Evenimente 2021

Conferințele revistei „Dreptul”: Parchetul European. Reglementare. Controverse. Explicații 25 februarie, 2021
Conferințele revistei „Dreptul”: Parchetul European. Reglementare. Controverse. Explicații

La 16 decembrie 2021 se împlinesc 150 de ani de când a văzut lumina tiparului primul număr al revistei „Dreptul” – cea mai veche publicație juridică din România și a doua revistă, în ordine cronologică, după „Convorbiri literare”. Cu acest prilej, colegiul de redacție al revistei și editorul acesteia, Uniunea Juriștilor din România, au decis să organizeze, sub egida „Dreptul la 150 de ani”, douăsprezece conferințe științifice lunare, desfășurate pe parcursul anului 2021, având ca partener principal Grupul editorial „Universul Juridic” din București. Cea de-a doua conferință din această serie, cu tema „Parchetul European. Reglementare. Controverse. Explicații”, are rolul de găzdui un schimb de idei foarte util pe tema Parchetului European, instituție care va fi complet operațională în doar câteva săptămâni și care reprezintă o abordare instituțională inovatoare în lupta împotriva criminalității, fiind prima oară când statele membre cedează Uniunii Europene o componentă a suveranității care era considerată un domeniu exclusiv național.

Evenimentul are o dublă semnificație, întrucât cu acest prilej va fi lansată prima monografie de specialitate reprezentativă din România pe această temă, lucrare intitulată „Parchetul European. Reglementare. Controverse. Explicații”, avându-i ca autori pe Adrian Șandru, Mihai Morar, Dorel Herinean și Ovidiu Predescu.

Lucrarea conține o prezentare cuprinzătoare a principalelor subiecte de interes pentru profesioniștii dreptului care interacționează cu procedurile Parchetului European. Totodată, lucrarea încearcă să formuleze răspunsuri cât mai fundamentate pentru un număr amplu de probleme care vor genera dezbateri în perioada următoare. Mai mult, aceasta adresează o serie de întrebări însemnate, pornind de la eficiența Parchetului European în atingerea scopului său declarat și până la aspecte mai punctuale, precum natura termenelor prevăzute de Regulament sau compatibilitatea legislației europene cu reglementările naționale.

 

Conștienți de faptul că în următorii ani va exista o preocupare în dezvoltarea unor proceduri interne care să asigure o abordare unitară în materia investigării infracțiunilor privind frauda care aduc atingere intereselor financiare ale UE (luând în considerare particularitățile a 22 de sisteme juridice) și notând faptul că nu a existat o armonizare a normelor procedurale române cu procedurile EPPO, autorii lucrării oferă explicații pertinente ale Regulamentului EPPO, prin raportare la norme interne de drept procesual, de natură a facilita practicianului înțelegerea acestor proceduri și de a crea pârghii eficiente în vederea protecției drepturilor fundamentale.

Caracterul practic și pragmatic al analizei este datorat și faptului că autorii Adrian Șandru, Mihai Morar și Dorel Herinean sunt avocați care profesează cu precădere în sfera criminalității «gulerelor albe» și care au reprezentat numeroși clienți români și străini în cauze complexe de drept penal economic, care implicau și un pronunțat caracter transnațional. Activitatea practică desfășurată de acești autori a facilitat cercetarea științifică și identificarea problematicilor procedurale generate de globalizarea fenomenului infracțional.

Participarea în cadrul colectivului de autori a profesorului Ovidiu Predescu, personalitate cu o vastă experiență profesională în legătură cu activitatea parchetelor (fost consilier al procurorului general al României) și a administrației publice centrale și locale (fost înalt funcționar în cadrul Guvernului României și fost secretar general al municipiului București), precum și cu o preocupare importantă în dezvoltarea culturii juridice în activitatea procurorilor, constituie o garanție a seriozității radiografierii instituției EPPO și a identificării cadrului instituțional și investigativ în care această unitate de parchet va funcționa.

În consecință, ținând seama atât de noutatea, cât și de complexitatea normelor care reglementează activitatea EPPO, lucrarea «Parchetul European. Reglementare. Controverse. Explicații» reprezintă prima analiză de anvergură din România în care sunt studiate în mod integrat prevederile Regulamentului (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 împreună cu dispozițiile corelative din Codul de procedură penală, în scopul de a releva consecințele aplicării acestora în procesele penale din România.

Lucrarea se relevă a fi de o utilitate deosebită în înțelegerea rapidă, dar aprofundată a procedurilor în care investigația va fi efectuată de EPPO, lansând, totodată, teme de reflecție cu privire la posibilele incongruențe în aplicarea dispozițiilor procedurale” – Jud. dr. Mihail Udroiu

Conferința se va desfășura în format online, la data de 25  februarie 2021, începând cu ora 16:00. Alături de autorii lucrării, evenimentul se bucură de participarea următorilor invitați:

●Av. Giulia Guagliardi – Vicepreședinte European Young Bar Association, Criminal Lawyer at Studio Legale Giovene
●Jud. dr. Mihail Udroiu – Curtea de Apel Oradea
●Proc. dr. Anca Jurma – Direcția Națională Anticorupție, membră a Comisiei de selecție a procurorilor europeni delegați din partea României
● Prof. univ. dr. Augustin Fuerea – Conducător doctorat, domeniul Drept, specializarea Drept comunitar/Dreptul Uniunii Europene
● Prof. univ. dr. Petre Buneci– Facultatea de Drept și Științe Administrative a Universității Ecologice din București
● Conf. univ. dr. Daniel Nițu– Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca

● Gabriel Ungureanu, Director Executiv Wolters Kluwer România

Evenimentul va fi co-moderat de prof. univ. dr. Ovidiu Predescu, Director fondator al publicatiilor „Dreptul” și av. drd. Adrian Șandru, avocat în cadrul act Botezatu Estrade Partners

Partener principal: act Botezatu Estrade Partners.

Parteneri: 

WOLTERS KLUWER România

Tudor. Personal Tailor

 

Programul conferinței:

 

16.00 – 16.15 Deschiderea conferinței.

Intervenție moderatori: prof. univ. dr. Ovidiu Predescu și av. drd. Adrian Șandru

Prezentarea Revistei Dreptul nr. 2/2021

16.15 – 16.30 Lansarea cărții „Parchetul European. Reglementare. Controverse. Explicații”.

Intervenție jud. dr. Mihail Udroiu – autorul prefaței cărții.

 

16.30 – 16.50 Av. Giulia Guagliardi (Vicepreședinte European Young Bar Association): Legislația privind operaționalizarea EPPO din Italia și desfășurarea anchetei EPPO pe teritoriu Italiei – comparativ cu România (intervenție lb. engleză)

 

Intervenție autor, av. Mihai Morar

16.50 – 17.20 prof. univ. dr. Augustin Fuerea: Rațiuni de natură juridică privind instituirea Parchetului European

 

Intervenție autor, prof. univ. dr. Ovidiu Predescu

 

Intervenție autor, av. drd. Dorel Herinean

 

17.20 – 17.45 proc. dr. Anca Jurma: Relația dintre procurorul național și EPPO. Aspecte controversate privind evocarea cauzelor, stabilirea competenței și desfășurarea investigației EPPO.

 

Intervenție autor, av. Mihai Morar

 

17.45 – 18.05 prof. univ. dr. Petre Buneci: Garanțiile procesuale. Dreptul la apărare în ancheta EPPO

 

Intervenție autor, av. drd. Dorel Herinean

 

18.05 – 18.30 conf. univ. dr. Daniel Nițu: Administrarea de probe de către EPPO. O paralelă cu unele instrumente privind cooperarea judiciară: Ordinul European de Anchetă

 

Intervenție autor, av. drd. Șandru Adrian

 

18.30 Închiderea conferinței. Cuvânt de final

 

Cuvânt final colectiv autori

 

Acreditare INPPA

„Conferința este inclusă în programul de pregătire și perfecționare continuă a avocaților. Punctele de pregătire profesională se vor acorda după încheierea conferinței, în baza criteriilor de evaluare INPPA”.

 

 Acreditare INPPI 6 puncte de pregătire profesională

„Conferința este inclusă în programul de pregătire și perfecționare continuă a avocaților și practicienilor în insolvență. Punctele de pregătire profesională se vor acorda după încheierea conferinței, în baza criteriilor de evaluare INPPI”.

 

 

 


Taxa de participare este de 300 lei + TVA/ persoană și include următoarele beneficii:

 

– Acces la vizionarea conferinței video live la calitate 4k

– Acces la înregistrarea video la 3 zile după data evenimentului (o puteți accesa din link-ul primit pe mail)

– Speakeri de calitate, profesori universitari, experți în domeniu

– 20% reducere la următoarele conferințe

– 3 luni acces la abonamentul Universul Juridic Premium, care include printre altele:

Peste 10.000 de opinii juridice atent selecționate de colectivul editorial Universul Juridic, actualizate și segmentate zilnic. Peste 500 de autori consacrați, peste 9.000 de știri juridice, peste 700 de newslettere și o bogată bază de date organizată în funcție de anumite cuvinte-cheie.

Acordarea statutului de membru Senior în ujmag.ro care aduce urmatoarele beneficii:

A) Minimum 20% reducere la carțile editurii Universul Juridic
B) 10% reducere la carțile altor edituri


Accesul la conferință se face online, pe bază de utilizator și parolă.

Detaliile privind modalitatea de acces la conferința video vă sunt transmise în mod automat, prin e-mail, după înscrierea dvs. prin completarea formularului de mai jos.

Conferința video va fi transmisă LIVE la data și ora afișate. De asemenea, înregistrarea VIDEO a conferinței vă va fi pusă la dispoziție în cel mai scurt timp după finalizarea transmisiei LIVE.

Atât transmisia LIVE, cât și înregistrarea VIDEO sunt disponibile doar pe bază de utilizator și parolă pentru persoanele care s-au înscris cu succes prin formularul evenimentului și care au achitat contravaloarea accesului.

Vizualizarea și accesarea transmisiei LIVE și a înregistrării se fac  pe Portalul Universul Juridic. Aveți nevoie doar de o conexiune la internet și nu sunt necesare programe software ori setări tehnice speciale în afară de autentificarea cu utilizator și parolă pe www.universuljuridic.ro


Pentru mai multe detalii, nu ezitați să ne contactați:

0733.674.555 conferintele@universuljuridic.ro

 Pentru inscrieri accesati: https://www.universuljuridic.ro/conferintele-revistei-dreptul-parchetul-european-reglementare-controverse-explicatii/#formular


* Persoanele care au achitat taxa de participare, dar care, din motive obiective, nu mai pot participa la conferință, pot solicita returnarea banilor, cu cel puțin două zile (48 de ore) înaintea evenimentului, la adresa de e-mail: conferintele@universuljuridic.ro.
Solicitările ulterioare nu vor fi luate în calcul, având în vedere costurile logistice aferente manifestării. Mulțumim pentru înțelegere.

* Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, să se regăseasca în arhivele Universul Juridic, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+, Instagram, LinkedIn etc.
Completarea prezentului formular, plata taxei de participare, logarea dumneavoastră în platforma evenimentului sau orice corespondență din partea reprezentanților Universul Juridic, precum și prin participarea dumneavoastră la eveniment, semnifică acceptarea termenilor și condițiilor privind organizarea acestuia. Astfel, vă exprimați acordul pentru procesarea datelor cu caracter personal de către Universul Juridic pentru a primi informații cu privire la acest eveniment/alte evenimente Universul Juridic, oferte și/sau prezentări ale Universul Juridic, dar și newsletter. Tototdată, completând acest formular, vă dați acordul și față de folosirea fotografiilor și/sau înregistrărilor video și posibila apariție a imaginii dumneavoastră în materialele filmate/fotografice, destinate diseminării pe canalele arătate.


Vezi toate evenimentele »

Aboneaza-te la newsletter
Fii la curent cu reducerile!

Parteneri Gold:
Parteneri Silver:
Parteneri Media:
Va recomandam:

Copyright 2008-2022 Universul Juridic Magazin SRL. Toate drepturile rezervate

Comanda prin telefon

0733.673.555
Adaugare in Cos
Produsul a fost adaugat in Cosul de Cumparaturi.
Precomanda
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Precomanda cu plata in avans
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Rezerva
TE RUGAM SA FACI REZERVAREA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai rezervat nu este disponibil in stoc.
Ujmag.ro va depune toate diligentele pentru a comanda aceasta carte pentru tine.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Adauga in cos