Revista Romana de Drept Privat nr. 3/2024
- Cod:16095
- Ed. coord. de: Prof. univ. dr. Dana Apostol Tofan , Prof. univ. dr. Flavius-Antoniu Baias
- Publicat de: Editura Universul Juridic
- Colectia: Periodice
- Data aparitiei: Ianuarie 2025
- Cuprins
- Rasfoieste
Termen de livrare
2 zile lucratoareReduceri
Oferte speciale exclusiveComanda direct la
Telefon: 0733.673.555Plateste cu cardul
Protectia platii onlineOptiuni de achizitie
Aboneaza-te la aceasta revista
Distincția dintre proprietatea publica și proprietatea privata, la nivel constituțional și legislativ, da expresie problemei fundamentale a dreptului de proprietate: „aproprierea bunurilor îmbraca, în mod concomitent, forme comunitare și forme private, raportul dintre acestea evoluând, într-un sens sau altul, în funcție de contextul istoric. Aproprierea comunitara și aproprierea privata a bunurilor definesc structura polara a dreptului de proprietate. (...) Proprietatea privata și proprietatea publica sunt (...) expresia aproprierii private, respectiv a aproprierii comunitare a bunurilor” (V. Stoica, Drept civil. Drepturile reale principale, ed. a 4-a, Ed. C.H. Beck, București, 2021).
Între aceste doua forme de proprietate au existat tensiuni istorice, în funcție de tipul de societate în cadrul careia au fost reglementate: pâna în anul 1948, proprietatea privata era dominanta, pentru ca, în perioada comunismului, ofensiva proprietații „comunitare” (în realitate, proprietatea de stat și cea cooperatista) sa duca la reducerea masiva a formei proprietații private, tinzând spre dispariția acesteia. Din fericire, acest lucru nu a fost posibil, Codul civil din 1864 (singurul cod civil „burghez” ramas în vigoare în fostele „țari socialiste”) contribuind, în mod esențial, la supraviețuirea proprietații private.
Dupa anul 1989, Constituția României nu a facut decât sa recunoasca aceasta supraviețuire miraculoasa, reglementând într-un mod înțelept cele doua forme de proprietate, iar tensiunile istorice dintre acestea au fost mai departe atenuate, prin operele legislative ulterior adoptate, și anume Codul civil din 2011 și Codul administrativ din 2019.
O imagine secvențiala a acestei reglementari „bipolare” a dreptului de proprietate va va fi oferita de numarul 3/2024 al Revistei Române de Drept Privat.
Prof. univ. dr. Dana Apostol Tofan
Prof. univ. dr. Flavius A. Baias
- Titlu: Revista Romana de Drept Privat nr. 3/2024
- Pret: 110,00 RON
- ISBN: 1843-2646
- Format: Academic
- Pagini: -
Prof. univ. dr., Decan al Facultatii de Drept, Universitatea din Bucuresti - Licenţa în drept, Facultatea de drept, Universitatea din Bucureşti, (şef de promoţie); - Curs postuniversitar, Specializarea Dreptul comerţului internaţionale, Facultatea de drept, Universitatea din...
Vrei sa faci o comanda si nu ai timp?
Introdu numarul de telefon, iar un operator UJmag.ro te va suna
in cel mai scurt timp si iti va cere telefonic restul datelor necesare.