Curierul Judiciar nr. 5/2019
Curierul Judiciar nr. 5/2019
Pret de coperta:
44,90 lei
Reviste
Curierul Judiciar nr. 5/2019

Pret de coperta:

44,90 lei

Disponibilitate: Nu este pe stoc

Rezerva

Vom depune toata diligenta in vederea gasirii cartii.

Rezerva acum si te vom anunta prin e-mail, in maxim 30 de zile, pentru ca tu sa o poti comanda imediat.

Termen de livrare

2 zile lucratoare

Reduceri

Oferte speciale exclusive

Comanda direct la

Telefon: 0733.673.555

Plateste cu cardul

Protectia platii online

Asa cum v-am obisnuit in fiecare an, va punem la dispoziție cea mai performanta revista de actualitate juridica, realizata la standarde inalte dupa modelul revistelor de specialitate din strainatate, coordonata de un colegiu stiințific si redacțional de excepție, susținuta de autori prestigiosi care provin atat din mediul academic, dar mai ales al practicii juridice, indexata in trei baze de date internaționale si disponibila si in format online in Biblioteca juridico-economica online Legalis.ro.

 

Revista este indexata in baze de date internaționale (BDI)

 

Numarul din luna mai al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanța juridica.

 

Editorialul din acest numar Directiva privind dreptul de autor in piața unica digitala – noul GDPR al agregatorilor de conținut? este semnat de asist.drd. Andreea Livadariu și are in vedere „Directiva Copyright” care la nivel de ecou in randul practicienilor și al destinatarilor regulilor de conduita va da naștere in urmatorii doi ani (pana la implinirea termenului de transpunere, respectiv iunie 2021) unor ample dezbateri, temeri și scenarii cu privire la aplicabilitate și efecte. Deși Directiva conține 32 de articole și reglementeaza mai multe probleme de interes deopotriva pentru titularii de drepturi de autor și drepturi conexe și pentru utilizatorii operelor protejate prin aceste drepturi (inclusiv instituții de invațamant, de cercetare și biblioteci), autoarea se oprește in analiza sa doar asupra art. 17 din Directiva (cunoscut și ca fostul art. 13) care instituie noi reguli de utilizare a operelor protejate prin drept de autor și drepturi conexe de catre furnizorii de partajare de conținut online (agregatorii de conținut online).

 

In cadrul rubricii Curier legislativ realizata de dr. Oana Dimitriu sunt prezentate selectiv cele mai importante acte normative din perioada 1 - 31 martie 2019, inclusiv decizii de admitere ale Curții Constituționale, Inaltei Curți de Casație si Justiție si ale Curții Europene a Drepturilor Omului publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.

Rubricile de Actualitate europeana si Actualitate internaționala corespunzatoare lunii martie 2019 aduc in prim plan principalele activitați de la nivelul instituțiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes internațional. Cele doua rubrici sunt semnate de dr. Oana Dimitriu, respectiv de prof.dr. Bogdan Aurescu.

 

Practica judiciara neunitara

Rubrica este dedicata practicii judiciare neunitare cuprinde soluții ce ilustreaza apariția unei jurisprudențe neunitare cu privire la o problema de drept de actualitate fie prin aceea ca priveste interpretarea unor norme juridice foarte importante, cu aplicabilitate de durata, ceea ce face ca practica neunitara sa se manifeste intr-o perioada mai mare de timp, fie pentru ca priveste o norma cu implicații imediate asupra unui numar mare de raporturi juridice, chiar daca intr-o perioada limitata de timp. In acest numar judecator drd. Razvan Anghel analizeaza Determinarea timpului de lucru si a muncii suplimentare in cazul agentilor de vanzari de teren.

Dreptul afacerilor

Articolul Regimul bunurilor imobile in cadrul reorganizarii societaților, semnat de avocat Anca Albulescu și avocat Diana Radu. Pe parcursul existenței sale, o societate poate fi supusa unor procese multiple de restructurare a activitații in vederea adaptarii la cerințele dezvoltarii activitații economice și concentrarii activitații acesteia pentru realizarea unei societați mai puternice sau, dimpotriva, divizarea activitații unei societați supradimensionate in mai multe societați de dimensiuni mai mici. Prin asemenea operațiuni se asigura condițiile pentru o mai buna folosire a resurselor, sporirea rentabilitații activitații și chiar o salvare a societaților aflate in dificultate. In funcție de dimensiunea activitații persoanei juridice, aceste procese de reorganizare, care se concretizeaza in operațiuni de fuziune și divizare, pot fi unele deosebit de complexe și pot ridica probleme nu numai de natura societara, ci și contabila, fiscala, de dreptul muncii sau in materia dreptului imobiliar. Dintre multiplele implicații pe care le poate avea o asemenea procedura, autoarele iși propun sa analizeze numai acest din urma aspect, și anume regimul bunurilor imobile in cadrul reorganizarii persoanei juridice.

 

Drept privat

Articolul Contractele de munca in domeniul maritim, semnat de asist.drd. Oana Adascaliței, isi propune sa analizeze contractul de munca al navigatorilor din perspectiva instrumentelor internationale relevante dezvoltate sub egida Organizatiei Internationale a Muncii. Nivelul diferit de protectie sociala de care se bucurau navigatorii la bordul aceleasi nave au readus in atentie chestiunea adoptarii la nivel international a unui instrument unic de reglementare. Acest lucru s-a realizat prin Conventia privind munca in domeniul maritim 2006 (MLC 2006) care consolideaza un mare numar semnificativ de conventii si recomandari precedente ale OIM. Din momentul intrarii in vigoare a Conventiei, termenii si conditiile de angajare a unui navigator la bordul navelor trebuie sa fie definiti printr-un contract cu caracter obligatoriu din punct de vedere legal care sa respecte standardele impuse de aceasta. Conventia, pe langa faptul ca reuneste intr-un singur document dispozitii preexistente, introduce si o serie de noutati.

 

Drept public

Articolul Referendumul – intre utilitate și populism, semnat de avocat Alexandru Domșa, are ca obiectiv a identifica unde se situeaza limita dintre utilitatea referendumului și populism in lumina ultimelor utilizari ale acestui instrument constituțional, care sunt efectele nocive ale deturnarii finalitații referendumului, precum și care ar putea fi cele mai potrivite masuri pentru a putea ține sub control aceste derapaje. Fara indoiala referendumul reprezinta forma cea mai pura de manifestare a democrației, o reminiscența vie a democrației directe prin care poporul iși exercita suveranitatea, avand posibilitatea de a participa in mod direct la soluționarea celor mai importante probleme ale unei țari. In acest context referendumul poate aparea ca o modalitate de a depași un impas in viața unui stat de catre liderii politici prin consolidarea relației cu cei pe ale caror interese le reprezinta. Astfel, privit din aceasta perspectiva, referendumul este o armonioasa modalitate de caștig pentru ambele parți, insa Ce se intampla cand una dintre parți utilizeaza acest instrument plasand interesul general in umbra propriului interes? Cat de facil poate fi deturnata aceasta finalitate a referendumului? Atat cele mai recente exemple de referendum din diferite parți ale lumii, cat și exemple mai indepartate din punct de vedere temporal demonstreaza ca exista o granița fina intre utilizarea legitima a referendumului și utilizarea acestuia in scopuri populiste.

 

Drept penal

Articolul Prorogarea legala in cazul termenelor procedurale pe ore. Nota critica la unele solutii jurisprudentiale si doctrinare, semnat de conf.dr. Andrei Zarafiu, constituie o pledoarie pentru soluția contrara opiniei exprimate de cele mai multe ori in forma unui veritabil postulat, și anume ca prorogarea legala nu opereaza in cazul termenelor procedurale pe ore – opinie cristalizata sub imperiul vechii legi de procedura și insusita fara rezerve si in practica Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dezvoltata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura penala.

 

Rubrica de Sinteze de jurisprudența isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE – februarie 2019.

 

Instrumente

Articolul Raspunderea doctorandului pentru incalcarea normelor de etica si deontologie cu ocazia studiilor de doctorat, semnat de drd. Alina-Marilena Oprea propune spre analiza aspecte privind nerespectarea normelor deontologice si etice de catre doctorand care atrag forme diverse de raspundere a acestuia, de la raspunderea morala, la cea mai energica forma de raspundere, respectiv raspunderea penala. Sunt avute in vedere noțiuni precum buna conduita in activitatea de cercetare conform principiilor etice aplicabile cercetatorilor, incalcarea regulilor de deontologie și sancțiunile aplicabile. Analiza se concentreaza și pe analiza unor conduite incorecte de cercetare in legatura cu originalitatea operei, și anume plagiatul și autoplagiatul.

 

In acest numar avocat Mihai Dinu semneaza pamfletul Masa de Paște.

Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.

  • Titlu: Curierul Judiciar nr. 5/2019
  • Pret: 44,90 RON
  • ISBN: 1582-7526051905
  • Format: A4
  • Pagini: 56
Votul cititorilor: (0 voturi)
Daca ai citit aceasta carte, spune si celorlalti cat de mult ti-a placut!
Vot:
Numele tau:
Email:
Titlu:
Parerea ta:
Curierul Judiciar nr. 5/2019
Recomanda unui prieten
Comanda telefonica

Vrei sa faci o comanda si nu ai timp?
Introdu numarul de telefon, iar un operator UJmag.ro te va suna
in cel mai scurt timp si iti va cere telefonic restul datelor necesare.

Aboneaza-te la newsletter
Fii la curent cu reducerile!

Parteneri Gold:
Parteneri Silver:
Parteneri Media:
Va recomandam:

Copyright 2008-2024 Universul Juridic Magazin SRL. Toate drepturile rezervate

Comanda prin telefon

0733.673.555
Adaugare in Cos
Produsul a fost adaugat in Cosul de Cumparaturi.
Precomanda
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Precomanda cu plata in avans
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Rezerva
TE RUGAM SA FACI REZERVAREA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai rezervat nu este disponibil in stoc.
Ujmag.ro va depune toate diligentele pentru a comanda aceasta carte pentru tine.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Adauga in cos