

59,25 lei (-25%)

Elemente de drept comparat in materia succesiunilor testamentare
- Cod:16801
- Autor: Andreea-Luminita Butureanu-Carpusor
- Publicat de: Editura Universul Juridic
- Colectia: Monografii
- Data aparitiei: Iunie 2025
- Cuprins
- Rasfoieste
Termen de livrare
2 zile lucratoareReduceri
Oferte speciale exclusiveComanda direct la
Telefon: 0733.673.555Plateste cu cardul
Protectia platii onlineLucrarea „Elemente de drept comparat în materia succesiunilor testamentare” ofera o perspectiva ampla asupra moștenirii ca fenomen juridic, analizând modul în care dreptul roman, legislațiile franceza, anglo-saxona, americana și italiana trateaza transmiterea patrimoniala post-mortem și libertatea testamentara. Pornind de la evoluția istorica și de la principiile care au modelat legislațiile contemporane, cartea integreaza elemente socioculturale și religioase (creștinism, iudaism, islamism, budism, hinduism), evidențiind modul în care percepția asupra morții influențeaza atât conceptul de proprietate, cât și conceptele de familie și moștenire. Prin abordarea comparativa și interconectarea aspectelor juridice cu cele antropologice, lucrarea reușește sa surprinda dinamica complexa a succesiunilor testamentare și importanța lor în societatea moderna.
Cuprinsul lucrarii:
Lucrarea reprezinta rezultatul unei analize comparative ample asupra moștenirii testamentare în cadrul a șase state și a celor cinci religii dominante la nivel global. Demersul începe prin explorarea succesiunii testamentare din perspectiva marilor religii (creștinism, islamism, iudaism, budism, hinduism), urmata de un studiu asupra dreptului roman și al reglementarilor privind succesiunea în România, de la Codul Civil din 1864 pâna la cele contemporane. Analiza se extinde apoi în dreptul comparat, examinând particularitațile doctrinare și jurisprudențiale din spațiile juridice francez, italian, anglo-saxon, american (fiecare dintre cele 51 de state federale), și latino-american.
Puncte forte:
Contribuția lucrarii la doctrina juridica este remarcabila din mai multe perspective. În primul rând, se axeaza pe moștenirea testamentara, un subiect mai puțin dezbatut decât succesiunea legala. Analiza comparativa a patru spații juridice latine (România, Italia, Franța și America Latina) și 2 anglo-saxone (Regatul Unit și Statele Unite) ofera o perspectiva inedita, întrucât studiile privind succesiunea din Italia sau America Latina sunt aproape exclusiv realizate de autori locali. Libertatea testamentara este influențata de factori precum construcția formala a testamentului, posibilitatea de contestare, raportul dintre cotele succesorale și dorințele testatorului, dar și de puterea instanțelor în validare. Astfel, Statele Unite respecta cel mai bine libertatea testamentara, oferind cadrul juridic cel mai favorabil dorințelor testatorului. Lucrarea deschide noi direcții de cercetare prin analiza unor teme inedite, precum moștenirea copiilor concepuți in vitro sau a partenerilor gay supraviețuitori. În final, prin abordarea dimensiunii religioase, analiza integreaza conceptele de „legea locului” și „legea spirituala”, oferind o perspectiva unica în contextul românesc.
Public ținta:
Publicul-ținta al acestei lucrari este format în principal din practicieni ai dreptului (avocați, notari, judecatori), studenți și cercetatori în științe juridice, precum și din toate persoanele interesate de problematica succesiunilor și de implicațiile acesteia în contexte culturale diverse. Totodata, cartea se adreseaza specialiștilor din domenii conexe (sociologie, antropologie, studii religioase) care doresc sa înțeleaga și sa aprofundeze multiplele valențe ale moștenirii, depașind perspectiva strict tehnica pentru a surprinde și dimensiunea culturala și spirituala a acestui fenomen.
- Titlu: Elemente de drept comparat in materia succesiunilor testamentare
- Pret: 79,00 RON
- ISBN: 978-606-39-1678-6
- Format: A5
- Pagini: 330 (aproximativ)

Educație și formare profesională: studii universitare de doctorat (2015-2022), Facultatea de Drept, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași; Institutul Notarial Român (2010-2011); studii universitare de masterat, disciplina Drept european, Facultatea de Drept, Universitatea...
Vrei sa faci o comanda si nu ai timp?
Introdu numarul de telefon, iar un operator UJmag.ro te va suna
in cel mai scurt timp si iti va cere telefonic restul datelor necesare.