Securitatea sociala intr-o lume in schimbare
- Cod:173822
- Autor: Claudia-Ana Moarcas , Valentina Lidia Lupu (Zarnescu)
- Publicat de: Editura Universul Juridic
- Colectia: Cursuri universitare
- Data aparitiei: Ianuarie 2025
- Cuprins
- Rasfoieste
Termen de livrare
2 zile lucratoareReduceri
Oferte speciale exclusiveComanda direct la
Telefon: 0733.673.555Plateste cu cardul
Protectia platii onlineSecuritatea sociala reprezinta un vector important al coeziunii sociale; de aceea, statele trebuie sa gaseasca un echilibru în implementarea È™i finanÈ›area sistemelor legale, complementare de asigurari sociale, prin adoptarea unor politici sociale active care sa combine susÈ›inerea prin venituri cu formarea profesionala È™i promovarea muncii.
Lucrarea reprezinta o abordare inedita a dreptului securitaÈ›ii sociale, fiind analizate instituÈ›iile de dreptul securitaÈ›ii sociale din toate unghiurile juridice È™i sociale, importanÈ›a politicilor sociale, mecanismul fiscal al contribuÈ›iilor sociale, asigurarile sociale în sistemul public È™i privat, asistenÈ›a sociala È™i jurisdicÈ›ia asigurarilor sociale. Aspectele teoretice sunt însoÈ›ite de exemple practice È™i de cele mai importante decizii ale CurÈ›ii ConstituÈ›ionale È™i ale Înaltei CurÈ›i de CasaÈ›ie È™i JustiÈ›ie.
Cuprinsul lucrarii
Lucrarea este împarÈ›ita în 22 de capitole, fiind analizate atât drepturile de asigurari sociale, cât È™i drepturile de asistenÈ›a sociala.
Prima parte a lucrarii prezinta fundamentele dreptului securitaÈ›ii sociale È™i provocarile emergente ale securitaÈ›ii sociale, fiind analizate: justiÈ›ia sociala în contextul inegalitaÈ›ilor economice È™i sociale; economia sociala; incluziunea sociala È™i asigurarea unui nivel de trai decent pentru perioada 2022-2027; inegalitaÈ›ile multidimensionale È™i salariul minim ca mijloc de protecÈ›ie sociala; dreptul fundamental al persoanelor cu handicap la protecÈ›ie sociala incluziva; riscurile psihosociale emergente la locul de munca; modelul social european È™i instrumente de coordonare a sistemelor de securitate sociala.
A doua parte a lucrarii este dedicata ilustrarii drepturilor de asigurare sociala, și anume: sistemul public de pensii; sistemul de pensii private; sistemul asigurarilor pentru șomaj; asigurarea pentru accidente de munca și boli profesionale; asigurarile sociale de sanatate; concediile și indemnizațiile de asigurari sociale de sanatate; protecția maternitații la locul de munca; concediul și indemnizația pentru creșterea copilului; concediul de acomodare; concediul paternal; mecanismul fiscal al contribuțiilor sociale.
Ultima parte a lucrarii este axata pe analiza drepturilor de asistența sociala, respectiv: alocația de stat pentru copii; sistemul național de asistența sociala, venitul minim de incluziune; protecția persoanelor cu handicap.
Puncte forte
Având în vedere numeroasele modificari legislative din ultima perioada, aceasta lucrare are avantajul de a analiza È™i clarifica toate modificarile legislative naÈ›ionale, în concordanÈ›a cu prevederile europene È™i internaÈ›ionale. De asemenea, sunt evidenÈ›iate problemele cu care se confrunta practicienii È™i soluÈ›iile aferente acestora, precum È™i jurisprudenÈ›a incidenta a CurÈ›ii de JustiÈ›ie a Uniunii Europene, a CurÈ›ii Europene a Drepturilor Omului, a CurÈ›ii ConstituÈ›ionale È™i a Înaltei CurÈ›i de CasaÈ›ie È™i JustiÈ›ie. Astfel, lucrarea cuprinde o analiza completa a dreptului securitaÈ›ii sociale, aflat într-o permanenta transformare, cu un dinamism legislativ progresiv circumstanÈ›iat tranziÈ›iei catre implementarea politicilor sociale moderne, adecvate provocarilor generate de noile realitaÈ›i socioeconomice. În plus, varietatea exemplelor din practica judiciara È™i modul de structurare a lucrarii faciliteaza înÈ›elegerea instituÈ›iilor de catre studenÈ›i È™i practicieni.
Publicul-ținta
Prin modul în care este conceputa È™i realizata, lucrarea se adreseaza atât practicienilor È™i teoreticienilor, cât È™i studenÈ›ilor, masteranzilor È™i doctoranzilor.
Despre autori
Claudia-Ana Moarcas este profesor universitar la Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti, si consilier stiintific al Centrului de drept social comparat al Facultatii de Drept, precum si profesor asociat la Universitatea Nicolae Titulescu din Bucuresti.
Valentina-Lidia Zarnescu este asistent universitar doctor si membra a Centrului de drept social comparat, din cadrul Facultatii de Drept, Universitatea din Bucuresti, precum si avocat, membra a Baroului Bucuresti.
- Titlu: Securitatea sociala intr-o lume in schimbare
- Pret: 199,00 RON
- ISBN: 978-606-39-1610-6
- Format: Academic
- Pagini: 700 (aproximativ)
Autoarea este în prezent profesor universitar, titulara cursurilor de Dreptul muncii, Dreptul securității sociale și Drept social european la Facultatea de Drept, Universitatea din București. Este totodată și consilier științific al Centrului de drept social comparat al Facultății de...
Educație și formare : studii universitare de doctorat, Facultatea de Drept, Universitatea din București (2016-2021); studii universitare de masterat, disciplina Dreptul muncii, relații de muncă și industriale, Facultatea de Drept, Universitatea din București (2012-2013); studii...
Vrei sa faci o comanda si nu ai timp?
Introdu numarul de telefon, iar un operator UJmag.ro te va suna
in cel mai scurt timp si iti va cere telefonic restul datelor necesare.