Biblioteca DREPTUL INSOLVENTEI
● Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă a fost adoptată de curând în România. Noua lege, gândită sub semnul echilibrului și al eficienței, urmează principiile general valabile pe plan mondial în domeniul insolvenței și noile abordări ale Comisiei Europene în materie, urmărind maximizarea gradului de valorificare a activelor și de recuperare a creanțelor, acordarea unei șanse reale de redresare debitorilor onești, transparență și previzibilitate în procedură, asigurarea unui tratament egal al creditorilor de același rang, precum şi procese de insolvenţă derulate în termene rezonabile.
● De asemenea, o problemă de maximă actualitate este insolvenţa persoanei fizice, aflată în dezbatere parlamentară în prezent, România fiind printre ultimele state din Uniunea Europeană care nu are o reglementare în acest domeniu.
● În acest context, iniţiativa Editurii Universul Juridic de a lansa, în colaborare cu Institutul Național de Pregătire a Practicienilor în Insolvență (INPPI), colecţia Biblioteca Dreptul Insolvenţei este salutară, lucrările din cadrul colecţiei fiind utile pentru îmbunătăţirea competenţelor profesionale şi formarea continuă a juriştilor implicaţi în acest domeniu (judecători, practicienii în insolvenţă, avocaţi, consilieri juridici), mediului juridic în general, dar şi mediului de afaceri sau mediului universitar, pentru pregătirea adecvată a viitoarelor generaţii de jurişti.
● Colecţia este coordonată din punct de vedere ştiinţific de specialişti recunoscuţi în domeniu, respectiv Nicoleta Ţăndăreanu, doctor în drept comercial, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi autor al unor lucrări de referinţă în materie de insolvenţă, şi Florin Aurel Moţiu, judecător la Curtea de Apel Timişoara, conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Drept a Universităţii de Vest din Timişoara şi coordonator din partea Ministerului Justiţiei la adoptarea Legii nr. 85/2014, ceea ce asigură o înaltă ţinută ştiinţifică lucrărilor publicate în cadrul colecţiei.
● Autorii lucrărilor din cadrul colecţiei sunt judecători, practicieni în insolvenţă, avocaţi, cadre didactice universitare cu experienţă în domeniu, urmând să fie abordate pe larg şi în mod corelat instituţiile relevante de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, atât din perspectivă teoretică, dar şi practică, cu exemple din jurisprudenţă şi cu analize de drept comparat, astfel încât aceste lucrări să constituie adevărate repere pentru practicienii dreptului.