Dezbaterile RRDPA: Noțiunea de funcționar public. Efecte asupra corupției in mediul privat.
Dezbaterile RRDPA: Noțiunea de funcționar public. Efecte asupra corupției in mediul privat.
Pret de coperta: 357,00
221,34 lei (-38%)
Conferinte
Dezbaterile RRDPA: Noțiunea de funcționar public. Efecte asupra corupției in mediul privat.

Pret de coperta: 357,00

221,34 lei

Economisesti 38%

Disponibilitate: In stoc

Adauga in cos

Te contactam noi

Ridicare personala de la sediul UJmag
Comanda produsul si vino sa-l ridici din sediu azi, 08.30-17.00

Livrare prin curier
Timp estimat de livrare: 2 zile lucratoare

Magazin închis

între 30.04-06.05.2024

Reduceri

Oferte speciale exclusive

Comanda direct la

Telefon: 0733.673.555

Plateste cu cardul

Protectia platii online

Revista Romana de Drept Penal al Afacerilor și Grupul editorial Universul Juridic au organizat luni, 6 iulie, ora 16:00, prima ediție a Dezbaterilor Revistei de Drept Penal al Afacerilor, cu titlul: „Noțiunea de funcționar public. Efecte asupra corupției in mediul privat”.

 

Dezbaterea a fost organizata cu sprijinul unor distinși Parteneri Principali: Casele de avocatura Hotca & AsociațiiZabrauțanu, Popescu & AsociațiiCraznic și Asociații și Țuca Zbarcea & AsociațiiPartenerul aceluiași eveniment a fost compania The Department.

 

Transmisiunea privata, de aproape doua ore, a fost asigurata pe portalul www.universuljuridic.ro, dar și pe platformele Facebook și Youtube.

 

Moderatorul dezbaterii a fost prof. univ. dr., av. Mihai Adrian Hotca, Managing Partner, Hotca & Asociații, iar speakerii invitați au fost prof. univ. dr. Sergiu Bogdan, avocat asociat coordonator al societații de avocați Sergiu Bogdan & Asociații, conf. univ. dr. Mirela Gorunescu, avocat, Baroul București, și av. Augustin Zabrauțanu, Managing Partner, SCA Zabrauțanu, Popescu & Asociații.

 

Dezbaterea a debutat cu o lansare virtuala de carte, o acțiune inedita pentru Universul Juridic, moderator și participanți. Prof. univ. dr. Sergiu Bogdan, avocat asociat coordonator al societații de avocați Sergiu Bogdan & Asociații, și colega sa, asistent univ. dr. Doris Alina Șerban, avocat asociat, Sergiu Bogdan & Asociații, au lansat recent doua volume importante: „Drept penal – Partea speciala”.

 

Primul volum vizeaza infracțiunile contra patrimoniului, contra autoritații, de corupție, de serviciu, de fals și contra ordinii și liniștii publice, iar cel de-al doilea, infracțiunile contra persoanei și contra infaptuirii justiției.

 

Au fost prezentate sumarul și obiectivele celor doua lucrari, exprimandu-se convingerea ca acestea vor fi foarte bine primite de comunitatea juridica de profil.

 

S-a trecut apoi la o mai buna reprezentare a conceptului de funcționar public, dezbatandu-se efectele asupra mediului privat pe care le produce acest concept.

 

Prof. univ. dr., av. Mihai Adrian Hotca a ridicat o intrebare provocatoare: „Este necesara combaterea corupției in mediul privat?”

 

Conf. univ. dr. Mirela Gorunescu, avocat in Baroul București, a raspuns:

 

„Se vede clar și se dovedește ca exista corupție in mediul privat. Exista situații celebre care nu sunt inca soluționate definitiv, dar care dau o imagine cu privire la dimensiunea la care poate ajunge corupția și in acest mediu. Ar trebui sa fim atenți la art. 308 din Codul penal, care definește funcționarii privați și care aduce cu sine reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa. Aceste articol reprezinta o reminiscența care nu ar trebui sa mai existe in legislația romaneasca. De ce? Fiindca genereaza inechitați și inegalitați de tratament, deși, din punct de vedere al situației faptice, lucrurile sunt comparabile. De ce ar trebui ca un interes public sa fie mult mai bine protejat decat un interes privat? Se spune ca, daca interesul este generalizat, este firesc ca limita pedepsei sa fie majorata și cel care aduce atingere acestui interes sa fie pedepsit mai aspru. Dar aceasta concepție tradiționala genereaza urmatoarea situație: daca doi profesori, unul in mediu public și celalalt in mediu privat, primesc foloase necuvenite pentru a favoriza un student, efectele sunt aceleași, dar pedepsele nu! Cred ca in continuare legislația noastra penala este tributara unor concepții care ar trebui depașite și diferențierea pedepselor pentru corupție in mediul public vs. pedepse pentru corupție in mediul privat sa nu mai existe!”

 

„Mi-a atras atenția o sintagma gasita in Decizia ICCJ nr. 20/2014 privind interpretarea dispozițiilor art. 175 alin. (1) și (2) din Codul penal privind funcționarii publici, in care ni se comunica faptul ca sunt situații cand unii funcționari din domeniul privat sunt asimilați celor din serviciile publice și care administreaza bunuri publice. Deci exista tendința de a extinde sfera de activitate a funcționarului public in detrimentul funcționarului privat, pe o cale sau alta.”

Av. Augustin Zabrauțanu, Managing Partner, SCA Zabrauțanu, Popescu & Asociații: „Legat de exemplul profesorului care preda in mediul privat fața de cel care preda in mediul public – aici mai intervine un aspect specific acestei categorii profesionale. Eu nu m-aș uita prea mult la sursa de finanțare a activitații, ci la finalitatea activitații. Diploma de absolvire este, in ambele cazuri, una recunoscuta de statul roman. Același lucru se intampla și la medicii care lucreaza in mediul de stat și privat. Este dificil de stabilit granița unde se oprește dreptul penal. Vom vedea cum se suprapun aici și conceptele de interes public și interes privat, vom vedea daca statul iși dorește sa reglementeze anumite infracțiuni, cum ar fi conflictul de interese.”

 

„Dincolo de faptul ca se creeaza confuzie, devine complicat de raspuns, ca avocat, clienților atunci cand ei intreaba despre riscuri și despre incadrarea infracțiunii lor. Norma de drept penal se adreseaza cetațeanului și imi imaginez ce dificil trebuie sa-i fie unuia vizat de o infracțiune din aceasta zona de granița.”

 

Prof. univ. dr. Sergiu Bogdan, avocat asociat coordonator al societații de avocați Sergiu Bogdan & Asociații: „S-a ridicat intrebarea daca un profesor este sau nu un funcționar public. Principial, o astfel de activitate este una de interes public, și aici ar trebui sa existe garanția ca cei care il ofera o fac in mod onest in acest interes public. Daca el se face in contradictoriul interesului public, aceasta fapta ar trebui sancționata. Cand discutam despre profesor, ne uitam unde lucreaza acesta și cine il finanțeaza. Funcționarul de la școala privata ar trebui sa fie funcționar privat, fiindca este finanțat privat. Acest tip de abordare are o logica limitativa. In fond, și școlile private au dreptul de a fi finanțate de la buget, și, pe alocuri, se și intampla acest lucru. Deci finanțarea privata poate fi pusa in discuție. Dar nu aceasta reprezinta elementul esențial! Am ajuns la concluzia ca, daca aceasta activitate este de interes public, cu interese majore in societate, trebuie sa fie protejata indiferent de cel care ofera acest serviciu ca furnizor. Nu exista diferențe de tratament sancționator al infracțiunilor comise in mediul public sau privat, fiindca finalitatea este aceeași!”

 

Prof. univ. dr., av. Mihai Adrian Hotca a continuat cu șirul intrebarilor bine țintite: „Exista și categorii de infracțiuni care nu pot fi luate in considerare in mediul privat?”

 

Av. Augustin Zabrauțanu, Managing Partner, SCA Zabrauțanu, Popescu & Asociații: „Revenind la discuția despre conflictul de interese, discutam de interesele pur private și despre interes public. Curtea Constituționala spune ca, și daca statul ar avea interesul de a proteja aceste valori sociale, chiar și private, nu este necesar a le proteja prin reglementari din dreptul penal. Mai mult, nu este necesara atragerea raspunderii penale in acest caz, ci pe cai ale dreptului administrativ, al muncii…”

Revista romana de drept penal al afacerilor și Editura Universul Juridic organizeaza luni, 6 iulie, ora 16,00,  prima ediție a Dezbaterilor Revistei de Drept Penal al Afacerilor, cu titlul: „Noțiunea de funcționar public. Efecte asupra corupției in mediul privat.”

 

Dezbaterea este organizata cu sprijinul:

Parteneri:

► Hotca & Asociații

► Zabrauțanu, Popescu & Asociații

► Craznic și Asociații

► Țuca Zbarcea & Asociații

Partener:

►The Department

 

Acreditare INPPA
„Conferința este inclusa in programul de pregatire și perfecționare continua a avocaților. Punctele de pregatire profesionala se vor acorda dupa incheierea conferinței, in baza criteriilor de evaluare I.N.P.P.A.”.

 

Moderatorul dezbaterii va fi: Prof. univ. dr., av. Mihai Adrian Hotca

Speakerii invitați sunt:

  • Prof. univ. dr., av. Sergiu Bogdan, Asociat coordonator al societații de avocați Sergiu Bogdan & Asociații
  • Conf. univ. dr. Mirela Gorunescu, Avocat, Baroul București
  • Av. Augustin Zabrauțanu, Managing Partner, SCA Zabrauțanu, Popescu & Asociații
  • Titlu: Dezbaterile RRDPA: Noțiunea de funcționar public. Efecte asupra corupției in mediul privat.
  • Pret: 357,00 RON
  • ISBN:
  • Format:
  • Pagini:
Votul cititorilor: (0 voturi)
Daca ai citit aceasta carte, spune si celorlalti cat de mult ti-a placut!
Vot:
Numele tau:
Email:
Titlu:
Parerea ta:
Dezbaterile RRDPA: Noțiunea de funcționar public. Efecte asupra corupției in mediul privat.
Recomanda unui prieten
Comanda telefonica

Vrei sa faci o comanda si nu ai timp?
Introdu numarul de telefon, iar un operator UJmag.ro te va suna
in cel mai scurt timp si iti va cere telefonic restul datelor necesare.

Aboneaza-te la newsletter
Fii la curent cu reducerile!

Parteneri Gold:
Parteneri Silver:
Parteneri Media:
Va recomandam:

Copyright 2008-2024 Universul Juridic Magazin SRL. Toate drepturile rezervate

Comanda prin telefon

0733.673.555
Adaugare in Cos
Produsul a fost adaugat in Cosul de Cumparaturi.
Precomanda
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Precomanda cu plata in avans
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Rezerva
TE RUGAM SA FACI REZERVAREA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai rezervat nu este disponibil in stoc.
Ujmag.ro va depune toate diligentele pentru a comanda aceasta carte pentru tine.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Adauga in cos