PACHET: Infractiunile contra vietii, Actiunea civila, Echitatea in dreptul penal substantial si Dreptul penal roman PACHET: Infractiunile contra vietii, Actiunea civila, Echitatea in dreptul penal substantial si Dreptul penal roman

PACHET: Infractiunile contra vietii, Actiunea civila, Echitatea in dreptul penal substantial si Dreptul penal roman

Scrie o recenzie | Vezi toate recenziile
Disponibilitate: Nu este pe stoc

Optiuni de achizitie

Dreptul penal roman intr-o viziune europeana 30,00 lei 27,00 lei
Economisesti 10.00 %
Adauga in cos
Echitatea in dreptul penal substantial 55,00 lei 49,50 lei
Economisesti 10.00 %
Actiunea civila in procesul penal. Exercitarea actiunii in raspundere civila delictuala in procesul civil 50,00 lei 45,00 lei
Economisesti 10.00 %
Infractiunile contra vietii in noul Cod penal 38,00 lei 34,20 lei
Economisesti 10.00 %

Biblioteca UJ WK

Descriere

PACHETUL CONTINE:
1. Infractiunile contra vietii in noul Cod penal
Lucrarea Infractiunile contra vietii in noul Cod penal trateaza grupul de infractiuni contra vietii in lumina noului Cod penal, desigur, cu referiri si la vechiul Cod. Infractiunile care apartin acestui grup si care, implicit, fac obiectul analizei noastre sunt urmatoarele: Omorul (art. 188 NCP), Omorul calificat (art. 189 NCP), Uciderea la cererea victimei (art. 190 NCP), Determinarea sau inlesnirea sinuciderii (art. 191 NCP), Uciderea din culpa (art. 192 NCP).

Continutul lucrarii Infractiunile contra vietii in noul Cod penal este structurat pe sapte capitole. Primul capitol prezinta o analiza generala a infractiunilor contra vietii, istoricul incriminarii infractiunilor contra vietii, cadrul de incriminare a infractiunilor contra vietii in alte state, dar si metodologia de investigare criminalistica a infractiunilor contra vietii; celelalte capitole, afara de ultimul, prezinta o analiza teoretico-practica detaliata a continutului fiecarei infractiuni contra vietii in parte; ultimul capitol prezinta un studiu statistic si jurisprudential. Analiza noastra a vizat, de asemenea, si elementele de disonanta dintre vechiul Cod penal si noul Cod, amplu discutate, dar si relatia infractiunilor contra vietii cu alte infractiuni.

Lista bibliografica utilizata cuprinde numeroase lucrari de specialitate autohtone, dar si straine, legislatie relevanta in materie, precum si diverse surse informatice.

2. Actiunea civila in procesul penal. Exercitarea actiunii in raspundere civila delictuala in procesul civil
Lucrarea Actiunea civila in procesul penal. Exercitarea actiunii in raspundere civila delictuala in procesul civil are un caracter interdisciplinar si constituie o analiza a aspectelor teoretice si practice ale actiunii civile in procesul penal astfel cum se infatiseaza dupa Marea Reforma in Justitie realizata prin intrarea in vigoare a noilor Coduri. Mentiuni consistente, uneori cu caracter critic, am facut cu privire la dispozitiile noilor Coduri de: procedura penala, procedura civila, civil si penal. Demersul a cuprins si analiza comparativa intre dispozitiile noilor Coduri de procedura (civila si penala) si cele ale Codurilor de procedura anterioare.

In lucrare sunt expuse si elemente de drept comparat, in special din: Franta, Republica Moldova, Germania si Italia. Referiri substantiale s-au facut pe marginea practicii judiciare nationale si a C.E.D.O.

Monografia cuprinde principalele propuneri de lege ferenda, pe care am simtit nevoia de a le formula intrucat noul Cod de procedura penala contine in ceea ce priveste exercitarea actiunii civile in procesul penal unele prevederi confuze care apreciem ca necesita o grabnica reformulare in scopul eliminarii interpretarilor ce genereaza probleme controversate in doctrina.

Cercetarea efectuata asupra doctrinei, legislatiei si jurisprudentei, dezvoltate pe tema actiunii civile in procesul penal si materializata in prezenta lucrare ne determina sa nutrim speranta ca demersul nostru va starni interes pe plan teoretic si judiciar.

3. Echitatea in dreptul penal substantial.
Legiuitorii au avansat teza conform careia: daca legea exista, ea este, prin definiție, justa. Cum ramane insa cu teza Lex injusta non est lex? Simpla existența a legii nu o face ipso facto justa. Motiv pentru care este nevoie de un corectiv precum echitatea. Avand ca tema conexiunea dintre echitate și justiția penala, lucrarea este un studiu comparativ complex al dreptului penal roman și al dreptului penal francez, al jurisprudenței ambelor țari in materie penala, al jurisprudenței europene, al legislației europene și al controverselor internaționale care au legatura cu subiectul abordat. In acest sens, lucrarea de fața cuprinde propuneri concrete de modificare sau adaptare la standardele echitații atat a legislației penale din Romania, cat și a legislației penale din Franța.

Aspectele relevante care se regasesc in lucrare, cum ar fi: analiza legaturii dintre principiul echitații și celelalte principii fundamentale ale dreptului penal și constituțional, precum principiul legalitații incriminarii și al legalitații pedepselor, cel al individualizarii sancțiunilor și principiul restrangerii proporționale a drepturilor fundamentale raportat la cauza care a generat aceasta restrangere, o fac o lucrare idealista, in aparența, insa suficient de tehnica și realista dupa o citire aprofundata, prin prisma propunerilor noastre de imbunatațire a legislației existente.

Am definit echitatea ca: instrument corectiv, echilibrul intre dreptul la aparare și dreptul statului de a pedepsi in numele legii și, nu in ultimul rand, ca principiu fundamental al dreptului penal și al justiției penale, care include, la randul sau, celelalte principii fundamentale ale dreptului penal.

Instituția sancțiunii penale este abordata in prima etapa, iar instituția raspunderii penale in a doua etapa, in mod intenționat, deoarece, in opinia noastra, sancțiunea penala este instituția de drept penal substanțial in care dezideratul echitații trebuie sa predomine și in care aplicarea concreta a acestuia este extrem de sensibila. Principiile fundamentale fac parte din acest deziderat și ceea ce este foarte important este faptul ca pedeapsa ramane instituția cea mai sensibila din dreptul penal, deoarece presupune nu numai actul de pedepsire, ci și rezultatul acestuia, care genereaza in mod direct consecințe asupra justițiabililor și asupra societații. In acest sens, individualizarea sancțiunii penale este cea mai importanta instituție. Mai apoi, ii urmeaza raspunderea penala, care are impact direct asupra dreptului la aparare al individului, dar și asupra victimei, care vede ca fapta care i-a cauzat un prejudiciu atrage dupa sine raspunderea penala a celui vinovat. Am considerat foarte important ca principiile fundamentale sa fie vazute ca parte din echitate pentru ca prin aceasta, in sensul sau de valoare morala, instrument de pastrare a echilibrului sau instrument corectiv, moralitatea trece din ințelesul sau abstract in plan concret, putand fi materializata și aplicata situațiilor particulare și legilor penale in vigoare. Este vorba despre echitabilitate, mai exact, echilibrul care trebuie sa fie intotdeauna menținut atunci cand se aplica o sancțiune, pentru ca echitatea presupune pastrarea echilibrului intre prerogativa de a sancționa a statului și respectarea drepturilor la aparare ale acuzatului, cu toate acestea, fara a se neglija victima.

In concluzie, dezideratul echitații in dreptul penal substanțial poate fi redat astfel: dreptul penal trebuie sa fie echitabil și sa asigure valorificarea drepturilor victimei și ale acuzatului, respectand demnitatea umana și egalitatea tuturor in fața legii. Echitatea fundamenteaza principiile generale ale dreptului penal substanțial și, in numele echitații, aceste principii se cer a fi valorificate. Celor care se regasesc in condiții similare și sunt cercetați pentru aceleași infracțiuni li se vor aplica aceleași garanții legale ab initio. Ceea ce am demonstrat prin cercetarea noastra este faptul ca echitatea exista și se manifesta in dreptul penal substanțial prin aplicarea principiilor fundamentale analizate. Echitatea nu este absoluta, ci adaptabila, evoluand in concordanța cu legea și cu timpul istoric guvernat de legea penala, dar și de moravurile societații. Ce este echitatea? Un corectiv in dreptul penal substanțial și un instrument care restabilește echilibrul acolo unde acesta a fost infrant. Invocand echitatea, se pot remedia lacune ale legii, reglementari defectuoase, care genereaza discriminari și incalca egalitatea in fața legii penale. Respectand aceste deziderate, lucrarea de fața cuprinde observații și propuneri de imbunatațire a legislației existente in acest sens.

Susținem și credem cu tarie ca justificarea principiilor fundamentale ale dreptului penal substanțial prin echitate este și va fi mereu in masura sa determine progresul justiției penale, care este, in fond, umana. Actul de justiție va deveni mai moral, hotararile prin care se aplica sancțiunea penala vor fi mai bogat motivate de catre judecatorii care aplica legile penale. Totodata și legiuitorii, care elaboreaza legile penale, ce stabilesc condițiile in care se angajeaza raspunderea penala, vor deveni mai responsabili in actul de legiferare, deoarece exista un principiu susceptibil de a-i determina sa raționeze și sa analizeze a priori intr-un mod echitabil, mai profund, mai responsabil. Așadar, susținem ca echitatea are puterea de a-l responsabiliza atat pe legiuitor, cat și pe judecatorul care aplica legea penala.

Lucrarea se adreseaza atat teoreticienilor, cat și practicienilor in domeniu, precum și celor care doresc sa-și perfecționeze cunoștințele de drept penal comparat, in speța, drept penal francez.

4. Dreptul penal roman intr-o viziune europeana
Lucrarea intitulata Dreptul penal roman intr-o viziune europeana subliniaza unele idei exprimate, in ultimii ani, in stiinta noastra penala ca urmare a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana (2007), pe de o parte, iar pe de alta parte, a faptului ca la 1 februarie 2014 au intrat in vigoare Codul penal si Codul de procedura penala ale caror dispozitii trebuiau sa se puna de acord cu legislatia penala a Uniunii Europene, completari cerute de principiile prevazute in Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.

In volumul de fata, Oana Roxana Ionescu si Ion Ifrim dezbat diverse aspecte ale dreptului penal roman, vazut prin prisma modificarilor acestuia ca urmare a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. In acest sens, autorii lucrarii aduc in discutie procesul prin care trece legislatia europeana si fac o paralela intre dreptul penal roman si dreptul penal al celorlalte state membre ale Uniunii Europene. De asemenea, aloca un spatiu important cooperarii transfrontaliere si asistentei judiciare in materie penala la care Romania este parte, venind cu propuneri menite sa duca la perfectionarea legislatiei la nivel european.
Cristian Robu Corcan

Date tehnice

  • Titlu: PACHET: Infractiunile contra vietii, Actiunea civila, Echitatea in dreptul penal substantial si Dreptul penal roman
  • Pret: 173,00 RON
  • ISBN: 978-606-673-860-6; 978-606-673-779-1; 978-606-39-0149-2; 978-606-39-0172-0
  • Format: A5
  • Pagini: 256, 436, 488, 224

Despre autori:

Eduard Constantin Studii: A absolvit ca viceşef de promoţie atât studiile de licenţǎ – specializarea Drept, anul 2008 – cât şi cele de masterat – specializarea Ştiinţe Penale, anul 2009 – organizate în cadrul Facultǎţii de Drept şi Ştiinţe Administrative a Universitǎţii „Ovidius”... Citeste mai mult >
Ioana Pacurariu Studii: licențiat în drept, master în Ştiinţe penale, doctor în drept (2015) - Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Drept din Sibiu. Activitate: avocat în Baroul Sibiu; asistent universitar asociat, Facultatea de Drept din Sibiu, seminarii la... Citeste mai mult >
Monica-Marcela Dinu-Bakos Doctor în drept (Université de Nantes, Faculté de Droit et des Sciences Politiques, Franța, și Universitatea de Vest Timișoara, Facultatea de Drept), cu teza de doctorat intitulată Echitatea în dreptul penal substanțial (L’équité en droit pénal substantiel) , elaborată sub... Citeste mai mult >
Ion Ifrim Experienţa profesională: 1 februarie 2006 –prezent, Cercetător ştiinţific gr.III (CS III) – Departamentul de Drept penal şi procedură penală „Vintilă Dongoroz”; Centru de Studii de Drept European, Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al... Citeste mai mult >

Spune-ne opinia ta!

Votul cititorilor: (0 voturi)
Daca ai citit aceasta carte, spune si celorlalti cat de mult ti-a placut!
 
Vot:
Numele tau:
Email (obligatoriu):
Titlu:
Parerea ta:
Introdu codul:
Adaugare in Cos
Produsul a fost adaugat in Cosul de Cumparaturi.
Precomanda
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc. UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare. Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Selecteaza cantitatea dorita:
| NU PRECOMAND »
Rezerva
TE RUGAM SA FACI REZERVAREA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai rezervat nu este disponibil in stoc. Ujmag.ro va depune toate diligentele pentru a comanda aceasta carte pentru tine. Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.

Doresc sa rezerv buc.
| NU REZERV »
Adauga in cos
Alege o carte pe care o vei primi gratuit odata cu comandarea acestei carti: