429,75 lei (-25%)
Pachet: Dept penal . Partea speciala. Volumele I, II, III , IV, V
- Cod:173546
- Ed. coord. de: Ion Rusu
- Autor: Ioana Rusu , Bogdan Bîrzu
- Publicat de: Editura Universul Juridic
- Colectia: Cursuri universitare
- Data aparitiei: Aprilie 2024
Termen de livrare
2 zile lucratoareReduceri
Oferte speciale exclusiveComanda direct la
Telefon: 0733.673.555Plateste cu cardul
Protectia platii onlineOptiuni de achizitie
Drept penal roman. Partea speciala. Volumul I - 2021
Titlul introductiv; Titlul I – Infracţiuni contra persoanei
95,00
90,25 lei
Economisesti 5.00%
Drept penal roman. Partea speciala. Volumul II - 2021
Titlul II – Infracţiuni contra patrimoniului; Titlul III – Infracţiuni privind autoritatea şi frontiera de stat
85,00
80,75 lei
Economisesti 5.00%
Drept penal roman. Partea speciala. Volumul III - 2021
Titlul IV – Infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei; Titlul V – Infracţiuni de corupţie şi de serviciu
105,00
99,75 lei
Economisesti 5.00%
Pachetul contine:
Drept penal roman. Partea speciala. Volumul I - 2021
In cuprinsul cursului, care este structurat in cinci volume, sunt examinate toate infracțiunile prevazute in Codul penal roman.
Fiecare infracțiune a fost examinata succint prin prisma obiectului juridic specific, obiectului material, laturii obiective, laturii subiective, a formelor, modalitaților și sancțiunilor prevazute de lege; de asemenea, am avut in vedere și unele observații legate de aplicarea legii penale mai favorabile in situații tranzitorii, precum și unele aspecte ce vizeaza competența de urmarire penala și judecata in prima instanța.
Am avut in vedere și situația tranzitorie in care ne aflam și ne vom afla in continuare (luand in calcul modificarile și completarile permanente ale textelor de incriminare), pentru fiecare infracțiune, astfel ca, pe langa textul de incriminare in vigoare la momentul publicarii, am menționat și textul corespondent prevazut in Codul penal din 1969 sau in alta lege speciala cu dispoziții penale ori chiar in redactarea inițiala a Codului penal.
Un alt element de noutate in raport cu alte lucrari de acest gen publicate pana in prezent este reprezentat de examinarea mai profunda a unor infracțiuni sau grupe de infracțiuni care prezinta o rata a criminalitații mai crescuta sau care prezinta o gravitate sporita, cum sunt: omorul, omorul calificat, uciderea din culpa, vatamarea corporala din culpa, lipsirea de libertate in mod ilegal, traficul de persoane și traficul de minori, violul, furtul, talharia, inșelaciunea, abuzul in serviciu, ultrajul, ultrajul judiciar, marturia mincinoasa, unele infracțiuni de corupție și de serviciu, unele infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice etc.
In același timp, pentru alte infracțiuni sau grupe de infracțiuni, care prezinta o rata a criminalitații destul de scazuta (in raport cu cele la care am facut referire), am realizat o examinare mai sumara, fara a neglija principalele elemente care sunt necesare intr-un asemenea curs; printre aceste infracțiuni sau grupe de infracțiuni menționam: uciderea la cererea victimei, intreruperea cursului sarcinii, sclavia, violarea sediului profesional, divulgarea secretului profesional, pirateria, uzurparea de calitați oficiale, infracțiuni contra securitații naționale, infracțiuni contra capacitații de lupta a forțelor armate, infracțiuni de genocid, contra umanitații și de razboi etc.
In cadrul examinarilor am facut trimitere la practica judiciara recenta adoptata de instanțele romane (inclusiv din anul 2021), incepand cu Inalta Curte de Casație și Justiție.
Datorita volumului mare de informații, actualitații și profunzimii examinarii, cursul poate fi extrem de util studenților facultaților de profil din țara, masteranzilor, doctoranzilor, precum și practicienilor din domeniul dreptului.
Drept penal roman. Partea speciala. Volumul II - 2021
In prezenta lucrare se continua examinarea infracțiunilor prevazute in Codul penal roman in Titlurile II și III, respectiv a infracțiunilor contra patrimoniului și a celor privind autoritatea și frontiera de stat.
In cadrul examinarii au fost avute in vedere in primul rand noile modificari și completari ale legii penale operate prin Legea nr. 207/2021, prin care a fost modificat și completat cu o noua infracțiune Capitolul IV din Titlul II, fraude comise prin sisteme informatice și mijloace de plata electronice, Legea nr. 146/2021, prin care a fost completat conținutul infracțiunii de distrugere cu o noua modalitate de comitere, precum și Legea nr. 274/2020, prin care a fost modificat conținutul art. 231 C. pen.
Am insistat in examinarea profunda a infracțiunilor care fac parte din grupul celor care prezinta o rata crescuta a criminalitații la nivel național, cum sunt: furtul, talharia, inșelaciunea, distrugerea etc.
Pentru fiecare infracțiune, s-a avut in vedere trimiterea la practica judiciara recenta a instanțelor de judecata din Romania, iar acolo unde a fost cazul, la practica judiciara mai veche.
Drept penal roman. Partea speciala. Volumul III - 2021
In cuprinsul lucrarii se continua examinarea infracțiunilor cuprinse in Titlurile IV și V din Codul penal, Partea speciala, respectiv a infracțiunilor contra infaptuirii justiției și a celor de corupție și de serviciu.
Menționam ca in cadrul examinarilor am avut in vedere prezentarea și analiza textelor de incriminare luand in considerare ultimele modificari și completari operate in structura acestora, cum este cazul infracțiunilor de nedenunțare, evadare, nerespectarea hotararilor judecatorești, folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, precum și art. 308 C. pen., așa cum au fost modificate și completate prin Legea nr. 186/2021, Legea nr. 146/2021, Legea nr. 151/2016 și Legea nr. 193/2017.
Pentru infracțiunile care prezinta o rata a criminalitații mai crescuta, cum este cazul favorizarii faptuitorului, tainuirii, marturiei mincinoase, luarii de mita, traficului de influența etc., am realizat o examinare complexa care cuprinde multe trimiteri la jurisprudența recenta.
Avand in vedere analiza științifica efectuata asupra textelor de incriminare, trimiterea frecventa la practica judiciara, de cele mai multe ori recenta, precum și trimiterea la jurisprudența Curții Constituționale, apreciem ca lucrarea este utila studenților facultaților de profil din țara, masteranzilor, doctoranzilor și, in aceeași masura, practicienilor dreptului.
Drept penal roman. Partea speciala vol. IV
In volumul IV continuam examinarea infractiunilor cuprinse in Titlurile VI si VII din Partea speciala a Codului penal roman.
Ca si in cazul volumelor anterioare, am avut in primul rand in vedere practica judiciara recenta in materie, iar acolo unde am folosit jurisprudenta mai veche am considerat ca aceasta se antameaza perfect pe textele in vigoare.
De asemenea, pentru a oferi celor interesati informatii de actualitate, am avut in vedere modificarile operate de legiuitor in cuprinsul unor texte sau chiar noi incriminari intrate in vigoare in cursul anului 2022.
Mentionam faptul ca, in ceea ce priveste doctrina, am facut frecvente trimiteri la unele lucrari ce apartin unor autori cunoscuti in domeniu, de regula aparute recent, fara a neglija si doctrina mai veche, care ramane totusi de actualitate pentru unele infractiuni al caror continut juridic a fost pastrat de legiuitor.
Pentru unele infractiuni mai des comise, ce prezinta o rata a criminalitatii destul de ridicata, am realizat analize profunde, cu trimiteri numeroase la practica judiciara recenta si doctrina nationala, intentia noastra fiind aceea de a oferi o examinare utila in domeniul dreptului.
Avand in vedere examinarea stiintifica realizata asupra textelor din cele doua titluri, trimiterea frecventa la jurisprudenta romana recenta in domeniu, prezentarea opiniilor altor autori cunoscuti in doctrina noastra penala, consideram ca prezenta lucrare este utila studentilor facultatilor de profil, masteranzilor si doctoranzilor si, in aceeasi masura, practicienilor dreptului.
Drept penal romȃn. Partea speciala vol. V
În ultimul volum al cursului universitar sunt examinate infracțiunile cuprinse în titlurile VIII-XII din Partea speciala a Codului penal român.
Într-o modalitate asemanatoare volumelor anterioare am avut în vedere practica judiciara recenta, iar în cazul în care am considerat ca aceasta ramâne de actualitate, am folosit și jurisprudența relevanta din legea anterioara.
Pe fondul lipsei practicii judiciare, infracțiunile cuprinse în ultimele titluri au fost examinate cu trimitere directa doar la doctrina româna sau straina prezenta sau mai veche.
Pentru a oferi cititorilor informații de actualitate, cât mai variate, examinarile realizate au avut în vedere opiniile exprimate în doctrina prezenta sau mai veche, dar mereu de actualitate.
În ceea ce privește doctrina, într-o modalitate asemanatoare celei din volumele anterioare, am facut trimiteri frecvente la cele mai cunoscute opere ale celor mai cunoscuți autori în acest domeniu.
Am avut în vedere și modificarile și completarile operate de legiuitor în structura unor texte de incriminare, ultimele fiind cele de la sfârșitul anului 2023.
Pentru infracțiunile care prezinta o rata mai mare a criminalitații la nivel național, am realizat examinari extinse, scopul nostru fiind acela de a prezenta cititorilor o cât mai completa și mai ales actuala expunere.
În ceea ce privește practica judiciara, am avut în primul rând în vedere deciziile promovate de Curtea Constituționala și Înalta Curte de Casație și Justiție în cadrul unor recursuri în interesul legii sau hotarâri prealabile. În trimiterile realizate am insistat asupra unor decizii de speța ale instanței supreme, precum și a unora de la nivelul curților de apel, tribunalelor sau judecatoriilor.
Având în vedere modul în care s-a realizat examinarea textelor de incriminare din ultimele cinci titluri ale Codului penal, trimiterile frecvente la jurisprudența româna, la opiniile celor mai cunoscuți autori în domeniu, apreciem ca atât prezentul volum, cât și celelalte patru sunt utile studenților facultaților de profil, masteranzilor, doctoranzilor, precum și practicienilor.
- Titlu: Pachet: Dept penal . Partea speciala. Volumele I, II, III , IV, V
- Pret: 573,00 RON
- ISBN:
- Format: Academic
- Pagini: 532; 532; 624; 778; 624
S-a născut la 28 ianuarie 1957, în comuna Vintileasca, jud. Vrancea; căsătorit cu Camelia, un copil – Minodora-Ioana. Studii: Academia de Poliţie (1982); Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi (diferenţe, 1996); curs postuniversitar...
Vrei sa faci o comanda si nu ai timp?
Introdu numarul de telefon, iar un operator UJmag.ro te va suna
in cel mai scurt timp si iti va cere telefonic restul datelor necesare.