Curierul Judiciar nr. 3/2021
Curierul Judiciar nr. 3/2021
Pret de coperta:
47,90 lei
Reviste
Curierul Judiciar nr. 3/2021

Pret de coperta:

47,90 lei

Disponibilitate: In stoc

Adauga in cos

Te contactam noi

Ridicare personala de la sediul UJmag
Comanda produsul si vino sa-l ridici din sediu azi, 08.30-17.00

Livrare prin curier
Timp estimat de livrare: 2 zile lucratoare

Termen de livrare

2 zile lucratoare

Reduceri

Oferte speciale exclusive

Comanda direct la

Telefon: 0733.673.555

Plateste cu cardul

Protectia platii online

Așa cum v-am obișnuit in fiecare an, va punem la dispoziție o revista cu tradiție in actualitatea juridica, realizata la standarde inalte dupa modelul revistelor de specialitate din strainatate, coordonata de un colegiu științific și redacțional de excepție, susținuta de autori prestigioși care provin atat din mediul academic, dar mai ales al practicii juridice, indexata in trei baze de date internaționale și disponibila și in format online in Biblioteca juridico-economica online Legalis.ro.

Revista este indexata in baze de date internaționale (BDI)

 CEEOL - Central and Eastern European Online Library
 HeinOnline - Legal Research Database
 EBSCO - EBSCOhost Online Research Databases

Numarul din luna martie al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanța juridica.

Editorialul din acest numar Revoluția digitala și impozitarea, semnat de lect.univ.dr. Ramona Ciobanu, pornește de la realitatea estomparii sau disparitiei granitelor ca urmare a revolutiei digitale si de la dificultatile intampinate in aplicarea legislatiei nationale in privinta comertului transfrontalier de bunuri si servicii digitale, evolutia economiei digitale impunand o gandire economica neconventionala si o analiza atenta a politicilor care se doresc a fi adoptate de catre state astfel incat sa fie identificate cai pentru folosirea potentialului digitalizarii pentru a genera transformare structurala si progres.

In cadrul rubricii Curier legislativ realizata de dr. Oana Dimitriu sunt prezentate selectiv cele mai importante acte normative din perioada 1 noiembrie - 31 decembrie 2020, inclusiv decizii de admitere ale Curții Constituționale, Inaltei Curți de Casație și Justiție și ale Curții Europene a Drepturilor Omului publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.

Rubricile de Actualitate europeana și Actualitate internaționala corespunzatoare lunilor noiembrie-decembrie 2020 aduc in prim plan principalele activitați de la nivelul instituțiilor Uniunii Europene, dar și evenimentele de interes internațional. Cele doua rubrici sunt semnate de dr. Oana Dimitriu, respectiv de prof.dr. Bogdan Aurescu.

Practica judiciara neunitara

Rubrica este dedicata practicii judiciare neunitare și cuprinde soluții ce ilustreaza apariția unei jurisprudențe neunitare cu privire la o problema de drept de actualitate fie prin aceea ca privește interpretarea unor norme juridice foarte importante, cu aplicabilitate de durata, ceea ce face ca practica neunitara sa se manifeste intr-o perioada mai mare de timp, fie pentru ca privește o norma cu implicații imediate asupra unui numar mare de raporturi juridice, chiar daca intr-o perioada limitata de timp. In acest numar judecator Alin Vasonan analizeaza Posibilitatea instantei investite cu o cerere de inlocuire a amenzilor contraventionale cu munca in folosul comunitatii de a invoca din oficiu prescriptia executarii creantelor fiscale care a inceput sa curga dupa intrarea in vigoare a noului Cod civil, practica judiciara fiind divergenta in aceasta materie. In cazul prescriptiilor incepute sub imperiul noului Cod civil, avand in vedere modificarea conceptiei legiuitorului, care interzice invocarea prescriptiei extinctive din oficiu de catre instanta, aceasta problema s-a pus ca urmare a incercarii de punere de acord a prevederilor dreptului privat cuprinse in noul Cod civil cu normele de drept public in materie contraventionala.

Dreptul afacerilor

Articolul Combaterea corupției in sectorul privat la nivel internațional. Unele aspecte teoretice și practice privind raspunderea penala a persoanei juridice in Romania, semnat de drd. Cezarina Purec-Popescu (Moraru). Procesul de integrare si cooperare europeana a condus, printre altele, si la o crestere constanta si semnificativa a infractiunilor transfrontaliere. Raspunderea penala a persoanei juridice a fost și ramane o problema controversata care prezinta un interes deosebit atat pe planul intern al statelor membre ale Uniunii Europene, cat și la nivel european, fiind adoptate in acest sens mai multe acte normative. In prezenta lucrare, autoarea propune o analiza succinta, dar relevanta, a demersurilor efectuate la nivel european in ceea ce priveste infractiunile legate de coruptie aparute in sectorul privat la nivel international.

Drept privat

Articolul Restricțiile salariaților in timpul liber – granița (invizibila) dintre timpul de munca și perioada de repaus. Nevoia de legiferare și de compensare a perioadei de permanența, semnat de avocat drd. Alexandra-Georgiana Valcelaru. In contextul pandemiei de Covid-19, problema echilibrului dintre viața personala și viața profesionala a salariaților suscita din ce in ce mai multe discuții, mai ales ca urmare a utilizarii pe scara larga a muncii la domiciliu, respectiv a telemuncii. Astfel, la nivelul Uniunii Europene se discuta despre nevoia de legiferare a unui drept de deconectare al salariatului, in timp ce la nivel național exista inițiative de modificare a legislației muncii in sensul flexibilizarii raporturilor de munca. In acest context, in prezentul studiu se atrage atenția asupra unui aspect extrem de important in materia timpului de munca, de natura a aduce atingere in mod vadit acestui echilibru dintre viața profesionala și cea personala, respectiv perioada de permanența sau clauzele de restricție in timpul liber. Aflate la limita dintre munca și repaus, acestea limiteaza salariatul sa iși gestioneze perioada de repaus dupa bunul plac, fiind in fapt indisponibilizat de catre angajator, caz in care, in opinia autoarei, ar trebui sa beneficieze de drepturi specifice, de natura compensatorie.

Drept public

Articolul Exigențele rapoartelor organismelor de evaluare a conformitații in jurisprudența Curții de Apel București și principiul transparenței in achizițiile publice, semnat de avocat drd. Laura-Alexandra Farca, reprezinta un comentariu aprobativ privind jurisprudența recenta a Curții de Apel București in doua decizii pronunțate in dosare privind achizițiile publice in care ofertantul caștigator a depus rapoarte de incercari emise de organisme de evaluare a conformitații. Aceste rapoarte incalcau principiul transparenței specificațiilor din caietele de sarcini, ca principiu de baza al achizițiilor publice.

Drept penal

Articolul Extradarea pasiva. Arestarea provizorie in caz de urgența, semnat de judecator dr. Mihaela Vasiescu, propune spre analiza dispozițiile art. 44 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internaționala in materie penala, acestea consacrand remediul pentru preintampinarea sustragerii de pe teritoriul statului roman solicitat a unei persoane urmarite de catre un alt stat in vederea efectuarii procedurilor penale sau a executarii unei pedepse privative de libertate si in privinta careia este iminenta prezentarea unei cereri de extradare. Autoarea realizeaza o radiografie a dispozițiilor amintite, prezentand normele de drept aplicabile in cazul arestarii provizorii in regim de urgenta, declansarea procedurii de arestare, sesizarea instantei competente, procedura de judecata, materialul probator, luarea hotararii asupra arestarii provizorii, durata arestarii provizorii, precum și hotararea si caile ordinare de atac impotriva acesteia.

Instrumente

Articolul Considerații privind standardele minime internaționale de securitate sociala la bordul navelor maritime pentru navigatori, semnat de drd. Oana Adascalitei. Protectia si securitatea sociala a navigatorilor este o sarcina complexa intr-un sector al muncii puternic internationalizat cum este munca in domeniul maritim. Diferentele dintre sistemele nationale de acoperire pentru securitatea sociala, ca si consecintele posibile ale inexistentei unui asemenea sistem, sunt solutionate prin intermediul Conventiei privind munca in domeniul maritim din 2006. Articolul isi propune sa analizeze dispozitiile relevante ale Conventiei MLC, facand trimitere si la alte conventii maritime internationale sau standarde ale Organizatiei Internationale a Muncii (OIM), autoarea atragand atenția asupra faptului ca o serie de aspecte dificile, precum conflictul de legi in materie de protecție sociala, isi pot gasi solutionarea prin mecanismele cooperarii internationale.

Rubrica de Sinteze de jurisprudența iși pastreaza structura, dar și actualitatea: CC, CEDO, CJUE – septembrie 2020.

In acest numar avocat Mihai Dinu semneaza pamfletul Vaccinul de dinainte.

Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic și un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.

  • Titlu: Curierul Judiciar nr. 3/2021
  • Pret: 47,90 RON
  • ISBN: 1582-7526-0321
  • Format: A4
  • Pagini: 60
Votul cititorilor: (0 voturi)
Daca ai citit aceasta carte, spune si celorlalti cat de mult ti-a placut!
Vot:
Numele tau:
Email:
Titlu:
Parerea ta:
Curierul Judiciar nr. 3/2021
Recomanda unui prieten
Comanda telefonica

Vrei sa faci o comanda si nu ai timp?
Introdu numarul de telefon, iar un operator UJmag.ro te va suna
in cel mai scurt timp si iti va cere telefonic restul datelor necesare.

Aboneaza-te la newsletter
Fii la curent cu reducerile!

Parteneri Gold:
Parteneri Silver:
Parteneri Media:
Va recomandam:

Copyright 2008-2024 Universul Juridic Magazin SRL. Toate drepturile rezervate

Comanda prin telefon

0733.673.555
Adaugare in Cos
Produsul a fost adaugat in Cosul de Cumparaturi.
Precomanda
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Precomanda cu plata in avans
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Rezerva
TE RUGAM SA FACI REZERVAREA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai rezervat nu este disponibil in stoc.
Ujmag.ro va depune toate diligentele pentru a comanda aceasta carte pentru tine.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Adauga in cos