

Pandectele Romane nr. 4/2012
- Cod:7886
- Director: Dan Claudiu Danisor
- Publicat de: Editura Wolters Kluwer
- Colectia: Economica
- Data aparitiei: Aprilie 2012
Termen de livrare
2 zile lucratoareReduceri
Oferte speciale exclusiveComanda direct la
Telefon: 0733.673.555Plateste cu cardul
Protectia platii onlineAboneaza-te la aceasta revista
Repertoriu de jurisprudenta, doctrina si legislatie de referinta in lumea juridica romaneasca, revista Pandectele Romane s-a impus pe piata de specialitate prin inalta tinuta stiintifica a continutului sau, asigurata prin concursul a numeroși practicieni si teoreticieni, autori de prestigiu.
Fondata in 1921 de reputatul jurist Constantin Hamangiu, consilier la Inalta Curte de Justiție și Casație, revista pastreaza structura data de fondatorul sau, adaugandu-se cateva rubrici noi, impuse de actuala realitate juridica:
- Doctrina
- Jurisprudenta Curtii Constitutionale
- Jurisprudenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie
- Jurisprudenta curtilor de apel, tribunalelor, judecatoriilor si altor organe cu activitate jurisdictionala
- Cronica arbitrajului
- Jurisprudenta C.E.D.O./Jurisprudenta straina.
ECHIPA EDITORIALA:
Director: prof. univ. dr. Dan Claudiu Danișor
Director adjunct: lector univ. dr. George Liviu Girlesteanu
Colegiul de redactie:
avocat dr. Horatiu Dan Dumitru
judecator conf. univ. dr. Dan Lupascu
prof. univ. dr. Elena Simina Tanasescu
conf. univ. dr. Radu Catana
conf. univ. dr. Irina Sferdian
lector univ. dr. Raluca Bercea
prof. univ. dr. Mihai Adrian Hotca
prof. univ. dr. Bianca Selejan-Gutan
prof. univ. dr. Sevastian Cercel
Consiliul stiintific:
academician m.c. Ion Dogaru
profesor Nicolas Queloz
profesor Hugues Fulchiron
prof. univ. dr. Corneliu Birsan
prof. univ. dr. Viorel Mihai Ciobanu
prof. univ. dr. Dan Chirica
prof. univ. dr. Ion Deleanu
Recunoaștere: Revista este cotata in baze de date internaționale Heinonline (BDI: Heinonline) și acreditata CNCSIS.
Apariții: 12 apariții pe an
DOCTRINA
Ion DELEANU, Conventiile judiciare in ambianta noului Cod de procedura civila
Vasile PATULEA, Studiu de drept comparat in legatura cu conditiile responsabilitatii civile. Componenta „raportului de cauzalitate” dintre fapta ilicita si consecintele pagubitoare ale acesteia
Diana UNGUREANU, Dan LUPASCU, Zece ani de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 44/2001 al Consiliului privind competenta judiciara, recunoasterea si executarea hotararilor in materie civila si comerciala
Lavinia Elena SMARANDACHE, Identificarea institutiilor de credit sub influenta noului Cod civil roman Oana-Maria BALAN, Istoria modelelor juridice de interpretare: Dialectica anticilor (I)
Oana GHITA, Roxana Gabriela ALBASTROIU, Interdependenta si independenta sotilor potrivit noului Cod Civil
JURISPRUDENTA CURTII CONSTITUTIONALE
41. Consideratii privind Decizia nr. 26 din 18 ianuarie 2012 referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 5 alin. (2), art. 49 alin. (2), art. 54 si art. 56 din Legea privind amplasarea si autorizarea mijloacelor de publicitate – George GIRLESTEANU
JURISPRUDENTA INALTEI CURTI DE CASATIE SI JUSTITIE
SECTIILE UNITE
42. Control de constitutionalitate. Control de conventionalitate. Art. 1 din Protocolul nr. 1 la Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Ingerinta. Proportionalitatea ingerintei cu scopul legitim urmarit. Analiza concreta a proportionalitatii. Dreptul la pensie. Dreptul de acces la instanta (ICCJ, completul competent sa judece recursul in interesul legii, decizia nr. 29 din 12 decembrie 2011, comentariu de Elena Madalina NICA)
SECTIA CIVILA SI DE PROPRIETATE INTELECTUALA
43. Autoritate de lucru judecat. Conditii. Dreptul de superficie asupra unui teren (ICCJ, sectia civila si de proprietate intelectuala, decizie nr. 1027 din data de 8 februarie 2011)
44. Imobil preluat abuziv de catre stat. Actiune in revendicare. Calitate procesuala activa (ICCJ, sectia civila si de proprietate intelectuala, decizie nr. 1094 din 10 februarie 2011)
45. Prejudiciu nepatrimonial. Cuantumul despagubirilor. Efectele exceptiilor de neconstitutionalitate admise asupra actiunii in justitie. Drepturi de creanta in favoarea fostilor condamnati politic (ICCJ, sectia civila si de proprietate intelectuala, decizie nr. 1535 din data de 21 februarie 2011)
SECTIA DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV ȘI FISCAL
46. Membru in consiliul de administratie al unei institutii de credit. Incalcarea obligatiei de diligenta si prudenta. Revocarea autorizatiei. Legalitate (ICCJ, sectia de contencios administrativ si fiscal, decizia nr. 2907 din 19 mai 2011)
JURISPRUDENTA CURTILOR DE APEL, TRIBUNALELOR, TRIBUNALELOR SPECIALIZATE, JUDECATORIILOR SI A ALTOR ORGANE CU ACTIVITATE JURISDICTIONALA
Probleme de drept solutionate neunitar in practica instantelor de judecata. Conditiile actului intrerupator al termenului de perimare versus perimarea instantei prevazuta de art. 417 noul C. pr. civ. (cu note de Andrea Annamaria Chis)
47. Suspendarea judecatii datorata lipsei partilor. Cerere de repunere pe rol ce nu cuprinde solicitarea solutionarii cauzei in lipsa. Neprezentarea partilor la termenul de judecata fixat dupa implinirea termenului de perimare. Consecinte (C. Apel Cluj, sectia I civila, decizia civila nr. 5149 din 8 decembrie 2011)
48. Suspendarea judecatii datorata neindeplinirii de catre reclamant a obligatiilor stabilite in sarcina sa de instanta. Cerere de repunere pe rol formulata de reclamant fara indeplinirea acestor obligatii. Efectul recursului respins impotriva incheierii de respingere a cererii de repunere pe rol (C. Apel Cluj, sectia civila, de munca si asigurari sociale, pentru minori si familie, decizia civila nr. 278 din 4 februarie 2010)
CRONICA ARBITRAJULUI
49. Clauza contractuala care prevede incetarea de plin drept a unui contract pe motiv ca una dintre parti ar fi supusa procedurii insolventei este nula de drept, in baza art. 86 alin. (1) din Legea nr. 85/2006, privind procedura insolventei. Simpla deschidere a procedurii insolventei nu constituie, eo ipso, o imprejurare imputabila debitoarei (Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei, sentinta arbitrala nr. 125 din 31 mai 2011, pronuntata in dosarul nr. 434/2010, rezumat si nota realizate de prof. univ. dr. Stefan Scurtu)
JURISPRUDENTA C.E.D.O./ JURISPRUDENTA STRAINA
JURISPRUDENTA C.E.D.O.
50. Libertatea de exprimare in jurisprudenta recenta a CEDO (II). Despre „discursul urii” (Hate Speech) [Curtea Europeana, sectiunea a cincea, hotararea din 9 februarie 2012 Vejdeland si altii c. Suediei (cererea 1813/07), selectie, traducere, rezumat si comentariu de prof. univ. dr. Bianca Selejan-Gutan]
- Titlu: Pandectele Romane nr. 4/2012
- Pret: 55,00 RON
- ISBN: 1582-475601204
- Format: Academic
- Pagini: 208

Dan Claudiu Danisor este profesor si rector al Universitatii din Craiova, director al Centrului de Cercetari Juridice Fundamentale si al Revistei Pandectele Române, director editorial al Editurii Universul Juridic si editor executiv al Revistei de Drept Public. Este specializat în drept...
Vrei sa faci o comanda si nu ai timp?
Introdu numarul de telefon, iar un operator UJmag.ro te va suna
in cel mai scurt timp si iti va cere telefonic restul datelor necesare.