Revista romana de jurisprudenta nr. 6/2013 | Libraria UJMAG
Revista romana de jurisprudenta nr. 6/2013
Revista romana de jurisprudenta nr. 6/2013
Pret de coperta:
50,00 lei
Periodice
Revista romana de jurisprudenta nr. 6/2013

Pret de coperta:

50,00 lei

Disponibilitate: In stoc

Adauga in cos

Te contactam noi

Ridicare personala de la sediul UJmag
Comanda produsul si vino sa-l ridici din sediu azi, 08.30-17.00

Livrare prin curier
Timp estimat de livrare: 2 zile lucratoare

Transport gratuit

Pentru comenzile peste 300 Lei

Reduceri

Oferte speciale exclusive

Comanda direct la

Telefon: 0733.673.555

Plateste cu cardul

Protectia platii online

Numarul 6 debuteaza, in rubrica Anatomie juridica, cu un articol scris de prof. univ. emerit dr. Ion Deleanu si cercet. stiint. emerit dr. Gheorghe Buta, si anume „Solutionarea litigiului in echitate. Disecția prevederilor alin. (3) lit. b) in fine și ale alin. (4) de la art. 613 C. pr. civ.”, in care autorii aduc in atentia cititorilor problema solutionarea in echitate a fondului litigiului de catre curtea de apel, consecutiv admiterii de catre aceasta a actiunii in anularea hotararii arbitrale.

In continuare, in rubrica Jurisprudenta sunt reunite hotarari judecatoresti, unele insotite de comentarii, ce privesc probleme actuale, controversate sau neobisnuite din practica instantelor. Acestea sunt ordonate pe sectiuni, in functie de materia tratata. Dintre acestea amintim hotararile insotite de comentarii:
- Lucrari executate fara autorizatie de construire. Sanctionarea executantului cu amenda contraventionala si aplicarea masurii de desfiintare a lucrarilor prin proces-verbal ramas definitiv. Admisibilitatea actiunii avand ca obiect desfiintarea lucrarilor de construire executate nelegal, in contradictoriu cu executantul – judecator Traian Darjan
- Contract de intreținere. Acțiune in constatare. Acțiune in realizare. Distincții – avocat Florentina Sorina Lungu
- Calitatea de a contesta hotararea adunarii creditorilor. Valabilitatea formala a votului exprimat prin corespondenta. Obligativitatea motivarii hotararii. Neprimirea votului si incalcarea art. 1 din Protocolul nr. 1 aditional la Conventia europeana a drepturilor omului – judecator Nicoleta Tandareanu
- Inadmisibilitatea recursurilor in procedura contraventionala rutiera impotriva sentintelor pronuntate inainte de 18 iulie 2012 – lector univ. dr. Mircea Ursuta
- Suspendarea provizorie a executarii sentinței. Cerere ulterioara soluționarii cererii de suspendare a executarii formulate in cadrul recursului – judecator dr. Lucia Uta
- Suspendarea provizorie a executarii hotararii judecatoresti, incident in faza procesuala a judecatii, nu a executarii silite. Legea de procedura aplicabila. Calificarea juridica – judecator Oana Cristina Niemesch
- Infractiunea de spalare a banilor. Autonomie. Subiect activ – judecator dr. Camelia Bogdan
- Latura civila. Evaziunea fiscala – judecator Andrei Cosmin Mitrache

In rubrica Dezbateri RRDJ autorii trateaza probleme intalnite frecvent in practica instanelor judecatoresti. Astfel, in acest numar veti putea citi urmatoarele articole:
- Controverse jurisprudentiale cu privire la natura juridica a actelor administrative si a contractelor prin care sunt puse in valoare bunuri proprietate publica sau privata apartinand statului sau unitatilor administrativ-teritoriale, precum si cu privire la instanta competenta cu solutionarea litigiilor derivate din aceste acte administrative si contracte – lector univ. dr. Oliviu Puie
- Prestatia compensatorie – sprijin acordat sotului inocent si vulnerabil urmare a divortului – Bogdan Dumitru Moloman si Lazar-Ciprian Ureche
- Aspecte doctrinare și jurisprudențiale cu privire la efectele anularii deciziilor de concediere nelegale și netemeinice – avocat drd. Laurențiu-Razvan Lungu

  CUPRINS

  I. ANATOMIE JURIDICA
  Soluționarea litigiului in echitate. Disecția prevederilor alin. (3) lit. b) in fine și ale alin. (4) de la art. 613 C. pr. civ. (Prof. univ. emerit dr. Ion Deleanu și cercet. științ. emerit dr. Gheorghe Buta)

  II. JURISPRUDENTA
  A. DREPT CIVIL SI DREPT PROCESUAL CIVIL
  1. Lucrari executate fara autorizație de construire. Sancționarea executantului cu amenda contravenționala și aplicarea masurii de desființare a lucrarilor prin proces-verbal ramas definitiv. Admisibilitatea acțiunii avand ca obiect desființarea lucrarilor de construire executate nelegal, in contradictoriu cu executantul (comentariu de judecator Traian Darjan)
  2. Contract de intreținere. Acțiune in constatare. Acțiune in realizare. Distincții (coment ariu de avocat Florentina Sorina Lungu)
  3. Clauza compromisorie. Incidența prevederilor art. 342 C. pr. civ. Consecințe (judecator Roxana Popa)
  4. Regulile de Arbitraj GAFTA. Clauza atributiva de competența. Consecințe (prim-magistrat-asistent Aneta Ionescu)
  5. Acțiune in rezoluțiune. Necesitatea existenței unei culpe a debitorului in neexecutarea obligației (judecator Viorel Terzea)
  6. Hotarare pronunțata intr-o acțiune in anularea unei hotarari arbitrale. Recurs formulat in temeiul art. 3041 C. pr. civ. Limitele controlului (magistrat-asistent Oana Stan)

  B. DREPTUL AFACERILOR
  7. Calitatea de a contesta hotararea adunarii creditorilor. Valabilitatea formala a votului exprimat prin corespondența. Obligativitatea motivarii hotararii. Neprimirea votului și incalcarea art. 1 din Protocolul nr. 1 adițional la Convenția europeana a drepturilor omului (comentariu de judecator Nicoleta Țandareanu)
  8. Contract de asociere in participațiune. Acțiune in pretenții. Interpretarea clauzelor contractuale (judecator Roxana Popa)
  9. Contract de credit. Cerere de includere a marjei fixe in dobanda. Aplicarea O.U.G. nr. 50/2011. Nepunerea in discuție a cuantumului dobanzii (judecator dr. Nela Petrișor)
  10. Acțiune pauliana. Momentul de la care incepe sa curga termenul de prescripție al dreptului material la acțiune (judecator dr. Marian Buda)
  11. Obligație de vanzare supusa unei condiții suspensive. Acțiune in pronunțarea unei hotarari care sa țina locul unui contract de vanzare, formulata inainte de indeplinirea condiției. Efecte (magistrat-asistent Oana Stan)

  C. DREPT ADMINISTRATIV
  12. Inadmisibilitatea recursurilor in procedura contravenționala rutiera impotriva sentințelor pronunțate inainte de 18 iulie 2012 (comentariu de lector univ. dr. Mircea Ursuța)
  13. Excepție de nelegalitate admisa. Hotarare a Guvernului. Contravenție reglementata prin trimitere la un act administrativ cu caracter normativ nepublicat in Monitorul Oficial al Romaniei. Lipsa de accesibilitate a legii (magistrat-asistent șef Bogdan Georgescu)
  14. Admisibilitatea in principiu a cererii de intervenție. Incheiere de respingere. Calea de atac. Incompatibilitatea art. 64 alin. (4) NCPC cu reglementarea speciala existenta in Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 (judecator Eugenia Ion)
  15. Control vamal ulterior. Regularizarea situației privind obligațiile vamale suplimentare stabilite de controlul vamal. Informații corecte și complete furnizate de importator in vederea determinarii drepturilor vamale de import, la momentul efectuarii operațiunii. Caracterul excesiv al masurii de stabilire a debitelor accesorii (magistrat-asistent șef Bogdan Georgescu)
  16. Principiul legalitații. Competența materiala a Curții de Conturi. Caracterul exclusiv. Control efectuat asupra unei persoane juridice de drept privat (judecator Eugenia Ion)

  D. DREPTUL MUNCII ȘI DREPTUL SECURITAȚII SOCIALE 17. Suspendarea provizorie a executarii sentinței. Cerere ulterioara soluționarii cererii de suspendare a executarii formulate in cadrul recursului (comentariu de judecator dr. Lucia Uța)
  18. Suspendarea provizorie a executarii hotararii judecatorești, incident in faza procesuala a judecații, nu a executarii silite. Legea de procedura aplicabila. Calificarea juridica (comentariu explicativ de judecator Oana Cristina Niemesch)
  19. Efectele hotararilor judecatorești. Puterea lucrului judecat (judecator Adela Cosmina Bodea)
  20. Momentul de inceput al procedurii concedierii colective. Determinarea legii aplicabile. Criteriile de stabilire a ordinii de prioritate la concediere (judecator Lizeta Harabagiu)

  E. DREPT PENAL ȘI PROCESUAL PENAL
  21. Infracțiunea de spalare a banilor. Autonomie. Subiect activ (comentariu de judecator dr. Camelia Bogdan)
  22. Latura civila. Evaziunea fiscala (comentariu de judecator Andrei Cosmin Mitrache)

  F. RECURSURI IN INTERESUL LEGII
  23. Inalta Curte de Casație și Justiție, Secțiile Unite decizia nr. 15 din 14 octombrie 2013, dosarul nr. 12/2013, publicata in M. Of. nr. 760 din 6 decembrie 2013
  24. Minutele deciziior nr. 16/2013, nr. 17/2013, nr. 18/2013, nr. 19/2013, nr. 20/2013, nr. 21/2013, nr. 22/2013 ale Inalte Curți de Casație și Justiție

  III. DEZBATERI RRDJ
  1. Controverse jurisprudențiale cu privire la natura juridica a actelor administrative și a contractelor prin care sunt puse in valoare bunuri proprietate publica sau privata aparținand statului sau unitaților administrativ-teritoriale, precum și cu privire la instanța competenta cu soluționarea litigiilor derivate din aceste acte administrative și contracte (Lector univ. dr. Oliviu Puie)
  2. Prestația compensatorie – sprijin acordat soțului inocent și vulnerabil urmare a divorțului (Bogdan Dumitru Moloman și Lazar-Ciprian Ureche)
  3. Aspecte doctrinare și jurisprudențiale cu privire la efectele anularii deciziilor de concediere nelegale și netemeinice (avocat drd. Laurențiu-Razvan Lungu)

 • Titlu: Revista romana de jurisprudenta nr. 6/2013
 • Pret: 50,00 RON
 • ISBN: 1844-645001306
 • Format: Academic
 • Pagini: 188
Votul cititorilor: (0 voturi)
Daca ai citit aceasta carte, spune si celorlalti cat de mult ti-a placut!
Vot:
Numele tau:
Email:
Titlu:
Parerea ta:
Gheorghe Buta
Domnul Gheorghe Buta s-a afirmat în cei 37 de ani de activitate în domeniul juridic, atât ca practician de frunte, cât și în calitate de cercetător și teoretician al dreptului, în principal al dreptului civil, comercial și procesual civil. În ceea ce privește activitatea sa ca...

Citeste mai mult »

Revista romana de jurisprudenta nr. 6/2013
Recomanda unui prieten
Comanda telefonica

Vrei sa faci o comanda si nu ai timp?
Introdu numarul de telefon, iar un operator UJmag.ro te va suna
in cel mai scurt timp si iti va cere telefonic restul datelor necesare.

Aboneaza-te la newsletter
Fii la curent cu reducerile!

Parteneri Gold:
Parteneri Silver:
Parteneri Media:
Va recomandam:

Comanda prin telefon

0733.673.555

Copyright 2008-2021 Universul Juridic Magazin SRL. Toate drepturile rezervate

Adaugare in Cos
Produsul a fost adaugat in Cosul de Cumparaturi.
Precomanda
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Precomanda cu plata in avans
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Rezerva
TE RUGAM SA FACI REZERVAREA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai rezervat nu este disponibil in stoc.
Ujmag.ro va depune toate diligentele pentru a comanda aceasta carte pentru tine.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Adauga in cos