

Noul Cod penal. Partea speciala
Analize, explicatii, comentarii. Perspectiva Clujeana
- Cod:15260
- Ed. coord. de: Sergiu Bogdan
- Autor: Doris Alina Serban , George Zlati
- Publicat de: Editura Universul Juridic
- Colectia: Coduri Comentate
- Data aparitiei: Mai 2014
- Cuprins
- Rasfoieste
Comenzile vor fi
Onorate după data de 4 decReduceri
Oferte speciale exclusiveComanda direct la
Telefon: 0733.673.555Magazin închis
În perioada 29 noi - 3 dec
Prezenta lucrare abordeaza dispozițiile Parții speciale a noului Cod penal. Viziunea autorilor a fost aceea de a oferi un instrument util practicienilor in vederea unei tranziții ușoare de la vechea reglementare la cea actuala, utilizand in acest sens o abordare comparativa acolo unde era necesar. Practic, in secțiunea dedicata fiecarei infracțiuni va exista un tabel cu textele de incriminare din Codul penal anterior și Codul penal actual, urmat de o analiza privitoare la modificarile aduse de noua reglementare. In aceasta se vor prezenta modificarile aduse la nivelul tipicitații faptei, se va stabili raportul cu alte norme penale ori cu legea penala mai favorabila și se va analiza posibilitatea dezincriminarii anumitor comportamente datorita restrangerii textului de incriminare actual.
Lucrarea Noul Cod penal. Partea speciala nu se dorește a fi un studiu exhaustiv cu privire la infracțiunile ce nu au suferit modificari importante și care au fost analizate deja in dese randuri in monografiile referitoare la Codul penal anterior. S-a insistat, așadar, atat asupra infracțiunilor ce prezinta un grad absolut de noutate (cu titlu exemplificativ: vatamarea fatului, violarea vieții private, furtul de folosința prin folosirea unui terminal de comunicații, asistența și reprezentarea neloiala, falsificarea unei inregistrari tehnice, impiedicarea accesului la invațamantul general obligatoriu etc.), cat și asupra celor preluate in Codul penal actual din legislația speciala (cu titlu exemplificativ: traficul de persoane și minori, bancruta frauduloasa, infracțiunile informatice și cele privind comerțul electronic, infracțiunile rutiere etc.). Nu s-au ignorat insa infracțiunile tradiționale din Codul penal anterior, ce au suferit modificari de abordare in reglementarea actuala (de exemplu, capitolul de infracțiuni contra libertații și integritații sexuale) sau care au suferit doar mici actualizari (amenințarea, abuzul de incredere etc.).
Pentru elaborarea prezentei lucrari s-a avut in vedere atat literatura de specialitate aparuta in Romania pana in februarie 2014, cat și doctrina ce a analizat textele de incriminare care au reprezentat o sursa de inspirație pentru legiuitorul nostru (Spania, Germania, Italia, Franța etc.).
Ca element de noutate, autorii și-au propus ca la nivelul fiecarei infracțiuni sa elaboreze o fișa care sa cuprinda schematic toate elementele esențiale privitoare la infracțiunea respectiva. Acest mod de abordare se poate dovedi util inclusiv celor care se intalnesc pentru prima data cu materia dreptului penal material sau celor care vor sa rememoreze succint aspectele esențiale ale studiului unei infracțiuni.
Avem speranța ca aceasta abordare clujeana a analizei noului Cod penal va fi receptata de catre cititori ca fiind un instrument util in vederea unei bune tranziții intre cele doua coduri și conținand unele elemente de noutate fața de literatura de specialitate aparuta pana in prezent.
- Titlu: Noul Cod penal. Partea speciala
- Pret: 199,00 RON
- ISBN: 978-606-673-321-2
- Format: Academic, cartonat
- Pagini: 880

Cartea aduce clarificari de interpretare acolo unde erau necesare, iar prin stilul deschis invita la reflectie si la formarea unei opinii personale.
Merita citita!
Educație și formare: 2005 – doctor în drept, titlu acordat de Academia Română, Institutul de Cercetări Juridice, pentru teza cu titlul: „Eroarea în dreptul penal” 1993-1997 – Facultatea de Drept, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca Experiență profesională:...
Studii: 31 octombrie 2015 – doctor în drept, titlul tezei „Infracţiuni privind piaţa de capital. Abuzul de piaţă”, conducător ştiinţific prof. dr. Gheorghiţă Mateuţ; octombrie 2009-31 octombrie 2015 – student-doctorand la Facultatea de Drept, Universitatea...
Vrei sa faci o comanda si nu ai timp?
Introdu numarul de telefon, iar un operator UJmag.ro te va suna
in cel mai scurt timp si iti va cere telefonic restul datelor necesare.