Curierul Judiciar nr. 1/2021
Curierul Judiciar nr. 1/2021
Pret de coperta: 47,90
45,51 lei (-5%)
Reviste
Curierul Judiciar nr. 1/2021

Pret de coperta: 47,90

45,51 lei

Economisesti 5%

Disponibilitate: In stoc

Adauga in cos

Te contactam noi

Ridicare personala de la sediul UJmag
Comanda produsul si vino sa-l ridici din sediu azi, 08.30-17.00

Livrare prin curier
Timp estimat de livrare: 2 zile lucratoare

Termen de livrare

2 zile lucratoare

Reduceri

Oferte speciale exclusive

Comanda direct la

Telefon: 0733.673.555

Plateste cu cardul

Protectia platii online

Așa cum v-am obișnuit in fiecare an, va punem la dispoziție o revista cu tradiție in actualitatea juridica, realizata la standarde inalte dupa modelul revistelor de specialitate din strainatate, coordonata de un colegiu științific și redacțional de excepție, susținuta de autori prestigioși care provin atat din mediul academic, dar mai ales al practicii juridice, indexata in trei baze de date internaționale și disponibila și in format online in Biblioteca juridico-economica online Legalis.ro.

Revista este indexata in baze de date internaționale (BDI)

 CEEOL - Central and Eastern European Online Library
 HeinOnline - Legal Research Database
 EBSCO - EBSCOhost Online Research Databases

Numarul din luna ianuarie al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanța juridica.

Editorialul din acest numar Dreptul de proprietate culturala intelectuala: o noua ramura de drept avand ca obiect transmiterea cunostintelor traditionale si a expresiilor culturale traditionale generatiilor viitoare?, semnat de avocat Monica Bota-Moisin, propune spre analiza un subiect care ridica multe semne de intrebare, anume in ce masura intelegem valoarea cunostintelor traditionale si expresiilor culturale traditionale si le apreciem importanta pentru evolutia societatii romanesti contemporane si pentru dezvoltarea unor politici si strategii de dezvoltare durabila. In acest sens, autoarea a propus un model de antreprenoriat social care are la baza recunoasterea mestesugarilor locali ca pastratori si transmitatori ai cunostintelor traditionale. Intitulat WhyWeCraft: Cultural Sustainability in Fashion (WhyWeCraft: Sustenabilitate Culturala in Moda), proiectul a fost unul dintre castigatorii editiei 2020 a Competitiei Europene de Inovare Sociala.

In cadrul rubricii Curier legislativ realizata de dr. Oana Dimitriu sunt prezentate selectiv cele mai importante acte normative din perioada 1-31 octombrie 2020, inclusiv decizii de admitere ale Curții Constituționale, Inaltei Curți de Casație și Justiție și ale Curții Europene a Drepturilor Omului publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.

Rubricile de Actualitate europeana și Actualitate internaționala corespunzatoare lunii octombrie 2020 aduc in prim plan principalele activitați de la nivelul instituțiilor Uniunii Europene, dar și evenimentele de interes internațional. Cele doua rubrici sunt semnate de dr. Oana Dimitriu, respectiv de prof.dr. Bogdan Aurescu.

Practica judiciara neunitara

Rubrica este dedicata practicii judiciare neunitare și cuprinde soluții ce ilustreaza apariția unei jurisprudențe neunitare cu privire la o problema de drept de actualitate fie prin aceea ca privește interpretarea unor norme juridice foarte importante, cu aplicabilitate de durata, ceea ce face ca practica neunitara sa se manifeste intr-o perioada mai mare de timp, fie pentru ca privește o norma cu implicații imediate asupra unui numar mare de raporturi juridice, chiar daca intr-o perioada limitata de timp. In acest numar judecator Alin Vasonan analizeaza Situatia creantelor fiscale rezultate din activitati independente in cazul incetarii și radierii formei de exercitare a acestora. In practica judiciara s-a constatat ca nu exista un punct de vedere unitar cu privire la interpretarea dispozițiilor art. 266 alin. (41) din Legea nr. 207/2015, respectiv daca prin anularea obligațiilor fiscale datorate de debitori, persoane fizice care desfașoara activitați economice in mod independent sau profesii libere, precum și asocieri și alte entitați fara personalitate juridica, radiați din registrele in care au fost inregistrați, se ințelege stingerea obligațiilor fiscale respective sau doar ștergerea lor din rolul fiscal al contribuabililor in cauza, fara personalitate juridica, insa nu și stingerea acestora, cu consecința transmiterii lor catre persoanele fizice titulare ale formelor de exercitare independenta a activitaților din care au rezultat creanțele fiscale.

Dreptul afacerilor

Articolul Interpretarea și aplicarea Regulamentului (CE) nr. 261/2004 in cazul zborurilor anulate sau intarziate, semnat de judecator drd. Iuliana-Madalina Larion, pornește de la realitatea ca, odata cu sporirea numarului de zboruri, s-a marit și frecvența situațiilor in care pasagerii sunt afectați de refuzul la imbarcare, generat de practica de suprarezervare, de anulari ale zborurilor ori de intarzieri. In mod corespunzator, s-a ivit nevoia adaptarii cadrului legislativ aplicabil subiectelor de drept intre care se stabilesc aceste raporturi juridice, precum și nevoia interpretarii și aplicarii instrumentelor juridice ce aparțin dreptului pozitiv al UE in litigiile in care acestea sunt incidente, acest demers fiind cu atat mai util in contextul epidemiologic actual. Studiul se dorește a fi o analiza sintetica a principalelor probleme de drept generate de aplicarea Regulamentul (CE) nr. 261/2004, cu referire la majoritatea covarșitoare a deciziilor pronunțate de catre Curtea de Justiție in interpretarea acestuia, pentru a reprezenta un instrument util profesioniștilor dreptului și un punct de plecare pentru cercetari aprofundate.

Drept privat

Articolul Reflecții asupra lichidarii regimului matrimonial al separației de bunuri cu clauza de participare la achiziții, semnat de prof.univ.dr. Emese Florian. Optand pentru regimul matrimonial al separației de bunuri, viitorii soți sau, dupa caz, soții, au posibilitatea sa convina asupra lichidarii acestui regim potrivit mecanismului participarii la achiziții, regim care a fost descris ca amagitor, furnizor de falsa independența secondata de o iluzorie asociere la achizițiile celuilalt. Cert este ca determinarea creanței de participare are reputația de operațiune deosebit de complexa chiar și pe fondul unui canevas normativ detaliat precum cel cuprins in Codul civil francez. Studiul  aduce in atenție elementele fara de care algoritmul creanței de participare este doar o ecuație generica: compunerea masei de achiziții nete a fiecaruia dintre soți, evaluarea bunurilor, in final fiind formulate recomandari cuplurilor care se incumeta sa-și asume clauza de lichidare potrivit participarii la achiziții.

Drept public

Articolul Condiția conformitații actului administrativ normativ cu legea. Truism sau instrument util practicii?, semnat de drd. Mihai Baeșu. Fața de caracterul general, axiomatic al condiției de valabilitate privind conformitatea actului administrativ cu legea, autorul iși propune sa identifice și sa evidențieze o structura teoretica a acestei condiții, dar care sa fie reflectata și in practica. Demersul sau debuteaza cu o prezentare a principalelor modalitați de sistematizare a condițiilor de valabilitate ale actului administrativ in doctrina naționala, ulterior, pentru a crea un contrast cu abordarea doctrinei noastre, fiind prezentata, pe scurt, viziunea literaturii de specialitate franceze asupra cazurilor de recurs pentru exces de putere. In fine, in conținutul propriu-zis al cercetarii este fundamentat, folosind reperele teoretice disponibile, dar, poate mai important, jurisprudența naționala a ultimului deceniu, fiecare element din structura condiției conformitații actului administrativ normativ cu legea, și anume: incalcarea directa a legii, incalcarea indirecta a legii, eroarea de drept și eroarea de fapt.

Drept penal

Articolul Urmarirea penala efectuata cu inculpatul in stare de libertate. Solicitarea de arestare cu prilejul intocmirii rechizitorului. Arestarea inculpatului de catre judecatorul de camera preliminara. Continuarea judecatii. Nelegalitate, semnat de judecator dr. Liviu Herghelegiu. Practica aproape generalizata a unitatilor de procuratura galatene prilejuiește reflectia asupra scopului si principiilor urmaririi penale, a rolului judecatorului de drepturi si libertati si a drepturilor inculpatului in faza de urmarire penala. Procedeul utilizat de Parchetul de pe langa Tribunalul Galati, aparent legal, de solicitare a arestarii preventive dupa terminarea urmaririi penale si intocmirea rechizitorului si sesizarea instantei de judecata, comporta mai multe discutii cu privire la dreptul de aparare al inculpatului si rolul judecatorului de drepturi si libertati si al celui de camera preliminara.

Instrumente

Articolul Proiectul de lege privind piața interna a Regatului Unit. Despre supremația dreptului UE și teoria britanica a suveranitații parlamentare, semnat de drd. Anthony Murphy, iși propune sa stabileasca in ce masura litigiul dintre Comisie și Regatul Unit este rezultatul unei contradicții fundamentale intre ordinea juridica a Uniunii Europene și tradiția constituționala britanica. In subsidiar, studiul indica consecințele unei eventuale admiteri a acțiunii impotriva Regatului Unit, cercetarea abordand supremația dreptului UE, teoria suveranitații parlamentare, respectiv intervenția proiectului de lege in conflictul dintre Protocolul privind Irlanda de Nord și prevederile de ordin constituțional din sistemul normativ al Regatului Unit.

Rubrica de Sinteze de jurisprudența iși pastreaza actualitatea: CC – august 2020.

In acest numar avocat Mihai Dinu semneaza pamfletul Despre ințelesul unor termeni.

Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic și un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.

  • Titlu: Curierul Judiciar nr. 1/2021
  • Pret: 47,90 RON
  • ISBN: 1582-7526-0121
  • Format: A4
  • Pagini: 60
Votul cititorilor: (0 voturi)
Daca ai citit aceasta carte, spune si celorlalti cat de mult ti-a placut!
Vot:
Numele tau:
Email:
Titlu:
Parerea ta:
Curierul Judiciar nr. 1/2021
Recomanda unui prieten
Comanda telefonica

Vrei sa faci o comanda si nu ai timp?
Introdu numarul de telefon, iar un operator UJmag.ro te va suna
in cel mai scurt timp si iti va cere telefonic restul datelor necesare.

Aboneaza-te la newsletter
Fii la curent cu reducerile!

Parteneri Gold:
Parteneri Silver:
Parteneri Media:
Va recomandam:

Copyright 2008-2024 Universul Juridic Magazin SRL. Toate drepturile rezervate

Comanda prin telefon

0733.673.555
Adaugare in Cos
Produsul a fost adaugat in Cosul de Cumparaturi.
Precomanda
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Precomanda cu plata in avans
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Rezerva
TE RUGAM SA FACI REZERVAREA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai rezervat nu este disponibil in stoc.
Ujmag.ro va depune toate diligentele pentru a comanda aceasta carte pentru tine.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Adauga in cos