor mai importante, actuale si arzatoare probleme, pentru a le aduce in lumina, a le supune dezbaterii si schimbului de opinii spre folosul tuturor.

Revista se adreseaza cu precadere practicienilor dreptului, fiind vizati magistratii, avocatii, consilierii juridici si, in genere, toti juristii implicati ori interesati de jurisprudenta, bucurandu-se de sprijinul unor colaboratori principali cu o vasta experienta: dna judecator Mihaela Tabarca, dna judecator Gabriela Bogasiu, dna judecator Livia Stanciu, dna avocat Magda Volonciu, dl avocat Gheorghe Buta.

Propunandu-si sa ofere o panorama completa si constant actualizata a jurisprudentei, Revista cuprinde in paginile sale sectiuni de practica judiciara comentata sau adnotata, "la zi", atat a instantelor romane, cat si a Curtii de la Luxemburg si a Curtii de la Strasbourg, ce reprezinta cea mai mare parte din economia acesteia, dar si editoriale, analize si sinteze de jurisprudenta pe teme actuale de drept.

    I. CURTEA DE JUSTITIE A COMUNITÃTILOR EUROPENE
    1. Intrebare preliminara adresata Curtii de Justitie a Comunitatii Europene (CJCE) de catre o instanta nationala. Directiva VI TVA - articolele 2, 4, 13, B, lit. d), pct. 5 si art. 17 - Directiva 2006/112/CE - articolele 2, 9, 135, par. 1, lit. f) si art. 168 - Cedarea de catre o societate-mama a unei filiale a sa, precum si a participatiei sale intr-o alta societate controlata - Campul de aplicare al TVA - Exonerari - Operatiuni de prestari servicii contractate cu ocazia unei cesiuni de actiuni - Deductibilitatea TVA (comentariu de avocat Bogdan Popescu)
    2. Solutionarea conflictelor de competenta jurisdictionala reziduala de drept international privat in materie de divort intre instantele statelor membre ale Comunitatilor Europene se face exclusiv de catre normele comunitare de drept international privat si nu de normele interne de drept international privat ale unui stat membru (comentariu de dr. Viviana Onaca si Ioana Burduf)
    3. Solutionarea conflictelor de competenta jurisdictionala de drept international privat in materie de divort intre instantele statelor membre ale Comunitatilor Europene in cazul in care ambele parti au fiecare dubla cetatenie, care este atat comuna, cat si a doua state membre, pe parcursul desfasurarii unui proces de divort in apel intr-un stat membru in care se invoca - pe cale incidentala - exequaturul unui divort pronuntat in alt stat membru. Chiar daca instante din mai multe state membre ar fi sesizate conform criteriului cetateniei comune a celor doua state membre, conflictul de competenta se solutioneaza prin aplicarea normei de litispendenta, iar exercitarea dreptului la libera circulatie a persoanelor si accesul international la justitie trebuie asigurat in mod egal si prin aplicarea normelor comunitare de drept international privat in raport cu statele care au aderat recent la Uniunea Europeana (comentariu de dr. Viviana Onaca si Ioana Burduf)

    II. CURTEA EUROPEANÃ A DREPTURILOR OMULUI
    CRONICA JURISPRUDENTEI CURTII EUROPENE A DREPTURILOR OMULUI - IULIE-AUGUST 2009
    4. Violarea art. 3 din Conventie prin neluarea de catre autoritati a masurilor necesare protectiei integritatii fizice a reclamantului
    5. Articolul 6 din Conventie. Accesul la un tribunal si taxele de timbru. Articolul 41. Obligatia Statului condamnat de CEDO
    6. Revizuirea unei hotarari judecatoresti definitive in temeiul art. 322 pct. 4 C. pr. civ. Deosebirea de cauzele Brumarescu si Androne. Revizuire promovata de o parte din procedura initiala. Infractiune savarsita de expert. Eroare identificabila in cursul procedurii initiale. Neexercitarea cailor ordinale de atac, susceptibile sa duca la inlaturarea unei astfel de erori. Violarea art. 6 § 1 din Conventie ca urmare a incalcarii principiului securitatii raporturilor juridice prin admiterea cererii de revizuire impotriva unei hotarari judecatoresti definitive
    7. Lipsa de independenta si de impartialitate obiectiva a asistentilor judiciari. Rolul si functia acestora conform legislatiei in vigoare la momentul faptelor. Incalcarea dreptului la un tribunal independent si impartial garantat de art. 6 § 1 din Conventie. Nepronuntarea instantei de recurs asupra unei chestiuni incidentale invocate de recurent privind aplicarea in speta a unei decizii a Curtii Constitutionale cu efecte erga omnes. Caracterul pertinent si incident al acestei chestiuni. Obligatia instantelor de motivare a hotararilor judecatoresti. Incalcarea echitatii procedurii garantata de art. 6 § 1 din Conventie###

    III. CRONICA JURISPRUDENTEI CURTII CONSTITUTIONALE - IULIE-NOIEMBRIE 2009
    8. Decizia nr. 1008 din 7 iulie 2009 referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 224/2008 pentru modificarea art. 5 alin. (2) din Legea nr. 415/2002 privind organizarea si functionarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (nota de lect. univ. dr. George Girlesteanu)
    9. Decizia nr. 1074 din 8 septembrie 2009 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 2 lit. a) si art. 8 lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii
    10. Decizia nr. 1.112 din 8 septembrie 2009 cu privire la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 27 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala (nota de doctorand Adriana-Florina Balasoiu)
    11. Decizia nr. 1295 din 12 octombrie 2009 privind sesizarea grupurilor parlamentare ale Partidului Democrat - Liberal pentru constatarea neconstitutionalitatii motiunii de cenzura cu titlul "11 impotriva Romaniei", initiata de 123 de deputati si senatori ai grupurilor parlamentare ale PNL, UDMR si PSD + PC (nota de lect. univ. dr. George Girlesteanu)
    12. Decizia nr. 1.178 din 17 septembrie 2009 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 4 lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, precum si a ordonantei de urgenta in ansamblul sau (nota de asist. univ. dr. Elena Madalina Nica)
    13. Decizia nr. 1.317 din 13 octombrie 2009 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 373/3 alin. (1) si alin. (11) din Codul de procedura civila
    14. Decizia nr. 1.258 din 8 octombrie 2009 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor Legii nr. 298/2008 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii, precum si pentru modificarea Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice [nota de doctorand Madalina-Cristina Putinei (Mihai)]
    15. Decizia nr. 1.266 din 8 octombrie 2009 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 322 pct. 9 si art. 725 alin. (3) din Codul de procedura civila [nota de doctorand Madalina-Cristina Putinei (Mihai)]
    16. Decizia nr. 1.271 din 8 octombrie 2009 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 2 alin. (1) lit. a) si h) din Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 si art. 329 C. pr. civ. [nota de doctorand Madalina-Cristina Putinei (Mihai)]
    17. Decizia nr. 1.037 din 9 iulie 2009 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 28 alin. (2) din Legea concurentei nr. 21/1996 (nota de doctorand Oana Maria Balan)
    18. Decizia nr. 1.040 din 9 iulie 2009 privind constitutionalitatea dispozitiilor art. 154, art. 155 si art. 156 din Regulamentul Camerei Deputatilor (nota de doctorand Oana Maria Balan)
    19. Decizia nr. 1.290 din 8 octombrie 2009 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 15 din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, art. 43 alin. (3) si art. 62 din Codul familiei si art. 2 alin. (1) si art. 7 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 41/2003 privind dobandirea si schimbarea pe cale administrativa a numelor persoanelor fizice (nota de doctorand Oana Maria Balan)
    20. Decizia nr. 1414 din 4 noiembrie 2009 referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a Legii privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International (nota de doctorand Irina Marina Lazar)
    21. Decizia nr. 1.415 din 4 noiembrie 2009 referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice (nota de doctorand Irina Marina Lazar)
    22. Decizia nr. 1.034 din 9 iulie 20092) referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 403 alin. (1) C. pr. civ. (nota de asist. univ. dr. Sonia Draghici)
    23. Decizia nr. 1.036 din 9 iulie 2009 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 298 alin. (2) ultima liniuta din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii
    24. Decizia nr. 1.321 din 13 octombrie 2009 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 318 din Codul de procedura civila###

    IV. DREPT ADMINISTRATIV
    25. Achizitii publice. Calitatea procesuala pasiva a castigatorului licitatiei. Obiectul contestatiei. Oferta inacceptabila. Indeplinirea conditiilor minime de calificare. Participarea la procedura de licitatie intr-un consortiu
    26. Hotarare pronuntata de instanta de contencios administrativ. Obligatiile stabilite prin dispozitiv. Procedura de executare. Titularul obligatiei de executare
    27. Nesolutionarea in termenul legal a unei cereri adresate Consiliului judetean. Titularul obligatiei de a raspunde petitionarului. Autoritate deliberativa
    28. Politist. Functionar public cu statut special. Incetarea raportului de serviciu prin pensionare. Sume cuvenite cu titlu de ajutor potrivit art. 69 din Legea nr. 360/2002. Executarea unor debite prin poprire
    29. Procedura contenciosului administrativ. Recurs. Analiza motivelor prevazute la art. 304 pct. 4 si 7 C. pr. civ. Act administrativ unilateral cu caracter normativ adoptat de o autoritate a administratiei publice locale. Scopul si limitele normarii. Reglementarea unor contraventii

    V. DREPT CIVIL SI DREPT PROCESUAL CIVIL
    30. Actiune civila avand ca obiect constatarea nulitatii unei expertize tehnice judiciare efectuate intr-o alta cauza. Inadmisibilitate. Lipsa de interes
    31. Competenta exclusiva. Admisibilitatea stramutarii pricinii (comentariu de prof. univ. cons. dr. Ion Deleanu)
    32. Contestatie la executare. Tert fata de raportul juridic obligational. Conditia dovedirii vatamarii (comentariu de Judecator dr. Gabriela Cristina Frentiu)
    33. Executarea silita a hotararii de partaj. Obligarea debitorului la plata cheltuielilor de executare
    34. Legea nr. 272/2004. Masuri de protectie speciala in cazul minorului care a savarsit o fapta penala si care nu raspunde penal (comentariu de Judecator Raluca Trandafir)
    35. Mostenitori ai proprietarului deposedat care au solicitat reconstituirea dreptului de proprietate in baza Legii nr. 18/1991 si respectiv a Legii nr. 169/1997. Exceptie de la principiul indivizibilitatii masei succesorale
    36. Nulitate recurs. Motive de ordine publica. Consecinte (comentariu de Judecator dr. Gabriela Cristina Frentiu)
    37. Rezolutiunea conventiei de vanzare-cumparare. Administrarea probelor. Marturisirea. Aprecierea probatiunii (comentariu de Judecator Gheorghe Vidican)

    VI. DREPT COMERCIAL
    38. Act fraudulos incheiat prin mandatari. Buna sau reaua-credinta a mandatarilor. Efecte asupra actului
    39. Angajarea raspunderii personale patrimoniale a persoanelor care au cauzat starea de insolventa a debitoarei. Debitoare - asociatie familiala. Statutul juridic pe care il are o asociatie familiala anterior intrarii in vigoare a O.U.G. nr. 44/2008 si dupa aceasta reglementare
    40. Constituirea si inmatricularea in Registrul Comertului a unei societati. Elemente distinctive fata de denumirea altei societati, excluzandu-se posibilitatea confuziei. Evitarea unui conflict juridic (comentariu de Judecator Veronica Danaila)
    41. Domeniul de reglementare al legii insolventei. Asociatiile de proprietari (nota de Judecator Nicoleta Tandareanu)
    42. Inadmisibilitatea aplicarii dispozitiilor art. 581 si urm. C. pr. civ. privind ordonanta presedintiala in cadrul procedurii insolventei
    43. Respectarea termenului stabilit in cadrul procedurii insolventei de inregistrare a cererii de inscriere a creantei. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o creanta pentru a se accepta inscrierea pe tabelul de obligatii. Dovada unei datorii comerciale prin prisma prevederilor art. 46 C. com. (comentariu de conf. univ. dr. Vasile Nemes)###

    VII. DREPTUL MUNCII SI ASIGURÃRILOR SOCIALE
    44. Dreptul muncii si asigurarilor sociale. Drepturi salariale. Sporul de permanenta de 25% (comentariu de Judecator Adeluta Carmen Mateescu si prof. univ. dr. Magda Volonciu)
    45. Dreptul muncii si asigurarilor sociale. Drepturi salariale. Transe suplimentare de vechime in invatamant (nota de Judecator Adeluta Carmen Mateescu)
    46. Neexecutarea clauzelor contractului individual de munca de catre angajator. Consecinte (comentariu de judecator, conf. univ. dr. Marioara Tichindelean si prof. univ. dr. Magda Volonciu)
    47. Raspunderea patrimoniala a angajatorului pentru daune morale produse salariatului. Conditii de angajare a raspunderii (comentariu de S.C.A. Ligia Catuna si Asociatii - Av. Delia Baroianu si prof. univ. dr. Magda Volonciu)
    48. Recalculare si actualizare pensii militare de stat
    49. Sanctiune disciplinara. Conditii (nota de judecator, conf. univ. dr. Marioara Tichindelean)

    VIII. DREPT PENAL SI DREPT PROCESUAL PENAL
    50. Complicitate la infractiunea de uz de fals prevazuta de art. 26 raportat la art. 291 teza I C. pen. Caracterizare. Elemente constitutive. Consecinte
    51. Exceptia de nelegalitate a unui act administrativ invocata in cadrul unui proces penal. Modalitate de solutionare. Chestiune prealabila in procesul penal. Conditii. Exceptia de neconstitutionalitate. Conditii de admisibilitate
    52. Infractiunea de nerespectare a hotararilor judecatoresti. Elemente constitutive
    53. Infractiunea prevazuta de art. 184 alin. (2) si (4) C. pen. Caz fortuit. Daune morale. Criterii de evaluare
    54. Liberarea provizorie. Conditiile liberarii. Restituirea cautiunii
    55. Minor. Individualizarea pedepselor. Nedenuntarea unor infractiuni. Elemente constitutive
    56. Plangere impotriva masurii asiguratorii. Inadmisibilitate
    57. Plangere penala adresata direct instantei. Plangere care nu intruneste cerintele prevazute in art. 222 alin. (2) C. pr. pen. Solutii (nota de Judecator Livia Stanciu)
    58. Procedura prevazuta de art. 278/1 C. pr. pen. Natura juridica. Acte premergatoare efectuate de organele de politie
    59. Recurs gresit calificat si judecat ca apel. Admisibilitatea recursului impotriva deciziei penale pronuntata in acest caz (comentariu de Judecator Costica Dita)
    60. Revocarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere. Conditii (nota de Judecator Simona Daniela Encean)

  • Titlu: Revista romana de jurisprudenta nr. 5/2009
  • Pret: 35,00 RON
  • ISBN: 1844-645000905
  • Format: Acad 17x24
  • Pagini: 280
Votul cititorilor: (0 voturi)
Daca ai citit aceasta carte, spune si celorlalti cat de mult ti-a placut!
Vot:
Numele tau:
Email:
Titlu:
Parerea ta:
Revista romana de jurisprudenta nr. 5/2009
Recomanda unui prieten
Comanda telefonica

Vrei sa faci o comanda si nu ai timp?
Introdu numarul de telefon, iar un operator UJmag.ro te va suna
in cel mai scurt timp si iti va cere telefonic restul datelor necesare.

Aboneaza-te la newsletter
Fii la curent cu reducerile!

Parteneri Gold:
Parteneri Silver:
Parteneri Media:
Va recomandam:

Copyright 2008-2024 Universul Juridic Magazin SRL. Toate drepturile rezervate

Comanda prin telefon

0733.673.555
Adaugare in Cos
Produsul a fost adaugat in Cosul de Cumparaturi.
Precomanda
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Precomanda cu plata in avans
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Rezerva
TE RUGAM SA FACI REZERVAREA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai rezervat nu este disponibil in stoc.
Ujmag.ro va depune toate diligentele pentru a comanda aceasta carte pentru tine.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Adauga in cos