

Revista romana de executare silita nr. 3/2024
- Cod:16113
- Director: Eugen Huruba
- Redactor sef: Roxana Dan
- Publicat de: Editura Universul Juridic
- Colectia: Periodice
- Data aparitiei: Martie 2025
- Cuprins
- Rasfoieste
Termen de livrare
2 zile lucratoareReduceri
Oferte speciale exclusiveComanda direct la
Telefon: 0733.673.555Plateste cu cardul
Protectia platii onlineOptiuni de achizitie
Acest numar al RRES este dedicat rolului si misiunii pe care executorul judecatoresc le are în faza spectaculoasa a executarii silite, iar editorialul specific fiecarui numar trebuia sa surprinda specificitatea acestei „temute” profesii, deziderat deloc facil pentru un judecator care a observat profesia de executor doar prin prisma contestatiilor aduse de parti. Date fiind tematica acestui numar si limitarea intrinseca a subsemnatei, am apreciat ca directorul RRES, domnul conf. univ. dr. Eugen Huruba, în calitatea dumnealui de executor judecatoresc si director al Centrului National de Pregatire si Perfectionare a Executorilor Judecatoresti din România, este persoana potrivita sa prezinte profesia din interiorul sau si sa ne devoaleze câteva dintre misterele care o învaluie.
Cititorului obisnuit cu limbajul juridic de lemn al revistelor de specialitate îi poate parea usor atipic un astfel de editorial, dar stiu din interactiunea mea cu studentii si nu numai cât de putin se cunoaste interiorul acestei profesii de catre ceilalti participanti ai vietii juridice.
Personal, marturisesc ca am sustinut dintotdeauna ca personajul principal din aceasta faza procesuala nu este judecatorul, cum este în faza de judecata, ci executorul judecatoresc care poarta responsabilitatea ducerii la îndeplinire a dispozitiilor din titlul executoriu. Metaforic pentru mine, ca judecator, regele executarii silite este executorul, pe când instanta de executare poate fi turnul ori eventual calul, asta daca am transpune executarea silita într‑un joc de sah. Va las pe dumneavoastra sa descoperiti mai multe din materialul scris de domnul director!
Acest numar al revistei, cel pe care dumneavoastra îl aveti în fata, le‑a oferit, din nou, profesionistilor în materie ocazia sa scrie despre subiecte extrem de interesante si des dezbatute în lumea juridica. Din nefericire, prea putini executori si‑au gasit timp si resurse sa contribuie la acest numar dedicat lor, dar nadajduiesc ca, pe masura ce vor citi materialele noastre, îsi vor gasi dorinta de a expune provocarile profesionale, deloc putine, cu care se confrunta zi de zi, în viitoarele noastre numere.
Astfel, materialul reuneste în paginile sale opiniile avizate ale unor cadre didactice universitare, ale unor avocati si mai cu seama ale unor executori cu experienta care au reusit sa ne ofere noua, cititorilor, un mic inside despre provocarile pe care le resimt în practica de zi cu zi.
În prima parte a revistei, cea dedicata studiilor, veti descoperi un material extrem de amplu despre cooperarea si interactiunile executorului judecatoresc cu terte entitati si autoritati în materia procedurilor si titlurilor executorii ce privesc minorii, articol scris de domnul conf. dr. executor judecatoresc George Magureanu, fiind deja cunoscut faptul ca, adiacent carierei universitare, domnul executor se bucura de o experienta vasta în acest domeniu specific si foarte sensibil al executarii silite în materie de minori.
Totodata, studiul domnului conf. univ. dr. Ioan Gârbulet cu privire la noile abateri disciplinare ale executorului se anunta unul extrem de interesant pentru profesia de executor. Am aflat astfel ca, prin noile modificari aduse Legii nr. 188/2000, numarul abaterilor disciplinare a crescut în mod considerabil, de la 7 abateri la 24 de abateri disciplinare, dar având în vedere ca unele abateri disciplinare, în realitate, încorporeaza mai multe conduite sanctionabile, în total sunt mult mai multe, iar din analiza realizata par a fi si usor controversate. Merita o citire atenta!
În continuare, plecând de la situatiile reale din practica judiciara, domnii profesori Verginel Lozneanu si Gina Negrut au reusit sa sintetizeze si sa teoretizeze categoriile de infractiuni în care au fost condamnati definitiv executorii judecatoresti si exclusi din profesie de la intrarea în vigoare a Legii nr. 188/2000 privind executorii judecatoresti, referindu‑se exclusiv la situatiile în care executorii judecatoresti au fost condamnati definitiv, drept pentru care le‑a încetat calitatea de executor judecatoresc potrivit dispozitiilor art. 23 alin. (1).
În final, directorul RRES, domnul conf. univ. dr. Eugen Huruba, a contribuit, în calitatea sa de teoretician si practician al dreptului, la acest numar al revistei si cu un studiu legat de institutia interventiei în executarea silita, sperând sa faca putina lumina în aceasta parte extrem de controversata a executarii silite.
În partea dedicata comentariilor veti putea lectura o serie de hotarâri comentate de catre un avocat împreuna cu un executor judecatoresc, referitoare la modul în care executorul judecatoresc exercita rolul activ în procedura privind numirea curatorului special pentru executare, mai cu seama prin raportare la acele situatii în care instantele de executare nu au decelat în mod corespunzator între curatorul special pentru executare si curatorul special numit în procedura succesorala notariala.
Închei cu speranta ca materialele publicate va vor sprijini în activitatea dumneavoastra si, de asemenea, ca vor contribui la clarificarea problemelor de practica judiciara întâmpinate.
Cu recunostinta pentru timpul si angajamentul dumneavoastra!
Un zâmbet,
R. Dan
Cu speranta ca temele generoase propuse stârnesc interesul dumneavoastra inclusiv din perspectiva unei viitoare colaborari, asteptam materialele care pot privi deopotriva studii doctrinare si practica judiciara comentata la adresa redactiei noastre, rres@universuljuridic.ro, adresa de e‑mail gestionata de catre redactorul‑sef al Revistei.
- Titlu: Revista romana de executare silita nr. 3/2024
- Pret: 75,00 RON
- ISBN: 584-8892
- Format: Academic
- Pagini: 126

Eugen Hurubă s-a născut la data de 4 mai 1969 în comuna Tarcău (județul Neamț). A urmat studii la Liceul „Ion Ionescu de la Brad” din Horea (județul Neamț) (1983-1984), Liceul Industrial Bicaz (județul Neamț) și apoi la Facultatea de Drept a Universității "Dimitrie Cantemir"...
Judecător în cadrul Tribunalului Specializat Cluj, cu o experiență de peste 10 ani în domeniu. Absolventă a Facultăţii de Drept a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, în anul 2023 a devenit doctor în drept civil, cu tema « Executarea silită în natură a...
Vrei sa faci o comanda si nu ai timp?
Introdu numarul de telefon, iar un operator UJmag.ro te va suna
in cel mai scurt timp si iti va cere telefonic restul datelor necesare.