Curierul Judiciar nr. 6/2019
Curierul Judiciar nr. 6/2019
Pret de coperta: 44,90
42,66 lei (-5%)
Reviste
Curierul Judiciar nr. 6/2019

Pret de coperta: 44,90

42,66 lei

Economisesti 5%

Disponibilitate: In stoc

Adauga in cos

Te contactam noi

Ridicare personala de la sediul UJmag
Comanda produsul si vino sa-l ridici din sediu azi, 08.30-17.00

Livrare prin curier
Timp estimat de livrare: 2 zile lucratoare

Termen de livrare

2 zile lucratoare

Reduceri

Oferte speciale exclusive

Comanda direct la

Telefon: 0733.673.555

Plateste cu cardul

Protectia platii online

Asa cum v-am obisnuit in fiecare an, va punem la dispoziție cea mai performanta revista de actualitate juridica, realizata la standarde inalte dupa modelul revistelor de specialitate din strainatate, coordonata de un colegiu stiințific si redacțional de excepție, susținuta de autori prestigiosi care provin atat din mediul academic, dar mai ales al practicii juridice, indexata in trei baze de date internaționale si disponibila si in format online in Biblioteca juridico-economica online Legalis.ro.

 

Revista este indexata in baze de date internaționale (BDI)

 

Numarul din luna iunie al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanța juridica.

Editorialul din acest numar Cine se teme de arbitraj? este semnat de dr. Beatrice Onica-Jarka, vice-Președinte al Institutului Arbitral Roman, și aduce in prim plan o metoda de soluționare a disputelor intre profesioniști cunoscuta destul de puțin in peisajul autohton al litiganților și justițiabililor de naționalitate romana. Subiectul ridica foarte multe semne de intrebare la care autoarea incearca sa ofere posibile raspunsuri. Dintre acestea, cea ca rasuna cel mai puternic este Cine se teme de arbitraj ca metoda de soluționare a disputelor arbitrabile, in Romania mileniului 3? Raspunsul oferit face referire la cei care nu știu ce este arbitrajul și cum poate fi arbitrajul metoda de soluționare a disputelor cea mai potrivita pentru disputele clienților lor sau cele generate de afacerea lor sau condusa de catre ei și de cei care au auzit ce este arbitrajul, dar prefera sa nu vorbeasca prea mult despre aceasta metoda, dintr-o lipsa de ințelegere a beneficiilor aduse de arbitraj și mai ales dintr-o greșita asociere a arbitrajului instituționalizat desfașurat in Romania cu cele cateva incidente de corupție sau cu formule de arbitraj ad-hoc deceptiv intitulate tribunal de arbitraj instituționalizat. Nu doar raspunsurile constituie esența acestui articol, ci și soluția oferita – Institutul Arbitral Roman.

 

In cadrul rubricii Curier legislativ realizata de dr. Oana Dimitriu sunt prezentate selectiv cele mai importante acte normative din perioada 1 aprilie - 31 mai 2019, inclusiv decizii de admitere ale Curții Constituționale, Inaltei Curți de Casație si Justiție si ale Curții Europene a Drepturilor Omului publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.

Rubricile de Actualitate europeana si Actualitate internaționala corespunzatoare lunilor aprilie-mai 2019 aduc in prim plan principalele activitați de la nivelul instituțiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes internațional. Cele doua rubrici sunt semnate de dr. Oana Dimitriu, respectiv de prof.dr. Bogdan Aurescu.

 

Practica judiciara neunitara

Rubrica este dedicata practicii judiciare neunitare cuprinde soluții ce ilustreaza apariția unei jurisprudențe neunitare cu privire la o problema de drept de actualitate fie prin aceea ca priveste interpretarea unor norme juridice foarte importante, cu aplicabilitate de durata, ceea ce face ca practica neunitara sa se manifeste intr-o perioada mai mare de timp, fie pentru ca priveste o norma cu implicații imediate asupra unui numar mare de raporturi juridice, chiar daca intr-o perioada limitata de timp. In acest numar judecator Georgiana Anghel-Tudor și procuror Georgina Bodoroncea analizeaza Calculul restului ramas neexecutat din masura educativa privativa de libertate la data savarsirii infractiunii comise dupa majorat, in aplicarea dispozitiilor art. 129 alin. (2) lit. b) C.pen.

 

Dreptul afacerilor

Comentariul Deciziei nr. 1750/26.09.2018 a Curții de Apel București, Secția a VI-a civila, semnat de judecator dr. Csaba Bela Nász, privind procedura insolventei și confirmarea planului de reorganizare. Speța rezumata aduce in discuție conditiile in care instanta de judecata poate sa confirme planul de reorganizare al debitorului, cu privire speciala asupra respectarii cerintei legale privind viabilitatea planului, verificarea acestei condiții de catre judecatorul-sindic fiind stabilita in mod expres de dispozițiile art. 139 alin. (1) lit. F din Legea nr. 85/2014, modificata. Aceasta, intrucat verificarea condiției legale a viabilitații planului impune analizarea, pe baza elementelor cuprinse in planul de reorganizare, a caracterului sau sustenabil din perspectiva masurilor propuse.

 

Drept privat

Articolul Revizuirea contractului in dreptul roman. CONTRA revizuire, semnat de lect.dr. Doru Traila și avocat Bogdan Moroșan. Autorii pornesc in analiza lor de la ideea ca orice societate se intemeiaza pe relațiile dintre membrii acesteia, relații care, vazute prin prisma dreptului se transforma in raporturi juridice, iar in aceste condiții, angajarea in raporturi juridice nu este un scop in sine al parților, dreptul venind sa sprijine desfașurarea relațiilor sociale. La fel se pune problema și cu privire la contract. Or, incheierea contractului nu este un scop in sine al parților, ci un mijloc prin care acestea iși realizeaza un anumit interes pe care il au la un moment dat. Acest interes se transpune in drept sub noțiunea de cauza a contractului: „de ce?” (art. 1235 Cod civil). Prin urmare, la baza incheierii contractului sta voința parților. Bineințeles, voința parților nu poate sa fie absoluta, intrucat in orice societate moderna interesul individual, privat, trebuie conciliat cu interesul colectiv al intregii societați. In ceea ce privește revizuirea contractelor, trebuie avut in vedere ca aceasta se refera la modificarea configurarii contractului pe care parțile i-au dat-o la momentul incheierii acestuia, fie in ceea ce privește elementele esențiale ale contractului, fie in ceea ce privește elementele secundare ale acestuia.

 

Drept public

Articolul Recuperarea trecutului in reforma romaneasca a bicameralismului, semnat de Anthony Murphy, analizeaza principalele oportunitați pentru reformarea structurii bicamerale a legislativului roman. Un asemenea efort incepe cu o privire asupra evoluției bicameralismului de-a lungul istoriei constituționale a Romaniei. Ințelegand evoluția bicameralismului romanesc, pot fi determinate anumite coordonate pentru o viitoare reforma constituționala in aceasta materie. Deși unicameralismul aprobat in referendumul din 2009 poate constitui un nod gordian pentru o viitoare revizuire, nu acesta constituie obiectul acestui articol. O reforma a bicameralismului romanesc trebuie sa aiba o finalitate. Astfel, argumentele autorului se bazeaza pe taxonomia lui Lijphart și comentariile lui Sartori privind identificarea unui bicameralism care sa genereze atat stabilitate, cat și eficiența. Fixand ca țel principal un bicameralism mediu raționalizat, caracterizat de asimetrie și incongruența, analiza s-a indreptat spre valorificarea tradiției constituționale in analiza alternativelor pentru recrutarea senatorilor și diferențierea puterilor incredințate acestei camere. Astfel, prezentul studiu constituie o pledoarie in favoarea imbinarii, la o eventuala regandire a menirii Senatului Romaniei, a opțiunilor de reforma prezentate.

 

Drept penal

Articolul Asistarea la efectuarea actelor de urmarire penala de catre avocatul suspectului sau al inculpatului. Neajunsuri teoretice materializate in practica, semnat de avocat Paul Ghiban, trateaza problematica instituției asistarii avocatului suspectului sau inculpatului la efectuarea activitaților de urmarire penala, prevazuta cu titlu de noutate in actualul Cod de procedura penala. Sunt analizate atat obligațiile nascute in sarcina organului de urmarire penala, cat și drepturile recunoscute explicit sau implicit avocatului parții sau al subiectului procesual principal, inca din momentul incipient, al inregistrarii cererii de incunoștințare. Articolul iși propune totodata expunerea consecințelor practice determinate de caracterul superficial al reglementarii acestei instituții esențiale in economia procesului penal precum și evidențierea unor propuneri de lege ferenda.

 

Rubrica de Sinteze de jurisprudența isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE – martie 2019.

 

Instrumente

Articolul Problematica inceperii mandatului europarlamentarilor. Proceduri specifice, semnat de drd. Teodora-Elena Zaldea, constituie o analiza intreprinsa asupra reprezentanților Parlamentului European care vine sa releve golul informațional pe care cetațenii europeni se pare ca il poseda cu privire la rolul și activitațile Uniunii Europene. Din punct de vedere teoretic, se presupune ca electoratul poate influența activitatea Uniunii atat direct – prin alegeri europene, cat și indirect – prin alegeri naționale. Practica, in schimb, vine sa dovedeasca faptul ca electorii europeni, in lipsa unei conștiințe reale asupra importanței instituțiilor europene combinata cu necunoașterea rolului reprezentanților sai in aceste instituții, ii determina sa nu reușeasca sa se implice in procesul decizional de la nivel european ce vine sa le afecteze tot mai mult existența cotidiana. Prezentand specificitațile ce caracterizeaza exercitarea unui mandat la nivel european, acest studiu a dorit sa contribuie la „reconectarea electorala” a reprezentanților din Parlamentul European cu cetațenii europeni. In aceasta direcție, atenția autorului s-a indreptat inspre identificarea tuturor acelor „parghii” aflate la indemana europarlamentarilor pentru modelarea politicilor UE in avantajul cetațenilor europeni. Concluzia unui astfel de demers este o consecința firesc – raționala a tuturor celor prezentate pe parcursul analizei: pentru a putea vorbi in Uniunea Europeana de o politica democratica, in adevaratul sens al cuvantului este necesar ca intre cetațeni și corpul legislativ, respectiv Parlamentul European sa existe o relație bazata pe o negociere permanenta intre alegator și ales care sa poata fi sancționata atunci cand electorii apreciaza ca interesele lor nu mai sunt reprezentate de acel corp politic.

 

Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.

  • Titlu: Curierul Judiciar nr. 6/2019
  • Pret: 44,90 RON
  • ISBN: 1582-75260619
  • Format: A4
  • Pagini: 60
Votul cititorilor: (0 voturi)
Daca ai citit aceasta carte, spune si celorlalti cat de mult ti-a placut!
Vot:
Numele tau:
Email:
Titlu:
Parerea ta:
Curierul Judiciar nr. 6/2019
Recomanda unui prieten
Comanda telefonica

Vrei sa faci o comanda si nu ai timp?
Introdu numarul de telefon, iar un operator UJmag.ro te va suna
in cel mai scurt timp si iti va cere telefonic restul datelor necesare.

Copyright 2008-2024 Universul Juridic Magazin SRL. Toate drepturile rezervate

Comanda prin telefon

0733.673.555
Adaugare in Cos
Produsul a fost adaugat in Cosul de Cumparaturi.
Precomanda
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Precomanda cu plata in avans
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Rezerva
TE RUGAM SA FACI REZERVAREA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai rezervat nu este disponibil in stoc.
Ujmag.ro va depune toate diligentele pentru a comanda aceasta carte pentru tine.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Adauga in cos