

178,50 lei

Iuris Causa Justitia – Prelecțiuni academice - Prof. univ. dr. Claudia-Ana Moarcaș
30 aprilie 2025
- Cod:CONF00304
- Publicat de: Editura Universul Juridic
- Colectia: Conferinte
- Data aparitiei: Aprilie 2025
Termen de livrare
2 zile lucratoareReduceri
Oferte speciale exclusiveComanda direct la
Telefon: 0733.673.555Plateste cu cardul
Protectia platii onlineTAXA DE PARTICIPARE:
PARTICIPA ONLINE: 150 lei + TVA/participant
BENEFICII INCLUSE ÎN TAXA DE PARTICIPARE:
- speakeri profesioniști din ariile legislativa, teoretica și practica ale domeniului
- acces la vizionarea video live a ediției individuale/seriei, la calitate Full HD – numai pentru participarea online
- acces la înregistrarea video, în cel mai scurt timp de la finalizarea video live-ului (modalitatea de acces se transmite prin email, cel târziu la 30 de zile de la finalizarea video live-ului)
- 3 luni acces la abonamentul Universul Juridic Premium pentru utilizatorii noi ce nu au avut abonament Premium. Abonamentul include printre altele: peste 10.000 de opinii juridice atent selecționate de colectivul editorial Universul Juridic, actualizate și segmentate zilnic. Peste 500 de autori consacrați, peste 9.000 de știri juridice, peste 700 de newslettere și o bogata baza de date organizata in funcție de anumite cuvinte-cheie.
- acordarea statutului de membru Senior al ujmag.ro care confera suplimentar beneficiile:
- minimum 20% reducere la carțile Editurii Universul Juridic
- 5% reducere la carțile altor edituri
ACCES LA VIZIONAREA VIDEO LIVE ȘI A ÎNREGISTRARII VIDEO A EDIȚIEI INDIVIDUALE/SERIEI:
- fiecare ediție se transmite live la data și ora afișate
- accesul la vizionarea video live și a înregistrarii video a ediției individuale/seriei se realizeaza prin autentificare cu user și parola în Portalul Universul Juridic. Detalii privind modalitatea de acces sunt transmise în mod automat, prin e-mail, dupa completarea formularului de mai jos și achitarea taxei de participare
- din punct de vedere tehnic, nu sunt necesare programe software ori setari tehnice speciale, conexiunea la internet fiind suficienta
Începând cu semestrul de vara al anului universitar 2024/2025, Institutul de Cercetari Juridice „Acad. Andrei Radulescu” al Academiei Române inaugureaza un ciclu de „Prelectiuni academice” sustinute de personalitati marcante ale lumii juridice academice si jurisdictionale pe plan national si international. Urmarind sa stimuleze regasirea unitatii dintre teoria si practica dreptului întelese ambele ca aspecte ale stiintei juridice aflate într-o unitate indisolubila si indispensabila realizarii prin drept a dreptatii, Prelectiunile ICJ îsi propun totodata cresterea vizibilitatii juristilor în mediul academic si în societatea româneasca, precum si consolidarea integrarii dreptului românesc în cultura (juridica) europeana si universala. Prin valoarea invitatilor, relevanta temelor si protocoalele discutiilor aferente fiecarei prelegeri, Prelectiunile se doresc nu doar un ciclu de evenimente academice remarcabile, ci si o serie editoriala de referinta în peisajul publicistic al dreptului românesc.
Prof. univ. dr. Claudia-Ana Moarcaș
Facultatea de Drept, Universitatea din București
„Asigurarile sociale 4.0: viitorul începe acum”
1. Noutați și provocari actuale
2. Reforma și revizuire
3. Responsabilitați pentru viitor
Securitatea sociala reprezinta asigurarea unui venit de înlocuire (i) decent persoanelor care nu pot sa își satisfaca nevoile prin munca (batrânețe, boala, incapacitate temporara de munca, pierderea locului de munca) - componenta de asigurari sociale (ii) și care nu pot sa supraviețuiasca în absența acestui venit - componenta de asistența sociala. Prin dimensiunile sale, securitatea sociala asigura: acces la bunuri și servicii esențiale (protecția minima) printr-un venit minim ce variaza în funcție de vârsta, sex, sanatate și nivel de dezvoltare economica a statului; prevenirea riscurilor și protecția împotriva lor (securitate proactiva) pentru armonizarea șocului fluctuației prețurilor pe piața, diversificarea veniturilor, reducerea șomajului; promovarea potențialului și resurselor, investiții pe durata vieții, adaptate la ciclul de viața al populației, constituind unul din multiplele raspunsuri la inegalitațile generate de lumea în care traim.
I. Paradigma:
Efectele globalizarii și modificarea structurii ciclului de viața al femeilor și barbaților au generat abordarea temei din perspectiva adâncirii saraciei și excluziunii sociale; a sporirii șomajului, mai ales, în rândul tinerilor; îmbatrânirea progresiva a populației și creșterea vârstelor de pensionare; și mobilitatea forței de munca.
Caracterul multidimensional al inegalitaților economice și sociale, în special cea a veniturilor, reflecta diferențele individuale rezultate din starea de sanatate, vârsta, capacitatea de a munci, accesul la tehnologie, amplasare geografica regasita în sintagma ,,parametri necesari dreptații, egalitații, incluziunii”; la acestea se adauga dezvoltarea economica și coordonate sociale ale societații (cultura, istorie, mediu); piața muncii și condițiile de munca (oportunitați inegale la angajare, nivelul salariilor, aptitudinile și competențele lucratorilor); orientarea politica a guvernarii; sanatate și accesul la îngrijiri medicale (noile forme de munca generate de noile tehnologii, impozitele, pachetul de servicii); pregatire profesionala, cunoaștere și educație.
II. Nodul gordian
Cum putem menține un nivel ridicat de protecție sociala când resursele de finanțare scad și nevoile oamenilor explodeaza pe fondul îmbatrânirii populației, al transformarii muncii sub efectul noilor tehnologii (IA, robotizare, automatizare, apariția de noi categorii de lucratori precari) și al scaderii dezvoltarii economiei.
III. Reforma filosofica și politica a sistemului de protecție sociala în general, a asigurarilor sociale în special
Prelecțiunea invita participanții sa reflecteze asupra acesteia în urmatorii termeni: (i) IA, robotizarea și digitalizarea producției manufacturiere și a serviciilor au transformat piața muncii; volatilitatea locurilor de munca și a competențelor, abilitaților lucratorilor repun în discuție principiul unui sistem de protecție sociala bazat pe stabilitate și cotizari salariale - noutați și provocari; (ii) trebuie regândit principiul universalitați: egalitate vs. echitate - reforma și revizuire; (iii) adaptarea modelului secolului XX la provocarile secolului XXI: este timpul sa schimbam „software-ul” pentru a oferi generațiilor viitoare un model peren, just și sustenabil financiar, acoperind munca ocazionala sau neregulata. Care sunt limitele dreptului și responsabilitațile pentru viitor în materia asigurarilor sociale?
Prof. univ. dr. Claudia-Ana Moarcaș
Doamna Claudia-Ana MOARCAȘ este profesor universitar la Facultatea de Drept a Universitații din București, consilier științific al Centrului de drept social comparat al aceleași Facultați și profesor asociat al Universitații Nicolae Titulescu. Doamna profesor este specializata în dreptul muncii, dreptul securitații sociale, drept social european (între altele a fost profesor invitat la Universitatea Paris-Sorbona I și la Universitatea economica de la Viena; membra a comisiei de redactare a Codului muncii și Codului securitații sociale și Ministru al Muncii, Protecției Sociale, Familiei și Persoanelor vârstnice). A exercitat funcții de conducere în cadrul Ministerului Român de Externe, a fost Adjunct al Avocatului Poporului și avocat în Baroul București. Doamna profesor MOARCAȘ a susținut în anul 1996 teza sa de doctorat cu titlul ,,Dialogul social în relația de munca. Privire speciala asupra sindicatelor. Studiu de drept comparat” la Facultatea de Drept a Universitații din București. Din anul 2013, cu teza ,,Dreptul muncii și dreptul securitații sociale: tranziții, consacrari, anticipari (1990-2011)” este profesor abilitat sa conduca teze de doctorat. Principalele sale domenii de interes sunt dreptul muncii, dreptul securitații sociale, drept european al muncii, drept social european, mecanismul fiscal al contribuțiilor sociale și managementul resurselor umane.
A doua prelecțiune va avea loc la data de 30 aprilie 2025 ora 11.00, la sediul Institutul de Cercetari Juridice „Acad. Andrei Radulescu” al Academiei Române, Calea 13 Septembrie nr. 13. Accesul se face pe baza de invitație. Pentru detalii, contactați Institutul de Cercetari la juridic_institut@yahoo.com. Înregistrarea prelecțiunii va fi disponibila pe platforma Universul Juridic prin achiziționarea produsului de mai jos.
Pentru mai multe detalii, nu ezitați sa ne contactați:
![]() 0314.338.099 |
![]() suport@universuljuridic.ro |
* Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, va informam ca la evenimentul la care urmeaza sa participați exista posibilitatea sa se realizeze filmari/fotografii. Totodata, este posibil ca aceste materiale sa fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, sa se regaseasca în arhivele Universul Juridic, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+, Instagram, LinkedIn etc. De asemenea, aceste inregistrari/clipuri/fotografii vor putea fi preluate si de catre partenerii contractuali si/sau media ai Universul Juridic SRL cu diseminare pe retele de socializare, posturi tv, site-uri proprii, clipuri promo, etc.
- Titlu: Iuris Causa Justitia – Prelecțiuni academice - Prof. univ. dr. Claudia-Ana Moarcaș
- Pret: 178,50 RON
- ISBN:
- Format: Video
- Pagini:

Vrei sa faci o comanda si nu ai timp?
Introdu numarul de telefon, iar un operator UJmag.ro te va suna
in cel mai scurt timp si iti va cere telefonic restul datelor necesare.