Revista de Dreptul Familiei nr. 1/2022
Revista de Dreptul Familiei nr. 1/2022
Pret de coperta:
80,00 lei
Periodice
Revista de Dreptul Familiei nr. 1/2022

Pret de coperta:

80,00 lei

Disponibilitate: In stoc

Adauga in cos

Te contactam noi

Ridicare personala de la sediul UJmag
Comanda produsul si vino sa-l ridici din sediu azi, 08.30-17.00

Livrare prin curier
Timp estimat de livrare: 2 zile lucratoare

Comenzile vor fi

Onorate după data de 4 dec

Reduceri

Oferte speciale exclusive

Comanda direct la

Telefon: 0733.673.555

Magazin închis

În perioada 29 noi - 3 dec

Numarul 1/2022 al Revistei de Dreptul Familiei reunește probleme ce ridica dificultați practice și ofera soluții argumentate, ilustrate la nivel doctrinar și jurisprudențial.

Editorialul, Familia – de la sacru in ideologic, este semnat de Parintele profesor univ. dr. habil. Constantin Necula (Facultatea de Teologie Ortodoxa, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu) și constituie o tema de reflecție profunda, de la origini pana in Atemporal: „Familie mai inseamna și propria noastra familie. Ca profesioniști, in orice domeniu am fi, adesea, prețul implinirii este ranirea fibrei propriei noastre familii. Pentru ca Familia poarta in nevoile sale și curajul de a ramane tandru in situații de criza, și atenți la celalalt devenit mai important decat tine. Sentimentul creat de mass-media in perioada Referendumului a fost ca a fi familist este un sacrilegiu. Și așa era. Un sacrilegiu fața de noua ordine sacralizata uneori prin lege. Și care incita la norme de pseudo-știința a vieții cu ușuratatea plimbarii problematicii prin studiouri electorale. Familie insemnam noi. Cu toate ale noastre. Probabil neemancipați dupa gustul unora. Dar asta nu face sa fim in afara ințelegerii conceptelor de drept natural ori, de ce nu, drept canonic – darul Bisericii pentru gandirea juridica a lumii”.

Rubrica Studii debuteaza cu analiza unor aspecte ale autoritații parintești. La custodia compartida de los hijos menores tras la separación y el divorcio: implantación, avatares legislativos y evolución jurisprudencial de los aspectos fundamentales del régimen vigente en España (Ángel Acedo Penco) este o lucrare ce are in vedere exercitarea in comun a autoritații parintești, in lumina modificarilor legislative și evoluțiilor jurisprudențiale din dreptul spaniol.

Conexiunile intre instituțiile dreptului au consecințe pentru care practica reclama soluții viabile. Studiul Lichidarea regimului matrimonial. Incidența simulației. Practica notariala (Flavius Antoniu Baias, Flavius Alexandru Boar) este o marturie a modului in care dreptul familiei interfereaza cu dreptul obligațiilor, in scopul clarificarii raporturilor juridice specifice lichidarii regimului matrimonial. Autorii se preocupa de incidența simulației in contextul convenției matrimoniale și examineaza ințelegerile intervenite intre soți sau moștenitorii acestora (acorduri prealabile sau concomitente incetarii regimului matrimonial).

In același registru al interferențelor se inscrie studiul intitulat O analiza jurisprudențiala a obligației de intreținere a copilului dintr-o dubla perspectiva – civila și penala (Oana-Elena Buzincu, Gabriel Tudoroaia). Sfera civila și sfera penala constituie obiectul unui examen detaliat al obligației de intreținere. Examenul „laturii” civile privește, cu precadere, condițiile in care copilul major este indreptațit la pensie de intreținere din partea parinților, reperele in funcție de care debitorul este obligat la plata, exemplificarile in materia reducerii, majorarii și sistarii pensiei. Perspectiva penala are in vedere latura subiectiva a infracțiunii de abandon de familie, respectiv condiția relei-credințe, sub aspectul probatoriului.

Noutațile propuse in reglementarea materiei persoanelor incapabile sau cu capacitate restransa de exercițiu sunt dezbatute in studiul Cateva considerații privind ocrotirea minorului in perspectiva Proiectului de modificare a Codului civil (Cristiana-Mihaela Craciunescu). Intre masurile de protecție preconizate se inscriu: masura tutelei speciale (in privința minorului cu capacitate restransa de exercițiu), respectiv curatela, consilierea judiciara și tutela speciala (pentru majorul incapabil). Interesante sunt și incadrarea acestor masuri in sistemul masurilor de protecție reglementate de Codul civil și modul in care propunerea legislativa raspunde imperativelor nascute din declararea neconstituționalitații art. 164 alin. (1) C. civ.

Prestația compensatorie face obiectul unei analize cu caracter de continuitate, in cadrul Revistei de Dreptul Familiei. De aceasta data sunt dezvoltate consecințe inedite ale desfacerii casatoriei, din culpa exclusiva, in cadrul studiului Considerații teoretice și practice asupra prestației compensatorii in procedura divorțului (Madalina Dinu). Repararea prejudiciului material/moral (suferit de soțul nevinovat) prin acordarea unei prestații compensatorii este decantata sub aspectul condițiilor de fond, condițiilor de procedura, criteriilor de stabilire și formei prestației, precum și al modificarii și incetarii prestației compensatorii.

Uniunile de fapt sunt o realitate pe care unele state au consacrat-o legislativ. Studiul Unión de hecho en Brasil, Argentina y Uruguay: apuntes bajo los aspectos convergentes, divergentes y dilemas de regulación (Dóris Ghilardi, Gabriela Jacinto Barbosa, Helena Sanseverino Dillenburg) propune un examen de drept comparat al uniunilor consensuale, evidențierea punctelor convergente și a divergențelor de reglementare, in sistemele de drept din Brazilia, Uruguay și Argentina. Concluzia autorilor este ca diferențele legislative sunt mai numeroase, prin comparație cu punctele comune. Pe cale de consecința, sunt prezentate o serie de avantaje și de dezavantaje, dupa cum reglementarea ofera prioritate intervenției statului sau autonomiei parților.

Studiul Considerații privind obligația legala de intreținere dintre parinți și copii (Cristian Mareș) abordeaza aspecte precum: titularul cererii avand ca obiect executarea silita a obligației legale de intreținere a unui copil; persoana creditorului care are calitatea de parte intr-un litigiu avand ca obiect contestația la executare formulata de debitorul obligației legale de intreținere; cheltuielile facute cu intreținerea unui copil care pot fi considerate ca facand parte din obligația legala de intreținere; sumele de bani care pot fi executate silit pentru obligația legala de intreținere dintre parinți și copii.

Studiul Aspecte privind evoluția autoritații parintești. (I) Noțiune și principii (Bogdan Dumitru Moloman) este prima parte a unei expuneri dedicate unei instituții juridice cu vechime, dar care a suferit modificari in decursul timpului. „Exista oare o evoluție a instituției autoritații parintești sau totuși asistam la o intoarcere la vechile legiuiri? Pentru a putea raspunde la aceasta intrebare, trebuie, inca din capul locului, sa cunoaștem semnificația sintagmei „autoritate parinteasca” uzitata de legiuitor in cuprinsul actualului Cod civil, insa printr-o observare atenta a (r)evoluției terminologice și nu numai”. Alaturi de interogație și de raspunsul privind aspectele terminologice, autorul studiului ofera o analiza a principiilor dupa care se ghideaza autoritatea parinteasca.

Studiul A fost de bunavoie și nesilit de nimeni, dar m-am inșelat. Despre divorțul din culpa și culpa din divorț. Partea a II-a (Ioan Ilieș Neamț) este o continuare a parții I, publicata in Revista de Dreptul Familiei nr. 2/2021. Sunt analizate faptele care se circumscriu unor motive temeinice pentru desfacerea casatoriei (prin raportare la obligațiile patrimoniale și nepatrimoniale ale soților), conceptul de vinovație la divorț; sunt clarificate noțiunea de cupla și distincția intre culpa exclusiva și culpa comuna.

Studiul Claves para entender la institución de heredero o la atribución de legado bajo la condición de cuidar o asistir al testador o a sus familiares más cercanos: a propósito de la reforma al Código civil cubano (Leonardo B. Pérez Gallardo) are in vedere protecția persoanelor varstnice și a persoanelor vulnerabile, in materie succesorala. Autorul menționeaza cateva componente esențiale pentru a ințelege instituirea moștenitorului sau atribuirea legatului sub condiția ingrijirii ori asistarii testatorului sau a rudelor sale cele mai apropiate, in lumina reformei Codului civil cubanez.

Relația familie-succesiuni este valorizata și in lucrarea Fundamentos do direito das sucessões em outros sistemas e no Brasil (Flávio Tartuce). Obiectul analizei il constituie fundamentele dreptului succesoral in dreptul comparat (Portugalia, Italia, Peru, Chile) și in Brazilia.

„Raportul casatorie-patrimoniu poate fi influențat de catre soți sau viitorii soți prin alegerea regimului matrimonial care sa le reglementeze raporturile patrimoniale pe durata (și ulterior) casatoriei”. „Fara putința de tagada, putem afirma ca armonizarea unei instituții juridice cu un caracter profund patrimonial, așa cum este regimul matrimonial, cu o instituție precum casatoria va genera multe discuții aflate la confluența intre sfera juridica și sfera socio-familiala”. Menționam cateva dintre problemele abordate in studiul „Pactul de familie” – Alegerea regimului matrimonial și modalitatea de implementare a regulilor patrimoniale aplicabile casatoriei (Alexandru Radu Togan): condițiile de fond ale incheierii convenției matrimoniale; alegerea și modificarea regimului matrimonial anterior casatoriei; modificarea sau inlocuirea regimului matrimonial in timpul casatoriei; momentul incetarii regimului matrimonial; lichidarea regimului comunitații.

Unul dintre fenomenele care s-au amplificat in anii din urma și care necesita reglementari distincte, in contextul mai larg al dreptului familiei, este rapirea internaționala de minori. Studiul Riscul grav. Excepție de la principiul inapoierii in cazul rapirilor internaționale de minori (Anca-Magda Voiculescu) iși propune sa analizeze una dintre excepțiile de la principiul care guverneaza situația rapirilor internaționale (principiul fiind inapoierea prompta a minorului in țara reședinței obișnuite). Este vorba despre excepția referitoare la riscul grav, verificat in ceea ce privește aspectele substanțiale și aspectele procedurale. In egala masura, sunt examinate consecințele existenței procesului de rapire internaționala, din perspectiva conexiunilor cu alte litigii și prin prisma cooperarii judiciare internaționale.

Jurisprudența rezumata are in vedere hotarari referitoare la regulatorul de competența in materia ordonanței președințiale (Ioana-Anamaria Filote-Iovu), dar și cooperarea judiciara in materie civila, in temeiul Regulamentului (CE) nr. 2201/2003 (competența de a soluționa o cerere de divorț; noțiunea de „reședința obișnuita” a reclamantului); rectificarea actelor de stare civila (competența materiala procesuala de soluționare in prima instanța); obligația legala de intreținere a descendentului aflat in continuarea studiilor (conduita ireverențioasa a descendentului; criterii de analiza a nevoilor creditorului); competența instituirii curatelei speciale in vederea acceptarii unei succesiuni de catre un alienat mintal; exercitarea autoritații parintești in mod exclusiv (condiții; dreptul de a avea legaturi personale cu copilul; principiul interesului superior al copilului (rolul parinților in evoluția copilului de azi spre adultul de maine; competența instanței judecatorești in stabilirea sarcinilor unui psiholog); locuința alternanta a copilului dupa divorțul parinților (efectele negative asupra copilului; obligația de intreținere); aspecte de neconstituționalitate raportate la Legea pentru modificarea și completarea art. 229 din Legea nr. 71/2011 (Bogdan Dumitru Moloman).

Rubrica Restitutio aduce in atenție lucrari valoroase ale literaturii de specialitate și probleme care și-au pastrat actualitatea: Alexandru Bacaci, Obligația de intreținere dintre parinți și copii, in Revista Romana de Drept nr. 10/1987; Viorel Mihai Ciobanu, Aspecte ale raporturilor dintre parinți și copii, in Revista Romana de Drept nr. 12/1985.

Secțiunea Recenzii reunește doua lucrari, din literatura de specialitate romana și din publicistica straina. Prima lucrare (Bogdan Dumitru Moloman, Lazar-Ciprian Ureche, Codul civil. Cartea a II-a. Despre familie. Art. 258-534. Comentarii, explicații și jurisprudența, ediția a II-a, revazuta și adaugita de Bogdan Dumitru Moloman, Editura Universul Juridic, București, 2022, 1507 pag.) reprezinta un instrument de lucru oferit teoreticienilor și practicienilor dreptului, in efortul de aprofundare a spectaculosului drept al familiei. Se menționeaza, in recenzia intocmita de doamna profesor universitar dr. Emese Florian: „Lucrarea este bine structurata. Textul legal supus analizei este secondat, ori de cate ori este cazul, de corespondentul sau din vechea reglementare, precum și de prevederi ale legislației conexe. Comentariile și explicațiile sunt expuse intr-o maniera sobra, riguroasa și sunt punctate adesea de incursiuni consistente in dreptul comparat – precum in materia consimțamantului la casatorie (p. 128), a regimului participarii la achiziții (pp. 448-450), a divorțului (pp. 496-506), in legatura cu adopția persoanei majore (pp. 977-979), cu subiecții obligației de intreținere (pp. 1263-1265), alteori de excursuri binevenite de istorie a dreptului, menite sa contribuie la ințelegerea regulilor și mecanismelor actuale – bunaoara, referitor la regimul matrimonial (pp. 269-272), la rudenia in linie dreapta sau colaterala (pp. 744-745), cu privire la acțiunea in stabilirea filiației in caz de moștenire vacanta (p. 853), la adopție (pp. 879-888). Partea teoretica a lucrarii este insoțita de demonstrații cazuistice ale dispoziției analizate, adica de soluții relevante din jurisprudența instanțelor naționale, de decizii ale instanței constituționale și ale Curții Europene a Drepturilor Omului. Suportul bibliografic cu adevarat impresionant – lista lucrarilor consultate se intinde pe 40 de pagini, pp. 1340-1380 – este semn al documentarii meticuloase și asigura cititorul ca explicațiile, comentariile autorilor se sprijina pe cunoaștere și sunt animate de bune intenții. In fine, in «Anexa» se regasesc modele orientative de acțiuni, cereri și formulare, impreuna cu succinte note explicative (pp. 1406-1507)”.

Cea de a doua lucrare recenzata (Mariel Revillard, Les régimes patrimoniaux des couples en droit international privé, européen et comparé, Defrénois, Collection Expertise Notariale, Paris, 2020, 490 pag.)

este o „piesa de rezistența” in materia statutului patrimonial al cuplurilor internaționale. Modificarile legislative la nivel european au oferit repere noi, utile practicienilor și teoreticienilor interesați de „imixtiunea” elementului de extraneitate in dreptul regimurilor patrimoniale. Este una dintre lucrarile cu implicații profunde, teoretice și practice, și, totodata, una dintre lucrarile de prim eșalon – in ceea ce privește analiza dreptului internațional privat, european și comparat al regimurilor matrimoniale și al parteneriatelor inregistrate.

Rubrica Eveniment inscrie in memoria timpului Conferința (inter)naționala de drept civil. Familia (desfașurata in 22-23 octombrie 2021), premiile și titlurile onorifice decernate membrilor consiliului științific al Revistei de Dreptul Familiei, in perioada octombrie 2021-mai 2022.

Conținutul dens al acestui numar al Revistei de Dreptul Familiei constituie premisa reflecției și dezbaterii, indreptate spre identificarea soluțiilor optime, necesare problematicii actuale, generate in practica.

  • Titlu: Revista de Dreptul Familiei nr. 1/2022
  • Pret: 80,00 RON
  • ISBN: 2668569802201
  • Format: Academic
  • Pagini: 572
Votul cititorilor: (0 voturi)
Daca ai citit aceasta carte, spune si celorlalti cat de mult ti-a placut!
Vot:
Numele tau:
Email:
Titlu:
Parerea ta:
Calina Jugastru
Studii : Facultatea de Drept, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (1993); doctor în drept, 2000 (teza de doctorat Repararea prejudiciilor nepatrimoniale); stagiu de cercetare în cadrul programului Tempus Phare (2000, Rennes I, Franța); studii postdoctorale (2010-2013) în cadrul...

Citeste mai mult »

Ioan Ilies Neamt
Studii: - absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca, precum și al masterului „Dreptul național și european al afacerilor” din cadrul aceleiași universități clujene; - absolvent al Institutului Național al Magistraturii;...

Citeste mai mult »

Bogdan Dumitru Moloman
Studii : Absolvent atât al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, cât şi al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul aceleiaşi universităţi clujene; Absolvent al masterului „Ştiinţe...

Citeste mai mult »

Revista de Dreptul Familiei nr. 1/2022
Recomanda unui prieten
Comanda telefonica

Vrei sa faci o comanda si nu ai timp?
Introdu numarul de telefon, iar un operator UJmag.ro te va suna
in cel mai scurt timp si iti va cere telefonic restul datelor necesare.

Aboneaza-te la newsletter
Fii la curent cu reducerile!

Parteneri Gold:
Parteneri Silver:
Parteneri Media:
Va recomandam:

Copyright 2008-2023 Universul Juridic Magazin SRL. Toate drepturile rezervate

Comanda prin telefon

0733.673.555
Adaugare in Cos
Produsul a fost adaugat in Cosul de Cumparaturi.
Precomanda
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Precomanda cu plata in avans
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Rezerva
TE RUGAM SA FACI REZERVAREA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai rezervat nu este disponibil in stoc.
Ujmag.ro va depune toate diligentele pentru a comanda aceasta carte pentru tine.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Adauga in cos