Curierul Judiciar nr. 1/2021
Curierul Judiciar nr. 1/2021
Pret de coperta:
47,90 lei
Reviste
Curierul Judiciar nr. 1/2021

Pret de coperta:

47,90 lei

Disponibilitate: In stoc

Adauga in cos

Te contactam noi

Ridicare personala de la sediul UJmag
Comanda produsul si vino sa-l ridici din sediu azi, 08.30-17.00

Livrare prin curier
Timp estimat de livrare: 2 zile lucratoare

Transport gratuit

Pentru comenzile peste 300 Lei

Reduceri

Oferte speciale exclusive

Comanda direct la

Telefon: 0733.673.555

Plateste cu cardul

Protectia platii online

Așa cum v-am obișnuit în fiecare an, vă punem la dispoziție o revistă cu tradiție în actualitatea juridică, realizată la standarde înalte după modelul revistelor de specialitate din străinătate, coordonată de un colegiu științific și redacțional de excepție, susținută de autori prestigioși care provin atât din mediul academic, dar mai ales al practicii juridice, indexată în trei baze de date internaționale și disponibilă și în format online în Biblioteca juridico-economică online Legalis.ro.

Revista este indexată în baze de date internaționale (BDI)

 CEEOL - Central and Eastern European Online Library
 HeinOnline - Legal Research Database
 EBSCO - EBSCOhost Online Research Databases

Numărul din luna ianuarie al Revistei Curierul Judiciar vă propune subiecte de maximă importanță juridică.

Editorialul din acest număr Dreptul de proprietate culturală intelectuală: o nouă ramură de drept având ca obiect transmiterea cunoştinţelor tradiţionale şi a expresiilor culturale tradiţionale generaţiilor viitoare?, semnat de avocat Monica Boţa-Moisin, propune spre analiză un subiect care ridică multe semne de întrebare, anume în ce măsură înţelegem valoarea cunoştinţelor tradiţionale şi expresiilor culturale tradiţionale şi le apreciem importanţa pentru evoluţia societăţii româneşti contemporane şi pentru dezvoltarea unor politici şi strategii de dezvoltare durabilă. În acest sens, autoarea a propus un model de antreprenoriat social care are la bază recunoaşterea meşteşugarilor locali ca păstrători şi transmiţători ai cunoştinţelor tradiţionale. Intitulat WhyWeCraft: Cultural Sustainability in Fashion (WhyWeCraft: Sustenabilitate Culturală în Modă), proiectul a fost unul dintre câştigătorii ediţiei 2020 a Competiţiei Europene de Inovare Socială.

În cadrul rubricii Curier legislativ realizată de dr. Oana Dimitriu sunt prezentate selectiv cele mai importante acte normative din perioada 1-31 octombrie 2020, inclusiv decizii de admitere ale Curții Constituționale, Înaltei Curți de Casație și Justiție și ale Curții Europene a Drepturilor Omului publicate în Monitorul Oficial al României.

Rubricile de Actualitate europeană și Actualitate internațională corespunzătoare lunii octombrie 2020 aduc în prim plan principalele activități de la nivelul instituțiilor Uniunii Europene, dar și evenimentele de interes internațional. Cele două rubrici sunt semnate de dr. Oana Dimitriu, respectiv de prof.dr. Bogdan Aurescu.

Practică judiciară neunitară

Rubrica este dedicată practicii judiciare neunitare și cuprinde soluții ce ilustrează apariția unei jurisprudențe neunitare cu privire la o problemă de drept de actualitate fie prin aceea că privește interpretarea unor norme juridice foarte importante, cu aplicabilitate de durată, ceea ce face ca practica neunitară să se manifeste într-o perioadă mai mare de timp, fie pentru că privește o normă cu implicații imediate asupra unui număr mare de raporturi juridice, chiar dacă într-o perioadă limitată de timp. În acest număr judecător Alin Văsonan analizează Situaţia creanţelor fiscale rezultate din activităţi independente în cazul încetării și radierii formei de exercitare a acestora. În practica judiciară s-a constatat că nu există un punct de vedere unitar cu privire la interpretarea dispozițiilor art. 266 alin. (41) din Legea nr. 207/2015, respectiv dacă prin anularea obligațiilor fiscale datorate de debitori, persoane fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau profesii libere, precum și asocieri și alte entități fără personalitate juridică, radiați din registrele în care au fost înregistrați, se înțelege stingerea obligațiilor fiscale respective sau doar ștergerea lor din rolul fiscal al contribuabililor în cauză, fără personalitate juridică, însă nu și stingerea acestora, cu consecința transmiterii lor către persoanele fizice titulare ale formelor de exercitare independentă a activităților din care au rezultat creanțele fiscale.

Dreptul afacerilor

Articolul Interpretarea și aplicarea Regulamentului (CE) nr. 261/2004 în cazul zborurilor anulate sau întârziate, semnat de judecător drd. Iuliana-Mădălina Larion, pornește de la realitatea că, odată cu sporirea numărului de zboruri, s-a mărit și frecvența situațiilor în care pasagerii sunt afectați de refuzul la îmbarcare, generat de practica de suprarezervare, de anulări ale zborurilor ori de întârzieri. În mod corespunzător, s-a ivit nevoia adaptării cadrului legislativ aplicabil subiectelor de drept între care se stabilesc aceste raporturi juridice, precum și nevoia interpretării și aplicării instrumentelor juridice ce aparțin dreptului pozitiv al UE în litigiile în care acestea sunt incidente, acest demers fiind cu atât mai util în contextul epidemiologic actual. Studiul se dorește a fi o analiză sintetică a principalelor probleme de drept generate de aplicarea Regulamentul (CE) nr. 261/2004, cu referire la majoritatea covârșitoare a deciziilor pronunțate de către Curtea de Justiție în interpretarea acestuia, pentru a reprezenta un instrument util profesioniștilor dreptului și un punct de plecare pentru cercetări aprofundate.

Drept privat

Articolul Reflecții asupra lichidării regimului matrimonial al separației de bunuri cu clauză de participare la achiziții, semnat de prof.univ.dr. Emese Florian. Optând pentru regimul matrimonial al separației de bunuri, viitorii soți sau, după caz, soții, au posibilitatea să convină asupra lichidării acestui regim potrivit mecanismului participării la achiziții, regim care a fost descris ca amăgitor, furnizor de falsă independență secondată de o iluzorie asociere la achizițiile celuilalt. Cert este că determinarea creanței de participare are reputația de operațiune deosebit de complexă chiar și pe fondul unui canevas normativ detaliat precum cel cuprins în Codul civil francez. Studiul  aduce în atenție elementele fără de care algoritmul creanței de participare este doar o ecuație generică: compunerea masei de achiziții nete a fiecăruia dintre soți, evaluarea bunurilor, în final fiind formulate recomandări cuplurilor care se încumetă să-și asume clauza de lichidare potrivit participării la achiziții.

Drept public

Articolul Condiția conformității actului administrativ normativ cu legea. Truism sau instrument util practicii?, semnat de drd. Mihai Băeșu. Față de caracterul general, axiomatic al condiției de valabilitate privind conformitatea actului administrativ cu legea, autorul își propune să identifice și să evidențieze o structură teoretică a acestei condiții, dar care să fie reflectată și în practică. Demersul său debutează cu o prezentare a principalelor modalități de sistematizare a condițiilor de valabilitate ale actului administrativ în doctrina națională, ulterior, pentru a crea un contrast cu abordarea doctrinei noastre, fiind prezentată, pe scurt, viziunea literaturii de specialitate franceze asupra cazurilor de recurs pentru exces de putere. În fine, în conținutul propriu-zis al cercetării este fundamentat, folosind reperele teoretice disponibile, dar, poate mai important, jurisprudența națională a ultimului deceniu, fiecare element din structura condiției conformității actului administrativ normativ cu legea, și anume: încălcarea directă a legii, încălcarea indirectă a legii, eroarea de drept și eroarea de fapt.

Drept penal

Articolul Urmărirea penală efectuată cu inculpatul în stare de libertate. Solicitarea de arestare cu prilejul întocmirii rechizitorului. Arestarea inculpatului de către judecătorul de cameră preliminară. Continuarea judecăţii. Nelegalitate, semnat de judecător dr. Liviu Herghelegiu. Practica aproape generalizată a unităţilor de procuratură gălăţene prilejuiește reflecţia asupra scopului şi principiilor urmăririi penale, a rolului judecătorului de drepturi şi libertăţi şi a drepturilor inculpatului în faza de urmărire penală. Procedeul utilizat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, aparent legal, de solicitare a arestării preventive după terminarea urmăririi penale şi întocmirea rechizitorului şi sesizarea instanţei de judecată, comportă mai multe discuţii cu privire la dreptul de apărare al inculpatului şi rolul judecătorului de drepturi şi libertăţi şi al celui de cameră preliminară.

Instrumente

Articolul Proiectul de lege privind piața internă a Regatului Unit. Despre supremația dreptului UE și teoria britanică a suveranității parlamentare, semnat de drd. Anthony Murphy, își propune să stabilească în ce măsură litigiul dintre Comisie și Regatul Unit este rezultatul unei contradicții fundamentale între ordinea juridică a Uniunii Europene și tradiția constituțională britanică. În subsidiar, studiul indică consecințele unei eventuale admiteri a acțiunii împotriva Regatului Unit, cercetarea abordând supremația dreptului UE, teoria suveranității parlamentare, respectiv intervenția proiectului de lege în conflictul dintre Protocolul privind Irlanda de Nord și prevederile de ordin constituțional din sistemul normativ al Regatului Unit.

Rubrica de Sinteze de jurisprudență își păstrează actualitatea: CC – august 2020.

În acest număr avocat Mihai Dinu semnează pamfletul Despre înțelesul unor termeni.

Ca în fiecare număr, revista cuprinde un Index alfabetic și un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.

  • Titlu: Curierul Judiciar nr. 1/2021
  • Pret: 47,90 RON
  • ISBN: 1582-7526-0121
  • Format: A4
  • Pagini: 60
Votul cititorilor: (0 voturi)
Daca ai citit aceasta carte, spune si celorlalti cat de mult ti-a placut!
Vot:
Numele tau:
Email:
Titlu:
Parerea ta:
Curierul Judiciar nr. 1/2021
Recomanda unui prieten
Comanda telefonica

Vrei sa faci o comanda si nu ai timp?
Introdu numarul de telefon, iar un operator UJmag.ro te va suna
in cel mai scurt timp si iti va cere telefonic restul datelor necesare.

Aboneaza-te la newsletter
Fii la curent cu reducerile!

Parteneri Gold:
Parteneri Silver:
Parteneri Media:
Va recomandam:

Comanda prin telefon

0733.673.555

Copyright 2008-2021 Universul Juridic Magazin SRL. Toate drepturile rezervate

Adaugare in Cos
Produsul a fost adaugat in Cosul de Cumparaturi.
Precomanda
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Rezerva
TE RUGAM SA FACI REZERVAREA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai rezervat nu este disponibil in stoc.
Ujmag.ro va depune toate diligentele pentru a comanda aceasta carte pentru tine.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Adauga in cos