Curierul Judiciar nr. 2/2018
Curierul Judiciar nr. 2/2018
Pret de coperta:
44,90 lei
Reviste
Curierul Judiciar nr. 2/2018

Pret de coperta:

44,90 lei

Disponibilitate: Nu este pe stoc

Rezerva

Vom depune toata diligenta in vederea gasirii cartii.

Rezerva acum si te vom anunta prin e-mail, in maxim 30 de zile, pentru ca tu sa o poti comanda imediat.

Termen de livrare

2 zile lucratoare

Reduceri

Oferte speciale exclusive

Comanda direct la

Telefon: 0733.673.555

Plateste cu cardul

Protectia platii online
Asa cum v-am obisnuit in fiecare an, va punem la dispozitie cea mai performanta revista de actualitate juridica, realizata la standarde inalte dupa modelul revistelor de specialitate din strainatate, coordonata de un colegiu stiintific si redactional de exceptie, sustinuta de autori prestigiosi care provin atat din mediul academic, dar mai ales al practicii juridice, indexata in trei baze de date internationale si disponibila si in format online in Biblioteca juridico-economica online Legalis.ro.

Revista este indexata in baze de date internationale (BDI)

CEEOL - Central and Eastern European Online Library
• HeinOnline - Legal Research Database
• EBSCO - EBSCOhost Online Research Databases


Numarul din luna februarie al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanta juridica.

Editorialul din acest numar este semnat de prof. dr. Daniel-Mihail Șandru și dr. Irina Alexe, care aduc in discuție protecția datelor personale, mai precis Regulamentul 2016/679/UE devenit celebru de cateva luni, deși a intrat in vigoare acum aproape 2 ani. Dupa intrarea in vigoare a Regulamentului legiuitorul european a consacrat un termen de 2 ani pentru pregatirea punerii in aplicare. Cum nu exista posibilitatea amanarii aplicarii, a suspendarii sau orice altceva care ar face inaplicabil Regulamentul, trebuie sa se faca pregatiri pentru ora 0 a zilei de 25 mai 2018. Dar și dupa aceasta data.

In cadrul rubricii Curier legislative realizata de drd. Oana Dimitriu sunt prezentate selectiv cele mai importante acte normative din perioada 1 - 31 ianuarie 2018, inclusiv decizii de admitere ale Curții Constituționale, Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ale Curtii Europene a Drepturilor Omului publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.

Rubricile de Actualitate europeana si Actualitate internationala corespunzatoare lunii ianuarie 2018 aduc in prim plan principalele activitati de la nivelul institutiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes international. Cele doua rubrici sunt semnate de Daniela Ivan, respectiv de prof.dr. Bogdan Aurescu.

Practica judiciara neunitara
Rubrica realizata de judecator drd. Razvan Anghel dedicata practicii judiciare neunitare cuprinde solutii ce ilustreaza aparitia unei jurisprudente neunitare cu privire la o problema de drept de actualitate fie prin aceea ca priveste interpretarea unor norme juridice foarte importante, cu aplicabilitate de durata, ceea ce face ca practica neunitara sa se manifeste intr-o perioada mai mare de timp, fie pentru ca priveste o norma cu implicatii imediate asupra unui numar mare de raporturi juridice, chiar daca intr-o perioada limitata de timp. In acest numar sunt analizate delimitarea timpului de lucru de timpul de odihna si remunerarea muncii suplimentare si de noapte in cazul personalului militar voluntar.

Profesii juridice
Prof. dr. Ioan Leș ne propune o analiza și discuție despre recenta „reforma” a raspunderii patrimoniale a judecatorilor și procurorilor. Modificarile aduse Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor și procurorilor au promovat și soluții diferite in raport cu reglementarile noastre anterioare. Unele dintre aceste modificari au fost vehement criticate de asociațiile profesionale ale magistraților, de Inalta Curte de Casație și Justiție, de unele partide politice, precum și de o parte a mass-mediei. In centrul atenției s-au aflat, adeseori, problemele implicate de raspunderea juridica a judecatorilor și procurorilor și mai ales de cele determinate de sfera de incidența a raspunderii patrimoniale. Criticile aduse noilor reglementari s-au materializat și in sesizarile de neconstituționalitate adresate instanței de contencios competente de catre Inalta Curte de Casație și Justiție și de un numar de parlamentari. Asupra obiecțiunilor de neconstituționalitate Curtea s-a pronunțat prin Decizia nr. 44 din 30 ianuarie 2018, cu o motivare ampla și pertinenta.

Dreptul afacerilor
Articolul Despre subrogarea legala in drepturile creditorului bugetar din procedura insolventei, semnat de lect.dr. Alexandru Bleoanca și Bogdan Dumitrache. Situația premisa a articolului este urmatoarea: in procedura de insolvența a unui debitor, in tabelul definitiv de creante, s-a stabilit existenta unei creante bugetare (administrata de un organ fiscal) si a unei creante chirografare (deținuta de o persoana de drept privat). Autorii iși concentreaza analiza in jurul situației premisa si doar in mod excepțional, si doar acolo unde este indicat, largesc sfera cazurilor practice posibile.

Drept privat
Comentariul Deciziei nr. 654/12.03.2013 a Curții de Apel Galați, Secția a II-a civila, semnat de lect. dr. Dragoș-Mihail Daghie, privind proba cu declaratia data in fata organelor de ancheta și atragerea raspunderii pentru intrarea in insolventa. Autorul considera ca soluția instanței este cel puțin ciudata și se intreaba Oare de ce au fost reținute doar susținerile recurentului, și nu și susținerile intimatului? De ce beneficiaza de o mai mare probitate, moralitate, bonitate sau onorabilitate recurentul decat intimatul? Care a fost, de fapt, rațiunea pronunțarii unei astfel de soluții care sfideaza toate regulile procesual civile?

Drept public
Articolul Integritatea in exercitarea funcțiilor publice ca garanție a drepturilor fundamentale, semnat de prof.dr. Elena-Simina Tanasescu. Cadrul legislativ de integritate existent in Romania este bine conturat și corect pus in valoare prin jurisprudența Curții Constituționale. Din perspectiva strict cantitativa, el pare a fi suscitat puține controverse de natura conceptuala, ceea ce tradeaza o aderența ridicata a societații la valorile astfel exprimate. Deși dezvoltat mai ales dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, contestarea constituționalitații sale s-a produs relativ rar. Prin urmare, cetațenii Romaniei sunt mulțumiți de evoluțiile legislative și jurisprudențiale in aceasta materie și doresc continuarea lor pe același fagaș. In mod normal, stabilitatea legislativa ar trebui sa induca predictibilitatea conduitelor și sa asigure un grad cat mai mare de conformare a cetațenilor, inclusiv a demnitarilor și funcționarilor publici.

Articolul Suspendarea executarii actelor administrative emise de Autoritatea Naționala de Reglementare in Domeniul Energiei, semnat de avocat Alexandru Mitra, propune spre analiza un text de lege care conține anumite dispoziții in materia contenciosului administrativ despre care, cel puțin in practica, s-a susținut ca ar deroga de la art. 14 și art. 15 din Legea nr. 554/2004 sub aspectul suspendarii executarii actului administrativ, și anume O.U.G. nr. 33/2007 privind organizarea și funcționarea Autoritații Naționale de Reglementare in Domeniul Energiei.

Drept penal
Comentariul Deciziei nr. 401/17.11.2017 a Inaltei Curți de Casație și Justiție, Secția penala, semnat de conf.dr. Andrei Zarafiu și asist.dr. Radu Slavoiu, privind incompatibilitatea judecatorului, succesiunea in timp a legilor de procedura penala și contestația in anulare. Problema de drept pe care o releva decizia rezumata, este cea a modului de aplicare a textelor ce reglementeaza cazurile de incompatibilitate in contextul modificarii lor ca efect al succesiunii in timp a legilor de procedura penala. Mai precis, se pune intrebarea daca, urmare a intrarii in vigoare a actualului Cod de procedura penala, trebuie sau nu sa se abțina acel judecator aflat intr-o situație pe care legea noua o califica drept caz de incompatibilitate, in timp ce sub imperiul legii vechi aceeași situație nu intra in sfera incompatibilitaților.

Articolul Furtul de energie electrica, semnat de procuror Adrian Radu, propune un studiu privind chestiunile penale și procesual penale intalnite in practica prin care raspunde urmatoarelor intrebari: Este legala patrunderea in domiciliul consumatorului fara acceptul acestuia? Care este natura juridica a actelor consemnate de agenții companiei de furnizare a energiei electrice și cum sunt sesizate organele de urmarire penala? Care este incadrarea juridica a faptelor constatate? Exista situații cand faptele constatate nu sunt infracțiuni și poate fi vorba doar de o imbogațire fara justa cauza?

Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE, IRUMB – decembrie 2017.

In acest numar avocat Mihai Dinu semneaza pamfletul Profesorul de istorie, iubita sa, viitorii sai socri și Poliția.

Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic si un Index legislative care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.
  • Titlu: Curierul Judiciar nr. 2/2018
  • Pret: 44,90 RON
  • ISBN: 1582-75261802
  • Format: A4
  • Pagini: 60
Votul cititorilor: (0 voturi)
Daca ai citit aceasta carte, spune si celorlalti cat de mult ti-a placut!
Vot:
Numele tau:
Email:
Titlu:
Parerea ta:
Curierul Judiciar nr. 2/2018
Recomanda unui prieten
Comanda telefonica

Vrei sa faci o comanda si nu ai timp?
Introdu numarul de telefon, iar un operator UJmag.ro te va suna
in cel mai scurt timp si iti va cere telefonic restul datelor necesare.

Aboneaza-te la newsletter
Fii la curent cu reducerile!

Parteneri Gold:
Parteneri Silver:
Parteneri Media:
Va recomandam:

Copyright 2008-2024 Universul Juridic Magazin SRL. Toate drepturile rezervate

Comanda prin telefon

0733.673.555
Adaugare in Cos
Produsul a fost adaugat in Cosul de Cumparaturi.
Precomanda
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Precomanda cu plata in avans
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Rezerva
TE RUGAM SA FACI REZERVAREA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai rezervat nu este disponibil in stoc.
Ujmag.ro va depune toate diligentele pentru a comanda aceasta carte pentru tine.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Adauga in cos