Curierul Judiciar nr. 10/2022
Curierul Judiciar nr. 10/2022
Pret de coperta:
47,90 lei
Reviste
Curierul Judiciar nr. 10/2022

Pret de coperta:

47,90 lei

Disponibilitate: In stoc

Adauga in cos

Te contactam noi

Ridicare personala de la sediul UJmag
Comanda produsul si vino sa-l ridici din sediu azi, 08.30-17.00

Livrare prin curier
Timp estimat de livrare: 2 zile lucratoare

Termen de livrare

2 zile lucratoare

Reduceri

Oferte speciale exclusive

Comanda direct la

Telefon: 0733.673.555

Plateste cu cardul

Protectia platii online

   Anul acesta sarbatorim 20 de ani de publicare a revistei Curierul Judiciar și intram astfel in al 21-lea an de apariție de Serie Noua a revistei continuand sa oferim juriștilor informație la zi din toate domeniile dreptului, studii și comentarii de practica judiciara, sinteze de jurisprudența și noutați legislative relevante. De-a lungul timpului ne-am bucurat de colaborarea unor adevarați specialiști, revista impunandu-se astfel ca una dintre principalele publicații de specialitate in domeniul juridic din Romania.

   Lansam o provocare tuturor juriștilor de a se implica in dezbaterea problemelor juridice fundamentale, teoretice și practice, actuale și de perspectiva. Pentru identificarea celei mai bune modalitați de colaborare cu Revista Curierul Judiciar, in sprijinul autorilor vine Ghidul de prezentare in care sunt incluse informații despre structura revistei și rubricile in care autorii pot contribui, cat și despre procedura de evaluare și publicare. Acest ghid poate fi consultat online la adresa https://bit.ly/revista-curierul-judiciar.

   Revista este indexata in baze de date internaționale (BDI)

 CEEOL - Central and Eastern European Online Library
 HeinOnline - Legal Research Database
 EBSCO - EBSCOhost Online Research Databases

   Numarul din luna octombrie al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanța juridica.

   Editorialul din acest numar, Despre recunoașterea dreptului de vot de la 16 ani, semnat de Asist.univ.dr. Anthony Murphy, examineaza proiectul de lege pentru scaderea varstei de vot in alegerile locale și europene dintr-o abordare tripla: istorica, constituționala și politica. Evoluția dreptului de vot surprinde istoria poporului in accepțiunea sa de corp electoral, iar doua concepte prevalente astazi in toate colțurile lumii confirma acest lucru: democrația și suveranitatea poporului. Daca sufragiul universal poate fi considerat o expresie a suveranitații poporului, trebuie subliniat ca dimensiunea corpului electoral nu poate fi un etalon fidel al democrației, cel puțin nu in accepțiunea liberala a acestui termen. Reducerea majoratului politic la 16 ani este și laitmotivul unor rezoluții adoptate recent la nivel european: in 2011, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a recomandat statelor membre sa ia in considerare aceasta masura pentru toate sufragiile, chemare preluata in 2015 și de Parlamentul European, in scopul armonizarii dreptului de vot la nivelul UE.

  In cadrul rubricii Curier legislativ realizata de dr. Oana Dimitriu sunt prezentate selectiv cele mai importante acte normative din perioada 1 mai - 31 iulie 2022, inclusiv decizii de admitere ale Curții Constituționale, Inaltei Curți de Casație și Justiție și ale Curții Europene a Drepturilor Omului publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.

Rubricile de Actualitate europeana și Actualitate internaționala corespunzatoare lunilor mai-iulie 2022 aduc in prim plan principalele activitați de la nivelul instituțiilor Uniunii Europene, dar și evenimentele de interes internațional. Cele doua rubrici sunt semnate de dr. Oana Dimitriu, respectiv de prof.univ.dr. Bogdan Aurescu.

   Dreptul afacerilor

Articolul Protejarea contractuala a algoritmilor dintr-un software – intre secret comercial și informații confidențiale, semnat de Avocat drd. Carina Vermeșan, propune o analiza privind protecția juridica a acelor elemente ale software-ului (algoritmii) susceptibile cu precadere de protecție prin mijloace contractuale de „asigurare” a confidențialitații secretului comercial și a altor tipuri de informații. Credem ca justificarea acestui demers decurge chiar din importanța economica și funcționala a elementelor software-ului ce sunt altfel incompatibile cu sistemele „tradiționale de protecție” – prin drepturi de autor și prin brevete de invenție. In vederea demonstrarii acestei justificari analiza se concentreaza deopotriva pe aplicațiile algoritmilor in cadrul software-urilor, dar și pe principalele limitari ce le restrang acestora accesul la protecția juridica prin drepturi de autor sau brevete de invenție.

   Drept privat

Articolul Aparența de validitate a cauzei actului juridic ostensibil simulat, semnat de Pavel Perju și Avocat Alexandru Maglaș. In practica judiciara s-a decis ca frauda la lege vizeaza actul ostensibil al simulației, care, fiind cu titlu oneros, atrage, inadmisibil, exheredarea moștenitorilor rezervatari și, corelativ, deturnarea legii, sancționata cu nulitatea intregii operațiuni.

   Drept public

   Articolul Critici de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 14 lit. a) din Legea nr. 51/1995, care au condus la Decizia Curții Constituționale nr. 230/2022. Incalcarea evidenta a drepturilor avocaților in materia nedemnitații, semnat de Avocat, Conf.univ.dr. Claudia Cliza și Avocat, Lect.univ.dr. Laura-Cristiana Spataru-Negura. La aproximativ cinci ani de la pronunțarea Deciziei Curții Constituționale nr. 225/2017 referitoare la excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. 14 lit. a) și ale art. 27 lit. d) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, observam ca situația era și mai nedreapta fața de avocați, prevederile legii fiind mai grave decat cele anterioare, vadit contrare intenției originare a legiuitorului. Orice observator imparțial putea lesne constata, astfel, ca se ajungea la o interpretare eronata a legii in conformitate cu care toți avocații care erau condamnați definitiv pentru o infracțiune intenționata, in mod obligatoriu, trebuiau excluși din cadrul profesiei de avocat, ceea ce nu a fost intenția legiuitorului la edictarea normei juridice. Pentru toate aceste motive, considerand ca dispozițiile art. 14 lit. a) din Legea nr. 51/1995 sunt neconstituționale, in temeiul art. 146 lit. d) și al art. 147 alin. (4) din Constituție, precum și al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A. d) și al art. 29 din Legea nr. 47/1992, am solicitat respectuos Curții Constituționale (i) admiterea excepției de neconstituționalitate ridicate și (ii) constatarea ca respectivele dispoziții legale sunt neconstituționale. Prin DCC nr. 230/2022, Curtea Constituționala a admis excepția de neconstituționalitate a art. 14 lit. a) din Legea nr. 51/1995 și a constatat neconstituționalitatea sa, fapt care a sancționat pasivitatea legiuitorului in legiferarea nedemnitații avocaților ulterior Deciziei Curții Constituționale nr. 225/2017. Studiul de fața incearca sa ofere o prezentare juridica a raționamentului cu privire la prevederea legala contestata și anumite argumente juridice care au determinat Curtea Constituționala sa constate neconstituționalitatea dispozițiilor art. 14 lit. a) din Legea nr. 51/1995.

   Drept penal

   Articolul Dreptul la un proces penal echitabil și proba științifica in contextul inovației tehnologice, semnat de Grefier, drd. Alina Teaca. Printre cele mai importante și discutate articole ale Convenției europeane a drepturilor omului este, fara indoiala, articolul 6, care abordeaza problema procesului echitabil, a duratei rezonabile (articolul 6 paragraful 1), a prezumției de nevinovație (articolul 6 paragraful 2) și a garanțiilor procedurale ale invinuitului in raport cu principiul contradictorialitații (articolul 6 paragraful 3). Fiindca statele contractante sunt obligate, in temeiul articolului 1 din Convenție sa-și organizeze sistemele lor juridice, astfel incat sa fie asigurata respectarea articolului 6 din Convenție, prin prezentul demers ne propunem sa analizam garanțiile instituite, dar și aplicabilitatea articolului 6 din Convenție, in contextul inovației tehnologice, prin raportare la proba științifica.

   Rubrica de Sinteze de jurisprudența iși pastreaza structura, dar și actualitatea: CC, CEDO, CJUE – mai-iulie 2022.

   Instrumente

   Articolul Dreptul de a muri și libertatea de a te sinucide, semnat de Avocat dr. Veronica Dobozi. Un drept la sinucidere asistata se contureaza tot mai pregnant in contextul lumii medicalizate și tehnologizate in care traim și care permite prelungirea vieții pana la varste la care, altadata, natura nu ne lasa sa evoluam. Vorbim despre un drept la sinucidere asistata și nu a unui drept la sinucidere deoarece nu exista nicio interdicție legala in privința sinuciderii (cu excepția legislațiilor unor state). Aceasta prelungire a vieții ridica aspectul dependenței persoanei varstnice sau a celui imobilizat de un incident prejudiciabil asupra corpului sau de alte persoane intru-totul, inclusiv in privința posibilitații de a pune capat voluntar vieții. Un alt aspect al sinuciderii asistate a fost extinderea treptata, in unele țari, mai ales la nivelul opiniei publice, a ideii ca dreptul la sinucidere asistata nu este legat de persoanele varstnice sau grav bolnave, ci este, in final, o exprimare a dreptului de a dispune de propriul corp, de propria viața. Chiar o expresie a noțiunii de demnitate umana, de aceea unii adepți ai dreptului la sinucidere asistata il numesc dreptul de a muri cu demnitate sau dreptul la o moarte demna. Invocarea acestui drept a ajuns pana la nivelul Curții de la Strasbourg și intr-un numar de spețe suficient pentru a contura tendințele contradictorii ale judecatorilor europeni, adica abordarea prudenta de a nu recunoaște oficial un drept la sinucidere asistata (pentru a nu veni in contradicție cu lipsa de consens asupra subiectului la nivelul statelor membre ale Consiliului Europei), iar pe de alta parte incurajarea unei autonomii sporite a individului, transpusa in recunoașterea dreptului de a dispune de propriul corp.

   Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic și un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.

  • Titlu: Curierul Judiciar nr. 10/2022
  • Pret: 47,90 RON
  • ISBN: 1582-7526
  • Format: A4
  • Pagini: 60
Votul cititorilor: (0 voturi)
Daca ai citit aceasta carte, spune si celorlalti cat de mult ti-a placut!
Vot:
Numele tau:
Email:
Titlu:
Parerea ta:
Curierul Judiciar nr. 10/2022
Recomanda unui prieten
Comanda telefonica

Vrei sa faci o comanda si nu ai timp?
Introdu numarul de telefon, iar un operator UJmag.ro te va suna
in cel mai scurt timp si iti va cere telefonic restul datelor necesare.

Aboneaza-te la newsletter
Fii la curent cu reducerile!

Parteneri Gold:
Parteneri Silver:
Parteneri Media:
Va recomandam:

Copyright 2008-2024 Universul Juridic Magazin SRL. Toate drepturile rezervate

Comanda prin telefon

0733.673.555
Adaugare in Cos
Produsul a fost adaugat in Cosul de Cumparaturi.
Precomanda
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Precomanda cu plata in avans
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Rezerva
TE RUGAM SA FACI REZERVAREA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai rezervat nu este disponibil in stoc.
Ujmag.ro va depune toate diligentele pentru a comanda aceasta carte pentru tine.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Adauga in cos