Curierul Judiciar nr. 2/2020
Curierul Judiciar nr. 2/2020
Pret de coperta:
47,90 lei
Reviste
Curierul Judiciar nr. 2/2020

Pret de coperta:

47,90 lei

Disponibilitate: In stoc

Adauga in cos

Te contactam noi

Ridicare personala de la sediul UJmag
Comanda produsul si vino sa-l ridici din sediu azi, 08.30-17.00

Livrare prin curier
Timp estimat de livrare: 2 zile lucratoare

Termen de livrare

2 zile lucratoare

Reduceri

Oferte speciale exclusive

Comanda direct la

Telefon: 0733.673.555

Plateste cu cardul

Protectia platii online

Asa cum v-am obisnuit in fiecare an, va punem la dispoziție o revista cu tradiție in actualitatea juridica, realizata la standarde inalte dupa modelul revistelor de specialitate din strainatate, coordonata de un colegiu stiințific si redacțional de excepție, susținuta de autori prestigiosi care provin atat din mediul academic, dar mai ales al practicii juridice, indexata in trei baze de date internaționale si disponibila si in format online in Biblioteca juridico-economica online Legalis.ro.

 

Revista este indexata in baze de date internaționale (BDI)

• CEEOL - Central and Eastern European Online Library
• HeinOnline - Legal Research Database
• EBSCO - EBSCOhost Online Research Databases

Numarul din luna februarie al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanța juridica.

Editorialul din acest numar Educație financiara pentru toate varstele: Școala de Bani este semnat de coordonatorul acestui proiect, doamna Claudia Oprescu. „Școala de Bani” este cel mai complex program de educație financiara gratuita pentru adulți, tineri, adolescenți și copii. Acesta implica peste 1.000 de angajați BCR, care țin voluntar aceste cursuri in gradinițe, școli, licee și corporații. In urma participarii la cursuri, persoanele de toate varstele au primit sprijin pentru administrarea mai buna a finanțelor personale, precum și expertiza gratuita pentru optimizarea planurilor financiare și au fost ajutați sa-și seteze obiective financiare realiste. Pana la sfarșitul anului 2019, prin programul „Școala de Bani” au fost educați financiar peste 370.000 de adulți, studenți, elevi și copii, iar pentru 2020 ținta este de 500.000 de persoane educate financiar.

 

In cadrul rubricii Curier legislativ realizata de dr. Oana Dimitriu sunt prezentate selectiv cele mai importante acte normative din perioada 1 - 31 ianuarie 2020, inclusiv decizii de admitere ale Curții Constituționale, Inaltei Curți de Casație si Justiție si ale Curții Europene a Drepturilor Omului publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.

Rubricile de Actualitate europeana si Actualitate internaționala corespunzatoare lunii ianuarie 2020 aduc in prim plan principalele activitați de la nivelul instituțiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes internațional. Cele doua rubrici sunt semnate de dr. Oana Dimitriu, respectiv de prof.dr. Bogdan Aurescu.

 

Practica judiciara neunitara

Rubrica este dedicata practicii judiciare neunitare cuprinde soluții ce ilustreaza apariția unei jurisprudențe neunitare cu privire la o problema de drept de actualitate fie prin aceea ca priveste interpretarea unor norme juridice foarte importante, cu aplicabilitate de durata, ceea ce face ca practica neunitara sa se manifeste intr-o perioada mai mare de timp, fie pentru ca priveste o norma cu implicații imediate asupra unui numar mare de raporturi juridice, chiar daca intr-o perioada limitata de timp. In acest numar judecator Georgiana Anghel-Tudor analizeaza Procedura urmata dupa primirea mandatului european de arestare, in ipoteza admiterii cererii de executare, daca in cauza s-a dispus arestarea provizorie in baza semnalarii introduse in Sistemul de Informații Schengen.

 

Despre arbitraj pentru justițiabili și profesioniști

In cadrul rubricii realizate de dr. Beatrice Onica-Jarka, vicepreședintele Institutului Arbitral Roman, semneaza articolul din acest numar Cateva observații cu privire la natura și rolul instituțiilor de arbitraj. In peisajul juridic autohton s-au constituit, mai ales in ultimii ani, o serie de organizații destinate desfașurarii de servicii de soluționare a litigiilor prin arbitraj, autointitulate instituții arbitrale organizatoare de arbitraj instituționalizat. Reacția acestor organizații, deși legitima, de promovare competitiva a arbitrajului ca metoda de soluționare a litigiilor alternativa la instanța de judecata creeaza insa confuzii și determina o scadere a increderii justițiabililor in arbitrajul instituționalizat autohton in paralel cu legendizarea instituțiilor arbitrale straine prestigioase. Asistam astfel la o diversitate de manifestare a instituțiilor arbitrale, deși nici rolul lor și nici legitimitatea acestora in oferirea de servicii arbitrale instituționalizate nu sunt pe deplin ințelese sau cunoscute.

 

Dreptul afacerilor

Articolul Cum funcționeaza angajamentul unilateral, prevazut de Regulamentul (UE) 2015/848, ca alternativa la procedura secundara de insolvența, in Romania și Ungaria?, semnat de judecator Andrea Csőke, judecator drd. Nicoleta-Mirela Nastasie și grefier Róbert Muzsalyi propun spre analiza Regulamentul (UE) 2015/848 (EIR-R) privind procedurile de insolvența care prevede un nou instrument, angajamentul unilateral, in art. 36 și 38. In articol sunt avute in vedere eforturile actuale la nivel național pentru promovarea angajamentului unilateral ca un mecanism eficient, chiar și in absența unor reglementari procedurale, precum și posibile probleme practice in aplicarea art. 36 și urm. din Regulamentul european. Scopul este de a compara soluțiile legale in acest domeniu in doua jurisdicții vecine, Romania și Ungaria, pentru a arata care sunt asemanarile și diferențele, dintr-o perspectiva judiciara.

 

Drept privat

Articolul O propunere de reconsiderare a procedurii de regularizare reglementate de art. 200 C.proc.civ., semnat de avocat prof.dr. Ioan Leș, face o analiza a procedurii de regularizare ce a format obiectul unor discuții și controverse aproape interminabile, imprejurare ce a determinat și frecventele modificari legislative adoptate intr-un timp relativ scurt de la adoptarea noului Cod de procedura civila. Autorul considera ca procedura de verificare și regularizare, consacrata in art. 200 C.proc.civ., a generat mai multe dificultați practice decat avantajele scontate de legiuitor. Sunt aduse argumente in favoarea reglementarii anterioare care era mai simpla și mult mai raționala decat cea actuala, caci necomplinirea lipsurilor cererii conducea doar la suspendarea judecații, iar nu la aplicarea sancțiunii severe a anularii cererii. Actuala reglementare nu a corespuns scopului propus, soluționarea cu celeritate a procesului civil, ci, dimpotriva, a instituit premise favorabile unei tergiversari total nejustificate. De asemenea, este evidențiat faptul ca instituția este cunoscuta și in dreptul comparat, dar soluția preferata este aceea a restituirii cererii reclamantului, iar nu anularea acesteia. Autorul propune in finalul studiului reconsiderarea procedurii de regularizare prin revenirea la situația anterioara sau prin stabilirea „sancțiunii” restituirii cererii reclamantului.

 

Drept public

Articolul Suspendarea executarii actului administrativ. Orientari normative, doctrinare și jurisprudențiale in materie, semnat de Tudor-Nicolae Bonifate și Alin-Constantin Toma. Jurisprudența recenta a instanțelor de contencios administrativ din Romania subliniaza existența unor probleme practice ridicate de suspendarea executarii actului administrativ. Direcțiile jurisprudențiale formulate de instanțele romane, uneori aflate in conflict cu direcțiile impuse de instanțele europene, fac necesara reinterpretarea dispozițiilor legale și reconsiderarea doctrinei in materie. Reglementarea dihotomica a instituției suspendarii executarii actului administrativ, cuprinsa in doua articole succesive – art. 14 și art. 15 din Legea nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, cu modificarile și completarile ulterioare dezleaga un paradox legislativ și ridica probleme punctuale grave, pentru care autorii iși propun sa gaseasca soluții rezonabile.

 

Drept penal

Articolul Consecințele nulitații absolute determinate de necompetența organelor de urmarire penala constatata in faza judecații dupa schimbarea incadrarii juridice, semnat de judecator drd. Cristina-Georgiana Iordache (Rizoiu) și judecator drd. Corll-Catalina Geana, iși propune sa ofere o soluție unei probleme ivite in practica instanțelor penale, ca efect al constatarii neconstituționalitații unor dispoziții legale esențiale in desfașurarea procesului penal. Lipsa prevederii in randul cazurilor de nulitate absoluta a necompetenței organelor de urmarire penala, a determinat necesitatea recurgerii la interpretarea jurisprudențiala, in raport de optica imbrațișata de legiuitor in adoptarea noului Cod de procedura penala. Fara a fi la adapost de orice critica, sunt propuse doua soluții, prin raportare la analiza momentului incidenței cauzei de nulitate, care corespund cel mai bine principiilor și scopului procesului penal.

 

Rubrica de Sinteze de jurisprudența isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE – noiembrie 2019.

 

Instrumente

Articolul Rolul dreptului internațional convențional in procedura de recunoaștere a hotararilor arbitrale straine, semnat de asist.dr. Raul Miron, urmarește sa exploreze și sa identifice daca exista o obligația a judecatorului național de a ține cont de dreptul internațional convențional in momentul in care face aplicarea dispozițiilor din Codul de procedura civila intr-o procedura de recunoaștere și executare a unei hotarari arbitrale straine. Analiza pleaca de a prevederile constituționale in materie de aplicare a dreptului internațional public precum și de la teoria generala a interpretarii și aplicarii tratatelor internaționale și a raspunderii statelor pentru fapte ilicite internaționale. Judecatorul național chemat sa se pronunțe intr-o procedura de exequatur asupra incidenței unui motiv de refuz din cele reglementate in Convenția de la New York, trebuie sa faca aplicarea legislației naționale din prisma interpretarii pe care Convenția de la New York a primit-o in practica dezvoltatoare a acestuia, sub sancțiunea angajarii raspunderii statului pentru o fapta ilicita internaționala

In acest numar avocat Mihai Dinu semneaza pamfletul 4 centimetri.

 

Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.

  • Titlu: Curierul Judiciar nr. 2/2020
  • Pret: 47,90 RON
  • ISBN: 1582-75262002
  • Format: A4
  • Pagini: 60
Votul cititorilor: (0 voturi)
Daca ai citit aceasta carte, spune si celorlalti cat de mult ti-a placut!
Vot:
Numele tau:
Email:
Titlu:
Parerea ta:
Curierul Judiciar nr. 2/2020
Recomanda unui prieten
Comanda telefonica

Vrei sa faci o comanda si nu ai timp?
Introdu numarul de telefon, iar un operator UJmag.ro te va suna
in cel mai scurt timp si iti va cere telefonic restul datelor necesare.

Aboneaza-te la newsletter
Fii la curent cu reducerile!

Parteneri Gold:
Parteneri Silver:
Parteneri Media:
Va recomandam:

Copyright 2008-2024 Universul Juridic Magazin SRL. Toate drepturile rezervate

Comanda prin telefon

0733.673.555
Adaugare in Cos
Produsul a fost adaugat in Cosul de Cumparaturi.
Precomanda
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Precomanda cu plata in avans
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Rezerva
TE RUGAM SA FACI REZERVAREA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai rezervat nu este disponibil in stoc.
Ujmag.ro va depune toate diligentele pentru a comanda aceasta carte pentru tine.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Adauga in cos