Curierul Judiciar nr. 7/2022
Curierul Judiciar nr. 7/2022
Pret de coperta:
47,90 lei
Curierul Judiciar
Curierul Judiciar nr. 7/2022

Pret de coperta:

47,90 lei

Disponibilitate: In stoc

Adauga in cos

Te contactam noi

Ridicare personala de la sediul UJmag
Comanda produsul si vino sa-l ridici din sediu azi, 08.30-17.00

Livrare prin curier
Timp estimat de livrare: 2 zile lucratoare

Termen de livrare

2 zile lucratoare

Reduceri

Oferte speciale exclusive

Comanda direct la

Telefon: 0733.673.555

Plateste cu cardul

Protectia platii online

Supremație și suveranitate in Uniunea Europeana

Conf. univ. dr. Gabriel-Liviu Ispas

Facultatea de Administrație și Afaceri, Universitatea din București

Avocat, Baroul București

 

Supremația dreptului Uniunii Europene este o tema recurenta de dezbatere in societatea europeana. De multe ori, decidenții politici naționali se comporta de parca atunci ar fi aflat prima oara de elementele subsecvente ale apartenenței lor la Uniunea Europeana și incearca sa justifice decizii discutabile folosind vechea și inepuizabila scuza a suveranismului. Apreciind decizia redacției de a aloca un numar tematic pentru analiza conceptului de supremație a dreptului Uniunii, am acceptat cu bucurie propunerea de a coordona aceasta analiza științifica și am invitat sa contribuie cu articole respectabili profesioniști ai dreptului, teoreticieni și practicieni deopotriva.

Din start, o prima provocare a fost referitoare la titlul ales. O prima opțiune a fost Supremația dreptului Uniunii vs. Suveranitatea naționala. Acest titlu ar fi fost, poate, mai incitant prin raportare la incrancenarea aparenta din doctrina și practica naționala, insa nu ar fi fost consistent din punct de vedere științific. Este adevarat ca adepții suveranismului absolut se poziționeaza aproape exclusiv in susținerea propriilor opinii pe o aparenta opoziție intre suveranitate și supremație a dreptului Uniunii, insa reciproca nu este valabila. Cei care credem ca apartenența la Uniune ne aduce drepturi și obligații corelative, aratam ca, atunci cand faci parte dintr-un club select, respecți regulile de funcționare ale acestuia. Supremația nu a aparut pentru a inlocui suveranitatea statului, ci pentru a exercita in comun o parte a acesteia, cedata in mod voluntar, dar și reversibil, la momentul aderarii. Din acest motiv am ales titlul volumului in forma actuala și am incurajat autorii sa abordeze aceasta tema fundamentala a dreptului Uniunii Europene prin raportare la principiile și valorile fundamentale, prin analiza a unor decizii de drept național, prin analiza a principiilor constituționale, dar și printr-o abordare de drept comparat, sau prin analiza implicațiilor supremației in stabilitatea normelor procesuale de drept penal și de drept procesual penal.

La data la care acest numar tematic se pregatește sa vada lumina tiparului, dezbaterile nu s-au oprit nici la nivel național, nici in dezbaterea din alte state. Adoptarea pachetului de legi ale justiției de catre Parlament reprezinta un pas important in ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare și in poziționarea decisa de apartenența la valorile fundamentale ale Uniunii, insa este dificil de anticipat cum se va poziționa Curtea Constituționala a Romaniei pe teme delicate, precum raspunderea disciplinara a magistraților. Revirimentul partidelor naționalist-extremiste din statele membre nu poate fi ignorat, iar crizele economice și sociale ce sunt anticipate a urma in statele europene, grav afectate de scumpirile la energie electrica și gaz, vor pune, din nou, in dezbatere viitorul Uniunii Europene.

Poziția tranșanta și efectiva de susținere a Ucrainei in fața invaziei Rusiei a adus Uniunii Europene provocari economice și sociale, insa respectarea valorilor fundamentale nu este negociabila, chiar daca dreptul internațional public, așa cum este el astazi, iși traiește amurgul existenței. Deschiderea negocierilor de aderare pentru Georgia, Moldova și Ucraina este un demers curajos, care va intari rolul Uniunii la nivel internațional, chiar daca integrarea nu va fi nici rapida și nici ușoara.

Intr-un prim articol, pe care il semnez, in calitate de avocat și conf.univ.dr. Gabriel-Liviu Ispas, titular al Universitații din București, am abordat tema valorilor fundamentale, ca temei al supremației dreptului Uniunii. Am expus evoluția conceptului de supremație, dezvoltata și afirmata constant de jurisprudența relevanta a Curții de Justiție, am analizat succint atitudinea statelor fața de supremație, raportata și la noțiunea de apartenența la Uniune, cu accent pe caracterul voluntar al participarii la construcția supra-naționala. Supremația nu poate fi exprimata fara existența statului de drept, iar separația puterilor trebuie sa fie efectiva și sa evidențieze independența justiției, a judecatorilor și recunoașterea reciproca a hotararilor. Am prezentat elemente specifice doctrinei, dar și practicii judiciare a Curții de Justiție, pentru a arata ca aceste concepte au fost abordare similar in decursul timpului, indiferent de statul aflat in discuție. Pentru a raspunde la o intrebare care framanta mediul juridic: Poate fi Romania un nou caz problematic al Uniunii Europene?, m-am aplecat asupra turbulențelor din zona publica naționala, asupra zbaterilor unor persoane care au deținut funcții in stat și care incearca a zadarnici aplicarea unor pedepse privative de libertate, prin raportare la hotarari ale Curții de Justiție referitoare la obligativitatea MCV, la aplicarea prioritara a normelor de drept european atunci cand sunt in discuție interesele financiare ale Uniunii, dar și la posibilitatea ca judecatorul național, transformat intr-un veritabil judecator al Uniunii, sa ignore acte de drept intern, inclusiv decizii ale Curții Constituționale, daca ar exista un risc de impunitate. Aplicarea valorilor prevazute in art. 2 din Tratatul privind Uniunea Europeana, prin raportare la Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene determina o conduita efectiva a instanțelor naționale in aplicarea dreptului.

Conf.univ.dr. Gyula Fabian, cadru didactic titular al Universitații „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, și magistrat, prezinta articolul Principiul primordialitații dreptului Uniunii Europene și ideea identitații constituționale promovata de Curtea Constituționala a Romaniei. Autorul definește primordialitatea prin raportare la diverse antiteze normative și situații procesuale, aratand inclusiv conduita unor instanțe constituționale din state membre ale Uniunii. Este detaliata contestarea principiului de catre Curtea Constituționala a Romaniei, in special prin Decizia nr. 390/2021, insistand asupra conceptului de identitate constituționala, prin raportare la aparenta dilema dintre raportul de drept național și internațional. Decizia Curții Constituționale este analizata intr-o maniera critica, bazata pe argumente juridice, stare de fapt, dispoziții ale Constituției, dar și hotarari anterioare ale Curții de Justiție. Autorul raspunde unei intrebari aflate pe buzele teoreticienilor și practicienilor dreptului: Ce se intampla cu norma juridica devenita inaplicabila?

Oana Șaramet, lect.univ.dr. la Universitatea Transilvania din Brașov și avocat, raspunde la o intrebare dificila: Supremația dreptului Uniunii sau a Constituției? Pornind de la sintagma „uniți in diversitate”, autoarea evoca principiile comune, dar și conceptul de stat de drept, cu aprecieri din doctrina și din practica instanțelor referitoare la obligațiile care incumba unui stat membru. Este prezentata tema „supremația - calitate a constituției”, cu o analiza detaliata a dispozițiilor constituționale, urmata de abordarea unei teme delicate: Prioritatea sau supremația dreptului Uniunii Europene? Autoarea arata ca trebuie ținut cont, de asemenea, de faptul ca statele membre nu au renunțat deplin la suveranitatea lor, ci tocmai pentru a putea fi asigurata funcționarea acestei Uniunii, au fost transferate anumite atribute de suveranitate. Acest transfer nu presupune ca intre dreptul național, mai ales intre legea fundamentala, pe de o parte, și dreptul Uniunii Europene, pe de alta parte, se stabilește o ierarhie, unul sau altul dintre acestea fiind superior celuilalt, in funcție de cum apreciaza Curtea de Justiție a Uniunii Europene, respectiv curțile constituționale sau instanțele naționale supreme.

Radu Carp, prof.univ.dr. la Universitatea din București aduce in atenție tema Suprematia dreptului UE si relatia acestui principiu cu jurisprudenta instantelor nationale de control constitutional. Intr-o maniera sintetica, autorul expune principiul supremației in corelare cu principiul cooperarii loiale, aratand ca judecatorului național i se cere sa inlature orice element care ar face inaplicabila norma Uniunii. Autorul evidențiaza atat elementele tehnice ale supremației, cat și aspectele practice din jurisprudența recenta a CJUE, in acțiuni preliminare introduse de instanțele de judecata din Romania.

Marieta Safta, prof.univ.dr. la Universitatea „Titu Maiorescu” din București și magistrat asistent-șef la Curtea Constituționala a participat cu articolul Evoluții ale controlul judecatoresc la confluența justiției constituționale cu sistemul tradițional de justiție. Studiul puncteaza cateva repere ale evoluției controlului judecatoresc la confluența justiției constituționale cu sistemul tradițional de justiție, cu intenția de a evidenția importanța parteneriatului care a existat și trebuie sa existe in acest cadru, sub semnul principiilor statului de drept și protecției drepturilor fundamentale. Concluzia exprimata este aceea ca dezvoltarea armonioasa a controlului realizat prin activitatea instanțelor judecatorești, a Curții Constituționale și, din ce in ce mai mult, a CJUE și CEDO, inseamna identificarea punților de dialog, iar nu alegeri ireconciliabile.

Ramona-Mihaela Coman, conf.univ.dr. la Universitatea de Medicina, Farmacie, Științe și Tehnologie „G.E. Palade” din Targu-Mureș și avocat, contribuie cu o lucrare intitulata Noi dimensiuni ale unui proces penal echitabil in viziunea CJUE. Folosind elemente de drept comparat, autoarea prezinta o jurisprudența mai puțin folosita in doctrina romaneasca in dorința de a raspunde daca exista proces echitabil prin neaplicarea de catre judecatorul național a deciziilor curților supreme sau ale curților constituționale? Este prezentat și dreptul la informare, garantat prin remedierea actului de sesizare in timpul judecații, ca parte a sistemului de garanții ale dreptului Uniunii Europene.

Alexandra-Carmen Lancranjan, procuror in cadrul Direcției Naționale Anticorupție, abordeaza tema Efecte deciziilor Curții de Justiție a Uniunii Europene asupra dreptului penal al statelor membre și jurisprudenței naționale in materie penala. Intr-o maniera detaliata, autoarea prezinta evoluția competențelor Curții de Justiției, dar și impactul și influența hotararilor CJUE asupra dreptului penal și jurisprudenței statelor membre. Sunt expuse și analizate hotarari de data recenta, care conduc spre ideea unui drept penal al Uniunii, cu norme materiale și procesuale generale.

Ioana-Nely Militaru, conf.univ.dr. la Academia de Studii Economice a elaborat articolul Interacțiunea, dialogul și conflictul dintre Dreptul Uniunii Europene și Dreptul național al statelor membre. Supremația Dreptului Uniunii Europene. Autoarea prezinta interacțiunea dintre dreptul național și dreptul Uniunii, dialogul care apare pe diferite paliere de comunicare, precum și raspunderea statului pentru incalcarea obligațiilor asumate.

Un ultim articol, realizat in co-autorat de conf.univ.dr. Silviu-Gabriel Barbu, lect.univ.dr. Oana Șaramet, ambii titulari ai Universitații Transilvania din Brașov și avocat Andrei Popovici, fara a avea o legatura directa cu tema acestui numar special, dar prezentat intr-o secțiune separata dedicata codificarii reglementarilor administrative la nivelul Uniunii Europene, are titlul Considerații privind proiectul de Regulament privind procedura administrativa a instituțiilor, organelor, oficiilor și agențiilor Uniunii. Am ales sa introducem acest articol pentru a arata ca, dincolo de dezbaterile naționale referitoare la suveranitate/supremație, la nivel european exista o veritabila preocupare de uniformizare a procedurilor și reglementarilor legale, care vor da o noua dimensiune dreptului Uniunii.

In calitate de coordonator al numarului tematic, mulțumesc autorilor pentru efortul depus și doresc cititorilor lectura utila, cu folos profesional și cu ințelegere a utilitații supremației dreptului Uniunii Europene pentru state, instituții și cetațeni, deopotriva!

  • Titlu: Curierul Judiciar nr. 7/2022
  • Pret: 47,90 RON
  • ISBN: 1582-7526
  • Format: A4
  • Pagini: 60
Votul cititorilor: (0 voturi)
Daca ai citit aceasta carte, spune si celorlalti cat de mult ti-a placut!
Vot:
Numele tau:
Email:
Titlu:
Parerea ta:
Curierul Judiciar nr. 7/2022
Recomanda unui prieten
Comanda telefonica

Vrei sa faci o comanda si nu ai timp?
Introdu numarul de telefon, iar un operator UJmag.ro te va suna
in cel mai scurt timp si iti va cere telefonic restul datelor necesare.

Aboneaza-te la newsletter
Fii la curent cu reducerile!

Parteneri Gold:
Parteneri Silver:
Parteneri Media:
Va recomandam:

Copyright 2008-2024 Universul Juridic Magazin SRL. Toate drepturile rezervate

Comanda prin telefon

0733.673.555
Adaugare in Cos
Produsul a fost adaugat in Cosul de Cumparaturi.
Precomanda
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Precomanda cu plata in avans
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Rezerva
TE RUGAM SA FACI REZERVAREA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai rezervat nu este disponibil in stoc.
Ujmag.ro va depune toate diligentele pentru a comanda aceasta carte pentru tine.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Adauga in cos