Revista de Dreptul Familiei nr. 1/2023
Revista de Dreptul Familiei nr. 1/2023
Pret de coperta:
100,00 lei
Periodice
Revista de Dreptul Familiei nr. 1/2023

Pret de coperta:

100,00 lei

Disponibilitate: In stoc

Adauga in cos

Te contactam noi

Ridicare personala de la sediul UJmag
Comanda produsul si vino sa-l ridici din sediu azi, 08.30-17.00

Livrare prin curier
Timp estimat de livrare: 2 zile lucratoare

Termen de livrare

2 zile lucratoare

Reduceri

Oferte speciale exclusive

Comanda direct la

Telefon: 0733.673.555

Plateste cu cardul

Protectia platii online

   Pașind in cel de-al cincilea an de cand Revista de Dreptul Familiei și-a facut semnalata prezența in peisajul juridic romanesc, aducem in atenția dumneavoastra un numar in paginile caruia se regasesc rubricile deja consacrate, respectiv: Studii, Jurisprudența rezumata, Restitutio, Recenzii și Eveniment.

   Cei care au contribuit la conturarea primului numar aferent anului 2023 sunt reputați specialiști din sfera dreptului familiei, practicieni și/sau cadre didactice universitare, atat din țara, cat și din strainatate.

   Ca de fiecare data, menținand tradiția, rubrica Studii abordeaza o tematica diversa, incitanta și actuala.

   Studiul care deschide rubrica este intitulat Eseu cu privire la remediile creditorului prejudiciat prin acte și acțiuni de dreptul familiei. Recunoașterea persoanei juridice de drept privat ca titular al acțiunilor in justiție specifice dreptului familiei și este semnat de Domnul av. drd. Alin-Ioan Axente, care arata faptul ca „[a]mprentele dreptului familiei asupra instituțiilor de drept comercial și modul in care insuși dreptul comercial s-a adaptat de-a lungul timpului la necesitațile ivite din realitațile vieții de familie reprezinta un fertil taram de cercetare juridica și au animat și curiozitațile intelectuale personale in trecut” și, prezentand situațiile in care drepturile și interesele legitime ale unei persoane juridice pot fi afectate prin manipularea sau deturnarea normelor de dreptul familiei, identifica in ce masura persoana juridica poate apela la mecanismele judiciare specifice dreptului familiei sau in stransa legatura cu instituțiile de dreptul familiei, in scopul restabilirii drepturilor și obligațiilor acesteia.

   In continuare, colectivul de autori format din Domnul prof. univ. dr. Flavius A. Baias, Doamna notar drd. Andreea Boar și Domnul asist. univ. dr. Flavius Al. Boar abordeaza problematica protecției persoanelor majore și a discernamantului avand in vedere noua reforma adusa de Legea nr. 140/2022, reliefand, in studiul Tendințe noi in protecția adulților vulnerabili. Reforma incapacitații și cerința discernamantului, faptul ca „[L]egea nr. 140/2022 nu pare sa tranșeze frontal problema daca inlatura sau nu din dreptul nostru controlul valabilitații actelor juridice din prisma caracterului liber și conștient al manifestarii de voința, dedus din condiția discernamantului”.

   Pastrand tradiția, și acest numar aduce in atenția cititorilor studii semnate de doctrinari straini, iar prin articolul Doamnei av. Eliza Cerutti (Brazilia), Gestación por sustitución: desafíos contemporáneos del derecho internacional privado y la imputación de los vínculos parentales, avem ocazia de a intra in contact direct cu modul in care legiuitorul brazilian se apleaca asupra acestei chestiuni stringente, și anume maternitatea de substituție.

   Doamna dr. Cristiana-Mihaela Craciunescu, prin studiul intitulat Ocrotirea copilului in contextul violenței domestice, concluzioneaza faptul ca „[d]ispozițiile Legii nr. 217/2003 sunt depașite și nu mai corespund nevoilor actuale de aplicare in interesul superior al copiilor, instanțele judecatorești fiind nevoite sa faca o interpretare aproximativa a acestor dispoziții pentru a lua masurile care se impun, motiv pentru care acestea trebuie revazute și actualizate”, insistand „in privința necesitații reglementarii instanțelor de tutela și familie, care ar facilita foarte mult protecția copiilor și promovarea drepturilor acestora in toate situațiile in care ei se afla in dificultate”.

   Un alt studiu transmis de dincolo de granițele batranului continent, mai exact din indepartata Argentina, este cel semnat de doamna prof. dr. Mónica Graiewski intitulat Restitución internacional de menores ¿Quién investiga a los progenitores que sustraen a sus hijos?, in cuprinsul caruia se arata, printre altele, ca, „[d]in pacate, oricare dintre parinți poate reprezenta o amenințare pentru propriul copil”.

   Domnul Bogdan Dumitru Moloman aduce, din nou, in atenția cititorilor chestiuni privind atribuțiile autoritații tutelare insa, de aceasta data, fiind manat de modul in care legiuitorul s-a aplecat asupra modului de reglementare a masurilor de ocrotire cristalizate prin Legea nr. 140/2022, prin studiul Intrebari, indoieli și incertitudini privind atribuțiile autoritații tutelare dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 140/2022, arata, printre altele, faptul ca „[l]egiuitorul pare ca arunca in carca instanțelor judecatorești sarcina dificila de a clarifica normele legale edictate de acesta (nu putem sa nu fim realiști și sa nu sesizam ca, in ultima vreme, o atare abordare a devenit o practica obișnuita) și, bineințeles, sa nu uitam și faptul ca doctrinei i s-a oferit, din nou, șansa de a sancționa modul in care legiuitorul a ales sa abordeze aceasta chestiune atat de arzatoare in ultimul timp, și anume protecția persoanelor ce necesita o ocrotire speciala”.

   Continuand, ceea ce putem semnala drept „serie de autor: divorțul”, Domnul jud. dr. Ioan Ilieș Neamț revine in atenția celor pasionați de dreptul familiei cu studiul intitulat sugestiv Ar fi simplu, daca nu ar fi complicat: divorțul judiciar prin acord” și analizeaza, in stilul inconfundabil, in prima parte a acestuia, regimul juridic al divorțului prin acord, acordand o atenție sporita dimensiunii procesuale, aplecandu-și atenția asupra condițiilor substanțiale ce trebuie indeplinite pentru a se putea desface casatoria prin acordul parților, subliniind, totodata, trasaturile pe care trebuie sa le indeplineasca manifestarea de voința, dar și formele pe care aceasta le poate imbraca. In cea de-a doua parte, focalizandu-și atenția asupra regimului juridic procesual al divorțului prin acord, a analizat condițiile formale pe care trebuie sa le indeplineasca cererea de chemare in judecata și modul de derulare a procedurii in funcție de diferitele ipoteze posibil incidente și a evidențiat, in egala masura, și necorelațiile existente intre Codul civil și cel de procedura civila.

   Studiul urmator, intitulat Unele aspecte privind dreptul la nume in lumina noilor modificari legislative, semnat de Doamna lector univ. dr. Ana Elena Ranta, in coautorat cu Doamna av. drd. Diana Nicoleta Vlaicu, aduce in atenția dumneavoastra o analiza a prevederilor legale privind dreptul la nume, cu accent, in special, asupra modificarilor legislative introduse prin Legea nr. 105/2022.

   Prin studiul Considerații asupra adopției cu efecte depline in dreptul romanesc in ipoteza in care adoptatul are descendenți firești, Domnul proc. drd. Alexandru-Radu Togan, impreuna cu Domnul jud. Adrian Chiper ne arata ca, „De lege ferenda, ar fi oportuna o reanalizare și reformulare a art. 470 alin. (1) și (2) C. civ., astfel incat din aceste texte sa rezulte indubitabil ca prin adopție se va contura nu doar legatura de filiație intre adoptat și familia adoptatorului, ci și legatura de filiație intre descendenții adoptatului și membrii familiei adoptive”.

   In cuprinsul secțiunii Jurisprudența rezumata au fost inserate doua hotarari. Prima dintre acestea, insoțita de un comentariu semnat de Doamna jud. Ioana-Anamaria Filote-Iovu, abordeaza competența in materia tagaduirii paternitații, iar cea de-a doua, prezentata de Doamna prof. univ. dr., jud. Evelina Oprina, se refera la aspecte privind schimbarea domiciliului minorului, nerespectarea unei hotarari judecatorești și refuzul minorului de a se deplasa la domiciliul unuia dintre parinți.

   Rubrica Restitutio include un studiu publicat in paginile revistei Justiția Noua nr. 2/1956, al carui autor este reputatul academician Eugen A. Barasch, Obligația de intreținere a parinților fața de copilul lor minor.

   Rubrica Recenzii aduce in atenție o lucrare actuala și de referința: Marieta Avram, Drept civil. Familia, ediția a 3-a, revazuta și adaugita, Editura Hamangiu, București, 2022, 840 pag. (recenzie semnata de Domnul prof. univ. dr. Valeriu Stoica).

   Ultima rubrica a acestui numar, Eveniment, prezinta evenimentele organizate in cursul anului 2022.

 

   Speram ca in paginile acestui numar veți gasiți raspunsuri la intrebarile ridicate in practica, cercetare sau, de ce nu, chiar din pura curiozitate.

  • Titlu: Revista de Dreptul Familiei nr. 1/2023
  • Pret: 100,00 RON
  • ISBN: 2668-5698-23-01
  • Format: Academic
  • Pagini: 400
Votul cititorilor: (0 voturi)
Daca ai citit aceasta carte, spune si celorlalti cat de mult ti-a placut!
Vot:
Numele tau:
Email:
Titlu:
Parerea ta:
Ioan Ilies Neamt
Studii: - absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca, precum și al masterului „Dreptul național și european al afacerilor” din cadrul aceleiași universități clujene; - absolvent al Institutului Național al Magistraturii;...

Citeste mai mult »

Bogdan Dumitru Moloman
Studii : Absolvent atât al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, cât şi al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul aceleiaşi universităţi clujene; Absolvent al masterului „Ştiinţe...

Citeste mai mult »

Calina Jugastru
Studii : Facultatea de Drept, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (1993); doctor în drept, 2000 (teza de doctorat Repararea prejudiciilor nepatrimoniale); stagiu de cercetare în cadrul programului Tempus Phare (2000, Rennes I, Franța); studii postdoctorale (2010-2013) în cadrul...

Citeste mai mult »

Revista de Dreptul Familiei nr. 1/2023
Recomanda unui prieten
Comanda telefonica

Vrei sa faci o comanda si nu ai timp?
Introdu numarul de telefon, iar un operator UJmag.ro te va suna
in cel mai scurt timp si iti va cere telefonic restul datelor necesare.

Aboneaza-te la newsletter
Fii la curent cu reducerile!

Parteneri Gold:
Parteneri Silver:
Parteneri Media:
Va recomandam:

Copyright 2008-2024 Universul Juridic Magazin SRL. Toate drepturile rezervate

Comanda prin telefon

0733.673.555
Adaugare in Cos
Produsul a fost adaugat in Cosul de Cumparaturi.
Precomanda
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Precomanda cu plata in avans
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Rezerva
TE RUGAM SA FACI REZERVAREA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai rezervat nu este disponibil in stoc.
Ujmag.ro va depune toate diligentele pentru a comanda aceasta carte pentru tine.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Adauga in cos