PACHET: Conditiile esentiale ale executarii silite, Titlurile executorii, Incuviintarea executarii silite, Raspunderea disciplinara a executorului judecatoresc si Instanta de executare
PACHET: Conditiile esentiale ale executarii silite, Titlurile executorii, Incuviintarea executarii silite, Raspunderea disciplinara a executorului judecatoresc si Instanta de executare
Pret de coperta: 267,90
200,93 lei (-25%)
Biblioteca de executare silita
PACHET: Conditiile esentiale ale executarii silite, Titlurile executorii, Incuviintarea executarii silite, Raspunderea disciplinara a executorului judecatoresc si Instanta de executare

Pret de coperta: 267,90

200,93 lei

Economisesti 25%

Disponibilitate: In stoc

Adauga in cos

Te contactam noi

Ridicare personala de la sediul UJmag
Comanda produsul si vino sa-l ridici din sediu azi, 08.30-17.00

Livrare prin curier
Timp estimat de livrare: 2 zile lucratoare

Termen de livrare

2 zile lucratoare

Reduceri

Oferte speciale exclusive

Comanda direct la

Telefon: 0733.673.555

Plateste cu cardul

Protectia platii online

Optiuni de achizitie


69,00 65,55 lei
Economisesti 5.00%

49,00 46,55 lei
Economisesti 5.00%

47,00 44,65 lei
Economisesti 5.00%


Pachetul contine:

1. Conditiile esentiale ale executarii silite. Conformitatea, efectivitatea, integralitatea si promptitudinea
Deschizand seria titlurilor in cadrul Colecției „Biblioteca de executare silita”, prezenta lucrare constituie un demers de configurare a paradigmei in care se verifica indeplinirea condițiilor esențiale ale oricarei executari silite.

Premisa unei relative, dar necesare distincții intre, pe de o parte, perspectiva procedurala (dinamica) a executarii silite și, pe de alta parte, perspectiva scopului și a rezultatului spre care este orientata aceasta permite concluzia ca executarea silita trebuie sa satisfaca nu doar exigentele de natura procedurala impuse pentru asigurarea legalitatii si a caracterului echitabil ale acestei faze a procesului civil, ci si anumite cerinte/condiții care, raportat la obiectivul urmaririi silite – si anume realizarea silita concreta a creantei creditorului –, definesc caracterul corespunzator al acesteia.

In registrul acestei ameliorative distincții dintre procedura și scop, dintre activitate și rezultat, se marșeaza decisiv pe necesitatea atingerii unei finalitați a executarii silite, in care conformitatea, efectivitatea, integralitatea și promptitudinea devin repere esențiale pentru a caracteriza maniera in care creditorul a fost pus, pe calea executarii silite, in drepturile sale decurgand din titlul executoriu.

Identificarea și precizarea acestor condiții esențiale, relevarea factorilor care le configureaza și influențeaza extensiunea, ințelegerea mecanismului interrelaționarii acestora, precum și evidențierea particularitaților lor in contexte specifice constituie demersuri care, depașind planul teoretic al conceptualizarilor, iși pot afirma o utilitate concreta in praxisul execuțional, unde se tranșeaza și se verifica insuși caracterul (in)adecvat al modului de punere in executare silita a titlurilor creditorilor.

2. Titlurile executorii
Titlurile executorii se plaseaza la confluența dintre dreptul material și cel procesual, reprezentand un liant intre etapa incheierii actului juridic civil și cea a executarii sale. Tocmai natura mixta a normelor care instituie executorialitatea a dat naștere unor aprinse controverse in practica judiciara, pentru dezlegarea carora a fost necesara intervenția repetata a instanței supreme.

Deși interpretarile recente in materie au calificat executorialitatea ca un efect al creanței, iar nu al titlului in sens de inscris, dimensiunea substanțiala iși infige adanc radacinile in dreptul procesual, dominant in materia executarii silite, conturand un regim juridic eterogen. Mai mult insa, instituția executorialitații depașește sfera dreptului civil, substanțial ori procedural, avand aplicații in materii de drept public, precum dreptul administrativ ori fiscal. Nu pot fi ignorate nici dimensiunea europeana și internaționala a titlurilor executorii, precum nici inevitabila imbinare a dreptului supranațional cu cel autohton. Ne vom apleca asupra tuturor acestor particularitați pe parcursul lucrarii, cu trimiterile de rigoare la dificultațile practice și dezbaterile doctrinare pe care le-au generat.

Fara a abandona vreuna dintre componentele executorialitații, prezenta lucrare iși propune sa reliefeze, inter alia, trasaturile sale esențiale, dobandirea și pierderea caracterului executoriu al titlurilor ori regimul juridic al aplicarii legii in timp. Analiza se grefeaza pe modificarile succesive ale legislației in materia titlurilor executorii pentru a oferi un ghid util practicienilor dreptului, fara a omite insa aspectele teoretice esențiale pentru abordarea tematicii.

Prin tratarea unitara a tuturor acestor componente distincte ale executorialitații, ne propunem definirea unui regim juridic unitar și coerent in materie, care sa serveasca la soluționarea dificultaților intalnite in activitatea judiciara. Acest prim pas se va reflecta in soluțiile propuse pentru probleme practice analizate, oferind, totodata, cititorului criterii și repere principiale pentru corecta aplicare a legii in materia titlurilor executorii.

3. Incuviintarea executarii silite
Reglementarea incuviințarii silite a avut o „istorie zbuciumata”, marcata de declararea neconstituționalitații soluției legislative a competenței executorului judecatoresc, atat sub vechea reglementare, cat și sub cea actuala și a fost un subiect abordat cu generozitate in doctrina.

Studiul prezent constituie o abordare mai ampla a instituției, autorul incercand sa faca o analiza de detaliu a tuturor aspectelor referitoare la aceasta procedura: o scurta prezentare a evoluției reglementarii, analiza naturii juridice a procedurii de incuviințare, prin comparație cu proceduri asemanatoare; analiza caracterului obligatoriu al acesteia, cu identificarea excepțiilor de la regula; cererea de incuviințare a executarii silite; procedura de soluționare a cererii; incheierea de incuviințare și efectele acesteia; motivele pentru care poate fi respinsa cererea de incuviințare; contestația impotriva incheierii de incuviințare a executarii.

Lucrarea imbina aprecierile și calificarile doctrinare cu exemplele din practica judiciara, din dorința de a fi un instrument util atat pentru teoreticienii dreptului execuțional civil, cat și pentru practicieni.

4. Raspunderea disciplinara a executorului judecatoresc
Lucrarea de fata trateaza raspunderea disciplinara a executorului judecatoresc, atat din perspectiva conditiilor generale ale raspunderii juridice, incercand sa identifice regulile esentiale si normele dreptului comun aplicabile, cat si in ceea ce priveste aspectele specifice ale acestei raspunderi, raportat la subiectul de drept in discutie si la conditiile speciale pentru antrenarea acesteia.

Asigurand realizarea unui serviciu public, executorul judecatoresc este supus unor norme menite sa implineasca cerintele de independenta si profesionalism in domeniul executarii silite, forta juridica si caracterul clar al acestora repercutandu-se asupra modului de realizare a acestor valori.

Reglementarea raspunderii disciplinare analizata nu abunda in reguli coerente si limpezi, atat la nivelul faptelor care pot determina antrenarea acestei raspunderi, cat si in ceea ce priveste actiunea disciplinara, practica administrativa la nivelul organelor profesiei si jurisprudenta instantelor in materie situandu-se uneori in pozitii distincte, astfel ca reunirea acestora in aceeasi lucrare si interpretarea lor prin prisma normelor aplicabile apare ca bine-venita.

Prezenta lucrare nu se adreseaza exclusiv executorilor judecatoresti, ci, in egala masura, tuturor practicienilor dreptului care interactioneaza intr-un mod sau altul cu profesia de executor judecatoresc (notari, avocati, consilieri juridici, mediatori, practicieni in insolventa), reprezentand, totodata, un instrument practic de natura a facilita interpretarea normelor de executare silita prin prisma raspunderii disciplinare a executorului, respectiv prin raportare la obligatiile, interdictiile si incompatibilitatile acestuia in procesul civil.

Din Biblioteca de executare silita nu poate lipsi raspunderea disciplinara a executorului judecatoresc, cu atat mai mult cu cat aceasta poate fi antrenata si pentru modul in care sunt intocmite actele de executare, fiind necesara o delimitare certa intre controlul realizat de instanta de executare, respectiv de organele profesiei.

5. Instanta de executare
Executarea silita este cea de-a treia faza a procesului civil, la care se recurge numai atunci cand debitorul nu executa de bunavoie obligatia stabilita in sarcina sa.

Asa cum statueaza constant instanta europeana, dreptul de acces la justitie este unul iluzoriu daca ordinea interna a unui stat contractant permite ca o hotarare judecatoreasca definitiva sa nu poata fi executata.

Este responsabilitatea statului sa creeze mijloacele juridice adecvate pentru a asigura punerea efectiva in executare a hotararilor judecatoresti intr-un termen rezonabil.

Instanta de executare este un pion important in procedura de executare silita declansata.

Cine este instanta de executare, care sunt atributiile, competenta ei, cum se timbreaza diferitele cereri formulate in cursul executarii silite, care sunt aspectele de procedura relevante ce vizeaza instanta de executare – sunt intrebari la care am incercat un raspuns in prima parte, teoretica, a lucrarii.

Partea a doua, ce constituie partea practica, contine o reunire a 28 de spete ce vizeaza modul de solutionare a diferitelor problematici aparute in practica judiciara: recuzarea executorului judecatoresc, competenta instantei de executare, titlul executoriu, distribuirea sumelor rezultate din executare, desemnarea curatorului special, cheltuielile de executare in caz de conexare, interventia in executarea silita, suspendarea executarii silite, prescriptia dreptul de a cere executarea silita, penalitatile, cautiunea in procedura executarii silite.

Lucrarea trateaza diferitele problematici cu care se confrunta instanta de executare, dorind a constitui un instrument util pentru teoreticienii, practicienii dreptului, pentru toti cei care a caror activitate este legata de executarea silita.
  • Titlu: PACHET: Conditiile esentiale ale executarii silite, Titlurile executorii, Incuviintarea executarii silite, Raspunderea disciplinara a executorului judecatoresc si Instanta de executare
  • Pret: 267,90 RON
  • ISBN: 978-606-39-0232; 978-606-39-0233; 978-606-39-0234-5; 978-606-673-429-5; 978-606-39-0446-2
  • Format: A5
  • Pagini: 200; 350; 350; 412; 310
Votul cititorilor: (0 voturi)
Daca ai citit aceasta carte, spune si celorlalti cat de mult ti-a placut!
Vot:
Numele tau:
Email:
Titlu:
Parerea ta:
Vasile Bozesan
I. Educație și formare : doctorand, disciplina Drept procesual civil, Facultatea de Drept, Universitatea din București; absolvent al Institutului Național al Magistraturii (2011); master, specialitatea Drept privat, Facultatea de Drept, Universitatea din București (2011); licență în...

Citeste mai mult »

George-Alexandru Lazar
Educație și formare: doctor în drept, cu teza „Pedepsele aplicabile persoanelor juridice” – iunie 2021; studii universitare de masterat, specializarea Drept privat, Facultatea de Drept, Universitatea din București (2015-2016); studii postuniversitare, Institutul Național al...

Citeste mai mult »

Nicolae-Horia Tit
• Experiență profesională: - avocat, Baroul Iaşi; - lector universitar dr., Facultatea de Drept a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Citeste mai mult »

Andreea Tabacu
Educație și formare: absolventă a Facultății de Drept, București; doctor în drept din anul 2005, teza de doctorat cu titlul „Contractul de închiriere a suprafețelor locative” , elaborată sub îndrumarea domnului prof. univ. dr. Ovidiu Ungureanu, susținută public în luna iunie...

Citeste mai mult »

PACHET: Conditiile esentiale ale executarii silite, Titlurile executorii, Incuviintarea executarii silite, Raspunderea disciplinara a executorului judecatoresc si Instanta de executare
Recomanda unui prieten
Comanda telefonica

Vrei sa faci o comanda si nu ai timp?
Introdu numarul de telefon, iar un operator UJmag.ro te va suna
in cel mai scurt timp si iti va cere telefonic restul datelor necesare.

Aboneaza-te la newsletter
Fii la curent cu reducerile!

Parteneri Gold:
Parteneri Silver:
Parteneri Media:
Va recomandam:

Copyright 2008-2024 Universul Juridic Magazin SRL. Toate drepturile rezervate

Comanda prin telefon

0733.673.555
Adaugare in Cos
Produsul a fost adaugat in Cosul de Cumparaturi.
Precomanda
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Precomanda cu plata in avans
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Rezerva
TE RUGAM SA FACI REZERVAREA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai rezervat nu este disponibil in stoc.
Ujmag.ro va depune toate diligentele pentru a comanda aceasta carte pentru tine.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Adauga in cos