Revista romana de jurisprudenta nr. 6/2009
Revista romana de jurisprudenta nr. 6/2009
Pret de coperta: 35,00
10,50 lei (-70%)
Periodice
Revista romana de jurisprudenta nr. 6/2009

Pret de coperta: 35,00

10,50 lei

Economisesti 70%

Disponibilitate: In stoc

Adauga in cos

Te contactam noi

Ridicare personala de la sediul UJmag
Comanda produsul si vino sa-l ridici din sediu azi, 08.30-17.00

Livrare prin curier
Timp estimat de livrare: 2 zile lucratoare

Termen de livrare

2 zile lucratoare

Reduceri

Oferte speciale exclusive

Comanda direct la

Telefon: 0733.673.555

Plateste cu cardul

Protectia platii online

"Revista Romana de Jurisprudenta" (RRDJ) este o publicatie a Editurii Universul Juridic, special creata pentru a deveni suportul publicistic adecvat, deschis unor analize si comentarii aprofundate si deopotriva critice ale problemelor cu care se confrunta practica judecatoreasca actuala.
Aparuta in anul 2009, Revista Romana de Jurisprudenta a reusit sa devina o revista dinamica si utila, mai apropiata de practicienii dreptului si de nevoile lor, oferindu-le,  in acelasi timp, suport pentru abordari teoretice dar si practice.

Revista se propune drept un nou for de studiu si aprofundare a principalelor ramuri de drept, intr-o optica sectoriala, nu doar nationala, din perspectiva practica, jurisprudentiala, preocuparea esentiala a revistei constand in surprinderea celor mai importante, actuale si arzatoare probleme, pentru a le aduce in lumina, a le supune dezbaterii si schimbului de opinii spre folosul tuturor.

"Revista Romana de Jurisprudenta" se adreseaza cu precadere practicienilor dreptului, fiind vizati magistratii, avocatii, consilierii juridici si, in genere, toti juristii implicati ori interesati de jurisprudenta, bucurandu-se de sprijinul unor colaboratori principali cu o vasta experienta: dna judecator Mihaela Tabarca, dna judecator Gabriela Bogasiu, dna judecator Livia Stanciu, dna avocat Magda Volonciu, dl avocat Gheorghe Buta.
Propunandu-si sa ofere o panorama completa si constant actualizata a jurisprudentei, Revista cuprinde in paginile sale sectiuni de practica judiciara comentata sau adnotata, "la zi", atat a instantelor romane, cat si a Curtii de la Luxemburg si a Curtii de la Strasbourg, ce reprezinta cea mai mare parte din economia acesteia, dar si editoriale, analize si sinteze de jurisprudenta pe teme actuale de drept.

 

    I. Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene

       1.   Reglementare nationala. Materie civila. Plasamentul copilului. Drept public (comentariu de dr. Viviana Onaca si Ioana Burduf)

       2.   Resedinta obisnuita. Minor. Instante comunitare. Drept international privat (comentariu de dr. Viviana Onaca si Ioana Burduf)

       3.   Recunoasterea hotararii straine. Caracter executoriu. Inapoierea minorului (comentariu de dr. Viviana Onaca si Ioana Burduf)

    II. Curtea Europeana a Drepturilor Omului

    Cronica jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului - SEPTEMBRIE-OCTOMBRIE 2009

       4.   Violarea art. 8 din Conventie ca urmare a neexecutarii rapide a unei hotarari cu privire la dreptul de vizita cu privire la un minor. Lipsa masurii coercitive, proceduri solutionate intr-un termen ce nu cadreaza cu cerinta urgentei

       5.   Articolul 2 din Conventie. Obligatii procedurale. Independenta acestor obligatii fata de obligatia substantiala de a proteja viata. Deces intervenit inainte de ratificarea Conventiei, dar ancheta derulata in mare parte dupa ratificarea Conventiei

    III. Cronica jurisprudentei Curtii Constitutionale (noiembrie-decembrie 2009)

       6.   Decizia nr. 1555 din 17 noiembrie 2009 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor O.U.G. nr. 94/2009 pentru asigurarea continuitatii activitatii unor structuri din cadrul aparatului de lucru al Guvernului (nota de lect. univ. dr. George Girlesteanu)

       7.   Decizia nr. 1557 din 18 noiembrie 2009 asupra obiectiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii educatiei nationale (nota de asist. univ. dr. Elena Madalina Nica)

       8.   Decizia nr. 1558 din 18 noiembrie 2009 privind sesizarea de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 40 din Regulamentul sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului (nota de lect. univ. dr. George Girlesteanu)

       9.   Decizia nr. 1559 din 18 noiembrie 2009 asupra cererii de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Parlamentul Romaniei si Presedintele Romaniei, formulata de presedintele Senatului (nota de asist. univ. dr. Sonia Draghici)

       10. Decizia nr. 1629 din 3 decembrie 2009 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. I pct. 1-5 si 26, art. III, art. IV, art. V, art. VIII si anexa nr. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 105/2009 privind unele masuri in domeniul functiei publice, precum si pentru intarirea capacitatii manageriale la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile adminis­trativ-teritoriale si ale altor servicii publice, precum si pentru regle­mentarea unor masuri privind cabinetul demnitarului din administratia publica centrala si locala, cancelaria prefectului si cabinetul alesului local

       11. Decizia nr. 1258 din 8 octombrie 2009 referitoare exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor Legii nr. 298/2008 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii, precum si pentru modificarea Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice (comentariu de prof. univ. dr. Nicoleta Diaconu, prof. univ. dr. Veronica Stoica)###

    IV. Drept administrativ

       12. Achizitie publica. Documentatie de atribuire. Tehnologii si metode de productie. Restrangere grava a concurentei. Inteles

       13. Datorie vamala. Regim tarifar prefe­rential anterior aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Produs originar

       14. Exceptie de nelegalitate. Refuzul nejustificat de rezolvare a unei cereri referitoare la un drept sau la un interes legitim sau nesolutionarea unei cereri adresate unei autoritati publice. Act ce face obiectul actiunii principale. Inadmisibilitate

       15. Inlocuirea sanctiunii amenzii contraventionale cu munca in folosul comunitatii. Admisibilitate. Criterii in functie de care se stabileste numarul de ore de munca in folosul comunitatii (cu nota de Judecator Stelescu Cristina)

       16. Suspendarea executarii actului administrativ. Conditii. Efecte. Distinctia dintre cele doua cai procedurale reglementate de art. 14 si art. 15 din Legea nr. 554/2004 (nota de Judecator Gabriela Bogasiu)

    V. Drept civil Si drept procesual civil

       17. Calificarea caii de atac. Calea de atac este data de lege, iar nu de catre instanta. Indicarea gresita a caii de atac in dispozitiv nu constituie o greseala materiala in sensul prevederilor art. 281 C. pr. civ. Neindeplinirea conditiilor cuprinse in dispozitiile art. 103 C. pr. civ. privind repunerea in termenul de motivare a recursului (comentariu de Judecator dr. Mirela Nicolaescu)

       18. Clauza rezolutorie pentru neplata pretului in rate (comentariu de avocat Betinio Diamant si dr. Gheorghe Comanita)

       19. Dreptul familiei. Divort. Legea aplicabila actiunii de divort cu elemente de extraneitate (comentariu de Judecator Mariana Ciorei si Judecator Mirela Cernea)

       20. Efectele ordonantei procurorului asupra actiunii civile privitoare la prejudiciul cauzat prin pretinsa fapta prevazuta de legea penala

       21. Fond funciar. Plangere impotriva hotararii comisiei judetene de fond funciar. Obligatia instantei de a solutiona fondul cauzei (comentariu de Judecator dr. Gabriela Cristina Frentiu)

       22. Imobil nationalizat. Acordare de masuri reparatorii prin despagubiri banesti. Reparatie efectiva. Fondul Proprietatea. Inaplicabilitatea legii interne (comentariu de avocat Alexandru Vartej - SCA "Stoica si Asociatii")

       23. Obsti de mosneni. Cadrul legislativ aplicabil acestora. Neaplicarea dispozitiilor O.G. nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii si a dispozitiilor Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale. Caracterul necontencios al procedurii de infiintare sau modificare a actelor constitutive

       24. Principiul relativitatii efectelor actelor juridice. Drepturi conexe dreptului principal transmise succesorului cu titlu particular (nota de Judecator Nicoleta Tandareanu)

       25. Refuzul de emitere a titlului de proprietate. Aplicabilitate prin analogie a dispozitiilor art. 64 din Legea nr. 18/1991, republicata

       26. Schimbarea temeiului juridic al actiunii. Hotarare pronuntata in raport de temeiul juridic initial. Nelegalitate (comentariu de Judecator dr. Gabriela Cristina Frentiu)

       27. Suspendare provizorie a executarii silite in baza art. 403 alin. (4) C. pr. civ. Posibilitatea instantei de a dispune reducerea cuantumului cautiunii sub limita prevazuta de lege (comentariu de Judecator Andrei Cosmin Mitrache si nota de Bogdan Dumitrache)###

    VI. Drept comercial

       28. Contestatie la executare. Actiune in daune. Competenta materiala

       29. Contract de inchiriere. Autoritate publica locala. Natura raportului juridic

       30. Contract de locatiune. Incetarea contractului

       31. Creanta preluata de AVAS. Instiintare de plata emisa de CNAS. Verificarea cerintelor creantei. Contestatie la executare

       32. Executare silita. Constatarea nulitatii unor acte de executare. Modalitatea procedurala

       33. Executare silita. Contestatie la executare. Exceptia autoritatii de lucru judecat

       34. Somatie de plata. Momentul de la care curge termenul de plata (comentarii de Judecator Bogdan Cristea si Judecator dr. Gheorghe Buta)

       35. Societate comerciala. Faliment. Raspunderea administratorului. Cerere formulata de comitetul creditorilor. Conditii

       36. Societate comerciala. Inregistrare de mentiuni in Registrul comertului. Aparenta de legalitate

    VII. Dreptul muncii Si asigurarilor sociale

       37. Asistent personal. Contract individual de munca (comentariu de Judecator, conf. univ. dr. Marioara Tichindelean)

       38. Comunicarea deciziei de sanctionare disciplinara catre salariat. Modalitati de comunicare si importanta dovedirii momentului comunicarii (comentariu de Av. Delia Baroianu, Av. Lucian Dragoi, S.C.A. Ligia Catuna si Asociatii)

       39. Competenta materiala de solutionare in prima instanta a litigiului avand ca obiect anularea unei decizii emise in temeiul unei conventii incheiata sub imperiul dispozitiilor care permiteau administratorului sa functioneze in baza unui contract de prestari servicii. Aplicarea legii in timp. Intrarea in vigoare in timpul solutionarii litigiului, a Legii nr. 230/2007 potrivit careia persoanele fizice pot indeplini functia de administrator de imobile numai prin incheierea unui contract individual de munca. Calificarea naturii juridice a litigiului

       40. Pensie de serviciu. Conditii de acordare (comentariu de Judecator, conf. univ. dr. Marioara Tichindelean)

       41. Retinerea contributiei de asigurari sociale de sanatate si a contributiei de asigurari pentru accident de munca din sumele acordate cu titlu de plati compensatorii

    VIII. Drept penal Si drept procesual penal

       42. Actiune civila in procesul penal. Despagubiri civile. Acoperirea prejudiciului reclamat de partea civila. Interventia instantei de recurs (comentariu de Judecator Costica Dita)

       43. Betia voluntara completa. Circumstanta atenuanta. Conditii

       44. Contestatia in anulare. Cazuri

       45. Contestatia la executare. Indreptarea erorilor materiale. Inlaturarea unor omisiuni vadite

       46. Infractiunea de evaziune fiscala. Elemente constitutive

       47. Intreruperea executarii pedepsei. Cazuri

       48. Intreruperea executarii pedepsei. Instanta competenta

       49. Liberare provizorie pe cautiune. Conditii de admisibilitate

       50. Tulburare de posesie. Cale de atac. Recurs. Legea nr. 247/2005 (comentariu de Judecator Costica Dita)

       51. Viol. Infractiune continuata. Lipsire de libertate in mod ilegal. Concurs de infractiuni. Eroare de fapt

  • Titlu: Revista romana de jurisprudenta nr. 6/2009
  • Pret: 35,00 RON
  • ISBN: 1844-645000906
  • Format: Academic 17x24
  • Pagini: 228
Votul cititorilor: (0 voturi)
Daca ai citit aceasta carte, spune si celorlalti cat de mult ti-a placut!
Vot:
Numele tau:
Email:
Titlu:
Parerea ta:
Revista romana de jurisprudenta nr. 6/2009
Recomanda unui prieten
Comanda telefonica

Vrei sa faci o comanda si nu ai timp?
Introdu numarul de telefon, iar un operator UJmag.ro te va suna
in cel mai scurt timp si iti va cere telefonic restul datelor necesare.

Aboneaza-te la newsletter
Fii la curent cu reducerile!

Parteneri Gold:
Parteneri Silver:
Parteneri Media:
Va recomandam:

Copyright 2008-2024 Universul Juridic Magazin SRL. Toate drepturile rezervate

Comanda prin telefon

0733.673.555
Adaugare in Cos
Produsul a fost adaugat in Cosul de Cumparaturi.
Precomanda
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Precomanda cu plata in avans
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Rezerva
TE RUGAM SA FACI REZERVAREA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai rezervat nu este disponibil in stoc.
Ujmag.ro va depune toate diligentele pentru a comanda aceasta carte pentru tine.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Adauga in cos