Conferință [CUM A FOST] Conferința „Noile Coduri penale la 5 ani de la intrarea în vigoare”

4300       0

[CUM A FOST] Conferința „Noile Coduri penale la 5 ani de la intrarea în vigoare” 📅 22 - 23 martie 2019 Cluj-Napoca [CUM A FOST] Conferința „Noile Coduri penale la 5 ani de la intrarea în vigoare”

Data 22 - 23 martie 2019
Locația Grand Hotel Napoca

Un eveniment de referință la Cluj – Conferința „Noile Coduri Penale la 5 ani de la intrarea în vigoare”

 

Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai, INPPA – Centrul Teritorial Cluj, cu sprijinul Baroului Cluj și în colaborare cu Editura Universul Juridic au organizat în zilele de 22 și 23 Martie 2019 în sala mare a Grand Hotel Napoca, conferința aniversară intitulată „Noile Coduri Penale la 5 ani de la intrarea în vigoare”.

 

A fost un eveniment de marcă, desfășurat pe parcursul a două zile pline, care a reunit peste 240 de participanți, care au asistat la prelegeri extrem de interesante ale cadrelor universitare invitate, dar și ale unor practicieni de prestigiu.

 

Conferința a fost deschisă de gazdele îndatoritoare, prof. univ. dr. Florin Streteanu, Decanul Facultății de Drept UBB Cluj și Av. dr. Mircea Pop, Directorul adjunct al INPPA – Centrul Teritorial Cluj, alături de invitatul special al conferinței, prof. univ. dr. Nicolae Volonciu , de la Facultatea de Drept din cadrul Universității București.

 

Sub remarcabila monitorizare a discuțiilor, făcute de moderatorii secțiunilor, prof. univ. dr. Gheorghiță Mateuț,  prof.  univ. dr. Nicolae Volonciu, prof. univ. dr. Valerian Cioclei și prof. univ. dr. Anastasiu Crișu, distinșii lectori au conferențiat pe temele propuse și au răspuns întrebărilor formulate de participanți.

 

În pauza  de prânz a primei zile a  conferinței a avut loc și o memorabilă lansare carte organizată de Editura Universul Juridic, în fapt o ambițioasă reeditare anastatică a operei profesorului Traian Pop –  ”Drept procesual penal” (Volumul I: Partea introductivă;  Volumul II: Partea generală; Volumul III: Partea generală (continuare) și Volumul IV: Partea specială)

 

Cea de-a doua zi a continuat să suscite interesul asistenței prin abordările profesionale ale lectorilor moderați de prof. univ. dr. Florin Streteanu, Conf. univ. dr. Maria-Ioana Mărculescu-Michinici și  prof. univ. dr. Sergiu Bogdan.

 

Pe lângă gazdele și moderatorii susmenționați, în  decursul celor două  zile dedicate aniversării celor 5 ani de la  intrarea în vigoare a noilor Coduri  Penale,  au mai avut intervenții aplaudate  la scenă deschisă următorii:  Conf. univ. dr. Radu Chiriță, Lector univ. dr. Diana-Maria Ionescu, Conf. univ. dr. Cristian Mitrache, Av. Mihai Neamț, Lector univ. dr. Daniel Nițu , Lector univ. dr. Răzvan-Horațiu Radu , Prof. univ. dr. Cristina Rotaru-Radu, Prof. univ. dr. Ioana Vasiu  și Conf. univ. dr. Andrei Zarafiu.

 

 

 

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

 

 


 

 

Institutul Național Pentru Pregătirea Și Perfecționarea Avocaților, Facultatea de Drept din cadrul Universității Babes-Bolyai, Baroul Cluj și Editura Universul Juridic organizează în zilele de 22 și 23 Martie, conferința „Noile Coduri penale la 5 ani de la intrarea în vigoare”.

Evenimentul va avea loc la Grand Hotel Napoca din Cluj-Napoca, iar prelegerile vor fi susținute de cadre universitare și practicieni de prestigiu.

 

Speakerii conferinței:

Invitat special – prof. univ. dr. Nicolae Volonciu – Facultatea de Drept, Universitatea din București: „Instituția renunțării la urmărirea penală. Contribuții teoretice și practice privitoare la ultimele reglementări în materie”

 Prof. univ. dr. Sergiu Bogdan – Facultatea de Drept, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca: „Articolul 181 din Legea nr. 78/2000 este conceptual un fals sau o înșelăciune?”

Conf. univ. dr. Radu Chiriță – Facultatea de Drept, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca: „Efectele omisiunii Parlamentului și Guvernului de a pune legea penală în acord cu deciziile CCR”

Prof. univ. dr. Valerian Cioclei – Facultatea de Drept, Universitatea din București: „Pseudoprobleme de drept penal” 

Prof. univ. dr. Anastasiu Crișu – Facultatea de Drept, Universitatea din București: „Compatibilitatea procesului penal român cu sistemul procesual penal continental”

Lector univ. dr. Diana-Maria Ionescu – Facultatea de Drept, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca: „Funcția judiciară a acuzării în procesul penal”

Prof. univ. dr. Gheorghiță Mateuț – Facultatea de Drept, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca: „Aspecte procedurale privind tragerea la răspundere penală a persoanei juridic”

Conf. univ. dr. Maria-Ioana Mărculescu-Michinici – Facultatea de Drept, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași: „Noul Cod penal la 5 ani de la intrarea in vigoare. O abordare retrospectivă și de perspectivă”

Conf. univ. dr. Cristian Mitrache – Facultatea de Drept, Universitatea din București: „Aspecte controversate privind aplicarea pedepsei în cazul pluralității intermediare  de infracțiuni”

Av. Mihai Neamț – Baroul Cluj, lector INPPA – Centrul Teritorial Cluj: „CCR vs. ICCJ. Divergențe principiale”

Lector univ. dr. Daniel Nițu – Facultatea de Drept, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca: „Recursul compensatoriu. Dificultăți în aplicarea practică”

Lector univ. dr. Răzvan-Horațiu Radu – Facultatea de Drept, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, procuror Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, fost agent guvernamental al României la CEDO și CJUE: „Prescripția răspunderii penale. Noi evoluții teoretice și practice”

Prof. univ. dr. Cristina Rotaru-Radu – Facultatea de Drept, Universitatea din București, judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, directorul Institutului Național al Magistraturii: „Spălarea de bani înainte și după decizia Curții Constituționale”

Prof. univ. dr. Florin Streteanu – Facultatea de Drept, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca: „Câteva reflecții pe marginea Deciziei nr.650/2018 a Curții Constituționale”

Prof. univ. dr. Ioana Vasiu – Facultatea de Drept, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca: „Identificare electronica și furt de identitate. Protecția vieții private în domeniul datelor biometrice”

Conf. univ. dr. Andrei Zarafiu – Facultatea de Drept, Universitatea din București: „Manifestări procedurale inedite în materie penală”

 

PROGRAMUL CONFERINȚEI:

VINERI, 22 MARTIE

 

8:00-9:00                         Înregistrarea participanților

9:00-9:30                         Deschiderea conferinței

Prof. univ. dr. Florin Streteanu, Decanul Facultății de Drept UBB Cluj

Avocat dr. Mircea Pop, Director adjunct, INPPA – Centrul Teritorial Cluj

Prof. univ. dr. Nicolae Volonciu, invitat special

 09:30-11:00                     Secțiunea 1

Moderator: prof. univ. dr. Gheorghiță Mateuț

Cristina Rotaru-Radu : Spălarea de bani înainte și după decizia Curții Constituționale        

Valerian Cioclei: Pseudoprobleme de drept penal

Florin Streteanu: Câteva reflecții pe marginea Deciziei nr. 650/2018 a Curții Constituționale 

Discuții – sesiune de întrebări și răspunsuri

 11:00-11:30                     Pauză de cafea

11:30-12:30                      Secțiunea 2

Moderator: prof.  univ. dr. Nicolae Volonciu

Anastasiu Crișu: Compatibilitatea procesului penal român cu sistemul procesual penal continental

Gheorghiță Mateuț: Aspecte procedurale privind tragerea la răspundere penală a persoanei juridice    

Discuții – sesiune de întrebări și răspunsuri

 12:30-13:00                    Lansare de carte

Traian Pop, Drept procesual penal, vol. I–IV, Ed. Universul Juridic, 2019

 13:00-14:30                    Pauză de prânz (bufet suedez)

14:30-16:00                     Secțiunea 3

Moderator: prof. univ. dr. Valerian Cioclei

Cristian Mitrache: Aspecte controversate privind aplicarea pedepsei în cazul pluralității intermediare de infracțiuni

Răzvan-Horațiu Radu: Prescripția răspunderii penale. Noi evoluții teoretice și practice

Ioana Vasiu: Identificare electronică și furt de identitate. Protecția vieții private în domeniul datelor biometric

 16:00-16:30                   Pauză de cafea

16:30-18:00                    Secțiunea 4

Moderator: prof. univ. dr. Anastasiu Crișu

Nicolae Volonciu, Cătălin Marin:  Instituția renunțării la urmărirea penală. Contribuții teoretice și practice privitoare la ultimele reglementări în materie

Diana-Maria Ionescu: Funcția judiciară a acuzării în procesul penal

Andrei Zarafiu: Manifestări procedurale inedite în materie penală

Discuții – sesiune de întrebări și răspunsuri              

 18,00-18,15                    Concluzii. Închiderea primei zile a Conferinței

SÂMBĂTĂ, 23 MARTIE

 09:00-11:00                    Secțiunea 5

 Moderator: prof. univ. dr. Florin Streteanu

 Radu Chiriță: Efectele omisiunii Parlamentului și Guvernului de a pune legea penală în acord cu deciziile CCR

 Maria-Ioana Mărculescu-Michinici: Noul Cod penal la 5 ani de la intrarea in vigoare. O abordare retrospectivă și de perspectivă

 Sergiu Bogdan:  Articolul 181 din Legea nr. 78/2000 este conceptual un fals sau o înșelăciune?

                                             Discuții – sesiune de întrebări și răspunsuri

11:00-11:30                    Pauză de cafea

11:30-13:00                    Secțiunea 6

Moderator: prof. univ. dr. Sergiu Bogdan

Mihai Neamț:  CCR vs. ICCJ. Divergențe principiale

Daniel Nițu: Recursul compensatoriu. Dificultăți în aplicarea practică

 13,00-13,15                     Concluzii. Închiderea conferinței

 

Lansare de carte

În cadrul conferinței, va avea loc lansarea reeditării anastatice a operei profesorului Traian PopDrept procesual penal:

– Volumul I: Partea introductivă

– Volumul II: Partea generală

– Volumul III: Partea generală (continuare)

– Volumul IV: Partea specială

 

TAXA DE PARTICIPARE: 320 lei / persoană

Stagiari: 250 lei / persoană (avocați, judecători, procurori, auditori INM)

Avocați definitivi din Barourile Cluj și Bistrița-Năsăud: 300 lei / persoană.

 

Plata taxei pentru participare se efectuează doar prin transfer bancar în contul INPPA-Centrul Teritorial CLUJ (CUI 26292146), RO81 BTRL 0130 1205 S425 23XX, deschis în LEI la Banca Transilvania.
În cadrul ordinului de plată, la rubrica „detalii” trebuie precizate numele și prenumele persoanei / persoanelor pentru care se efectuează plata taxei de participare. Ordinul de plată va fi păstrat, reprezentând cheltuială deductibilă, conform legislației fiscale.

 

 

Taxa include mapa conferinței, ecuson și certificat de participare, pauzele de cafea și prânzul din prima zi a conferinței.

Înscrierile vor fi permise în limita locurilor disponibile în sală.

 

Conferința face parte din categoria activităților de formare profesională continuă.

Pentru participarea la lucrările conferinței se vor emite atestate de participare, care pot fi ridicate în a doua zi a conferinței de la un desk special amenajat în acest scop.

Organizatorii au solicitat INPPA ca avocații care participă direct la lu­crări să primească, în baza atestatului de participare, câte 15 puncte de pregătire profesională.

* Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+ și Instagram.

Prin completarea prezentului formular, prin plata taxei de participare și prin participarea dumneavoastră la eveniment, vă exprimați acordul față de filmarea/fotografierea și posibila apariție a imaginii dumneavoastră în materialele filmate/fotografice, destinate diseminării pe canalele arătate. [/vc_column_text][/vc_column]

[CUM A FOST] Conferința „Noile Coduri penale la 5 ani de la intrarea în vigoare” was last modified: martie 25th, 2019 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: