Curierul Judiciar nr. 5/2020
Curierul Judiciar nr. 5/2020
Pret de coperta:
47,90 lei
Reviste
Curierul Judiciar nr. 5/2020

Pret de coperta:

47,90 lei

Disponibilitate: In stoc

Adauga in cos

Te contactam noi

Ridicare personala de la sediul UJmag
Comanda produsul si vino sa-l ridici din sediu azi, 08.30-17.00

Livrare prin curier
Timp estimat de livrare: 2 zile lucratoare

Termen de livrare

2 zile lucratoare

Reduceri

Oferte speciale exclusive

Comanda direct la

Telefon: 0733.673.555

Plateste cu cardul

Protectia platii online

Așa cum v-am obișnuit in fiecare an, va punem la dispoziție o revista cu tradiție in actualitatea juridica, realizata la standarde inalte dupa modelul revistelor de specialitate din strainatate, coordonata de un colegiu științific și redacțional de excepție, susținuta de autori prestigioși care provin atat din mediul academic, dar mai ales al practicii juridice, indexata in trei baze de date internaționale și disponibila și in format online in Biblioteca juridico-economica online Legalis.ro

Revista este indexata in baze de date internaționale (BDI)

 CEEOL - Central and Eastern European Online Library
 HeinOnline - Legal Research Database
 EBSCO - EBSCOhost Online Research Databases

Numarul din luna mai al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanța juridica.

In cadrul rubricii Curier legislativ realizata de dr. Oana Dimitriu sunt prezentate selectiv cele mai importante acte normative din perioada 1-31 martie 2020, inclusiv decizii de admitere ale Curții Constituționale, Inaltei Curți de Casație și Justiție și ale Curții Europene a Drepturilor Omului publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.

Rubricile de Actualitate europeana și Actualitate internaționala corespunzatoare lunii martie 2020 aduc in prim plan principalele activitați de la nivelul instituțiilor Uniunii Europene, dar și evenimentele de interes internațional. Cele doua rubrici sunt semnate de dr. Oana Dimitriu, respectiv de prof.dr. Bogdan Aurescu.

Practica judiciara neunitara

Rubrica este dedicata practicii judiciare neunitare cuprinde soluții ce ilustreaza apariția unei jurisprudențe neunitare cu privire la o problema de drept de actualitate fie prin aceea ca privește interpretarea unor norme juridice foarte importante, cu aplicabilitate de durata, ceea ce face ca practica neunitara sa se manifeste intr-o perioada mai mare de timp, fie pentru ca privește o norma cu implicații imediate asupra unui numar mare de raporturi juridice, chiar daca intr-o perioada limitata de timp. In acest numar judecator dr. Georgiana Anghel-Tudor analizeaza Mijlocul procedural de inlocuire a legii penale mai favorabile reținute in actul de trimitere in judecata.

Despre arbitraj pentru justițiabili și profesioniști

In cadrul rubricii realizate de dr. Beatrice Onica-Jarka, vicepreședintele Institutului Arbitral Roman, semneaza articolul din acest numar Alocarea costurilor in arbitraj – intre ințelegerea parților, regulile de arbitraj și lex arbitri care se dorește a fi o incursiune in modalitatea de alocare a cheltuielilor in arbitraj, fie conform ințelegerii parților, fie potrivit regulilor de arbitraj – lex arbitri, prin prezentarea unor mecanisme specifice arbitrajului care permit ca aceste costuri sau cheltuieli sa fie ținute sub control sub control sau asigurate, iar arbitrajul sa se poata derula și cu resurse furnizate de terți.

Dreptul afacerilor

Articolul Admisibilitatea cererii de revizuire intemeiate pe dispozițiile art. 509 alin. (1) pct. 5 C.proc.civ. impotriva unei sentințe de intrare in faliment, semnat de avocat Ruxandra Argaseala, propune o analiza care sa releve in final raspunsul la intrebarea: Poate o factura storno constitui temei pentru admiterea unei cereri de revizuire intemeiate pe dispozițiile art. 509 alin. (1) pct. 5 C.proc.civ. și pentru schimbarea in tot a sentinței prin care s-a dispus intrarea in faliment? In articol sunt aduse argumente prin interpretarea prevederilor legislației și a practicii instanțelor naționale, dar și a jurisprudenței CEDO. In final sunt facute aprecieri cu privire la indeplinirea condiției de „inscris nou” a facturii storno, precum și in ceea ce privește oportunitatea admiterii unei cereri de revizuire in aceasta materie.

Drept privat

Articolul Este principiul publicitații ședinței de judecata respectat, in procesul civil, in situația in care ședința de judecata se desfașoara prin videoconferința?, semnat de judecator Radu-Mihai Necula. In contextul decretarii starii de urgența, in cauzele de urgența deosebita in care activitatea de judecata continua, inclusiv pe perioada starii de urgența, exista posibilitatea ca ședința de judecata sa se desfașoare prin videoconferința, posibilitate menținuta de altfel și prin decretul de prelungire a starii de urgența. In analiza autorul face anumite precizari punctuale cu privire la respectarea principiului publicitații ședinței de judecata atunci cand ședința s-ar desfașura prin videoconferința, dar ofera și raspunsuri la urmatoarele intrebari: Este principiul publicitații ședinței de judecata respectat pe perioada starii de urgența? Daca, totuși, in perioada starii de urgența, o parte apreciaza ca principiul publicitații ședinței de judecata nu este respectat, ca urmare a desfașurarii ședinței de judecata prin videoconferința, care sunt mijloacele procesuale prin care aceste aspecte pot fi invocate? Dupa incheierea starii de urgența, ședința de judecata se mai poate desfașura prin videoconferința?

Drept public

Articolul Inadmisibilitatea excepției de nelegalitate in practica instanțelor judecatorești, semnat de avocat, conf. dr. Marta-Claudia Cliza și avocat, drd. Sandra-Sophie-Elise Olanescu. Fara sa iși propuna ca in cuprinsul analizei sa detalieze aspectele ce țin de procedura de judecata sau justețea soluției aleasa de legiuitor de a lasa in competența instanței investite cu fondul litigiului competența de a analiza temeinicia/netemeinicia unui act administrativ (care poate fi o instanța penala, o instanța civila etc.), autoarele apreciaza ca numai o instanța specializata de contencios administrativ se poate pronunța intr-o chestiune ce ține de legalitatea unui act administrativ, impunandu-se ca norma legala sa fie luata ca atare și aplicata de judecator, astfel incat orice alte comentarii nu iși regasesc finalitatea, atat timp cat textul legal este in vigoare și aplicabil, nefiind declarat neconstituțional. In considerarea acestui fapt, in articol sunt vizate doar aspecte ce țin de temeinicia criticilor de nelegalitate aduse actului administrativ, atat din punct de vedere teoretic, cat și practic, cu trimitere directa la soluții ale instanțelor de judecata.

Drept penal

Articolul Controverse și dezlegari privind infracțiunea de folosire a prostituției infantile, semnat de procuror, asist.dr. Teodor Manea. Infracțiunea de folosire a prostituției infantile este o adaugire facuta Codului penal prin O.U.G. nr. 18/2016, realizata pe fondul necesitații implementarii in legislația naționala a normelor europene in materia combaterii abuzului sexual asupra copiilor, precum și a exploatarii sexuale a acestora. Articolul iși propune sa analizeze elementele specifice ale infracțiunii, mai puțin abordata in doctrina, dar suficient de des intalnita in practica incat demersul sa fie necesar. Deși la o citire fugara aplicarea textului pare simpla, se ridica totuși o serie de probleme legate de obiectul juridic al infracțiunii, care se reflecta apoi asupra existenței sau nu a unui subiect pasiv, cu consecințe in incadrarea juridica a faptelor in contextul in care se utilizeaza serviciilor mai multor minori care practica prostituția. De asemenea, este relevant de stabilit cu claritate sfera acțiunilor ce intra in elementul material al infracțiunii, precum și ce inseamna, in fapt, caracterul subsidiar conferit de legiuitor acestei norme.

Articolul Vagabondajul și cerșetoria. Intre politica penala a mizeriei și mizeria politicii penale, semnat de auditor de justiție Horia-Șerban Tiugan. Autorul propune o analiza critica asupra unei dialectici juridice, prin identificarea unei patologii de politica penala ce a traversat, din 1865 pana in prezent, reglementarile din materia incriminarii vagabondajului și a cerșetoriei. Scopul prezentului articol este de a constata carențele incriminarilor ce au ca obiect stari de fapt (comportamente considerate eo ipso ca fiind deviante), iar nu fapte propriu-zise. Totodata, conștientizand incidența unor norme specifice dreptului securitații sociale, ale dreptului muncii, precum și regimul propriu al reglementarilor in cazul raspunderii penale a minorilor, sunt avute in vedere prevederile de principiu in legatura cu incriminarea și pedepsirea faptelor de vagabondaj și cerșetorie.

Rubrica de Sinteze de jurisprudența iși pastreaza structura, dar și actualitatea: CC, CEDO, CJUE – februarie 2020.

Instrumente

Articolul Principiul separației puterilor in stat – grefa de management organizațional? De ce 3 și nu n?, semnat de lect.dr. Madalina Voican, constituie o analiza bazata pe analogia dintre principiul separației puterilor in stat și principiul managerial al funcțiilor unei organizații. Teoria propusa argumenteaza ca cele trei puteri ale statului: (1) puterea legislativa, (2) puterea executiva și (3) puterea judecatoreasca, deriva și se suprapun, in mod corespunzator, cu cele trei funcții ale unei organizații: (1) funcția de decizie, (2) funcția de implementare și (3) funcția de control. Aceasta analiza stabilește astfel criteriul aflat la baza separarii puterii in stat și raspunde la intrebarea de ce suveranitatea statului este divizata in 3 puteri și nu n puteri. In partea a doua, studiul detaliaza pe rand corespondența dintre fiecare funcție a organizației și puterea in stat aferenta.

In acest numar avocat Mihai Dinu semneaza pamfletul Amintiri din vremea izolarii.

Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic și un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.

  • Titlu: Curierul Judiciar nr. 5/2020
  • Pret: 47,90 RON
  • ISBN: 1582-75260520
  • Format: A4
  • Pagini: 60
Votul cititorilor: (0 voturi)
Daca ai citit aceasta carte, spune si celorlalti cat de mult ti-a placut!
Vot:
Numele tau:
Email:
Titlu:
Parerea ta:
Curierul Judiciar nr. 5/2020
Recomanda unui prieten
Comanda telefonica

Vrei sa faci o comanda si nu ai timp?
Introdu numarul de telefon, iar un operator UJmag.ro te va suna
in cel mai scurt timp si iti va cere telefonic restul datelor necesare.

Aboneaza-te la newsletter
Fii la curent cu reducerile!

Parteneri Gold:
Parteneri Silver:
Parteneri Media:
Va recomandam:

Copyright 2008-2024 Universul Juridic Magazin SRL. Toate drepturile rezervate

Comanda prin telefon

0733.673.555
Adaugare in Cos
Produsul a fost adaugat in Cosul de Cumparaturi.
Precomanda
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Precomanda cu plata in avans
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Rezerva
TE RUGAM SA FACI REZERVAREA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai rezervat nu este disponibil in stoc.
Ujmag.ro va depune toate diligentele pentru a comanda aceasta carte pentru tine.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Adauga in cos