Curierul Judiciar nr. 6/2023
Curierul Judiciar nr. 6/2023
Pret de coperta:
59,90 lei
Reviste
Curierul Judiciar nr. 6/2023

Pret de coperta:

59,90 lei

Disponibilitate: In stoc

Adauga in cos

Te contactam noi

Ridicare personala de la sediul UJmag
Comanda produsul si vino sa-l ridici din sediu azi, 08.30-17.00

Livrare prin curier
Timp estimat de livrare: 2 zile lucratoare

Magazin închis

între 30.04-06.05.2024

Reduceri

Oferte speciale exclusive

Comanda direct la

Telefon: 0733.673.555

Plateste cu cardul

Protectia platii online

Optiuni de achizitie



Anul acesta sarbatorim 21 de ani de publicare a revistei Curierul Judiciar și intram astfel in al 22-lea an de apariție de Serie Noua a revistei continuand sa oferim juriștilor informație la zi din toate domeniile dreptului, studii și comentarii de practica judiciara, sinteze de jurisprudența și noutați legislative relevante. De-a lungul timpului ne-am bucurat de colaborarea unor adevarați specialiști, revista impunandu-se astfel ca una dintre principalele publicații de specialitate in domeniul juridic din Romania.

Lansam o provocare tuturor juriștilor de a se implica in dezbaterea problemelor juridice fundamentale, teoretice și practice, actuale și de perspectiva. Pentru identificarea celei mai bune modalitați de colaborare cu Revista Curierul Judiciar, in sprijinul autorilor vine Ghidul de prezentare in care sunt incluse informații despre structura revistei și rubricile in care autorii pot contribui, cat și despre procedura de evaluare și publicare. Acest ghid poate fi consultat online la adresa https://bit.ly/revista-curierul-judiciar.

Revista este indexata in baze de date internaționale (BDI)

• CEEOL - Central and Eastern European Online Library
• HeinOnline - Legal Research Database
• EBSCO - EBSCOhost Online Research Databases

Numarul din luna iunie al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanța juridica.

Editorialul din acest numar, Protectia femeilor in lupta impotriva violentei de gen in Romania – extensiune asupra rolului oficiilor consulare, semnat de Consul drd. Lucica Tudoran vizeaza subiectul promovarii egalitatii de gen care este pe cat de actual, pe atat de sensibil. Exista un complex impresionant de norme nationale, regionale, internationale care reglementeaza acest domeniu al drepturilor omului. Romania, in calitatea ei de membru in organizatii regionale si internationale a integrat in propria legislatie norme de promovare si protectie a egalitatii de gen in general si a femeilor in particular. Masurile de punere in aplicare a acestor norme sunt de multe ori contestate, iar statisticile indica o mentinere a unui procent ridicat de cazuri de violenta de gen. Ziua internationala de lupta impotriva violentei asupra femeilor se sarbatoreste in fiecare an la data de 25 noiembrie si este un prilej pentru a atrage atentia asupra acestui fenomen prezent in societatea moderna. Problematica, cu dubla conotatie: psihologica si legislativa, suscita interes pe toate palierele institutionale, fapt pentru care o perspectiva globala asupra fenomenului este important sa fie facuta, concomitent cu o analiza concentrata pe rolul oficiilor consulare ale Romaniei. Sunt benefice multitudinea normelor adoptate in materia protectiei impotriva violentei de gen sau au un efect de boomerang?

In cadrul rubricii Curier legislativ realizata de dr. Oana Dimitriu sunt prezentate selectiv cele mai importante acte normative din perioada 1 mai - 31 mai 2023, inclusiv decizii de admitere ale Curții Constituționale, Inaltei Curți de Casație și Justiție și ale Curții Europene a Drepturilor Omului publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.

Rubricile de Actualitate europeana și Actualitate internaționala corespunzatoare lunii mai 2023 aduc in prim-plan principalele activitați de la nivelul instituțiilor Uniunii Europene, dar și evenimentele de interes internațional. Cele doua rubrici sunt semnate de conf.univ.dr. Gabriel-Liviu Ispas, respectiv de prof.univ.dr. Bogdan Aurescu.

Rubrica Romania in fața CEDO semnata de Judecator dr. Mihail Udroiu și Judecator Victor Horia Dimitrie Constantinescu are in vedere cauzele Calin c. Romaniei (plangerea nr. 54491/14), hotararea din 5 aprilie 2022 și Credit Europe Leasing IFN S.A. c. Romaniei (plangerea nr. 38072/11), hotararea din 21 iulie 2020 [Masuri asiguratorii instituite asupra bunurilor inculpatului (cauza Calin), respectiv cu privire la bunurile unui terț (cauza Credit Europe). Efectivitatea controlului jurisdicțional in cazul contestarii masurilor asiguratorii dispuse in cursul procesului penal].

Dreptul afacerilor

Articolul Renunțarea la fuziune – problematica nereglementata expres de Legea societaților nr. 31/1990, semnat de Registrator drd. Floriana-Alexandra Stanca prezinta aspecte generale privind renunțarea la fuziune dupa publicarea hotararii de principiu, dupa publicarea proiectului de fuziune, in cadrul adunarii generale extraordinare de pronunțare asupra fuziunii și un comentariu asupra cazurilor internaționale de renunțare la fuziune.

Drept privat

Articolul Rolul voinței soților la desfacerea casatoriei prin procedura notariala, semnat de lect.univ.dr. Anca-Costina Constantin-Gherghe vizeaza aspectele generale in legatura cu tema in discuție și prezinta un comentariu elaborat in legatura cu inițierea divorțului, admisibilitatea cererii, acordul cu privire la desfacerea casatoriei prin procedura notariala, acordul soților cu privire la numele de familie, acordul soților cu privire la copiii minori, exercitarea autoritații parintești, stabilirea contribuției parinților, stabilirea locuinței copilului minor, modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat și fiecare dintre copii, modificarea acordului parinților, acordarea termenului de reflecție de 30 de zile, opinia minorului și interesul superior al acestuia.

Drept public

Articolul Angajarea raspunderii politice a Guvernului in privința adoptarii legilor bugetului de stat și a bugetului de asigurari sociale de stat, semnat de dr. Oana-Andreea Ichim. Angajarea raspunderii Guvernului are doua componente. Una este de ordin guvernamental, in conformitate cu care Guvernul sesiseaza Parlamentul in legatura cu angajarea raspunderii sale pentru un proiect de lege, prin prezentarea in ședința comuna a celor doua birouri permanente și difuzat tuturor membrilor. O a doua este parlamentara și se remarca prin posibilitatea de a introduce o moțiune de cenzura, aceasta urmand a fi dezbatuta in conformitate cu art. 78-81 din Regulamentul ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului. Raspunderea Guvernului are doua consecințe, una de ordin juridic, prin demiterea Guvernului atunci cand se adopta moțiunea de cenzura de catre adunarea legiuitoare și o a doua consecința de ordin politic, cu precadere in legatura cu programul și declarația de politica generala, caz in care se consolideaza poziția prim-ministrului și a Guvernului in raport cu Președintele. Ne propunem sa analizam oportunitatea unei astfel de proceduri și sa analizam in mod concret angajarea raspunderii in domeniul legilor bugetului de stat și legii asigurarilor sociale de stat.

Drept penal

Articolul Sinteza modificarilor operate prin Legea nr. 201/2023 in materia metodelor speciale de supraveghere și cercetare, semnat de Judecator dr. Mihail Udroiu stabilește premisele situației vizate, dupa care analizeaza aspectele privind informarea persoanei supravegheate tehnic, verificarea legalitații supravegherii tehnice, verificarea legalitații probelor obținute din activitați specifice culegerii de informații, verificarea legalitații și temeiniciei obținerii datelor privind tranzacțiile financiare și caracterul inform al modificarilor operate in materia reținerii, predarii și percheziționarii trimiterilor poștale.

Articolul Rolul simbolic al actualei definiții a sclaviei din dreptul penal roman. Pledoarie pentru o (re)definire adecvata necesitații de a raspunde formelor de sclavie moderna, semnat de lect.univ.dr. Raluca-Ioana Mocanu. Prezenta lucrare analizeaza o infracțiune despre care s-a scris extrem de puțin și inconsistent, ceea ce ne-a oferit prilejul de a o aborda cu precauție din unghiuri diferite; de asemenea, propunem cateva puncte de vedere ce se doresc a fi citite intr-o cheie a utilitații definiției și nu pentru tușele inevitabil critice prin care le formulam. In scopul acestei analize am plasat definiția legala in coordonatele temporale prezente, prin raportare la cadrul legislativ ce deseneaza conduitele interzise din sfera traficului de persoane și exploatarea victimelor vulnerabile. Intrebarea ce ne-a calauzit unghiul de analiza a fost cea privind necesitatea incriminarii faptei de sclavie, avand in vedere evoluția legislației in materia exploatarii victimelor traficului de persoane. De asemenea, am incercat sa observam daca actuala definiție a sclaviei raspunde acestei necesitați și am demonstrat necesitatea redefinirii faptei pentru a complini nevoia de a combate sclavia moderna prin instrumente eficiente de drept penal.

Articolul Considerații privind principiul loialitații administrarii probelor in procesul penal. De la teorie la practica, semnat de drd. Cezarina Moraru și Magistrat-asistent Marcela Radu. Este evident și de necontestat faptul ca organele de cercetare penala trebuie sa iși desfașoare activitatea profesionala cu prudența și, totodata, trebuie sa fie eficiente in combaterea fenomenului criminalitații, concept privit in sens larg, astfel incat reglementarea principiului loialitații administrarii probelor in procesul penal este binevenita pentru asigurarea unui just echilibru intre acuzare și acuzat. Cu toate acestea, exista insa un just echilibru intre toți participanții in cadrul unui proces penal? Sunt respectate pe deplin drepturile victimei?Contureaza Curtea Europeana a Drepturilor Omului o practica europeana echilibrata?

Instrumente

Articolul Dreptul la protecția datelor cu caracter personal in contextul noilor realitați digitale, semnat de Emil Mihai Pașolea (Adjunct al Avocatului Poporului). In prezenta lucrare am incercat sa sintetizez elementele de noutate pe care le aduce tehnologia digitala in domeniul drepturilor omului. In esența, lucrarea urmarește transpunerea in mediul online a dreptului utilizatorului de a-i fi protejate datele cu caracter personal. De asemenea, in lucrare sunt cuprinse referiri la dispozițiile, normele și procedurile in materie la nivelul Uniunii Europene. Nu in ultimul rand, am incercat sa includ și informații referitoare la guvernanța internetului și operațiunile și metodele concrete ce garanteaza protecția datelor online, precum și jurisprudența relevanta a CEDO și CJUE.

Rubrica de Sinteze de jurisprudența iși pastreaza structura, dar și actualitatea: CC, CEDO, CJUE – mai 2023.

Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic și un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.

  • Titlu: Curierul Judiciar nr. 6/2023
  • Pret: 59,90 RON
  • ISBN: 1582-7526
  • Format: A4
  • Pagini: 76
Votul cititorilor: (0 voturi)
Daca ai citit aceasta carte, spune si celorlalti cat de mult ti-a placut!
Vot:
Numele tau:
Email:
Titlu:
Parerea ta:
Curierul Judiciar nr. 6/2023
Recomanda unui prieten
Comanda telefonica

Vrei sa faci o comanda si nu ai timp?
Introdu numarul de telefon, iar un operator UJmag.ro te va suna
in cel mai scurt timp si iti va cere telefonic restul datelor necesare.

Aboneaza-te la newsletter
Fii la curent cu reducerile!

Parteneri Gold:
Parteneri Silver:
Parteneri Media:
Va recomandam:

Copyright 2008-2024 Universul Juridic Magazin SRL. Toate drepturile rezervate

Comanda prin telefon

0733.673.555
Adaugare in Cos
Produsul a fost adaugat in Cosul de Cumparaturi.
Precomanda
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Precomanda cu plata in avans
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Rezerva
TE RUGAM SA FACI REZERVAREA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai rezervat nu este disponibil in stoc.
Ujmag.ro va depune toate diligentele pentru a comanda aceasta carte pentru tine.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Adauga in cos