INSTITUTUL NOTARIAL ROMAN  (relatare de la fata locului)

15 octombrie 2010 | comentarii 0 | accesari 4780 | ujmag.ro
4780 citiri

Astăzi, 15 octombrie 2010, la Braşov, într-o frumoasă şi elegantă locaţie aparţinând Camerei notarilor publici Braşov, unde gazdă a fost dl Ioan Popa, preşedintele acesteia, a avut loc întâlnirea cu viitori formatori ai recent înfiinţatului Institut Notarial Român (INR).

Au fost prezenţi în prezidiu dl Dumitru Viorel Mănescu - preşedinte UNNPR, dl prof. univ. dr. Dan Drosu Şaguna - director INR, dl prof. univ. dr. Augustin Fuerea -  şef departament în cadrul INR, dl Bogdan Ciucă - notar public şi dl Ioan Popa - preşedinte Camera Braşov.

În deschidere, dl Mănescu a mulţumit distinşilor oaspeţi şi, în mod deosebit, dlui Ioan Popa pentru organizarea deosebită a acestui eveniment, arătându-se convins că întâlnirea de astăzi se va bucura de succes, mai ales având în vedere numărul mare al personalităţilor din viaţa publică şi ştiinţifică, prezente.

Dl Dan Drosu Şaguna a precizat, în cuvântul domniei sale, că speră ca acest institut să fie unul dintre cele mai prestigioase. Şi-a exprimat speranţa că în luna noiembrie vor începe cursurile Institutului, cursuri organizate pe mai multe categorii de beneficiari. A făcut în continuare referire la o serie de chestiuni organizatorice, inerente oricărui început.

În continuare, a luat cuvântul dl Tudorel Toader, decanul Facultăţii de Drept a Universităţii "A.I. Cuza" din Iaşi, care a precizat că este o provocare să vorbească despre activitatea INR. A mulţumit pentru invitaţia de a participa astăzi, alături de ceilalţi colegi, şi pentru  a se implica în activitatea Institutului. Din perspectiva activităţii de judecător la Curtea Constituţională, a participat la procesul de constituţionalizare a dreptului, în general, şi a dreptului notarial, în special. A făcut apoi o serie de referiri la jurisprudenţa Curţii Constituţionale, în legătură cu activitatea notarială şi la o serie de critici care s-au făcut la adresa activităţii notariale, în general.

Dna Lidia Barac, secretar de stat la Ministerul Justiţiei, a transmis participanţilor salutul ministrului justiţiei. I-a rugat pe participanţi să urmărească activitatea INM în ceea ce priveşte calitatea formatorilor şi a informaţiilor care se transmit cursanţilor. A transmis, în încheiere, felicitările ministrului justiţiei pentru iniţiativă.

Alina Bica, de asemenea secretar de stat în Ministerul Justiţiei, a spus că notarii sunt relaţionaţi mai ales în ceea ce priveşte tranzacţiile financiare importante şi crede că prin INR, în viitor, vor fi relaţionaţi şi cu activitatea ştiinţifică. Consideră că această iniţiativă va conduce la dezvoltarea profesiei. Este sigură că se află la începutul unui moment important în ceea ce priveşte activitatea notarială. Apreciază că se pot accesa fonduri europene pentru dezvoltarea acestui institut. De asemenea, consideră că ar trebui gândit un modul de pregătire special în contextul apariţiei noilor coduri în anul 2010 (care se doreşte a intra în vigoare în anul 2011), care repoziţionează activitatea notarială.
Profesorul Şaguna a precizat că preocuparea pentru accesarea de fonduri comunitare există, lucrându-se deja la aceasta.

Profesorul Murzea, decanul Facultăţii de Drept din Braşov, se simte onorat să participe la această întâlnire. Reprezintă un centru universitar unde are loc deschiderea acestui institut. A menţionat buna colaborare cu Camera Notarilor Publici Braşov şi, de asemenea, că Facultatea de Drept din Braşov a pregătit mulţi studenţi deveniţi ulterior notari. A menţionat buna colaborare cu eminentul profesor Emil Poenaru cu care a publicat o serie de lucrări utile profesiei de notar. A menţionat şi faptul că Facultatea de Drept din Braşov a fost printre primele care a avut un masterat de drept notarial.

A luat cuvântul dl Prefect Ion Gonţea, notar. Domnia sa precizează că, din nefericire, în România ne dăm prea mult cu părerea şi cadrul normativ este de multe ori trimis în derizoriu. Susţine că iniţiativa de a crea INR,  vine, în primul rând, în sprijinul notarilor în activitate, lucru care este cel mai important. De asemenea, pregătirea continuă trebuie să fie făcută în mod permanent, aşa cum se face în ţările civilizate. Îl bucură faptul că alături de INR vin mari personalităţi care să sprijine activitatea acestuia, personalităţi care pot aduce un nivel ridicat de desfăşurare a activităţii, menţionându-l aici pe dl prof. univ. dr. Augustin Fuerea cu care s-a întâlnit la activitatea de formare a Înalţilor funcţionari. Nu în ultimul rând, Institutul trebuie să atragă şi participanţi din alte domenii de activitate, cum ar fi, spre exemplu, secretarii unităţilor administrativ teritoriale.

Deputatul Liviu Bogdan Ciucă spune că e notar de la terminarea facultăţii şi că e mulţumit că a întâlnit în această profesie un interes profund pentru excelenţa profesională. Este motivul pentru care se pun acum bazele unui institut de excelenţă. Este un moment istoric pentru profesia şi activitatea notarială. Mai precizează faptul că este profesia care a realizat cea mai profundă şi rapidă schimbare. Este firesc să existe invidii la adresa profesiei, deşi nu e de acord cu acestea. Este o profesie unită şi, datorită acestui lucru, s-au putut realiza multe obiective. Vede INR preocupat de asigurarea unei practici unitare. În momentul în care se discută de aplicarea unei proceduri notariale trebuie să se bazeze pe lege, iar activitatea INR va fi aceea de a uniformiza această practică. Are convingerea că acesta este un moment istoric de care ne vom aminti cu plăcere din perspectiva profesiei pe care o vom practica şi peste zeci de ani.

Dna Doina Rotaru, preşedinte al Camerei Notarilor Publici Bucureşti, spune că e notar de 31 de ani şi spune aceasta cu plăcere. A fost atentă la părerile celor din afara profesiei despre activitatea notarială, făcând referire la cuvântul domnului decan Toader. În privinţa remarcii că ne interesează preponderent partea economică, precizează că i se pare normal ca economicul să prevaleze. A spus că această instituţie, uneori pe nedrept criticată, a produs o practică introdusă în noile coduri. Informează că atât timp cât a fost notar de stat, pregătirea profesională era asigurată de Ministerul Justiţiei. INR nu vine deloc târziu. Până acum, peste 100 de notari au fost pregătiţi la Universitatea Poitiers, în Franţa, peste 50 de notari au mers în Canada la pregătire.

Pentru Gheorghe Dobrican, profesor universitar şi notar public, este o onoare să vorbească în prezenţa atâtor personalităţi. Mulţumeşte pentru eforturi colegilor care au contribuit la crearea INR. Crede că INR trebuie să fie un laborator. Activitatea de notar, privită din afară, pare mai mult o activitate materială, deşi în această calitate, de notar, simte o responsabilitate chiar mai mare decât aceea de conducător de instanţă, pe care a avut-o peste 30 de ani. Notarul trebuie să fie competent şi să aibă conştiinţă. Notarul trebuie să aibă rol activ. Se simte nevoia ca activitate notarială să se îmbunătăţească şi speră că aceasta se va realiza prin activitatea INR.

În partea a II-a, au avut loc o serie de dezbateri organizatorice, ocazie cu care au fost cunoscuţi o parte dintre viitorii formatori ai INR. Profesorul Augustin Fuerea a făcut o serie de consideraţii pe marginea activităţii viitoare a Institutului.  A mulţumit conducerii UNNPR şi directorului INR pentru încrederea acordată. Discursul domniei sale a vizat atât activitatea de şef de departament, activitate pe care o desfăşoară, cât şi aceea de formator. În calitate de şef de departament, a precizat că îşi înţelege responsabilităţile, date fiind valorile la apărarea cărora notarii publici sunt chemaţi să vegheze (cele care ţin de viaţă, libertate şi proprietate, menţionate de dl vicepreşedinte Ion Marin, într-un dialog pe care l-a avut la începutul acestei săptămâni). A mulţumit tuturor participanţilor la această activitate pe care o consideră o reuşită. O contribuţie importantă având-o toţi cei care s-au implicat în mod concret, cu precădere sponsorii, între care, un loc important îl ocupă Editura UNIVERSUL JURIDIC, căreia ţine să îi mulţumească prin directorul Nicolae Cîrstea, prezent la manifestare. Exigenţele formulate cu prilejul dezbaterilor vor fi tot atâtea priorităţi ale INR, încercând să valorifice experienţa pozitivă a instituţiilor similare din ţară şi din străinătate. A stabilit o serie de detalii tehnice care să facă posibilă începerea cursurilor, pe categorii de beneficiari, în luna noiembrie (realizarea şi transmiterea documentelor de către formatori, sistematizarea propunerilor ş.a.). Ca formator, a oferit un exemplu de curriculă, la disciplinele Drept internaţional privat şi Dreptul Uniunii Europene, declanşând dezbaterile pe fond. Concluziile formulate de către preşedintele Uniunii şi de către directorul INR vizează faptul că  este necesar ca, în activitatea de pregătire, să se regăsească o linie unitară în cursurile care se vor preda în cele 6 centre. De asemenea, s-a căzut de acord ca în activitatea INR să se insiste asupra problemelor cu care notarii se confruntă în activitatea lor.

Directorul INR, prof. univ. dr. Dan Drosu Şaguna, a mulţumit în mod deosebit editurii UNIVERSUL JURIDIC pentru sprijinul acordat în organizarea acestei manifestări, subliniind că această colaborare va fi continuată în viitor. De asemenea a mulţumit Editurii pentru consemnarea discuţiilor de la această întâlnire.

A consemnat,
Nicolae Cîrstea
 


Nicolae Cîrstea este, alături de Laura Cîrstea, fondatorul Grupului editorial UNIVERSUL JURIDIC - PRO UNIVERSITARIA - EDITURA NEVERLAND, acum şi al ujmag.ro.

A absolvit Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti, în anul 2001.

Începând cu anul 1997 (anul I de studii) a fost agent de distribuţie al mai multor edituri, după care, în anul 2001 (anul IV de studii), a pus bazele Editurii UNIVERSUL JURIDIC.

În prezent este director general al acestor companii.


 
Comentarii
  Adaugarea de comentarii o pot face doar membrii UJmag.ro

Aboneaza-te la newsletter
Fii la curent cu reducerile!

Parteneri Gold:
Parteneri Silver:
Parteneri Media:
Va recomandam:

Copyright 2008-2024 Universul Juridic Magazin SRL. Toate drepturile rezervate

Comanda prin telefon

0733.673.555
Adaugare in Cos
Produsul a fost adaugat in Cosul de Cumparaturi.
Precomanda
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Precomanda cu plata in avans
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Rezerva
TE RUGAM SA FACI REZERVAREA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai rezervat nu este disponibil in stoc.
Ujmag.ro va depune toate diligentele pentru a comanda aceasta carte pentru tine.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Adauga in cos