Pandectele romane nr. 12/2009
Pandectele romane nr. 12/2009
Pret de coperta:
50,00 lei
Pandectele romane nr. 12/2009

Pret de coperta:

50,00 lei

Disponibilitate: Nu este pe stoc

Rezerva

Vom depune toata diligenta in vederea gasirii cartii.

Rezerva acum si te vom anunta prin e-mail, in maxim 30 de zile, pentru ca tu sa o poti comanda imediat.

Termen de livrare

2 zile lucratoare

Reduceri

Oferte speciale exclusive

Comanda direct la

Telefon: 0733.673.555

Plateste cu cardul

Protectia platii online

Aboneaza-te la aceasta revista



Publicatie cu traditie, revista "Pandectele Romane" a fost infiintata in anul 1921, sub conducerea lui Constantin Hamangiu, consilier la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Instaurarea deplina a regimului comunist a dus la curmarea, in chip abrupt, a activitatii redactionale de prestigiu, desfasurate sub egida Pandectelor.
Dupa 53 de ani de inactivitate, incepand din 2001, in paginile revistei se dezbat importante probleme pe marginea noilor dispozitii legale sau a proiectelor de acte normative, probleme controversate din doctrina, prezentari si comentarii ale unor hotarari judecatoresti ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ale Curtii Europene a Drepturilor Omului si exceptii admise ale Curtii Constitutionale. Saptamana de saptamana, pe site-ul Editurii, puteti accesa cate un fragment din articolele ce dezbat cele mai actuale teme ale dreptului. 

Revista este structurata in cinci parti, dupa cum urmeaza:

Doctrina (Partea I);
Jurisprudenta Curtii Constitutionale (Partea a II-a);
Jurisprudenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie (Partea a III-a);
Jurisprudenta curtilor de apel, tribunalelor, judecatoriilor si altor organe cu activitate jurisdictionala (Partea a IV-a);
Jurisprudenta C.E.D.O./Jurisprudenta straina (Partea a V-a).

    DOCTRINÃ

     

    Ion DELEANU, Consideratii cu privire la apel in ambianta proiectului Codului de procedura civila.

    Radu I. MOTICA, Florin I. M A N C U , Cateva aspecte privind raporturile de drept international privat, in materiile civila si comerciala, intre statele membre ale  Uniunii Europene

    Bogdan Florin MICU, Protectia nationala a libertatii ca drept fundamental.

    Instrumente juridice si garantii

     

    JURISPRUDENTA CURTII CONSTITUTIONALE OBIECTIUNI DE NECONSTITUTIONALITATE

     

    334. Administratie publica. Functionari publici. Statut. Lege organica. Viciul de  neconstltutlonalitate al unei ordonante simple sau ordonante de urgenta emise de guvern nu poate fi acoperit prin aprobarea de catre Parlament a ordonantei respective. Lege care aproba o ordonanta de urgenta neconstitutionala. Neconstltutlonalitate (CC, decizia nr. 1257din 7octombrie 2009, publicata in M. Of. nr. 758 din 6 noiembrie 2009)

    335. Autoritati si institutii publice. Rationalizarea cheltuielilor publice. Restrangerea  dreptului de a cumula veniturile salariale cu cele din pensie. Dispozitii constitutionale in masura in care acestea nu se refera la persoanele pentru care durata mandatului este stabilita expres prin Constitutie (CC, decizia nr. 1414 din 4 noiembrie 2009, publicata in M. Of. nr. 796 din 23 noiembrie 2009, cu opinie separata)

    336. Salarizare unitara. Personal platit din fonduri publice. Cumul de functii.

    Legiuitorul ordinar nu poate sa limiteze cumulul de functii in acele situatii in care chiar textul Constitutiei prevede o atare posibilitate (CC, decizia nr. 1415din 4 noiembrie 2009, publicata in M. Of. nr. 796 din 23 noiembrie 2009, cu opinie separata)

     

    ###CONSTITUTIONALITATEA REGULAMENTELOR PARLAMENTULUI

     

    337. Regulamentul Camerei Deputatilor. Comisii de ancheta. Competenta. Constatari  (CC, decizia nr. 1231 din 29 septembrie 2009, publicata in M. Of. nr. 759 din 6 noiembrie 2009)

     

    EXCEPTII DE NECONSTITUTIONALITATE

     

    A. Exceptii de neconstitutionalitate admise

    338. Servicii de comunicatii electronice destinate publicului. Retentia datelor generate sau prelucrate de furnizorii acestor servicii. Dreptul la viata intima.

    Dreptul la secretul corespondentei. Libertatea de exprimare. Necesitatea existentei unei reglementari clare, previzibile si lipsite de echivoc. Lipsa unei reglementari clare. Neconstitutionalitate (CC, decizia nr. 1258 din 8 octombrie 2009, publicata in M. Of. nr. 798 din 23 noiembrie 2009)

     

    B. Exceptii de neconstitutionalitate respinse

     

    339. Statutul functionarilor publici. Drepturi de natura salariala. Stabilire prin lege, si nu prin contractul colectiv de munca. Dreptul de organizare si negociere colectiva. Inaplicabilitate in cazul functionarilor publici (CC, decizia nr. 1221 din 29 septembrie 2009, publicata in M. Of. nr. 759 din 6 noiembrie 2009)

     

    ###JURISPRUDENTA INALTEI CURTI DE CASATIE Sl JUSTITIE

    SECTIA CIVILÃ Sl DE PROPRIETATE INTELECTUALÃ

     

    340. Imobil preluat abuziv de stat. Actiune oblica. Invocarea faptului ca autorul era deja proprietarul imobilului la data deposedarii de catre stat (I.CCJ., sectia civila si de proprietate intelectuala, decizia nr. 2381 din 4 martie 2009)

    341. Imobil preluat abuziv de stat. Expertiza. Omisiuni. Nesolutionarea pe fond a cauzei. Sucursala. Exceptia lipsei capacitatii de exercitiu (f.CCJ., sectia civila si de proprietate intelectuala, decizia nr. 2248 din 2 martie 2009)

    342. Imobil preluat abuziv de stat. Masuri reparatorii prin echivalent. Compensare cu alte bunuri. Sarcina de a dovedi ca unitatea administrativ-teritoriala are un teren la dispozitie (f.CCJ., sectia civila si de proprietate intelectuala, decizia nr. 224 din 16 ianuarie 2009)

     

    SECTIA PENALÃ

     

    343. Arestare preventiva. Cerere de constatare a incetarii de drept a masurii.

    Cerere de liberare provizorie sub control judiciar. Amendare avocati. Secretul convorbirilor telefonice si al celorlalte mijloace legale de comunicare. Exceptie de neconstitutionalitate. Competenta materiala (I.CCJ., sectia penala, decizia nr. 714 din 27 februarie 2009)

    344. Exceptie de neconstitutionalitate. Competenta materiala. Depasirea de catre instanta a atributiilor legale (I.C.C.J., sectia penala, decizia nr. 746 din 3 martie 2009)

    345. Loviri sau vatamari cauzatoare de moarte. Conduita inculpatului dupa comiterea faptei. Modalitatea de executare a pedepsei (I.C.C.J., sectia penala, decizia nr. 692 din 27 februarie 2009)

     

    ###SECTIA COMERCIALÃ

     

    346. Contract de privatizare. Exceptia lipsei calitatii procesuale pasive. Putere de lucru judecat (I.C.C.J., sectia comerciala, decizia nr. 211 din 28 ianuarie 2009)

    347. Contract de vanzare-cumparare de actiuni. Act aditional. Nulitate. Repunerea  partilor in situatia anterioara. Plata contravalorii actiunilor. Dobanzi. Principiul disponibilitatii partii. Calitate procesuala activa (I.C.C.J., sectia comerciala, decizia nr. 176 din 27 ianuarie 2009)

    348. Detinatori de exploatatii agricole comerciale si de terenuri irigabile. Alocatie bugetara. Calitate procesuala activa (I.C.C.J., sectia comerciala, decizia nr. 201 din 28 ianuarie 2009)

     

    SECTIA DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV Sl FISCAL

     

    349. Acte administrative. Cerere de suspendare a executarii. Caz bine justificat.

    Existenta unei pagube iminente (I.C.C.J., sectia de contencios administrativ si fiscal, decizia nr. 153 din 15 ianuarie 2009)

    350. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. Ordonanta. Vanzare de actiuni.

    Restrictionare. Anularea ordonantei (I.C.C.J., sectia de contencios administrativ si fiscal, decizia nr. 1437din 17martie 2009)

    351. Manager public. Eliberare din functie. Transfer in interes de serviciu. Legalitate (I.C.C.J., sectia de contencios administrativ si fiscal, decizia nr. 1436 din 17 martie 2009)

     

    ###JURISPRUDENTA CURTILOR DE APEL, TRIBUNALELOR, TRIBUNALELOR SPECIALIZATE, JUDECÃTORIILOR Sl

    A ALTOR ORGANE CU ACTIVITATE JURISDICTIONALÃ

     

    352. Desfacerea casatoriei. Revenirea la numele purtat anterior incheierii casatoriei. incredintarea copilului minor. Stabilirea programului de vizitare a minorului. Punere sub interdictie judecatoreasca a mamei. Interesul superior al minorului (C. Ap. Bucuresti, sectia a lll-a civila si pentru cauze cu minori si de familie, decizia nr. 905 din 26 mai2009)

    353. Imobil. Stare de coproprietate in devalmasie asupra bunurilor comune. Partaj.

    Determinarea valorii reale si actuale a bunurilor supuse partajului. Cerere de aderare la apelul principal. Nesemnarea incheierii de sedinta de catre unul dintre judecatori. Minuta. Solutie de respingere a probei cu o noua expertiza tehnica dispusa de instanta de apel. Principiul egalitatii partilor in procesul civil (C. Ap. Bucuresti, sectia a lll-a civila si pentru cauze cu minori si de familie, decizia nr. 639 din 9 aprilie 2009)

    354. Insolventa. Neinscriere la masa credala in termenul legal. Pretinsa folosire a bunurilor in interes propriu. Recuperarea creantei (C. Ap. Bucuresti, sectia a V-a comerciala, decizia nr. 620 din 14 aprilie 2009)

    355. Insolventa. Servicii de telecomunicatii. incetarea platilor fata de creditor.

    Consecinte. Conditiile cerute de art. 379 C. pr. civ. sub aspectul existentei unei creante certe (C. Ap. Bucuresti, sectia a V-a comerciala, decizia nr. 682 din 29 aprilie 2009)

     

    ###JURISPRUDENTÃ C.E.D.O. / JURISPRUDENTÃ STRÃINÃ

     

    356. Competenta ratione temporis a Curtii Europene. Examinare din oficiu.

    Admisibilitate. Dreptul la viata. Dimensiunea procedurala a articolului 2. Obligatie, procedurala a autoritatilor. Ancheta rapida, efectiva si adecvata. Lipsa de celeritate.

    Acces la dosar. Violare (Sectia a lll-a a Curtii Europene, hotararea din 20 octombrie 2009, cererea nr. 3990/04, Trufin c. Romaniei, selectie, rezumat si traducere neoficiala din limba franceza de Bianca Selejan-Cutan)

     

    DIN ARHIVA PANDECTELOR

     

    357. Ultraj. Scrieri. Avocat. Presedinte al consiliului de disciplina. Daca poate fi considerat ca functionar public (Art. 182 si 183 C. pen.) (CAS. II, decizia penata nr. 3212 din 10 decembrie 1924, cu observatie de Ceorge luliu)

  • Titlu: Pandectele romane nr. 12/2009
  • Pret: 50,00 RON
  • ISBN: 1582-4756
  • Format: Academic
  • Pagini: 248
Votul cititorilor: (0 voturi)
Daca ai citit aceasta carte, spune si celorlalti cat de mult ti-a placut!
Vot:
Numele tau:
Email:
Titlu:
Parerea ta:
Pandectele romane nr. 12/2009
Recomanda unui prieten
Comanda telefonica

Vrei sa faci o comanda si nu ai timp?
Introdu numarul de telefon, iar un operator UJmag.ro te va suna
in cel mai scurt timp si iti va cere telefonic restul datelor necesare.

Aboneaza-te la newsletter
Fii la curent cu reducerile!

Parteneri Gold:
Parteneri Silver:
Parteneri Media:
Va recomandam:

Copyright 2008-2024 Universul Juridic Magazin SRL. Toate drepturile rezervate

Comanda prin telefon

0733.673.555
Adaugare in Cos
Produsul a fost adaugat in Cosul de Cumparaturi.
Precomanda
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Precomanda cu plata in avans
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Rezerva
TE RUGAM SA FACI REZERVAREA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai rezervat nu este disponibil in stoc.
Ujmag.ro va depune toate diligentele pentru a comanda aceasta carte pentru tine.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Adauga in cos