264,34 lei (-22%)
Pachet: Procedura penala. Partea generala si Codul penal si Codul de procedura penala Septembrie 2024
- Cod:173768
- Autor: Gheorghita Mateut
- Ed. ingrijita de: Prof. univ. dr. Dan Lupascu
- Publicat de: Editura Universul Juridic
- Colectia: Cursuri universitare
- Data aparitiei: Septembrie 2024
Termen de livrare
2 zile lucratoareReduceri
Oferte speciale exclusiveComanda direct la
Telefon: 0733.673.555Plateste cu cardul
Protectia platii onlineOptiuni de achizitie
Codul penal și Codul de procedura penala Septembrie 2024
EDIȚIE SPIRALATĂ, tipărită pe hârtie albă
79,90
59,93 lei
Economisesti 25.00%
Pachetul contine:
1. Procedura penala. Partea generala
Anul in care acest manual de procedura penala vede lumina tiparului este situat la 5 decenii fața de anul intrarii in vigoare a vechilor coduri penal și de procedura penala ale Romaniei și la 5 ani fața de anul intrarii in vigoare a noii legislații penale. Daca am transforma aceasta coincidența ce graviteaza ritmic in jurul cifrei „5” intr-o figura de stil, cum ar fi „metafora jumatații”, am putea spune ca autorul acestui manual și-a implinit jumatatea sa de har, de respect și de datorie fața de norma procesual penala: a preluat-o cu exactitate de la legiuitor, a clarificat-o intr-o maniera critica și lucida, a dezvațat-o de meteahna ambiguitații, i-a descoperit valențele interpretative, i-a identificat zonele vulnerabile și disfuncționale, dupa cum, in egala masura, i-a identificat și i-a pus in valoare dimensiunile inspiraționale pentru alți teoreticieni și practicieni.
Daca autorul și-a implinit, cu rigurozitate și maiestrie, jumatatea sa, de cealalta jumatate a misiunii gnostice și aplicative in raport cu norma procesual penala urmeaza a se ocupa cititorii carora le este destinata aceasta lucrare de specialitate: studenți – prin motivația lor de a cunoaște și aprofunda procedura penala; teoreticieni – prin oglindirea ori confruntarea propriilor teoretizari ale normei procesual penale cu tezele și ipotezele incluse de autor in prezentul manual; practicieni (organe judiciare și extrajudiciare implicate in procesul penal) – prin utilizarea mai confortabila a instrumentelor procedurii penale in propriile lor profesii, in condiții de mai mare „securitate aplicativa” a normei.
Intr-o lume in continua mișcare, in care viteza pare a fi o virtute mai mare decat insași direcția de mers, schimbarea repetata a normelor juridice pare a fi, la randul sau, o veritabila cursa de atletism. Astfel, ne confruntam tot mai frecvent cu cate o noua ordine sociala, care fie fura statul, fie iese din pluton, in timp ce noua ordine de drept pierde sincronul și se surprinde alergand in urma ordinii sociale, pe care este obligata sa o ajunga și sa o susțina.
Dat fiind acest ecart dintre noua ordine sociala și noua ordine de drept, suntem forțați sa asistam la paradoxuri precum: completuri de judecatori inadecvate, care releva cum norma interna de organizare poate sa ia nestingherita locul normei de competența; texte organice al caror control constituțional a priori se dovedește superficial inca din prima zi de aplicare; texte declarate neconstituționale, dar lasate aplicabile și producatoare de efecte, in ciuda reparațiilor ce li se aduc a posteriori; ignorari de termene procedurale neinsoțite de decaderi din drepturi ori anulari de acte; acorduri formale de recunoaștere a vinovației, insoțite de neasumarea faptica ulterioara a consecințelor execuțional penale; imersiuni ale puterii executive in puterea legislativa, prin intervenții anarhice, neinspirate ori netemporizate; protocoale secrete care vulnerabilizeaza puterea judecatoreasca; mutații genetice in axul actului de justiție, astfel incat acesta pare ca graviteaza adesea mai degraba in jurul calitații sociale a persoanei, decat in jurul principiului de drept al normei obiective; asimilari masive de texte europene in reformarea sistemului sancționator penal neinsoțite de interesul pentru sustenabilitate, in sensul modernizarii reale a sistemului penitenciar ori al dezvoltarii strategice a sistemului de probațiune ce administreaza sancțiunile alternative.
In aceasta cursa atletica, in care noua ordine de drept alearga sa ajunga din urma noua ordine sociala, actualul manual de procedura penala al profesorului Gheorghița Mateuț poate fi privit și ca un „tratat de pace” intre cele doua ordini fundamentale, precum și ca o șansa de sincronizare a acestora. Așa cum autorul ne-a obișnuit, prin magistralele sale lucrari de specialitate anterioare, prezenta lucrare este atat un semnal de alarma ca metamorfozele repetate ale normei de procedura penala risca sa perturbe fondul acesteia, cat și o pledoarie pentru natura indestructibila a acestor principii de procedura penala, apte sa mențina o logica estetica și valabila a procesului penal.
2. Codul penal și Codul de procedura penala Septembrie 2024
LEGISLATIE CONSOLIDATA SI INDEX
Cu ULTIMELE MODIFICARI aduse prin:
LEGEA NR. 58/2024
LEGEA NR. 122/2024
LEGEA NR. 126/2024
LEGEA NR. 172/2024
LEGEA NR. 202/2024
Include si LEGEA NR. 241/2005
pentru prevenirea si combaterea
EVAZIUNII FISCALE
Lucrarea Codul penal si Codul de procedura penala Septembrie 2024 (editie spiralata), tiparita pe hartie alba de calitate superioara si ingrijita de prof. univ. dr. Dan Lupascu, include ultimele modificari aduse prin: Legea nr. 58/2024; Legea nr. 122/2024; Legea nr. 126/2024; Legea nr. 172/2024; Legea nr. 202/2024.
Sub articolele celor doua Coduri, se regasesc (acolo unde este cazul): corelatii cu reglementarile anterioare; dispozitii de aplicare; decizii ale Curtii Constitutionale; recursuri in interesul legii; hotarari prealabile; numeroase dispozitii conexe si referinte legislative deosebit de utile.
Indexul plasat la finalul fiecarui Cod indica sediul materiei pentru diverse institutii importante in domeniul penal, respectiv in domeniul procedurii penale, asigurand o cautare rapida a cuvintelor-cheie aferente.
Lucrarea include, in partea finala, si diverse acte normative (integrale sau in extras) de larg interes in domeniu: Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale (cu recentele modificari), Legea nr. 146/2021 privind monitorizarea electronica in cadrul unor proceduri judiciare si executional penale (cu noile modificari), Legea nr. 26/2024 privind ordinul de protectie (recent intrata in vigoare) s.a.
Culegerea Codul penal si Codul de procedura penala Septembrie 2024 (editie spiralata) este destinata magistratilor, politistilor, avocatilor, altor categorii de practicieni, dar si teoreticienilor si studentilor.
PRO LEGE – O colecție necesara oricarui jurist:
● reuneste intre copertele fiecarei culegeri informatii esentiale si extinse din domeniul abordat, inlesnind astfel utilizatorului activitatea de cercetare, reducand semnificativ si eficient timpul dedicat acesteia;
● prezinta pachete de acte normative consolidate, atent selectate in vederea acoperirii domeniului vizat, imbogatite cu note si referinte utile, structurate si evidentiate profesionist si menite a facilita intelegerea vointei si a intentiilor legiuitorului (prin semnalarea si/sau prin prezentarea unor corelatii ori a unor spete relevante, in unele cazuri prin oferirea unor lamuriri punctuale etc.);
● este tiparita pe hartie alba de calitate superioara, ideala pentru adnotarile necesare in activitatea didactica si practica;
● seria PREMIUM din cadrul colectiei PRO LEGE include un vast material informativ suplimentar (dupa caz, jurisprudenta europeana, mai multa jurisprudenta nationala si mai multe legi conexe integrale sau in extras, varii adnotari etc.);
● fiecare culegere in parte constituie, practic, un instrument juridic complex, indispensabil activitatii de zi cu zi in cadrul domeniului caruia ii este dedicata si pe care il reprezinta, organizand unitar informatiile necesare unei bune cunoasteri a domeniului respectiv.
COORDONAREA GENERALA a Colecției PRO LEGE este asigurata de consilier juridic Oliviu Craznic.
Așteptam sugestiile și propunerile dvs pe adresa prolege [at] universuljuridic.ro
- Titlu: Pachet: Procedura penala. Partea generala si Codul penal si Codul de procedura penala Septembrie 2024
- Pret: 338,90 RON
- ISBN: 978-606-39-0393-9; 978-606-39-1518-5
- Format: Academic; A5
- Pagini: 1200; 576
Experiență relevantă Activitate îndelungată în domeniul juridic, atât în calitate de practician ( judecător – 1990 - 2016, avocat – 2016 - la zi), cât și de cadru didactic universitar (din 1993 - la zi). A exercitat funcții de conducere la Judecătoria sectorului 5 ,...
Vrei sa faci o comanda si nu ai timp?
Introdu numarul de telefon, iar un operator UJmag.ro te va suna
in cel mai scurt timp si iti va cere telefonic restul datelor necesare.