

Criminalitatea informatica
- Cod:16796
- Autor: Eliza Ene-Corbeanu
- Publicat de: Editura Universul Juridic
- Colectia: Biblioteca profesionistilor
- Data aparitiei: Mai 2025
- Cuprins
- Rasfoieste
Termen de livrare
2 zile lucratoareReduceri
Oferte speciale exclusiveComanda direct la
Telefon: 0733.673.555Plateste cu cardul
Protectia platii onlineCând infracțiunea nu mai are un spațiu fizic, iar urmele ei sunt linii de cod dispersate în rețele criptate, dreptul penal se vede constrâns sa patrunda într-un teritoriu care nu îi mai aparține, dar pe care este obligat sa-l revendice.
Cartea de fața urmarește tocmai aceasta tensiune: cum poate norma penala sa ramâna funcționala, coerenta și legitima acolo unde fapta e cod, iar vinovația se camufleaza în structuri digitale opace.
Cuprinsul lucrarii
Structurata pe 14 capitole, cartea începe prin a prezenta reglementarea criminalitații informatice (Capitolul I), apoi examineaza infracțiuni specifice precum frauda informatica (Capitolul II), efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos (Capitolul III), falsificarea instrumentelor de plata fara numerar (Capitolul IV) și falsul informatic (Capitolul V). Urmeaza incriminari precum accesul ilegal la un sistem informatic (Capitolul VI), interceptarea ilegala a datelor (Capitolul VII), alterarea integritații datelor (Capitolul VIII) și perturbarea sistemelor informatice (Capitolul IX). Lucrarea continua cu analiza transferului neautorizat de date (Capitolul X), operațiunile ilegale cu dispozitive/software (Capitolul XI) și pornografia infantila în mediul online (Capitolul XII). Finalul evidențiaza metode de compromitere a securitații digitale (Capitolul XIII), noțiuni despre criptomonede (Capitolul XIV), provocarile sistemice generate de criminalitatea informatica (Capitolul XV) și concluzii generale privind direcțiile de consolidare juridico-operaționala (Capitolul XVI).
Puncte forte
Cartea se remarca prin actualitatea informațiilor, fiind la zi cu modificarile legislative naționale și europene, precum GDPR, Directiva (UE) 2013/40 sau Regulamentul (UE) 2023/1114 – MiCA. În plus, include aspecte de jurisprudența naționala și decizii relevante ale Curții Constituționale și ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, aspect ce îi confera autoritate practica. Prin abordarea structurilor de criminalitate organizata și prin exemplificarea metodelor de atac (phishing, ransomware, SIM swapping etc.), lucrarea devine un instrument valoros pentru o înțelegere multidisciplinara a criminalitații informatice. Nu în ultimul rând, lectura este îmbogațita de menționarea unor proiecte europene (OSINT RADAR, ULTRA, PONTUS 3) care scot în evidența cooperarea internaționala necesara combaterii acestui tip de infracționalitate.
Public ținta
Adresata în principal profesioniștilor din domeniul juridic (avocați, magistrați, consilieri juridici etc.), lucrarea reprezinta o resursa importanta și pentru specialiștii IT, practicienii din domeniul bancar sau companii de cybersecurity. Totodata, studenții și masteranzii din domeniul științelor juridice vor gasi în aceasta lucrare un suport teoretic și practic valoros, care îi va ajuta atât la înțelegerea fenomenului, cât și la pregatirea examenelor.
- Titlu: Criminalitatea informatica
- Pret: 79,00 RON
- ISBN: 978-606-39-1728-8
- Format: Academic
- Pagini: 376

Sunt absolventă a Facultății de Drept și a Facultății de Istorie din cadrul Universității București, dar și a studiilor universitare de masterat, Disciplina Geopolitică și Relații Economice Internaționale, Facultatea de Relații Economice Internaționale, Academia de Studii...
Vrei sa faci o comanda si nu ai timp?
Introdu numarul de telefon, iar un operator UJmag.ro te va suna
in cel mai scurt timp si iti va cere telefonic restul datelor necesare.