Curierul Judiciar nr. 1/2019
Curierul Judiciar nr. 1/2019
Pret de coperta:
44,90 lei
Reviste
Curierul Judiciar nr. 1/2019

Pret de coperta:

44,90 lei

Disponibilitate: Nu este pe stoc

Rezerva

Vom depune toata diligenta in vederea gasirii cartii.

Rezerva acum si te vom anunta prin e-mail, in maxim 30 de zile, pentru ca tu sa o poti comanda imediat.

Termen de livrare

2 zile lucratoare

Reduceri

Oferte speciale exclusive

Comanda direct la

Telefon: 0733.673.555

Plateste cu cardul

Protectia platii online
Asa cum v-am obisnuit in fiecare an, va punem la dispoziție cea mai performanta revista de actualitate juridica, realizata la standarde inalte dupa modelul revistelor de specialitate din strainatate, coordonata de un colegiu stiințific si redacțional de excepție, susținuta de autori prestigiosi care provin atat din mediul academic, dar mai ales al practicii juridice, indexata in trei baze de date internaționale si disponibila si in format online in Biblioteca juridico-economica online Legalis.ro.

Revista este indexata in baze de date internaționale (BDI)
CEEOL - Central and Eastern European Online Library
• HeinOnline - Legal Research Database
• EBSCO - EBSCOhost Online Research Databases


Numarul din luna ianuarie al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanța juridica.

Editorialul din acest numar este semnat de prof.dr. Augustin Fuerea și propune o scurta analiza a exercitarii președinției in cadrul Uniunii Europene. Alegerea, spre analiza, a acestei teme este, din punctul de vedere al importantei, extrem de provocatoare, cel putin din doua motive. In primul rand, atunci cand aducem in discutie problematica exercitarii presedintiei Uniunii Europene, nu de putine ori, institutiile care se implica intr-un astfel de proces sunt dintre cele mai diferite, de la Consiliul European, continuand cu institutia Consiliului ori chiar a Consiliului Europei, a Parlamentului European, cea a Comisiei si finalizand chiar cu presedintia instantelor jurisdictionale, respectiv a Bancii Centrale Europene si a Curtii de Conturi. Opiniile sunt dintre cele mai diferite, mai ales cand vine vorba despre raspunsul care ar trebui dat la intrebarea: Cine raspunde la telefonul Uniunii Europene, indeosebi dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona? In cel de-al doilea rand, provocarea se refera la faptul ca in anul 2019, semestrul I, Romania va exercita o astfel de demnitate la nivelul UE si este imperios necesar ca eforturile declanșate in urma cu ani buni pentru pregatirea minutioasa a unei astfel de etape, acum sa fie amplificate. Este foarte important sa cunoastem, cu precadere, cine va fi implicat in exercitarea presedintiei UE din tara noastra si, mai ales, in ce consta un astfel de efort, respectiv care este rolul pe care trebuie sa-l indeplinim.

In cadrul rubricii Curier legislativ realizata de dr. Oana Dimitriu sunt prezentate selectiv cele mai importante acte normative din perioada 1 - 30 noiembrie 2018, inclusiv decizii de admitere ale Curții Constituționale, Inaltei Curți de Casație si Justiție si ale Curții Europene a Drepturilor Omului publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.

Rubricile de Actualitate europeana si Actualitate internaționala corespunzatoare lunii noiembrie 2018 aduc in prim plan principalele activitați de la nivelul instituțiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes internațional. Cele doua rubrici sunt semnate de dr. Oana Dimitriu, respectiv de prof.dr. Bogdan Aurescu.

Practica judiciara neunitara
Rubrica este dedicata practicii judiciare neunitare cuprinde soluții ce ilustreaza apariția unei jurisprudențe neunitare cu privire la o problema de drept de actualitate fie prin aceea ca priveste interpretarea unor norme juridice foarte importante, cu aplicabilitate de durata, ceea ce face ca practica neunitara sa se manifeste intr-o perioada mai mare de timp, fie pentru ca priveste o norma cu implicații imediate asupra unui numar mare de raporturi juridice, chiar daca intr-o perioada limitata de timp. In acest numar judecator drd. Razvan Anghel analizeaza Incetarea contractului individual de munca de munca al salariatei insarcinate aflate in perioada de proba.

Dreptul afacerilor
Comentariul Deciziei nr. 121/01.03.2018 a Curții de Apel Timișoara, Secția a II-a civila, semnat de judecator dr. Csaba Bela Nász, privind procedura insolventei și modificarea planului de reorganizare. intre cele doua Legi nr. 85, din anul 2006, respectiv din anul 2014, exista o diferența de reglementare și in ceea ce privește calculul valorii totale a creantelor cu drept de vot asupra averii debitorului. Daca Legea nr. 85/2006 prevedea ca, ulterior confirmarii planului de reorganizare si pana la afisarea tabelului definitiv consolidat, calculul valorii totale a creantelor impotriva averii debitorului se va realiza prin raportare la planul de reorganizare confirmat [art. 15 alin. (2)], Codul insolvenței statueaza ca, ulterior confirmarii planului de reorganizare si pana la deschiderea procedurii de faliment, aceasta determinare se va face potrivit cuantumului cuprins in programul de plati, modificat in urma stingerii creantelor achitate in plan [art. 49 alin. (2)]. Aceasta norma din legea actuala stabileste ca modalitatea de calcul a valorii totale a creantelor se face in functie de etapa in care se desfasoara procedura insolventei, in text distingandu-se cinci astfel de etape avute in vedere de legiuitor si care sunt stadii succesive in derulare acestei proceduri judiciare, o asemenea interpretare a normei juridice fiind sustinuta tocmai de etapizarea momentelor si succesiunea criteriilor mentionate in art. 49 din Legea nr. 85/2014

Articolul Economia colaborativa și cadrul normativ aplicabil: de la simpla contestare la necesitatea unei construcții juridice alternative, semnat de lector dr. Ana-Maria Vlasceanu. Societațile care gestioneaza platforme digitale (e.g.: Uber, AirBnB, TaskRabbit etc.) sunt exponentele unei noi economii, denumita „gig economy” sau, mai des, economie colaborativa. Platformele digitale au redus dramatic costurile tranzacțiilor, au crescut eficiența economica, au contestat industriile clasice și au schimbat modelele de afaceri ale multor societați. In acest context, se ridica o intrebare cheie: Care sunt implicațiile juridice ale unor asemenea schimbari industriale și economice? Acest studiu, imparțit in doua articole, iși propune sa raspunda acestei intrebari, prin explorarea schimbarilor aduse de economia colaborativa, in special in domeniul raporturilor de munca, precum și a aptitudinii cadrului normativ actual de a raspunde provocarilor generate de aceste schimbari. Astfel, trei opțiuni sunt analizate: a) menținerea cadrului normativ actual; b) dezvoltarea unui cadru normativ mixt, care combina reglementarile clasice cu noi reglementari, care sa țina cont și de specificul economiei colaborative; c) crearea unui nou cadru normativ distinct, croit pentru economia bazata pe platformele digitale.

Drept privat
Articolul Consideratii cu privire la aplicabilitatea art. 478 alin. (5) C.proc.civ., semnat de judecator Radu-Mihai Necula. Scopul acestui studiu este reprezentat de analizarea dispozitiilor art. 478 alin. (5) C.proc.civ. prin raportare la solutiile pronuntate de prima instanta, la obiectul cererii de chemare in judecata si la incidenta unor alte institutii juridice care pot influenta modalitatea de aplicare a acestui text legal.

Drept public
Articolul Activitatea Agenției Naționale de Integritate reflectata in jurisprudența instanțelor de contencios administrative, semnat de prof.dr. Dana Apostol Tofan. Agenția Naționala de Integritate reprezinta o autoritate administrativa centrala autonoma , cu personalitate juridica, cu sediul in municipiul București, ce funcționeaza la nivel național, in temeiul a doua acte normative, și anume: Legea nr. 144/2007 privind inființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, republicata, cu modificarile și completarile ulterioare și, respectiv, Legea nr. 176/2010 privind integritatea in exercitarea funcțiilor și demnitaților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr. 144/2007 privind inființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative , cu modificarile și completarile ulterioare. Aceasta ambivalența in reglementare la care se adauga și faptul ca activitatea de control desfașurata de Agenția Naționala de Integritate se fundamenteaza in principal pe dispozițiile altui act normativ, Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparenței in exercitarea demnitaților publice, a funcțiilor publice și in mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, cu modificarile și completarile ulterioare reprezinta, probabil, in mare masura, una din cauzele ce a contribuit la dezvoltarea unei bogate jurisprudențe in instanța de contencios administrativ. Studiul surprinde succint cateva din contradicțiile legislative ce rezulta din acest paralelism in reglementare ce a determinat de-a lungul timpului dificultați in soluționarea conflictelor nascute in aplicarea legii, imposibilitatea formarii unei jurisprudențe coerente in aceasta materie.

Drept penal
Articolul Cateva considerații privind deciziile Curții Constituționale in materia prescripției raspunderii penale, semnat de procuror Alexandra-Mihaela Șinc și procuror Corneliu Iftim, pleaca in analiza de la faptul ca deciziile Curții produc efecte doar pentru viitor (ex nunc), in sensul ca ele nu produc, ca regula, efecte directe, fiind necesara punerea in acord a actului normativ cu Constituția, de catre inițiatorul legislativ, efectul incetarii efectelor dispoziției neconstituționale fiind o sancțiune pentru pasivitatea acestuia, precum și in sensul ca se pot declara neconstituționale acte normative sau prevederi ale acestora.
Rubrica de Sinteze de jurisprudența isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE – septembrie-octombrie 2018.

Instrumente
Articolul Reglementarea criptomonedelor in Japonia semnat de Dan Alexandru Popa analizeaza soluțiile normative oferite de legislația japoneza cu privire la monedele virtuale, cu precadere Legea Serviciilor de Plata, meritele acestora și precauțiile necesare pentru dezvoltarea viitoare a acestui sector.

In acest numar avocat Mihai Dinu semneaza pamfletul Scrisoarea parintilor lui Nelu, catre el.

Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.
  • Titlu: Curierul Judiciar nr. 1/2019
  • Pret: 44,90 RON
  • ISBN: 1582-75261901
  • Format: A4
  • Pagini: 60
Votul cititorilor: (0 voturi)
Daca ai citit aceasta carte, spune si celorlalti cat de mult ti-a placut!
Vot:
Numele tau:
Email:
Titlu:
Parerea ta:
Curierul Judiciar nr. 1/2019
Recomanda unui prieten
Comanda telefonica

Vrei sa faci o comanda si nu ai timp?
Introdu numarul de telefon, iar un operator UJmag.ro te va suna
in cel mai scurt timp si iti va cere telefonic restul datelor necesare.

Te-ar mai putea interesa


Aboneaza-te la newsletter
Fii la curent cu reducerile!

Parteneri Gold:
Parteneri Silver:
Parteneri Media:
Va recomandam:

Copyright 2008-2024 Universul Juridic Magazin SRL. Toate drepturile rezervate

Comanda prin telefon

0733.673.555
Adaugare in Cos
Produsul a fost adaugat in Cosul de Cumparaturi.
Precomanda
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Precomanda cu plata in avans
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Rezerva
TE RUGAM SA FACI REZERVAREA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai rezervat nu este disponibil in stoc.
Ujmag.ro va depune toate diligentele pentru a comanda aceasta carte pentru tine.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Adauga in cos