Curierul Judiciar nr. 4/2022
Curierul Judiciar nr. 4/2022
Pret de coperta:
47,90 lei
Reviste
Curierul Judiciar nr. 4/2022

Pret de coperta:

47,90 lei

Disponibilitate: In stoc

Adauga in cos

Te contactam noi

Ridicare personala de la sediul UJmag
Comanda produsul si vino sa-l ridici din sediu azi, 08.30-17.00

Livrare prin curier
Timp estimat de livrare: 2 zile lucratoare

Termen de livrare

2 zile lucratoare

Reduceri

Oferte speciale exclusive

Comanda direct la

Telefon: 0733.673.555

Plateste cu cardul

Protectia platii online

Arta Dreptului in Dreptul Artei

Dr. Beatrice Onica-Jarka

Avocat, Baroul București

 

Un domeniu extrem de provocator in ceea ce privește reglementarea juridica aplicabila, dar și nevoia de reglementare juridica suplimentara este arta. Poate și unde, așa cum spunea Edgar Degas, reprezentant marcant al impresionismului francez in pictura și sculptura, arta nu este ceea ce vezi, ci ceea ce ii faci pe alții sa vada. Or, ceea ce ii faci pe alții sa vada necesita cristalizarea unui cadru juridic care sa confere claritate și predictibilitate așteptarilor autorilor operelor de arta, dar și proprietarilor acestora.

Dupa titlu, acest numar al revistei se concentreaza in jurul artei, incercand sa coaguleze perspective juridice diferite pe care arta, ca multitudine de producții ale ființei umane, in scopuri estetice și simbolice, le implica.

Nu ne-am propus, stimate cititor, sa formulam o definiție a dreptului artei ca un ansamblu de discipline juridice conexe ce protejeaza dreptul de autor și dreptul de proprietate asupra artei, in egala masura, și nici macar o definiție juridica a artei. Probabil ca nici dreptul artei, la fel ca arta, nu ar putea sa incapa intr-o definiție satisfacatoare.

Dupa cuprins, acest numar al revistei sondeaza empiric, cateva problematici juridice din perspectiva mai multor ramuri de drept aplicabile artei, neintenționand niciun moment sa epuizeze problematica abordata, ci mai degraba sa evidențieze arta dreptului in materiile de drept aplicabile artei, in multiple forme de manifestare a acesteia. Ne dorim, stimate cititor, ca prin problematicile abordate sa marcam repere ale unui spațiu determinat in care artiștii și proprietarii de arta sa se simta protejați și sa aiba la indemana remedii juridice pentru sporirea și recuperarea valorii esteticului și simbolicului pe care opera de arta o dobandește chiar de la creație.

De aici și interesul nostru care speram ca va converge cu al tau, stimate cititor, de a oglindi in articolele ce formeaza acest numar al revistei perspective juridice diferite ale drepturilor de proprietate intelectuala sau ale comerțului cu arta sau ale incidenței dreptului public sau procedural in dreptul artei.

Intr-o prima grupare de perspective juridice asupra proprietații intelectuale, Avocat Dan Ciupala, doctor in drept, deschide subiectul prezentarii succinte a remediilor disponibile in legislația actuala pentru combaterea fraudei pe piața artei. Demersul colegului nostru pornește de la clarificarea conceptului de fals in arta, delimitandu-l in contextul categoriilor principale de raspundere juridica, cea penala și cea civila, și trece in revista posibile abordari ale legislației speciale a drepturilor de autor și protecției consumatorilor, urmarind conturarea unei imagini de ansamblu asupra relației dintre originalitatea operelor protejate de legislația dreptului de autor și drepturile morale și patrimoniale ale autorilor unei opere.

In aceeași grupare de perspectiva juridica, Avocat Lavinia-Ioana Lungu abordeaza problematica creației artistice in lumea Inteligenței Artificiale și a mașinilor care gandesc, tatonand acordarea titulaturii de artist unei mașini programate sa imite creierul uman pentru contribuțiile Inteligenței Artificiale in lumea artei. Analizand abordarile de reglementare și recunoaștere juridica la nivel internațional, precum și limitarile cadrului legal național, autoarea subliniaza necesitatea adoptarii unui cadru legal adecvat și adaptat realitații in care traim.

Perspectivele juridice asupra proprietații intelectuale in arta sunt intregite prin explorarea aceluiași filon al realitații tehnologice care debordeaza cadrul convențional existent de catre Avocat Ana-Georgia Mirea in articolul sau despre drepturile și iluziile pe care NFT-ul le determina in arta. Scopul articolului nu este de a incadra aceste raporturi create de NFT in arta in conceptele disponibile de drept național, ci este dictat de nevoia de a atrage atenția asupra anumitor concepții pe care, alaturi de autorii citați in articol, autoarea le apreciaza ca fiind juridic inexacte și delicate și, prin esența, creatoare de probleme.

Deși in cadrul acelorași perspective juridice, articolul semnat de Avocat Cristiana Gheorghe și Master urbanist Manuela Negrila, ne poarta in lumea artei urbane in care manifestari precum graffiti aplicat pe monumente istorice nu se pot plasa la limita dintre infracțiune și arta. Cele doua autoare exploreaza drepturile de care s-ar putea bucura autorii de graffiti.

Intr-un registru schimbat, in care apar ca actori statul și mize ca banul public, a doua grupare de perspective juridice sondeaza preocupari de drept public in ceea ce privește creația artistica și tranzacțiile cu creații artistice. Avocat Luisiana Dobrinescu, un specialist recunoscut in dreptul fiscal, ne introduce in lumea fiscalizarii NFT-urilor ca activ digital unic. Autoarea exploreaza regimul de impozitare al operațiunilor cu NFT, precum și riscul ca sub aceste fluide interfețe sa se ascunda acțiuni substanțiale de spalare a banilor și evaziune, cu riscul de finanțare a unor acțiuni ilegale, inclusiv de terorism.

Tot in același registru se inscrie și articolul semnat de Avocat Daniel Stiger, specialist in dreptul achizițiilor publice, care analizeaza achiziția de arta de catre autoritațile publice (centrale și locale), precum și de diverse instituții publice subordonate acestora (e.g. muzee) din perspectiva aplicarii corecte de catre aceste entitați a diverselor proceduri de achiziție publica in condițiile reglementate de cadrul legal in vigoare in acest domeniu.

Finanțarea din fonduri publice a artei este abordata de Avocat Anca Marghescu, care inchide cu acest subiect perspectivele juridice de drept public asupra artei prin explorarea posibilitaților de finanțare publica a talentului, harului, inzestrarii și virtuții facatorilor de frumos prin raportare la cadrul legislativ existent, cu utilitate vadita pentru artiști și juriști, in egala masura.

Cea de-a treia grupare de perspective juridice se concentreaza asupra artei, privita ca marfa vandabila. Avocat Alexandra Ologu-Chirița abordeaza in lucrarea sa specificul piețelor de vanzare virtuala in cazul comerțului cu arta, explorand comerțul cu arta in marketplace-uri specializate, unde regulile vanzarilor digitale de arta trebuie sa se coroboreze cu specificul de marfa al operei de arta.

In completare, Avocat Dumitru Curti puncteaza in articolul sau importanța unui cadru legal clar și previzibil pe piața operelor de arta, ce ar proteja atat interesele economice ale persoanelor private, cat și interesul statelor de a combate fenomenul criminal și pierderea patrimoniului cultural național.

O ultima grupare de perspective juridice are in vedere, intr-un cerc complet, restituirea artei apropriate fara drept de la proprietarii sai legitimi, in numele unor conducatori autocrați sau a unor state totalitariste și litigiile pe care acest proces le-a generat și inca le genereaza. Avocat Octavian Stanca analizeaza in articolul sau un litigiu celebru legat de opera brancușiana Cumințenia pamantului, care, citandu-l pe autor, pare sa fi fost trimisa de instanțele și autoritațile romane intr-un purgatoriu dinauntrul caruia nu este nimeni nici apt și nici deosebit de interesat s-o salveze. Autorul reușește sa prezinte o mostra de jurisprudența romaneasca in domeniul revendicarii unei opere celebre de arta și ordaliile la care au fost supuse titularele dreptului de proprietate asupra acestei opere.

Și pentru ca arta a atras intotdeauna atenția și a fost apropriata de invingatori in razboaie, inițiatoarea acestei incursiuni in lumea dreptului artei, subsemnata, m-am oprit, in incheierea revistei pentru gust bun asupra cadrului legal existent pentru soluționarea cererilor transfrontaliere de restituire a operelor de arta furate in razboaie și mai ales in ultimul razboi mondial care au dat naștere unor litigii complexe pe care, pentru tine, stimate cititorule, le-am analizat ca exemple de practici judiciare și am propus metode alternative de soluționare. Am semnalat, in articolul de final, inființarea Curții de Arbitraj pentru Arta, ca prima instituție de arbitraj internaționala care se ocupa exclusiv de soluționarea litigiilor de arta.

Nu in ultimul rand, stimate cititorule, interesat de dreptul artei, citind acest numar al revistei afla nu numai ca dreptul artei exista ca domeniu de drept, dar și ca se practica și se dezvolta continuu ca arta a dreptului de specialiști dedicați, capabili sa teoretizeze empiric fiecare din drepturile și obligațiile ce formeaza dreptul artei. Așa ca, cititorule, fii gata sa incepi o lectura de specialitate juridica care sa te uimeasca și sa iți deschida orizonturi pe care doar le-ai banuit intr-o lume in care arta poate sa fie orice imaginația umana sau Inteligența Artificiala poate sa creeze, atata vreme cat ochii celorlalți o recunosc ca arta.

Prin urmare, stimate cititor, autorii te saluta!

  • Titlu: Curierul Judiciar nr. 4/2022
  • Pret: 47,90 RON
  • ISBN: 1582-7526- 2204
  • Format: A4
  • Pagini: 68
Votul cititorilor: (0 voturi)
Daca ai citit aceasta carte, spune si celorlalti cat de mult ti-a placut!
Vot:
Numele tau:
Email:
Titlu:
Parerea ta:
Curierul Judiciar nr. 4/2022
Recomanda unui prieten
Comanda telefonica

Vrei sa faci o comanda si nu ai timp?
Introdu numarul de telefon, iar un operator UJmag.ro te va suna
in cel mai scurt timp si iti va cere telefonic restul datelor necesare.

Aboneaza-te la newsletter
Fii la curent cu reducerile!

Parteneri Gold:
Parteneri Silver:
Parteneri Media:
Va recomandam:

Copyright 2008-2024 Universul Juridic Magazin SRL. Toate drepturile rezervate

Comanda prin telefon

0733.673.555
Adaugare in Cos
Produsul a fost adaugat in Cosul de Cumparaturi.
Precomanda
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Precomanda cu plata in avans
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Rezerva
TE RUGAM SA FACI REZERVAREA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai rezervat nu este disponibil in stoc.
Ujmag.ro va depune toate diligentele pentru a comanda aceasta carte pentru tine.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Adauga in cos