Curierul Judiciar nr. 1/2022
Curierul Judiciar nr. 1/2022
Pret de coperta:
47,90 lei
Curierul Judiciar
Curierul Judiciar nr. 1/2022

Pret de coperta:

47,90 lei

Disponibilitate: In stoc

Adauga in cos

Te contactam noi

Ridicare personala de la sediul UJmag
Comanda produsul si vino sa-l ridici din sediu azi, 08.30-17.00

Livrare prin curier
Timp estimat de livrare: 2 zile lucratoare

Termen de livrare

2 zile lucratoare

Reduceri

Oferte speciale exclusive

Comanda direct la

Telefon: 0733.673.555

Plateste cu cardul

Protectia platii online

Așa cum v-am obișnuit in fiecare an, va punem la dispoziție o revista cu tradiție in actualitatea juridica, realizata la standarde inalte dupa modelul revistelor de specialitate din strainatate, coordonata de un colegiu științific și redacțional de excepție, susținuta de autori prestigioși care provin atat din mediul academic, dar mai ales al practicii juridice, indexata in trei baze de date internaționale și disponibila și in format online in Biblioteca juridico-economica online Legalis.ro.

Revista este indexata in baze de date internaționale (BDI)

 CEEOL - Central and Eastern European Online Library
 HeinOnline - Legal Research Database
 EBSCO - EBSCOhost Online Research Databases

Numarul din luna ianuarie al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanța juridica.

Editorialul din acest numar, Și altfel despre Curierul Judiciar sau ce se ascunde pe verso-ul paginilor tiparite, semnat de dr. Oana Dimitriu, ne vorbește despre acest proiect editorial, o revista juridica reper in materia actualitații: „Placerea mirosului hartiei tiparite, girul pentru calitatea articolelor din partea unor profesioniști ce formeaza colegiul de redacție și care raspund de evaluarea textelor primite pentru publicare, asigurarea unei corecturi de catre redactori absolvenți de drept care sprijina autorii pentru o varianta finala cat mai buna a articolelor tiparite, dar mai ales pastrarea unei tradiții a publicațiilor juridice de specialitate sunt, cred, motive suficient de puternice pentru a continua demersul publicarii revistei Curierul Judiciar a carei redacții incearca, in fiecare an, sa imbunatațeasca procesul de publicare pentru a ține pasul cu realitațile juridice și nevoile autorilor și cititorilor”. La inceput de an lanseaza astfel o provocare tuturor juriștilor de a se implica in dezbaterea problemelor juridice fundamentale, teoretice si practice, actuale si de perspectiva. Pentru identificarea celei mai bune modalitați de colaborare cu Revista Curierul Judiciar, in sprijinul autorilor vine Ghidul de prezentare in care sunt incluse informații despre structura revistei și rubricile in care autorii pot contribui, cat și despre procedura de evaluare și publicare. Acest ghid poate fi consultat online la adresa https://bit.ly/revista-curierul-judiciar.

In cadrul rubricii Curier legislativ realizata de dr. Oana Dimitriu sunt prezentate selectiv cele mai importante acte normative din perioada 1 noiembrie - 31 decembrie 2021, inclusiv decizii de admitere ale Curții Constituționale, Inaltei Curți de Casație și Justiție și ale Curții Europene a Drepturilor Omului publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.

Rubricile de Actualitate europeana și Actualitate internaționala corespunzatoare lunilor noiembrie-decembrie 2021 aduc in prim plan principalele activitați de la nivelul instituțiilor Uniunii Europene, dar și evenimentele de interes internațional. Cele doua rubrici sunt semnate de dr. Oana Dimitriu, respectiv de prof.dr. Bogdan Aurescu.

Despre arbitraj pentru justițiabili si profesionisti

In cadrul rubricii dr. Beatrice Onica-Jarka, vicepreședintele Institutului Arbitral Roman, semneaza articolul din acest numar Prezențe nationale ale institutiilor straine de arbitraj. Curtea Europeana de Arbitraj si capitolele nationale ce subliniaza creșterea in Romania a interesului pentru arbitrajul instituționalizat ce a dus la o diversificare competitiva a ofertei de servicii arbitrale instituționalizate, nu numai a instituțiilor arbitrale autohtone, dar mai ales a instituțiilor arbitrale straine cu recunoaștere internaționala care inființeaza prezențe locale cu implicarea profesioniștilor in arbitraj din dreptul romanesc. Prezentul articol iși propune sa analizeze avantajele pe care aceste prezențe regionale naționale sau locale ale unor instituții arbitrale straine le creeaza in peisajul arbitral autohton, pentru dezvoltarea arbitrajului și mai ales pentru justițiabili și promovarea arbitrajului in jurisdicțiile naționale sau locale.

Dreptul afacerilor

Articolul Analiza avantajelor si dezavantajelor contractelor comerciale standardizate si rolul acestora in procesul globalizarii economice, semnat de avocat dr. Oana-Ruxandra Gherghina, pornește de la intrebarea: Standardizarea a facilitat procesul de globalizare sau globalizarea a impus șabloanele universale? Autoarea iși propune atat sa raspunda acestei intrebari, cat mai ales sa analizeze avantajele și dezavantajele contractelor comerciale standardizate, luand in considerare faptul ca la inceputul erei globalizarii companiile credeau ca pot standardiza termenii și procesele la un asemenea nivel incat sa poata dezvolta șabloane universale ce reflectau politicile rigide de conformitate. Din analiza realizata rezulta ca standardizarea contractelor este o construcție juridica independenta de acest plan, contractele standard facilitand in multe privințe procesul de globalizare economica, insa in mod indirect, fara a se putea stabili neechivoc faptul ca globalizarea a generat standardizarea.

Drept privat

Articolul Reflecții cu privire la perspectivele unor reforme judiciare civile in lumina unor instrumente juridice europene, semnat de prof.univ.dr. Ioan Leș și prof.univ.dr. Adrian Stoica, evidențiaza cele mai insemnate propuneri de elaborare a unor documente juridice comunitare, care vor avea un efect important asupra destinului procedurilor judiciare la nivelul tuturor statelor membre ale UE. Cele mai importante asemenea documente vizeaza domeniul Inteligenței Artificiale și instituirea unui sistem informatizat de comunicare in cadrul procedurilor judiciare civile și penale in cauzele transfrontaliere, iar analiza acestora nu putea face abstracție, in perspectiva unor abordari privitoare la evoluțiile judiciare din spațiul UE, de existența unor documente in vigoare privitoare la obținerea de probe și la comunicarea unor acte de procedura in procesele transfrontaliere. In cadrul studiului autorii subliniaza ca noile propuneri și reglementari ale instituțiilor comunitare sunt de natura sa dea un nou impuls proceselor de digitalizare și sa instituie și un cadru juridic coerent și eficient pentru evitarea marilor riscuri pe care tehnologiile moderne le implica pentru cetațenii europeni.

Drept public

Articolul O oportunitate insuficient exploatata – cererea de reducere, eșalonare sau amanare a platii taxelor judiciare de timbru aferente contestațiilor in materia achizițiilor publice, semnat de dr. Dumitru-Daniel Șerban, pornește de la premisa ca toți operatorii economici implicați in procedurile de atribuire au vocația de a deveni contestatori, respectiv de a apela la mecanismele contencioase prescrise de Legea nr. 101/2016. In declanșarea demersului lor litigios, un obstacol semnificativ pe care il resimt contestatorii il reprezinta costul financiar al accesului la procedurile specifice fie administrativ-jurisdicționale, fie judiciare. In acest context, articolul propune o expunere comparativa, cu evidențierea avantajelor și dezavantajelor, a accesului la calea administrativ-jurisdicționala (recte la CNSC) și contestarii la instanța judiciara.

Drept penal

Articolul Aplicarea legii mai favorabile in cazul suspendarii condiționate a executarii pedepsei, semnat de prof.univ.dr. Constantin Sima, ofera soluții unei probleme aparute in practica judiciara: daca regimul suspendarii condiționate a executarii pedepsei, sub aspectul revocarii, este cel prevazut in Codul penal din 1969, ca urmare a aplicarii art. 15 alin. (2) din Legea nr. 187/2012, in cazul in care pedeapsa principala aplicata pentru infractiunea comisa anterior datei de 1 februarie 2014 a fost stabilita potrivit Codului penal actual, iar modalitatea de executare a fost dispusa potrivit Codului penal din 1969, ca efect al aplicarii legii penale mai favorabile pe institutii autonome, in conditiile in care prin Decizia nr. 265/2014 a Curtii Constitutionale s-a statuat ca dispozitiile art. 5 C.pen. sunt constitutionale in masura in care nu permit combinarea prevederilor din legi succesive in stabilirea și aplicarea legii mai favorabile.

Articolul Solicitarea confirmarii unei noi soluții de renunțare la urmarirea penala in aceeași cauza Nesolicitarea confirmarii redeschiderii urmaririi penale de catre judecatorul de camera preliminara. Efecte asupra noii ordonante de renunțare la urmarirea penala, semnat de drd. Bogdan-Mihai Dumitru, are ca obiect o situație speciala selectata din jurisprudența, unde organele de urmarire penala au solicitat o noua confirmare a unei soluții de renunțare la urmarirea penala dupa ce anterior au dispus redeschiderea urmaririi penale cauzata de neindeplinirea cu rea-credința a obligațiilor impuse. S-a constatat ca, in cauza, organele de urmarire penala nu au solicitat confirmarea de catre judecatorul de camera preliminara a soluției de redeschidere a urmaririi penale. Studiul prezinta textele de lege incidente, speța in cauza, doctrina relevanta identificata, precum și aprecierile autorului privind soluția pronunțata.

Rubrica de Sinteze de jurisprudența iși pastreaza structura, dar și actualitatea: CC, CEDO, CJUE – septembrie-octombrie 2021.

Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic și un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.

  • Titlu: Curierul Judiciar nr. 1/2022
  • Pret: 47,90 RON
  • ISBN: 1582-7526
  • Format: A4
  • Pagini: 60
Votul cititorilor: (0 voturi)
Daca ai citit aceasta carte, spune si celorlalti cat de mult ti-a placut!
Vot:
Numele tau:
Email:
Titlu:
Parerea ta:
Curierul Judiciar nr. 1/2022
Recomanda unui prieten
Comanda telefonica

Vrei sa faci o comanda si nu ai timp?
Introdu numarul de telefon, iar un operator UJmag.ro te va suna
in cel mai scurt timp si iti va cere telefonic restul datelor necesare.

Copyright 2008-2024 Universul Juridic Magazin SRL. Toate drepturile rezervate

Comanda prin telefon

0733.673.555
Adaugare in Cos
Produsul a fost adaugat in Cosul de Cumparaturi.
Precomanda
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Precomanda cu plata in avans
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Rezerva
TE RUGAM SA FACI REZERVAREA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai rezervat nu este disponibil in stoc.
Ujmag.ro va depune toate diligentele pentru a comanda aceasta carte pentru tine.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Adauga in cos