Curierul Judiciar nr. 5/2023
Curierul Judiciar nr. 5/2023
Pret de coperta:
59,90 lei
Curierul Judiciar
Curierul Judiciar nr. 5/2023

Pret de coperta:

59,90 lei

Disponibilitate: In stoc

Adauga in cos

Te contactam noi

Ridicare personala de la sediul UJmag
Comanda produsul si vino sa-l ridici din sediu azi, 08.30-17.00

Livrare prin curier
Timp estimat de livrare: 2 zile lucratoare

Magazin închis

între 30.04-06.05.2024

Reduceri

Oferte speciale exclusive

Comanda direct la

Telefon: 0733.673.555

Plateste cu cardul

Protectia platii online

Optiuni de achizitie



Anul acesta sarbatorim 21 de ani de publicare a revistei Curierul Judiciar și intram astfel in al 22-lea an de apariție de Serie Noua a revistei continuand sa oferim juriștilor informație la zi din toate domeniile dreptului, studii și comentarii de practica judiciara, sinteze de jurisprudența și noutați legislative relevante. De-a lungul timpului ne-am bucurat de colaborarea unor adevarați specialiști, revista impunandu-se astfel ca una dintre principalele publicații de specialitate in domeniul juridic din Romania.

Lansam o provocare tuturor juriștilor de a se implica in dezbaterea problemelor juridice fundamentale, teoretice și practice, actuale și de perspectiva. Pentru identificarea celei mai bune modalitați de colaborare cu Revista Curierul Judiciar, in sprijinul autorilor vine Ghidul de prezentare in care sunt incluse informații despre structura revistei și rubricile in care autorii pot contribui, cat și despre procedura de evaluare și publicare. Acest ghid poate fi consultat online la adresa https://bit.ly/revista-curierul-judiciar.

Revista este indexata in baze de date internaționale (BDI)

• CEEOL - Central and Eastern European Online Library
• HeinOnline - Legal Research Database
• EBSCO - EBSCOhost Online Research Databases

Numarul din luna mai al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanța juridica.

Editorialul din acest numar, Libertatea de exprimare – provocari contemporane, semnat de lect.univ.dr. Emanuel Tavala, stabilește contextul in care ne regasim astazi pornind de la urmatoarea premisa: „Scriitura contemporana, juridica si nu numai, ia in considerare aspecte aflate la intrepatrunderea dintre libertatea de exprimare si diversitatea rasiala, culturala, religioasa sau/si de gen. (…) Juristul de azi trebuie sa caute sa ofere o perspectiva noua asupra temeiurilor filosofice pentru limitarea restrictiilor guvernamentale de exprimare, cat si sa abordeze tensiunile actuale dintre libertatea de exprimare si pluralismul juridic, cu toate implicatiile sale”.

In cadrul rubricii Curier legislativ realizata de dr. Oana Dimitriu sunt prezentate selectiv cele mai importante acte normative din perioada 1 aprilie - 30 aprilie 2023, inclusiv decizii de admitere ale Curții Constituționale, Inaltei Curți de Casație și Justiție și ale Curții Europene a Drepturilor Omului publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.

Rubricile de Actualitate europeana și Actualitate internaționala corespunzatoare lunii aprilie 2023 aduc in prim-plan principalele activitați de la nivelul instituțiilor Uniunii Europene, dar și evenimentele de interes internațional. Cele doua rubrici sunt semnate de conf.univ.dr. Gabriel-Liviu Ispas, respectiv de prof.univ.dr. Bogdan Aurescu.

Rubrica Romania in fața CEDO semnata de Judecator dr. Mihail Udroiu și Judecator Victor Horia Dimitrie Constantinescu are in vedere decizia Vlasceanu c. Romaniei (plangerea nr. 57068/16) din 22 noiembrie 2022 referitoare la ancheta efectiva desfașurata cu privire la acuzatii de malpraxis și la suficienta recursului de natura civila in cazul simplei neglijente medicale.

Dreptul afacerilor

Articolul Conceptul de „Puffery Statements” vs. Publicitatea inselatoare. Influenta afirmatiilor exagerate asupra raporturilor dintre agentii economici si asupra intereselor legitime ale consumatorilor, semnat de Avocat Roxana-Diana Tiutiu prezinta aspectele generale privind publicitatea, conceptul de „puffery statements” vs. afirmatiile inșelatoare cu caracter superlativ și analizeaza principiul consumatorului mediu.

Drept privat

Articolul Dreptul de proprietate intelectuala și raspunderea civila a IA, semnat de Florina Mateescu. Obiectivele atinse țin de cunoasterea legislatiei in problematica dreptului de proprietate intelectuala a inteligentei artificiale si in cea a raspunderii civile a robotilor, precum si interpretarea intr-o nota personala a normelor deja existente. Conceptele ce au stat la baza studiului sunt atat idei filosofice, cat si prevederi legale, dar si doctrina de specialitate, care sa intregeasca ideile pe care am dorit sa le exprimam. Acestea din urma au fost creionate cu ajutorul metodei descriptive, a metodei logice si a celei comparative si, nu in ultimul rand, a celei sociologice. Rezultatele obtinute sunt observarea directiei in care se indreapta IA, pe baza prevederilor unionale analizate argumentat.

Drept public

Articolul Suplinirea consimtamantului unei parti, atunci cand interesul public o cere – un mecanism desuet sau greșit inteles in contractele administrative?, semnat de Avocat drd. Tudor-Nicolae Bonifate. Dintre numeroasele soluții pe care le poate pronunța instanța judecatoreasca in materia contractelor administrative, se remarca cea reglementata de art. 18 alin. (4) lit. d) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, plasata undeva la granița dintre dreptul public și cel privat – suplinirea consimțamantului unei parți, cand interesul public o cere. Pe cat de exotica poate parea o asemenea instituție pentru filosofia clasica a contenciosului administrativ, pe atat de ignorata a fost ea de literatura de specialitate, ce se concentreaza mai mult asupra motivelor pentru care textul citat ar trebui abrogat expres decat asupra utilitații sale in practica judiciara. In prezenta lucrare se argumenteaza, pas cu pas, ideea ca suplinirea consimțamantului la incheierea contractelor administrative trebuie sa fie menținuta de legiuitorul organic, reticența de a recurge la acest mecanism datorandu-se unor erori de ințelegere, iar nu unor deficiențe reale existente in reglementarea actuala.

Drept penal

Articolul Particularitati ale incriminarii consum ului de alcool sau de alte substante psihoactive ulterior producerii unui accident de circulatie in art. 3361 C.pen., semnat de Judecator dr. Mihail Udroiu stabilește premisele situației vizate, particularitațile de drept substanțial și aspectele de procedura penala in cazul infractiunii prevazute de art. 3361 C.pen.

Articolul Probleme controversate in materia procedeului probatoriu al constatarii in lumina actualelor exigente constitutionale, semnat de Avocat Giulia Șologon. Concluziile raportului de expertiza și ale celui de constatare tehnico-științifica se bucura de o putere probatorie egala in cadrul procedurilor penale, susbumandu-se principiului liberei aprecieri a probelor și nefiind realizata o ierarhizare. Simpla funcționare a specialistului in cadrul Ministerului Public sau al organelor de cercetare penala nu este prin ea insași suficienta pentru a atrage lipsa de neutralitate a acestuia, insa imprejurarea unei lipse de independența funcționala a specialistului se poate obiectiva in indicii ale lipsei de imparțialitate ce trebuie completate cu elemente derivate din modalitatea exercițiului atribuțiilor. Criteriile in jurul carora se realizeaza analiza de echitate in dispunerea procedeului probatoriu sunt temeiurile obiectivate in motivarea dispunerii, respectiv modalitatea de relevare a acestora in considerentele ordonanței prin care s-a dispus efectuarea procedeului probatoriu, posibilitatea efectiva a parților de a contesta concluziile raportului de constatare și modalitatea in care organul judiciar s-a raportat la conținutul raportului de constatare. Efectuarea unei expertize nu poate fi consecința directa a unei contestari formale a concluziilor raportului de constatare, ci trebuie sa aiba un caracter efectiv, de natura a individualiza un dubiu asupra relevanței și actualitații concluziilor specialistului ori a concordanței acestora cu situația de fapt rezultata din probatoriul administrat. In egala masura, se arata in ce masura deficiențele raportului de constatare pot fi remediate prin efectuarea unei expertize ori prin administrarea altor mijloace de proba.

Articolul Particularitati privind infractiunea de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice, prevazuta si pedepsita de art. 337 C.pen. in lumina Deciziei ICCJ nr. 11/2022, semnat de Judecator drd. Bogdan-Mihai Dumitru. In studiul de fața este analizata o situație concreta identificata in practica, și anume a unui aparent concurs intre infracțiunea prevazuta de art. 336 alin. (2) C.pen. și art. 337 C.pen. Sunt prezentate soluția oferita de prima instanța, cea a instanței de apel, precum și considerentele Deciziei ICCJ nr. 11/2022, care a condus la concluzii antagonice privind corecta incadrare juridica a faptelor reținute in sarcina inculpatului. Totodata, sunt analizate și aprecierile literaturii de specialitate privind concursul de calificari alternative și aplicabilitatea acestui concept juridic penal in situația de fața.

Rubrica de Sinteze de jurisprudența iși pastreaza structura, dar și actualitatea: CC, CEDO, CJUE – aprilie 2023.

Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic și un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.

  • Titlu: Curierul Judiciar nr. 5/2023
  • Pret: 59,90 RON
  • ISBN: 1582-7526
  • Format: A4
  • Pagini: 60
Votul cititorilor: (0 voturi)
Daca ai citit aceasta carte, spune si celorlalti cat de mult ti-a placut!
Vot:
Numele tau:
Email:
Titlu:
Parerea ta:
Curierul Judiciar nr. 5/2023
Recomanda unui prieten
Comanda telefonica

Vrei sa faci o comanda si nu ai timp?
Introdu numarul de telefon, iar un operator UJmag.ro te va suna
in cel mai scurt timp si iti va cere telefonic restul datelor necesare.

Aboneaza-te la newsletter
Fii la curent cu reducerile!

Parteneri Gold:
Parteneri Silver:
Parteneri Media:
Va recomandam:

Copyright 2008-2024 Universul Juridic Magazin SRL. Toate drepturile rezervate

Comanda prin telefon

0733.673.555
Adaugare in Cos
Produsul a fost adaugat in Cosul de Cumparaturi.
Precomanda
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Precomanda cu plata in avans
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Rezerva
TE RUGAM SA FACI REZERVAREA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai rezervat nu este disponibil in stoc.
Ujmag.ro va depune toate diligentele pentru a comanda aceasta carte pentru tine.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Adauga in cos