Curierul Judiciar nr. 11/2022
Curierul Judiciar nr. 11/2022
Pret de coperta:
47,90 lei
Curierul Judiciar
Curierul Judiciar nr. 11/2022

Pret de coperta:

47,90 lei

Disponibilitate: Nu este pe stoc

Rezerva

Vom depune toata diligenta in vederea gasirii cartii.

Rezerva acum si te vom anunta prin e-mail, in maxim 30 de zile, pentru ca tu sa o poti comanda imediat.

Termen de livrare

2 zile lucratoare

Reduceri

Oferte speciale exclusive

Comanda direct la

Telefon: 0733.673.555

Plateste cu cardul

Protectia platii online

   (Re)descoperirea legislației in materia combaterii concurenței neloiale – sau unde putem cauta raspunsuri pentru a trasa limita dintre o conduita legitima in afaceri și faptele de concurența neloiala

      

   Drd. Carina Vermeșan

   Facultatea de Drept, Universitatea din București

   Avocat, Baroul București

 

   „Concurența neloiala” a fost adesea desconsiderata in relația sa cu dreptul anti-monopol (apanajul specialiștilor in dreptul concurenței) sau cu dreptul proprietații intelectuale (cu care are insa numeroase congruențe și inflexiuni). Despre concurența neloiala in spațiul juridic roman s-a scris puțin, rar sistematizat, iar reperele (majoritar jurisprudențiale) se releva mai degraba ca insulare decat ca un spațiu cu o geografie coerenta.

   Atunci cand am primit invitația de a coordona un numar pe tema concurenței neloiale, am pornit la drum sondand (și redescoperind), inainte de toate, justificarea sociala profunda a ansamblului de reglementari ce incropesc aceasta materie.

   Daca dreptul anti-monopol (in umbra caruia a crescut materia „concurenței neloiale”) se preocupa de fapte anti-concurențiale „mai proeminente” – de un „calibru mai mare”, legislația privind combaterea concurenței neloiale vine sa ofere soluții in ipostaze cheie ale economiei, corijand, chiar inainte de a capata coordonatele unei fapte sancționate de legislația anti-monopol, conduite anti-sociale ce par mai degraba ne-etice, dar care tradeaza, de fapt, un nivel crescut de toxicitate pentru mediul de afaceri și spiritul antreprenorial.

   In 2022, odata cu adoptarea O.U.G. nr. 84/2022 privind combaterea acțiunilor speculative și pentru modificarea și completarea unor acte normative, legislația specifica combaterii concurenței neloiale a revenit in lumina reflectoarelor cu o serie de modificari ce reflectau direcțiile europene in materie și care iși propuneau, mai ales, sa aduca claritate cu privire la incriminarea unor fapte de concurența neloiala ce afectau mediul de afaceri.

   Acest numar tematic al Curierului Judiciar se preocupa tocmai de diferitele „ipostaze” ale concurenței neloiale – fie ele „noi” (ne vom referi astfel la cele rezultate in urma modificarilor O.U.G. nr. 84/2022), fie mai „vechi” (anterioare acestor modificari), ipostaze pe care am incercat sa le fotografiem printr-un periplu prin fasciculul (cam pestriț, ce-i drept) de legislație in materia combaterii concurenței neloiale.

   Cum se observa prin chiar preambulul O.U.G. nr. 84/2022, la nivel național, legislația europeana din domeniul combaterii concurenței neloiale este transpusa prin: (i) Legea nr. 158/2008 privind publicitatea inșelatoare și publicitatea comparativa, (ii) Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianților in relația cu consumatorii și armonizarea reglementarilor cu legislația europeana privind protecția consumatorilor, (iii) Legea nr. 84/1998 privind marcile și indicațiile geografice, (iv) O.U.G. nr. 25/2019 privind protecția know-how-ului și a informațiilor de afaceri nedivulgate care constituie secrete comerciale impotriva dobandirii, utilizarii sau divulgarii ilegale, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și cadrul general reglementat de (v) Legea nr. 11/1991 privind combaterea concurenței neloiale. La acestea se adauga și noile reglementari sectoriale la nivel european, unele dintre acestea transpuse deja prin acte normative precum Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre intreprinderi in cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar.

   In prima parte a acestui numar am grupat acele contribuții in care se analizeaza elemente specifice unei „parți generale” a legislației privind combaterea concurenței neloiale – sau ceea ce s-ar incadra in vechile coordonate ale regimului juridic prevazut de Legea nr. 11/1991.

   Debutand cu articolului dnei Daniela Calin, drd. al Facultații de Drept a Universitații București și avocat in Baroul București, numarul de revista aduce in prim plan rutele procedurale specifice acțiunii in repararea prejudiciului adus prin fapte de concurența neloiala – o etapa necesara in incursiunea specificitații oricarei materii. Printre aceste rute procedurale se numara și posibilitatea expres prevazuta de legislația in vigoare de a soluționa o disputa de concurența neloiala prin recursul la mijloacele alternative de stingere a conflictelor prin mediere. Prin studiul realizat, autoarea analizeaza cu rigurozitate eficacitatea medierii in contextul rutelor procedurale pe care le au parțile aflate intr-o disputa generata de concurența neloiala, dar și particularitațile de regim juridic ale unui acord de mediere, de altfel extrem de sensibil, incheiat intre concurenți.

  Dl Cristian Cealera, drd. al Facultații de Drept a Universitații București și avocat in Baroul București, alaturi de dl Calin Ștefanopol, avocat in Baroul București, au abordat, apoi, unul dintre elementele centrale din structura raspunderii specifice unor fapte de concurența neloiala – cuantificarea prejudiciului. Cat timp s-ar putea considera ca incetarea relației cu acel client ar fi un caștig nerealizat pentru intreprinderea ce reclama faptele de concurența neloiala? Este corect sa presupunem ca acel client ar fi ramas in portofoliul victimei concurenței neloiale in absența faptelor vatamatoare? Prejudiciul acopera veniturile nerealizate in urma savarșirii faptei de concurența neloiala sau doar profitul cu care operatorul ar fi ramas? Toate aceste intrebari releva dificultatea cuantificarii prejudiciului in materia combaterii concurenței neloiale. Astfel, intr-un domeniu in care prezumțiile se intrețes frecvent cu probe indirecte privind cuantumul unui prejudiciu, dorința de a asigura recuperarea integrala a prejudiciului pare sa fie adesea in conflict cu tentația de a conferi daunelor interese din aceasta materie și o valența punitiva. In ce masura acest pacat este sau nu savarșit de instanțele de judecata face chiar obiectul studiului autorilor – un articol ce iși propune (și credem, reușește cu succes) sa traseze coordonatele principale din structura prejudiciului suferit in urma unei fapte de concurența neloiala pornind de la abordarea jurisprudențiala și extragand pe baza acesteia, repere convingatoare.

   O alta problema (deloc noua) din sfera combaterii concurenței neloiale este coagulata in jurul practicilor comerciale (in)corecte savarșite in domeniul publicitații. Libertatea de exprimare capata in materie publicitara note suprapuse cu libertatea economica – fara insa ca vreuna din acestea sa fie absoluta. Limitele acestei libertați, referite in cel de-al treilea studiu drept libertatea onesta de exprimare, sunt trasate convingator in tușele lor esențiale, astfel cum s-au cristalizat in practica Curții Europene a Drepturilor Omului, a Curții de Justiție a Uniunii Europene și a instanțelor naționale, de asist. Univ. dr. Alexandru-Șerban Rațoi, avocat in Baroul București. Contribuția substanțiala pe care acesta o propune cititorilor permite extragerea unor repere care sa ghideze operatorii economici in creionarea strategiei lor publicitare, de o actualitate incontestabila fiind și incursiunile pe care studiul le realizeaza in noile forme de publicitate aparute odata cu dezvoltarea inteligenței artificiale și a publicitații online.

   In cea de-a patra contribuție, subsumata aceleiași „parți generale”, dl Radu Ungureanu, avocat in Baroul București, și-a propus sa analizeze raportul dintre sancționarea contravenționala și penala a faptelor de concurența neloiala a caror gravitate le plaseaza in sfera interesului public, plecand de la obiectivul comun al acestora: incriminarea, sancționarea și descurajarea faptele de concurența neloiala ce afecteaza buna funcționare a economiei de piața. Astfel, autorul ridica o intrebare cruciala: in lumina principiului ne bis in idem, in ce masura raspunderea contravenționala poate fi cumulata cu cea penala pentru fapte de concurența neloiale – intrebare la care raspunde in mod articulat, prin recursul la repere jurisprudențiale europene, reușind astfel sa propuna o interpretare coerenta a normelor in vigoare cu direcția unionala.

   Cea de-a cincea contribuție și prima menita sa abordeze „noile” ipostaze de concurența neloiala, este a dnei Amalia Mușat, avocat in Baroul București, care se preocupa de reglementarea faptelor de concurența neloiala in sectorul agro-alimentar. Noua transpunere a Directivei (EU) 2019/663 privind practicile comerciale neloiale dintre intreprinderi in cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar (Directiva UTP) prin Legea nr. 81/2022, a redefinit parametrii de acțiune intr-o industrie in care existau dezechilibre sistemice. Noua reglementare și-a propus sa protejeze entitațile vulnerabile de partenerii contractuali cu o putere de negociere mult mai mare, reconfigurand practic contractualizarea relațiilor dintre furnizori și marii cumparatori (precum „marii retaileri”).

   Intr-o zona vecina de interes, in aceeași sfera a „dezechilibrelor” susceptibile de a genera concurența neloiala, dl Andrei Petre, drd. al Universitații Paris 1 Panthéon-Sorbonne și al Facultații de Drept a Universitații din București și avocat in Baroul București, și-a propus sa analizeze acele ipostaze de abuz ce scapa dreptului anti-monopol – abuzul celor „nedominanți” pe o piața, dar care se bucura de o poziție in negociere mult supradimensionata fața de partenerul cu care negociaza. Acest studiu analizeaza consecințele juridice decurgand din „dominanța mica” – urmare a noilor modificari aduse Legii nr. 11/1991 prin care s-a incriminat expressis verbis aceasta noua ipostaza a concurenței neloiale: exploatarea poziției superioare de negociere susceptibila sa genereze prejudicii semnificative și afectarea concurenței pe piața.

   O alta noutate legislativa care a aparut odata cu modificarile aduse Legii nr. 11/1991 a privit „tipicitatea” faptelor de concurența neloiala privind deturnarea clientelei. Astfel, in prezent, acestea acopera deturnarea clientelei atat prin folosirea nelegitima a unor secrete comerciale, cat și a simplelor informații confidențiale. Situațiile frecvente in practica in care un fost angajat (ințeles lato sensu in materia concurenței neloiale, intrucat cuprinde și colaboratorii, reprezentanții, iar nu doar salariații) inițiaza o afacere identica sau similara sau angajeaza foști colegi și angajați ai fostului angajator sunt analizate cu rigoare de dna Roxana Roșca și dl Alin Grapa, ambii avocați in Baroul București, prin raportare la prevederile legale și la practica judiciara recenta – cu un obiectiv extrem de curajos: acela de a trasa o linie cat mai clara intre locul in care inceteaza faptele de concurența neloiala și incepe concurența legitima.

   O alta ipostaza „noua” de concurența neloiala studiata a fost intr-un domeniu de mare interes in prezent – cel al piețelor digitale, spațiu unde se gasesc deopotriva consumatori și concurenți laolalta. Andreea Enescu, drd. al Facultații de Drept a Universitații București și Head of Legal and Compliance Tazz, a analizat instrumentele specifice combaterii concurenței neloiale pe aceste piețe, dar și rolul (ce vine deopotriva și cu responsabilitați) pe care platformele (piețele digitale) il dobandesc in lupta impotriva concurenței neloiale avand in vedere ca acționeaza ca un reglementator pentru a pastra „sanatatea” concurențiala a ecosistemului pe care il creeaza.

   Pentru a ne arata ca ipostazele concurenței neloiale se insinueaza in orice domeniu, drd. Silviu-Dorin Șchiopu din cadrul Universitații „Lucian Blaga” din Sibiu s-a aplecat asupra manifestarilor acestor fapte intre prestatorii de servicii funerare și diversele forme in care publicitatea inșelatoare se poate manifesta intre aceștia, fața de reglementarile specifice domeniului funerar.

   In final, o ultima contribuție – dar deloc lipsita de atractivitate, este cea a dlui Mihai Huiala, avocat in Baroul București, care se preocupa de o curajoasa analiza a speculei, data fiind recenta ei „(re)incriminare” prin Legea nr. 11/1991. Noul regim conturat pentru faptele de specula a devenit cu precadere relevant in contextul schimbarilor excepționale de circumstanțe (de la pandemie la razboi) – ce au dezvaluit apetența diferiților operatori economici pentru maximizarea profitului obținut in condiții in care cererea pentru anumite produse sau servicii devine potențata de un context economic și social deosebit.

   Trecand prin fiecare din contribuțiile pe care acest numar le propune, am increderea ca cititorul va (re)descoperi un fascicul de legislație instrumental in a corija diferite conduite „necinstite” cristalizate intre actorii economici din cele mai diferite domenii. Crearea unui reflex in a accesa remediile propuse de legislația din materia combaterii concurenței neloiale și in a se raporta la faptele incriminate de aceasta in adaptarea conduitei pe piața va ajuta actorii economici sa iși calibreze comportamentul și sa creeze impreuna premisele unui mediu de afaceri sanatos. Impactul juridicului asupra conduitei adoptate in afaceri vine sa regleze eventualele neajunsuri și sa traseze repere agenților economici – repere ce ar trebui sa aduca previzibilitate și claritate.

   Am convingerea ca urmarind firul logic ce transpare din parcurgerea contribuțiilor din acest numar, cititorii se vor putea convinge totodata de faptul ca instrumentele puse la dispoziție de materia „concurenței neloiale” aduc, de fapt, soluții la probleme altfel nerezolvate, din zonele-fierbinți ale anumitor sectoare și industrii, zone in care mecanismele economiei par sa scarțaie.

  • Titlu: Curierul Judiciar nr. 11/2022
  • Pret: 47,90 RON
  • ISBN: 1582-7526
  • Format: A4
  • Pagini: 64
Votul cititorilor: (0 voturi)
Daca ai citit aceasta carte, spune si celorlalti cat de mult ti-a placut!
Vot:
Numele tau:
Email:
Titlu:
Parerea ta:
Curierul Judiciar nr. 11/2022
Recomanda unui prieten
Comanda telefonica

Vrei sa faci o comanda si nu ai timp?
Introdu numarul de telefon, iar un operator UJmag.ro te va suna
in cel mai scurt timp si iti va cere telefonic restul datelor necesare.

Aboneaza-te la newsletter
Fii la curent cu reducerile!

Parteneri Gold:
Parteneri Silver:
Parteneri Media:
Va recomandam:

Copyright 2008-2024 Universul Juridic Magazin SRL. Toate drepturile rezervate

Comanda prin telefon

0733.673.555
Adaugare in Cos
Produsul a fost adaugat in Cosul de Cumparaturi.
Precomanda
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Precomanda cu plata in avans
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Rezerva
TE RUGAM SA FACI REZERVAREA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai rezervat nu este disponibil in stoc.
Ujmag.ro va depune toate diligentele pentru a comanda aceasta carte pentru tine.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Adauga in cos