Curierul Judiciar nr. 8/2023
- Cod:173713
- Publicat de: Editura C.H. Beck
- Colectia: Reviste
- Data aparitiei: Decembrie 2024
- Cuprins
Termen de livrare
2 zile lucratoareReduceri
Oferte speciale exclusiveComanda direct la
Telefon: 0733.673.555Plateste cu cardul
Protectia platii onlineOptiuni de achizitie
Anul acesta sarbatorim 21 de ani de publicare a revistei Curierul Judiciar și intram astfel în al 22-lea an de apariție de Serie Noua a revistei continuând sa oferim juriștilor informație la zi din toate domeniile dreptului, studii și comentarii de practica judiciara, sinteze de jurisprudența și noutați legislative relevante. De-a lungul timpului ne-am bucurat de colaborarea unor adevarați specialiști, revista impunându-se astfel ca una dintre principalele publicații de specialitate în domeniul juridic din România.
Lansam o provocare tuturor juriștilor de a se implica în dezbaterea problemelor juridice fundamentale, teoretice și practice, actuale și de perspectiva. Pentru identificarea celei mai bune modalitați de colaborare cu Revista Curierul Judiciar, în sprijinul autorilor vine Ghidul de prezentare în care sunt incluse informații despre structura revistei și rubricile în care autorii pot contribui, cât și despre procedura de evaluare și publicare. Acest ghid poate fi consultat online la adresa https://bit.ly/revista-curierul-judiciar.
Revista este indexata în baze de date internaționale (BDI)
• CEEOL - Central and Eastern European Online Library
• HeinOnline - Legal Research Database
• EBSCO - EBSCOhost Online Research Databases
Numarul din luna august al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanța juridica.
În cadrul rubricii Curier legislativ realizata de dr. Oana Dimitriu sunt prezentate selectiv cele mai importante acte normative din perioada 1 iunie - 31 august 2023, inclusiv decizii de admitere ale Curții Constituționale, Înaltei Curți de Casație și Justiție și ale Curții Europene a Drepturilor Omului publicate în Monitorul Oficial al României.
Rubricile de Actualitate europeana și Actualitate internaționala corespunzatoare lunilor iunie-iulie-august 2023 aduc în prim-plan principalele activitați de la nivelul instituțiilor Uniunii Europene, dar și evenimentele de interes internațional. Cele doua rubrici sunt semnate de conf.univ.dr. Gabriel-Liviu Ispas, respectiv de prof.univ.dr. Bogdan Aurescu.
Rubrica România în fața CEDO semnata de Judecator dr. Mihail Udroiu și Judecator Victor Horia Dimitrie Constantinescu are în vedere cauza Capațîna c. României (plângerea nr. 911/16), hotarârea din 28 februarie 2024 [Masuri asiguratorii și confiscare speciala. Analiza proporționalitații în cazul infracțiunilor de luare de mita].
Dreptul afacerilor
Articolul Raspunderea intergrup ca forma de raspundere în materia insolvenței. Exemplificari din practica instanțelor internaționale, semnat de avocat dr. Petre-Andrei Țâru. Implicațiile raspunderii grupului de firme în insolvența la nivel internațional sunt complexe și pot varia în funcție de jurisdicție, legislație și circumstanțe specifice ale cazului. Este important ca administratorul judiciar sau instanța de insolvența sa ia în considerare toate aspectele relevante ale cazului și sa lucreze în strânsa colaborare cu ceilalți factori implicați pentru a asigura o gestionare eficienta și justa a procedurii de insolvența. Articolul conține o trecere în revista a practicii judiciare din alte state care abunda în cazuri de insolvența inter grup.
Drept privat
Articolul Aspecte controversate privitoare la prestatiile de somaj, semnat de drd. Oana Adascalitei vizeaza prestatiile de somaj reglementate de Regulamentul (CE) nr. 883/2004. Parlamentul European si Consiliul au lansat, în anul 2016, o propunere de modificare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala și a Regulamentului (CE) nr. 987/2009 de stabilire a procedurii depunere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004. Parlamentul European a înaintat un Raport care urmareste, printre altele, stabilirea de reguli uniforme pentru cumularea perioadelor si extinderea perioadei de export a prestatiilor. Articolul îsi propune sa faca o prezentare a aspectelor care au dat nastere la controverse, ca urmare a deciziilor pronuntate de CJUE privitoare la prestatiile de somaj si a aplicarii neuniforme a deciziilor la nivel national.
Drept public
Articolul Particularitați ale regimului juridic de putere publica în care sunt emise sau adoptate actele administrative, semnat de lect.dr. Madalina Voican care propune o analiza comparativa prin explorarea conceptelor, caracteristicilor fundamentale și diferențelor de regim juridic care guverneaza actul administrativ ca instrument juridic de drept public, prin contrast cu regimul juridic de drept privat care reglementeaza contractul ca act de juridic de drept privat. Sunt analizate pe rând caracterisiticle emiterii actului administrativ în regim de putere publica fiind subliniata importanța prioritizarii interesului public prin emiterea actelor administrative; mandatul public pentru emiterea actelor adminstrative; vointa impusa prin actele administrative prin contrast cu consimțamântul din contracte; caracterul executoriu de drept al actului administraiv; și limite pentru a preveni abuzul de putere prin actele administrative.
Articolul Nulitatea contractului de achiziție publica. Înlaturarea de la aplicare a unor dispoziții din Codul de procedura penala cu privire la desființarea înscrisurilor, semnat de lect.dr. Mihai Dogaru a carui analiza se concentreaza pe regimul juridic al desființarii înscrisurilor în cadrul dosarelor penale care au ca obiect infracțiuni în legatura cu încheierea sau derularea contractelor de achiziții publice finanțate din banii Uniunii Europene. Autorul pune în discuție aplicarea normelor Directivei 2007/66/CEE, transpusa în dreptul intern în cadrul prevederilor Legii nr. 101/2016, care se aplica prioritar normelor din Codul de procedura penala cu privire la desființarea înscrisurilor, aplicare care poate avea ca efecte încalcarea dreptului la aparare a inculpatului sau persoanei vatamate în procesul penal, situație în care art. 6 CEDO impune înlaturarea de la aplicare a legii interne în vigoare chiar daca nu a fost abrogata.
Drept penal
Articolul Noi reguli si garantii procesuale prevazute de Legile nr. 51/2023 și nr. 201/2023 în materia audierii martorilor, semnat de Judecator dr. Mihail Udroiu a carui analiza privește modificarile si completarile Codului de procedura penala operate prin Legea nr. 51/2023 și Legea nr. 201/2023 cu referire la materia audierii martorilor care vizeaza în esența noua geometrie a dreptului la tacere a martorului ori a celui de a nu da declarații, noi pași procedurali în cadrul audierii martorilor, precum și protecția martorilor.
Rubrica de Sinteze de jurisprudența își pastreaza structura, dar și actualitatea: CC, CEDO, CJUE – iunie 2023.
Ca în fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic și un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.
- Titlu: Curierul Judiciar nr. 8/2023
- Pret: 59,90 RON
- ISBN: 1582-7526
- Format: A4
- Pagini: 76
Vrei sa faci o comanda si nu ai timp?
Introdu numarul de telefon, iar un operator UJmag.ro te va suna
in cel mai scurt timp si iti va cere telefonic restul datelor necesare.