Acta Universitatis Lucian Blaga nr. 1/2022
Acta Universitatis Lucian Blaga nr. 1/2022
Pret de coperta:
50,00 lei
Periodice
Acta Universitatis Lucian Blaga nr. 1/2022

Pret de coperta:

50,00 lei

Disponibilitate: In stoc

Adauga in cos

Te contactam noi

Ridicare personala de la sediul UJmag
Comanda produsul si vino sa-l ridici din sediu azi, 08.30-17.00

Livrare prin curier
Timp estimat de livrare: 2 zile lucratoare

Termen de livrare

2 zile lucratoare

Reduceri

Oferte speciale exclusive

Comanda direct la

Telefon: 0733.673.555

Plateste cu cardul

Protectia platii online

Aboneaza-te la aceasta revista



CUVINTE INTRODUCTIVE

   Pe fondului utilizarii noilor tehnologii, protecția operelor protejate  a cunoscut o dinamica legislativa pregnanta, in anul 2019. Adoptarea Directivei 2019/790/UE a fost transpusa in dreptul roman prin Legea nr. 69/2022, ale carei dispoziții au fost inserate in corpul Legii nr. 8/1996. Obiectul modificarilor legislative se cantoneaza in sfera agregatorilor de conținut online, dar reverbereaza in materia raspunderii furnizorilor care asigura acces internet și faciliteaza, astfel, partajarea nelegala de conținut online. Studiul Raspunderea furnizorilor de servicii digitale prin prisma dreptului de autor. Perspectiva jurisprudențiala romana (conf. dr. Adrian Circa, Facultatea de Drept, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu) are in vedere, cu vaste trimiteri la jurisprudența naționala și europeana, raspunderea intermediarilor și impactul noii reglementari asupra regimului raspunderii și al cauzelor justificative.

   Cauza Polbud (CJUE, 2017) are rolul de a contribui la consolidarea libertații de stabilire și, mai ales, de a se pronunța intr-un context diferit asupra mobilitații societaților. Este vorba despre problema transferului sediului statutar al unei societați intr-un alt stat membru fara transferul sediului efectiv, aspect detaliat critic in studiul Libertatea de stabilire a societaților și transformarea transfrontaliera. Polbud (conf. dr. Gina Orga-Dumitriu, Facultatea de Drept, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu).

   Studiul Realizarea dreptului din perspectiva moralitații sale (lector dr. Emanuel Tavala, Facultatea de Drept, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu) repune vechile perspective (asupra dreptului și moralei) pe un soclu peren. „Un text de lege care se aplica nu are putere numai pentru ca este text de lege și pentru ca poate pune in mișcare forța publica, ci fundamentul lui rațional sta in faptul ca el raspunde unei necesitați morale a societații respective” (Mircea Djuvara, Teoria generala a dreptului, Enciclopedia juridica, vol. II, București, p. 147). Pornind de la aceasta aserțiune, binomul drept-morala este valorizat prin filtrul accepțiunilor oferite fiecarei noțiuni, in decursul timpului și din perspectiva rolului virtuților in etica și morala.

   Regula indispensabila intr-o societate democratica și in desfașurarea procesului penal, ne bis in idem este un principiu care stabilește interdicția de a supune o persoana urmaririi penale, judecarii ori  pedepsirii pentru o fapta pentru care a fost sancționata la o data anterioara. Cu alte cuvinte, nicio persoana nu poate fi urmarita sau judecata pentru savarșirea unei infracțiuni atunci cand fața de acea persoana s-a pronunțat deja o hotarare penala definitiva cu privire la aceeași fapta, chiar și sub alta incadrare juridica. Principiul ne bis in idem in legislația interna și cea europeana (lector dr. Daniela Maria Czika, Facultatea de Drept, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu) extinde analiza in cadrul instrumentelor internaționale și in diferite sisteme juridice naționale.

   Persoana juridica este subiectul de drept constant prezent in viața juridica, in formele prevazite de lege. Ințelegerea optima a particularitaților integrarii in circuital civil este facilitata de cunoașterea fundamentului persoanei juridice și a evoluției pe fir istoric. Studiul Avatarurile ostproce ale persoanei juridice (asist. dr. Raluca Ștefania Lazar, Facultatea de Drept, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu) realizeaza o binevenita analiza a teoriilor care fundamenteaza persoana juridica, a formlor de organizare a acesteia in țara noastra, in contextul reglementarilor anterioare anului 2011 și in concepția Codului civil actual.

   Studiul Determinarea calitații de consumator a persoanei fizice care contracteaza imprumuturi bancare. Analiza succinta a jurisprudenței in materie (asist. dr. Alexandru Suciu, Facultatea de Drept, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu) se preocupa de o problematica actuala și controversata. Stabilirea calitații de consumator a persoanei fizice intr-un contract de credit in care destinația sumei nu este expres menționata este dificil de incadrat intr-un tipar obiectiv. Sunt analizate reperele teoretice și jurisprudențiale, prin prisma soluțiilor oferite de Curtea de la Luxemburg. Sarcina de a verifica, in concreto,  daca sunt intrunite criteriile pentru a fi in prezența unui „consumator” revine instanței naționale. Aceasta va stabili daca destinația creditului este destinata exclusiv nevoilor personale, daca suntem in prezența unui contract cu dublu scop, daca respectivul creditul de nevoi personale este deghizat sau nu, daca utilizarea acestuia este in realitate in scopuri economice sau profesionale.

   Studiul Sesizarea Inaltei Curți de Casație și Justiție in vederea pronunțarii unei hotarari prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept. Admisibilitatea procedurii in faza de camera preliminara juridice (lector dr. Vasile-Ioan Vidrighin, asist. drd. George-Catalin Grosu, Facultatea de Drept, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu) are in vedere chestiuni de natura practica, in contextul unor interpretari teoretice de actualitate. Admisibilitatea sesizarii Inaltei Curți de Casatie si Justitie cu o chestiune de drept in faza de camera preliminara presupune respectarea unor condiții și a unei proceduri aflate sub semnul unei practici judiciare neunitare.

   Studiul An Introduction to the Philosophical, Political and Legal Thinking of Modern Liberal Constitutionalism (lector dr. Razvan Cosmin Roghina, Facultatea de Drept, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu) propune o incursiune istorica in patrimoniul filosofic al constituționalismului modern de factura liberala. Teama și neincrederea fața de un stat a carui autoritate tindea sa fie opresiva a determinat o reacție naturala: incercarea de a incadra și incorseta guvernamantul in niște limite obiective și subiective. Pe aceasta cale, spre a surprinde miezul dur al constituționalismului modern, i.e. limitarea puterii statale, autorul evidențiaza patru coordonate principale: a) constituția scrisa; b) drepturile și libertațile omului și cetațeanului; c) puterea poporului și guvernamantul reprezentativ; d) separația puterilor. Filosofii au oferit primele justificari constituționale pentru limitarea puterii statale (confundabila cu cea a monarhului). Discursurile și lucrarile acestora  au contat pentru posteritate, pentru dezvoltarea unui anumit model de gandire juridice și de drept pozitiv. Prin raționalizarea limitarii puterii statale, libertatea și dreptul au putut sa infloreasca in numele poporului/națiunii.

   Studiul Administrarea cheltuielilor publice. Principii și reguli bugetare (Florina-Maria Tavala, Facultatea de Științe Economice, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu) inventariaza aspecte de actualitate, grefate pe o legislația dinamica. Operațiunile specifice angajarii, lichidarii și ordonanțarii cheltuielilor se efectueaza pe baza propunerilor compartimentelor de specialitate ale instituțiilor publice, sunt in sarcina ordonatorilor de credite și elibereaza instituția publica de obligatiile sale fata de tertii-creditori.

   „Intr-o vreme in care Dumnezeu era una dintre puținele certitudini ale ființei umane, in care credința și superstiția se impleteau dand naștere unor noi forme și tipare, indreptarea spre divinitate pentru obținerea dreptații pare o decizie din cele mai ințelepte, deși niciunul dintre cele doua tipuri de ordalii prezentate nu a reușit sa asigure pe deplin un rezultat optim, lipsit de vicii. In definitiv, acestea au reprezentat o alta etapa in cautarea perfecțiunii divine manifestate in planul juridicului, o cautare ce a generat, paradoxal, mai multe incoerențe in imperfecta minte umana”. Cu o astfel de premisa, studiul Doua ordalii germanice – inflexiuni ale gandirii umane (asist. drd. Elena-Loredana Gogoașe, Facultatea de Drept, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu) are in atenție noțiunea și clasificarea ordaliilor, precum și relațiile statornicite intre acest tip de structura juridica și creștinism.

   Protecția drepturilor copilului face obiectul dreptului convențional și al reglementarilor interne. Legislațiile naționale cuprind un evantai de prevederi, care pun in lumina preocuparea pentru creșterea și dezvoltarea copilului, prin promovarea interesului superior al acestuia. Studiul  Scurte considerații privitoare la infracțiunea de rele tratamente aplicate minorului [(asist. drd. Mirela Gabriela Cristea (State), Facultatea de Drept, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu] analizeaza modificarile legislației penale din țara noastra, in contextul dreptului comparat și al delimitarii relelor tratamente aplicate minorului de alte infracțiuni: lovire sau alte violente, vatamare corporala, lipsire de libertate in mod ilegal, omor.

   „In anul 2021 Facultatea de Drept din Timișoara a marcat cei 30 de ani de existența, ani ce marcheaza in culturile orientale atingerea maturitații și posibilitatea afirmarii publice, daca vorbim de individ, și a marcat acest eveniment printr-o serie de evenimente de anvergura, in ciuda contextului pandemic pe care l-am trecut. Daca in 2020 a fost publicata sub egida Editurii Polirom o Enciclopedie a imaginariilor in 5 volume (coordonata de Prof. Corin Braga), din care lipsește insa imaginarul Dreptului, iata ca la inițiativa decanului Facultații de Drept de la brazda de vest a pamantului romanesc acest gol este umplut prin volumul de fața. Volumul de fața reține lucrari vizuale gandite ca etalare a unor spectacole de forța imaginativa și tehnica. Sunt prezentate si analizate opere de arta ce reușesc sa redea prin grandoare amplitudinea și vigoarea dreptului”. Aceste cuvinte se refera la lucrarea Imago Iuris. Imaginarul dreptului, Editura Universitații de Vest, Timișoara, 2022, 365 p. (Lucian Bercea – editor), recenzia aparținand domnului lector dr. Emanuel Tavala (Facultatea de Drept, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu).

   „Conceptul de „drept transnațional” pare ezoteric, deși a intrat de ceva timp in limbajul juridic uzual utilizat de neinițiați. Este un adevar: contemporaneitatea resimte din plin  existența, tipologia și manifestarile evolutive ale dreptului transnațional. Uniunea Europeana insași, denumita in continuare „UE”, exerseaza dreptul transnațional ca atare. In plus,  UE sugereaza cai de gestionare a intalnirii cu versiunile de drept transnațional „extern” acestei organizații regionale (subregionale, n.n.) de integrare”. Recenzia realizata de domnul conferențiar dr. Radu Bogdan Bobei (Facutatea de Drept, Universitatea de Vest din Timșoara) este o pledoarie convingatoare pentru un nou concept– „dreptul transnațional”.

   Intr-un registru divers al problematicii, revista Acta Universitatis Lucian Blaga, Seria Iurisprudentia, ofera publicului avizat analize ancorate in actualitate, cu argumente și soluții utile, deopotriva, pentru teoreticieni și practicieni.

 

Prof. dr. Calina Jugastru

  • Titlu: Acta Universitatis Lucian Blaga nr. 1/2022
  • Pret: 50,00 RON
  • ISBN: 1582-4608
  • Format: Academic
  • Pagini: 164
Votul cititorilor: (0 voturi)
Daca ai citit aceasta carte, spune si celorlalti cat de mult ti-a placut!
Vot:
Numele tau:
Email:
Titlu:
Parerea ta:
Ioan Les
Educație și formare : Facultatea de Drept, Universitatea „Babeș Bolyai” Cluj-Napoca (1970); doctor în drept din anul 1977. Experiență profesională : avocat (1970-1975); lector universitar (1975-1986); judecător (1986); notar șef (1987-1990); deputat în Parlamentul...

Citeste mai mult »

Acta Universitatis Lucian Blaga nr. 1/2022
Recomanda unui prieten
Comanda telefonica

Vrei sa faci o comanda si nu ai timp?
Introdu numarul de telefon, iar un operator UJmag.ro te va suna
in cel mai scurt timp si iti va cere telefonic restul datelor necesare.

Aboneaza-te la newsletter
Fii la curent cu reducerile!

Parteneri Gold:
Parteneri Silver:
Parteneri Media:
Va recomandam:

Copyright 2008-2024 Universul Juridic Magazin SRL. Toate drepturile rezervate

Comanda prin telefon

0733.673.555
Adaugare in Cos
Produsul a fost adaugat in Cosul de Cumparaturi.
Precomanda
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Precomanda cu plata in avans
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Rezerva
TE RUGAM SA FACI REZERVAREA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai rezervat nu este disponibil in stoc.
Ujmag.ro va depune toate diligentele pentru a comanda aceasta carte pentru tine.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Adauga in cos