Curierul Judiciar nr. 12/2020
Curierul Judiciar nr. 12/2020
Pret de coperta:
47,90 lei
Reviste
Curierul Judiciar nr. 12/2020

Pret de coperta:

47,90 lei

Disponibilitate: In stoc

Adauga in cos

Te contactam noi

Ridicare personala de la sediul UJmag
Comanda produsul si vino sa-l ridici din sediu azi, 08.30-17.00

Livrare prin curier
Timp estimat de livrare: 2 zile lucratoare

Termen de livrare

2 zile lucratoare

Reduceri

Oferte speciale exclusive

Comanda direct la

Telefon: 0733.673.555

Plateste cu cardul

Protectia platii online

Așa cum v-am obișnuit in fiecare an, va punem la dispoziție o revista cu tradiție in actualitatea juridica, realizata la standarde inalte dupa modelul revistelor de specialitate din strainatate, coordonata de un colegiu științific și redacțional de excepție, susținuta de autori prestigioși care provin atat din mediul academic, dar mai ales al practicii juridice, indexata in trei baze de date internaționale și disponibila și in format online in Biblioteca juridico-economica online Legalis.ro.

Revista este indexata in baze de date internaționale (BDI)

 CEEOL - Central and Eastern European Online Library
 HeinOnline - Legal Research Database
 EBSCO - EBSCOhost Online Research Databases

Numarul din luna decembrie al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanța juridica.

Editorialul din acest numar EC2U – Campus Universitar European format din șapte universitati este semnat de prof.univ.dr. Tudorel Toader. In urma aprobarii proiectului European Campus of City-Universities (EC2U), in cadrul apelului lansat de Comisia Europeana in octombrie 2019, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC) este membra a Aliantei Universitare EC2U, alaturi de alte sase universitati cu traditie indelungata in educatie si cercetare, membre ale Grupului Coimbra: Universitatile din Coimbra (Portugalia), Jena (Germania), Pavia (Italia), Poitiers (coordonator de proiect, Franta), Salamanca (Spania) si Turku (Finlanda). Cele sapte universitati partenere sunt in mod egal responsabile pentru crearea unei aliante care sa poata duce la dezvoltarea campusului european, pastrandu-si, in acelasi timp, individualitatea. La nivel institutional, impactul acestui tip de proiect se va reflecta intr-o mai mare vizibilitate a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi pe plan international si in cresterea participarii UAIC la proiecte internationale de educatie si cercetare, prima universitate moderna a Romaniei contribuind la formarea unui model nou de educatie de calitate intr-o societate civica incluziva.

In cadrul rubricii Curier legislativ realizata de dr. Oana Dimitriu sunt prezentate selectiv cele mai importante acte normative din perioada 1 august - 30 septembrie 2020, inclusiv decizii de admitere ale Curții Constituționale, Inaltei Curți de Casație și Justiție și ale Curții Europene a Drepturilor Omului publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.

Rubricile de Actualitate europeana și Actualitate internaționala corespunzatoare lunilor august-septembrie 2020 aduc in prim plan principalele activitați de la nivelul instituțiilor Uniunii Europene, dar și evenimentele de interes internațional. Cele doua rubrici sunt semnate de dr. Oana Dimitriu, respectiv de prof.dr. Bogdan Aurescu.

Practica judiciara neunitara

Rubrica este dedicata practicii judiciare neunitare și cuprinde soluții ce ilustreaza apariția unei jurisprudențe neunitare cu privire la o problema de drept de actualitate fie prin aceea ca privește interpretarea unor norme juridice foarte importante, cu aplicabilitate de durata, ceea ce face ca practica neunitara sa se manifeste intr-o perioada mai mare de timp, fie pentru ca privește o norma cu implicații imediate asupra unui numar mare de raporturi juridice, chiar daca intr-o perioada limitata de timp. In acest numar judecator Laura Smarandi analizeaza Aplicarea in timp a dispozitiilor legale privind exceptia de nelegalitate a actelor administrative cu caracter individual pornind de la realitatea ca, desi Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 a intrat in vigoare inca din 6 ianuarie 2005, modul de aplicare a dispozitiilor acesteia ridica in continuare probleme de drept cu atat mai mult cu cat au fost aduse de-a lungul timpului numeroase modificari formei sale oficiale. O problema de drept care a cunoscut viziuni diferite in ce priveste sfera ei de aplicare si care a generat dezbateri indelungate a constituit-o exceptia de nelegalitate a actului administrativ. Desi admisibilitatea sau inadmisibilitatea exceptiei de nelegalitate pentru actele administrative cu caracter individual emise anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 554/2004 a fost dezbatuta in multe lucrari de specialitate, prezentul studiu vizeaza expunerea punctelor de vedere recente ale instantelor judecatoresti, a deciziilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a deciziilor Curtii Constitutionale, precum si opiniile doctrinare cu privire la acest aspect.

Dreptul afacerilor

Articolul Violenta economica – o realitate contractuala, semnat de asist.univ.drd. Adina-Lorena Codeia. Transformarile socio-economice evidențiaza tot mai mult atenuarea libertații contractuale a parților, in special atunci cand parțile se afla pe poziție de inegalitate economica (subordonare), fapt ce accentueaza necesitatea garantarii libertații și securitații contractuale, manifestate in egala masura fața de toate parțile contractante, prin intermediul crearii unui cadru legislativ echitabil și funcțional. Astfel, deși legislația franceza reglementeaza instituția violenței economice, ca viciu de consimțamant, prin dispozițiile art. 1143 din Ordonanța nr. 2016-131 din 10 februarie 2016, in dreptul intern nu regasim dispoziții exprese in aceasta materie, menite sa contribuie la asigurarea echilibrului și la posibilitatea realizarii intereselor agenților economici in economia de piața. Autoarea considera necesara și utila existența unor norme juridice privind violența economica, care sa antreneze raspunderea subiectelor și sa sancționeze o atare conduita, prezentul studiu propunandu-și sa defineasca violența sub toate aspectele sale și sa evidențieze structura și limitele violenței economice, ca instituție de drept privat.

Drept privat

Articolul Repere privind aprecierea interesului contrar in materia ocrotirii minorului in dreptul civil, semnat de drd. Gabriela-Rodica Ghile-Buzan, subliniaza legitimitatea reținerii legiuitorului in a consacra definiția curentului „interesul contrar” raportat la domeniul ocrotirii persoanei fizice, factorii subiectivi, de apreciere in concreto, fiind determinanți in calificarea unei situații ca aparținand campului jurdico-lexical al interesului contrar. Din aceste considerente, in prezentul material, autoarea propune o trecere in revista a catorva repere care sa vina in ajutorul analizelor situațiilor particulare.

Drept public

Articolul Dreptul la alegeri libere. Interferenta art. 3 din Protocolul nr. 1 cu unele articole cuprinse in Conventia pentru apararea drepturilor omului, semnat de asist.univ.dr. Radu-Florin Geamanu. Organizarea, la intervale rezonabile, de alegeri libere prin vot secret nu ar fi suficient protejata numai prin aplicarea standardului prevazut la art. 3 din Protocolul nr. 1 la Convenția pentru apararea drepturilor omului. Prezentul studiu realizeaza o analiza de ansamblu a conexiunilor pe care le presupune exercițiul dreptului la alegeri libere cu alte drepturi protejate de Convenția pentru apararea drepturilor omului (cum ar fi libertatea de gandire, de conștiința și de religie, libertatea de exprimare și dreptul la un remediu efectiv).

Drept penal

Articolul Necesitatea citarii partilor și stabilirea unui termen in cadrul procedurii de camera preliminara prevazute de art. 346 alin. (1) C.proc.pen., semnat de drd. Bogdan-Mihai Dumitru. Premisa acestui studiu este o speța recenta și soluția definitiva pronunțata de instanța de control judiciar in cauza, ce prezinta deosebita importanța cu privire la procedura de soluționarea a camerei preliminare, și anume daca aceasta se face cu citarea inculpatului și a parților in condițiile in care nu se formuleaza cereri și excepții. In cadrul prezentului articol sunt analizate considerentele si aplicabilitatea in cauza a dispozitiilor deciziilor Curtii Constitutionale nr. 641/2014 si nr. 808/2018, precum si Decizia Inaltei Curti nr. 14/2018 pronuntata in recurs in interesul legii, opiniile doctrinare exprimate cu privire la aceasta procedura, in final autorul exprimandu-și opinia cu privire la solutia corecta din punct de vedere legal.

Rubrica de Sinteze de jurisprudența iși pastreaza structura, dar și actualitatea: CC, CEDO, CJUE – iulie 2020.

Instrumente

Articolul Actualitatea principiului subsidiaritatii ca principiu fundamental al Uniunii Europene, semnat de lect.univ.dr. Oana-Mihaela Salomia. Abordarea principiului subsidiaritații poate fi ambivalenta, federalista sau naționalista, insa, in prezent, este sigur faptul ca Uniunea Europeana recurge adesea la acest principiu pentru adoptarea de masuri in concordanța cu obiectivele unionale. Principiul subsidiaritații reglementeaza exercitarea competențelor Uniunii care nu sunt exclusive, respectiv competențele partajate și complementare. Statele membre iși pastreaza controlul asupra respectarii principiului subsidiaritații fara a avea puterea de a bloca un act legislativ propus de Comisia Europeana. Parlamentul Romaniei, conștient de importantul caracter democratic al controlului politic prevazut de Protocolul nr. 2 a emis avize motivate și avize, dovada evidenta a implicarii sale. In același timp, Curtea de Justiție a Uniunii Europene are competența de a verifica daca instituțiile legislative europene respecta Tratatele UE atunci cand considera ca obiectivul acțiunii propuse poate fi indeplinit mai bine la nivelul Uniunii. In viitor, principiul subsidiaritații va fi utilizat pentru motivarea propunerilor legislative europene necesare pentru atingerea obiectivelor Uniunii Europene in beneficiul cetațenilor europeni.

In acest numar avocat Mihai Dinu semneaza pamfletul Prim-ministru.

Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic și un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.

Acest ultim numar al revistei conține Tabla de materii a revistei Curierul Judiciar pe anul 2020, in care puteți consulta toate materialele publicate in numerele din 2020, cu indicarea rubricii, titlului articolului, numelui autorului/autorilor și a numarului de revista in care se regasesc acestea.

  • Titlu: Curierul Judiciar nr. 12/2020
  • Pret: 47,90 RON
  • ISBN: 1582-75261220
  • Format: A4
  • Pagini: 64
Votul cititorilor: (0 voturi)
Daca ai citit aceasta carte, spune si celorlalti cat de mult ti-a placut!
Vot:
Numele tau:
Email:
Titlu:
Parerea ta:
Curierul Judiciar nr. 12/2020
Recomanda unui prieten
Comanda telefonica

Vrei sa faci o comanda si nu ai timp?
Introdu numarul de telefon, iar un operator UJmag.ro te va suna
in cel mai scurt timp si iti va cere telefonic restul datelor necesare.

Aboneaza-te la newsletter
Fii la curent cu reducerile!

Parteneri Gold:
Parteneri Silver:
Parteneri Media:
Va recomandam:

Copyright 2008-2024 Universul Juridic Magazin SRL. Toate drepturile rezervate

Comanda prin telefon

0733.673.555
Adaugare in Cos
Produsul a fost adaugat in Cosul de Cumparaturi.
Precomanda
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Precomanda cu plata in avans
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Rezerva
TE RUGAM SA FACI REZERVAREA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai rezervat nu este disponibil in stoc.
Ujmag.ro va depune toate diligentele pentru a comanda aceasta carte pentru tine.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Adauga in cos