Curierul Judiciar nr. 3/2020
Curierul Judiciar nr. 3/2020
Pret de coperta:
47,90 lei
Reviste
Curierul Judiciar nr. 3/2020

Pret de coperta:

47,90 lei

Disponibilitate: In stoc

Adauga in cos

Te contactam noi

Ridicare personala de la sediul UJmag
Comanda produsul si vino sa-l ridici din sediu azi, 08.30-17.00

Livrare prin curier
Timp estimat de livrare: 2 zile lucratoare

Termen de livrare

2 zile lucratoare

Reduceri

Oferte speciale exclusive

Comanda direct la

Telefon: 0733.673.555

Plateste cu cardul

Protectia platii online

Așa cum v-am obișnuit in fiecare an, va punem la dispoziție o revista cu tradiție in actualitatea juridica, realizata la standarde inalte dupa modelul revistelor de specialitate din strainatate, coordonata de un colegiu științific și redacțional de excepție, susținuta de autori prestigioși care provin atat din mediul academic, dar mai ales al practicii juridice, indexata in trei baze de date internaționale și disponibila și in format online in Biblioteca juridico-economica online Legalis.ro.

Revista este indexata in baze de date internaționale (BDI)

• CEEOL - Central and Eastern European Online Library
• HeinOnline - Legal Research Database
• EBSCO - EBSCOhost Online Research Databases

 

Numarul din luna martie al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanța juridica.

Editorialul din acest numar Institutul Roman de Drept Comercial: relansarea dreptului comercial este semnat de Gheorghe Piperea, Președintele Institutului. Ideea constituirii acestei organizații non- guvernamentale a prins contur pe baza sugestiilor unui grup de lucru, reunit in jurul regretatului profesor Stanciu D. Carpenaru, de a promova și rescrie un nou Cod comercial roman, rescris dupa un plan arhitectural modern și flexibil, adaptat secolului in care traim, și adaptat fenomenului economic contemporan și tipului de relații psiho-sociale care se creeaza in jurul faptului de comerț, caracterizat prin continuitate, asumarea riscurilor și (re)construcția permanenta a increderii reciproce intre participanții la schimbul de marfuri și servicii. Deși iși are sediul in București, Institutul integreaza cadre didactice universitare de la mai multe facultați din țara, publice sau particulare. De asemenea, alaturi de aripa academica, Institutul reunește practicieni notorii ai dreptului comercial – avocați, practicieni in insolvența, notari – precum și actuali sau foști judecatori de la inalte instanțe din țara.

 

In cadrul rubricii Curier legislativ realizata de dr. Oana Dimitriu sunt prezentate selectiv cele mai importante acte normative din perioada 1 - 25 februarie 2020, inclusiv decizii de admitere ale Curții Constituționale, Inaltei Curți de Casație și Justiție și ale Curții Europene a Drepturilor Omului publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.

Rubricile de Actualitate europeana și Actualitate internaționala corespunzatoare lunii februarie 2020 aduc in prim plan principalele activitați de la nivelul instituțiilor Uniunii Europene, dar și evenimentele de interes internațional. Cele doua rubrici sunt semnate de dr. Oana Dimitriu, respectiv de prof.dr. Bogdan Aurescu.

 

Practica judiciara neunitara

Rubrica este dedicata practicii judiciare neunitare cuprinde soluții ce ilustreaza apariția unei jurisprudențe neunitare cu privire la o problema de drept de actualitate fie prin aceea ca privește interpretarea unor norme juridice foarte importante, cu aplicabilitate de durata, ceea ce face ca practica neunitara sa se manifeste intr-o perioada mai mare de timp, fie pentru ca privește o norma cu implicații imediate asupra unui numar mare de raporturi juridice, chiar daca intr-o perioada limitata de timp. In acest numar judecator Claudia Bodean analizeaza Admisibilitatea caii de atac a recursului in cauze avand ca obiect litigii de munca ori drepturi de asigurari sociale soluționate in prima instanța de judecatorii și in apel de tribunale.

 

Despre arbitraj pentru justițiabili și profesioniști

In cadrul rubricii realizate de dr. Beatrice Onica-Jarka, vicepreședintele Institutului Arbitral Roman, semneaza articolul din acest numar Proceduri simplificate sau accelerate, proceduri de urgența – instrumente moderne, eficiente și funcționale de soluționare a litigiilor prin arbitraj. In urma declanșarii pandemiei COVID-19 mediul de afaceri a resimțit din plin perturbarile din sistemele naționale ale instanțelor de judecata care au facut, practic, inutilizabile chiar instrumentele procedurale disponibile in cadrul justiției publice pentru soluționarea disputelor declanșate de aceste perturbari. In asemenea situații, in care instanțele de judecata nu au funcționat, dar și dupa repornirea greoaie a sistemelor naționale de justiție publica, soluția funcționala s-a aflat la indemana tuturor prin posibilitatea de a activa procedurile simplificate și/sau accelerate, cuprinse in regulile de procedura arbitrala ale diverselor instituții arbitrale sau determinate de parți prin convenția arbitrala sau compromisul arbitral in arbitrajul ad-hoc. Procedurile simplificate și/sau din arbitraj nu au fost generate de criza sanitara pandemica, ci, mai degraba, reprezinta o soluție funcționala creata tocmai din nevoia mediului de afaceri de rapiditate și eficiența in termeni de costuri.

 

Dreptul afacerilor

Articolul Privire comparativa intre fiducie și trust, semnat de asist.dr. Roxana Chirieac, propune spre analiza instituția fiduciei, introdusa in dreptul roman ca urmare a implementarii Codului civil in 2011, deși nu exploatata la adevaratul sau potențial, ce reprezinta transpunerea in sistemul de drept romano-germanic a instituției de trust din common law. Aceste doua instituții, deși similare, nu sunt identice, atat din punct de vedere al naturii juridice, cat și al efectelor pe care le produc asupra patrimoniului. Ca atare, identificarea lor ca fiind aceeași instituție, este o eroare.

 

Drept privat

Comentariul Deciziei nr. 899/18.04.2019 a Inaltei Curți de Casație și Justiție, Secția a II-a civila, semnat de judecator conf.dr. Marian Buda, privind cesionarea de catre arendaș arendatorului a sumelor incasate cu titlu de subvenții de la Agenția de Plați și Intervenție pentru Agricultura. Potrivit dispozițiilor art. 6 din O.U.G. nr. 125/2006, beneficiarii plaților directe in cadrul Schemei de Plata Unica pe Suprafața pot fi persoanele fizice și/sau persoanele juridice care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata, in calitate de proprietari, arendași, concesionari, asociați administratori in cadrul asociațiilor in participațiune, locatari sau altele asemenea, arendatorul, concedentul și/sau locatorul nebeneficiind de plați directe pentru terenul arendat, concesionat și/sau inchiriat. Prin urmare, beneficiarul sumelor acordate cu titlu de subvenție este doar cel ce cultiva terenurile respective, iar A.P.I.A. are atribuția de a primi, autoriza și executa plațile catre cei ce pot beneficia de aceste subvenții, insa, odata stabilit dreptul acestor persoane asupra acestor subvenții, acestea pot dispune in mod liber de sumele respective, neexistand nicio dispoziție legala in dreptul Uniunii Europene sau in dreptul național care sa stabileasca o afectațiune speciala pentru sumele respective. Așadar, parțile contractului de arendare pot incheia un contract de cesiune de creanța prin care arendașul sa cesioneze arendatorului sumele acordate de A.P.I.A. cu titlu de subvenție in cadrul Schemei de Plata Unica pe Suprafața.

 

Drept public

Articolul Contribuții ale doctrinei și jurisprudenței constituționale la construcția principiilor proporționalitații și egalitații, semnat de judecator lect.dr. Marius Andreescu și avocat Claudia Andreescu. Pentru sistemul de drept roman jurisprudența nu are calitatea de izvor formal al dreptului. Cu toate acestea, realitatea juridica, privita și din perspectiva istorica a demonstrat rolul esențial al practicii judiciare in interpretarea și aplicarea legii, la edificarea practicilor argumentative, la clarificarea voinței legiuitorului și descoperirea sensurilor mai puțin evidente ale normelor juridice și nu in ultimul rand, la unificarea gandirii și practicii juridice. De aceea jurisprudența, alaturi de doctrina este o componenta importanta a sistemului de drept roman. Pornind de la aceste considerente, in acest studiu autorii iși propun sa evidențieze cateva aspecte ale rolului jurisprudenței constituționale in conturarea și, chiar, in dezvoltarea unor principii ale dreptului, fiind subliniata indeosebi contribuția acesteia la apariția și dezvoltarea controlului de constituționalitate al legilor, precum și la edificarea unor principii ale dreptului.

 

Drept penal

Comentariul Sentinței nr. 22/23.01.2019 a Tribunalului Cluj, Secția penala, semnat de avocat lect.dr. Daniel Nițu privind schimbarea de incadrare juridica, in dubio pro reo, infractiunea de trafic de droguri de mare risc, infractiunea de efectuare de operatiuni fara autorizatie cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive și compatibilitatea procedurii recunoasterii de vinovatie cu schimbarea incadrarii juridice. Analiza este realizata in jurul a 2 situații, și anume: (1) Cu toate ca exista o indoiala cu privire la natura substantelor, acuzarea a preferat sa aleaga incadrarea juridica cea mai severa si defavorabila inculpatilor, si sa nu dea efect principiului in dubio pro reo. Din perspectiva infractiunii de efectuare de operatiuni cu substante susceptibile de a avea efecte psihoactive, probatiunea administrata a dovedit caracterul acestor substante ca fiind apte sa produca asemenea efecte psihoactive; (2) Tinand seama ca inculpatul a recunoscut acuzatiile ce ii sunt aduse in materialitatea lor, fara a fi de acord cu incadrarea juridica data acestor fapte prin rechizitoriu, iar tribunalul, dupa administrarea nemijlocita a unor probe si evaluarea probatoriului din faza de urmarire penala, a ajuns la aceeasi stare de fapt cu cea recunoscuta de catre inculpat, se retine in privinta inculpatului aplicabilitatea dispozitiilor art. 396 alin. (10) C.proc.pen., cu efectele edictate de acest text de lege.

Rubrica de Sinteze de jurisprudența iși pastreaza structura, dar și actualitatea: CC, CEDO, CJUE – decembrie 2019.

 

Instrumente

Articolul Soluționarea conflictelor de legi in materia faptelor juridice licite, semnat de asist.dr. Teodora-Maria Bantaș-Vaduva, constituie o analiza care se concentreaza pe examinarea normelor conflictuale aplicabile faptelor juridice licite, care, in reglementarea Regulamentului Roma II, constau in imbogațirea fara justa cauza (și plata nedatorata), negotiorum gestio (gestiunea de afaceri) și culpa in contrahendo. Soluțiile astfel propuse urmaresc sa instituie un regim juridic uniform la nivelul statelor membre, care sa elimine fenomenul de forum shopping și sa asigure o mai buna previzibilitate a hotararilor și, indirect, sa favorizeze libera circulație a acestora. Pentru fiecare raport juridic in parte, Regulamentul stabilește soluții practice, care sunt adaptate specificului litigiului și care permit, intr-o oarecare masura, inclusiv o interpretare subiectiva a cauzei in scopul determinarii sistemului de drept potrivit aplicabil pe fond.

Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic și un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.

  • Titlu: Curierul Judiciar nr. 3/2020
  • Pret: 47,90 RON
  • ISBN: 1582-75262003
  • Format: A4
  • Pagini: 60
Votul cititorilor: (0 voturi)
Daca ai citit aceasta carte, spune si celorlalti cat de mult ti-a placut!
Vot:
Numele tau:
Email:
Titlu:
Parerea ta:
Curierul Judiciar nr. 3/2020
Recomanda unui prieten
Comanda telefonica

Vrei sa faci o comanda si nu ai timp?
Introdu numarul de telefon, iar un operator UJmag.ro te va suna
in cel mai scurt timp si iti va cere telefonic restul datelor necesare.

Aboneaza-te la newsletter
Fii la curent cu reducerile!

Parteneri Gold:
Parteneri Silver:
Parteneri Media:
Va recomandam:

Copyright 2008-2024 Universul Juridic Magazin SRL. Toate drepturile rezervate

Comanda prin telefon

0733.673.555
Adaugare in Cos
Produsul a fost adaugat in Cosul de Cumparaturi.
Precomanda
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Precomanda cu plata in avans
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Rezerva
TE RUGAM SA FACI REZERVAREA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai rezervat nu este disponibil in stoc.
Ujmag.ro va depune toate diligentele pentru a comanda aceasta carte pentru tine.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Adauga in cos