Revista de Dreptul Familiei nr. 2/2022
Revista de Dreptul Familiei nr. 2/2022
Pret de coperta:
80,00 lei
Periodice
Revista de Dreptul Familiei nr. 2/2022

Pret de coperta:

80,00 lei

Disponibilitate: In stoc

Adauga in cos

Te contactam noi

Ridicare personala de la sediul UJmag
Comanda produsul si vino sa-l ridici din sediu azi, 08.30-17.00

Livrare prin curier
Timp estimat de livrare: 2 zile lucratoare

Termen de livrare

2 zile lucratoare

Reduceri

Oferte speciale exclusive

Comanda direct la

Telefon: 0733.673.555

Plateste cu cardul

Protectia platii online

   Numarul 2/2022 al Revistei de dreptul familiei prezinta o serie de probleme si analize de actualitate, in cadrul unor rubrici deja consacrate, respectiv: Editorial, Studii, Jurisprudența rezumata, Restitutio, Codex bibliografic și Recenzii.

   Autorii materialelor publicate in cadrul acestui numar sunt reputați specialiști din sfera dreptului familiei, practicieni și/sau cadre didactice universitare, atat din țara, cat și din strainatate.

   In cadrul acestui numar, Editorialul evoca „taina horilor”, ca „dat transcendental”, o șansa, „un noroc, pe care Creatorul l-a semanat in noi ca in niște «aleși»”. Autorul – profesor universitar dr. –, dr. h.c. Grigore Leșe, maestru al cantecului popular, devoaleaza misterul horilor, care au vocația universala de a alina durerile și de a exprima dorul, in colectivitatea marginita de hotarele satului și la scara umanitații ce tinde spre universal.

   Rubrica Studii abordeaza o tematica diversa și debuteaza cu un studiu dedicat donațiilor intre soți, Probleme de drept privind donațiile intre soți, semnat de Doamna conf. univ. dr. Manuela Lavinia Istratoaie, care arata faptul ca „[o] donatie intre soti, revocabila prin esenta ei, este supusa regimului juridic special al liberalitatilor. Daca dreptul potestativ de revocare nu a fost exercitat in timpul casatoriei, dreptul dobandit de sotul donatar se consolideaza in patrimoniul sau cu efect retroactiv. Consolidarea este definitiva cand are loc predecesul sotului donatar, caz in care dreptul donat se transmite, potrivit regulilor devolutiunii succesorale, catre mostenitorii sai, precum si atunci cand are loc predecesului sotului donator, insa la mostenirea acestuia nu vin mostenitorii rezervatari, caz in care nu prezinta importanta daca sotul donatar are sau nu calitatea de sot supravietuitor. In schimb, donatia intre soti urmeaza un regim diferit atunci cand, la mostenirea sotului donator, mostenitorii cu vocatie concreta sunt mostenitori rezervatari ori intre acestia exista obligatia de raport al donatiilor primite de la defunct. Daca sotul donatar are si calitatea de sot supravietuitor ce vine efectiv si impreuna cu descendentii defunctului la mostenire, donatia primita de la defunct ce nu a fost scutita de raport este readusa la mostenire si supusa raportului donatiilor” (p. 32).

   Facand o trecere lina spre o alta instituție, Doamna conf. univ. dr. Carmen Oana Mihaila abordeaza problematica cunoașterii de catre copil a originilor sale atunci cand apare in ecuație adopția, reproducerea umana asistata medical și/sau maternitatea de substituție, reliefand, in studiul Dreptul copilului de a-si cunoaste originile – drept la identitate. Un drept absolut? Privire asupra adopției, RUAM și maternitații de substituție, faptul ca „[e]ste o reala provocare pentru parintii adoptivi comunicarea despre problemele legate de adoptie” si catalogand procesul de cunoastere a originilor drept „un dans complex care poate afecta intreaga retea de relatii de rudenie”, iar „[d]eschiderea familiei adoptive spre o astfel de comunicare schimba relatia cu copilul adoptat si il ajuta pe acesta sa isi exploreze propria istorie” (p. 61).

   La trei ani de la pronunțarea deciziei ICCJ nr. 6/2019 (RIL) privind compensația obligației de intreținere, Domnul Bogdan Dumitru Moloman aduce in atenția cititorilor revistei un studiu critic al acesteia. In cuprinsul studiului Considerații critice referitoare la compensația obligației de intreținere s-a evidențiat faptul ca, in optica instanței supreme, „exista o regretabila confuzie terminologica intre cele doua parti ale raportului obligational, intre creditor si debitor; in viziunea instantei supreme, partile raportului sunt parintii copilului, facandu-se abstractie ca, in realitate, creditorul unei atari obligatii este copilul, si nicidecum parintele la care are locuinta stabilita” (p. 96).

   Ramanand in sfera obligației de intreținere, Domnul asist. univ. dr. Anthony Murphy, in cuprinsul studiului Obligația postuma de intreținere – o rezerva succesorala incipienta? Cand tradiția common law se inspira involuntar din dreptul roman, reliefeaza atat faptul ca „obligatia postuma de intretinere poate fi considerata o rezerva incipienta, mai degraba ca precursor al concepției pars bonorum (i.e. in care rezerva este tot o creanta care greveaza bunurile succesorale), prin imbinarea cu figura juridica denumita alimenta, intr-un mecanism eminamente judiciar” (p. 121), cat și ca „departe de a utiliza o abordare originala, legislatiile anglo-americane au valorificat solutiile perene ale dreptului roman in configurarea obligatiei postume de intretinere ca restrangere a libertatii testamentare” (p. 122).

   Continuand analiza dedicata divorțului, Domnul jud. dr. Ioan Ilieș Neamț revine in atenția celor pasionați de dreptul familiei cu studiul intitulat sugestiv Un alt fel de divorț: divorțul din motive de sanatate și analizeaza, in stilul inconfundabil, particularitațile substanțiale și procesuale ale acestui tip de divort, despre care arata ca „se infatiseaza ca o institutie juridica eterogena, cu un contur incert, dar totusi benigna si stimulativa pentru o serie de valori axiologice esentiale. Deopotriva distructiv si creator, acesta vine sa ofere, pe alocuri, o noua perspectiva, fundamental diferita, asupra desfacerii casatoriei” (p. 127), și ca „nu orice incapacitate sau reducere a capacitatii functionale a organismului intra in notiunea de boala, scapand domeniului de aplicare al normei acele deficiente care sunt rezultatul varstei, intrucat degradarea functionala pe fondul varstei nu este in sine o boala” (p. 129).

   Un alt studiu, semnat tot de Domnul jud. dr. Ioan Ilieș Neamț, insa, de aceasta data, in colaborare cu Doamna jud. Ioana-Anamaria Filote-Iovu, O analiza a orientarilor jurisprudențiale privind competența teritoriala a instanței investite cu soluționarea cererilor avand ca obiect ocrotirea persoanei fizice, abordeaza noțiunea de „domiciliu” in sensul normelor de competența, reliefand faptul ca, „atat timp cat notiunea nu este definita de Codul de procedura civila, devin aplicabile prevederile Codului civil in materie, iar «domiciliul» nu poate avea o alta semnificatie decat cea conferita de legea civila” (p. 179).

   Pentru ca studiile semnate de doctrinari straini ne ofera șansa de a ințelege mai bine conturul si dinamica unor institutii, Domnul av. dr. Diego Oscar Ortiz, cadru didactic al Universitații din Buenos Aires – Argentina, prin studiul Algunas cuestiones sobre el procedimiento de violencia familiar argentino, arata faptul ca in procesele ce au ca obiect violența in familie trebuie sa primeze celeritatea și ca in practica judecatoreasca argentiniana „reținerea animalelor de companie in locuința (…) a fost incadrata ca fiind o forma a violenței psihologice” (p. 200).

   Ramanand pe taramul dreptului comparat, semnalam studiul el régimen de comunicación familiar entre parientes y allegados en el Proyecto de Código de las familias de Cuba: las variables de una ecuación, semnat de Domnul prof. univ. dr. Leonardo B. Pérez Gallardo (Universitatea de La Habana, Cuba), in care se menționeaza ca „[j]urisprudența va fi cea care va avea ultimul cuvant despre cat de mult s-a evoluat in materia regimului comunicarii familiale. Daca a fost greu de sculptat piatra, sunt convins ca udarea lutului va fi și mai dificila” (p. 216).

   Pentru a ințelege prezentul, este necesar a cunoaște trecutul. Domnul Gabriel-Ciprian Stegarescu, prin studiul Divorțul – despre desparțire și alte patimi in istoria dreptului romanesc, descrie cateva aspecte istorice referitoare la desfacerea casatoriei, evidențiind doua cazuri din perioada Codului civil din 1864. Domnia sa conchide ca „legiuitorii s-au preocupat, in aproape toate epocile istorice, de reglementarea, uneori lapidara, alteori stufoasa, a unor norme care sa puna in balanta atat vinovatia unuia dintre soti, cat si drepturile legitime ale sotului inocent, astfel incat echilibrul si egalitatea conferite de institutia casatoriei sa nu fie unele pur teoretice” (p. 256).

   In cuprinsul studiului Considerații privind comunitatea universala de bunuri – variațiuni pe tema regimurilor matrimoniale, Domnul procuror drd. Alexandru-Radu Togan, impreuna cu Doamna Iulia-Maria Stanca, a evidențiat ca „(…) legiuitorul nu a prevazut o reglementare expresa a regimului aplicabil comunitatii universale, ci doar a comunitatii conventionale, o eventuala reforma legislativa ar trebui sa se orienteze si spre enumerarea regimului comunitatii universale ca regim distinct in art. 312 C. civ.” (p. 278), apreciind totodata ca „o eventuala reforma a Codului civil, care sa prevada in mod distinct regimul comunitatii universale de bunuri (i.e. in enumerarea conturata de art. 312 C. civ.), va trebui sa cuprinda si dispozitii clare in ceea ce priveste corelarea cu art. 340 si art. 668 C. civ., respectiv ar trebui sa acorde importanta si unor clauze precum clauza de atribuire integrala a comunitatii in caz de deces” (p. 279).

   Pentru ca invocarea in practica a „alienarii parentale” a luat amploare, Domnul psiholog dr. George Visu, prin studiul Alienarea parentala: atunci cand instanțele accepta ceea ce știința respinge, ne arata ca instituția alienarii parentale nu are un fundament stiintific solid, iar metodele de identificare si de interventie sunt in stadiul de dezvoltare, menționand ca „scopul evaluarilor realizate de psihologi, dar si al instantelor, in egala masura, nu este acela de a vedea daca exista sau nu alienare parentala, ci de a identifica motivele pentru care un copil manifesta rezistenta/refuz la contact” (p. 325).

   In cuprinsul secțiunii Jurisprudența rezumata au fost inserate trei hotarari. Prima dintre acestea abordeaza chestiuni privind menținerea legaturilor personale minor-tata, ordonanța președințiala, violența verbala și ascultarea minorului, cea de-a doua privește configurarea programului de legaturi personale minor-parinte (selecție prezentata de Domnul Bogdan Dumitru Moloman), iar cea de-a treia, insoțita de un comentariu semnat de Doamna conf. univ. dr., jud. Codruța Hageanu, se refera la aspecte privind acțiunea in tagada paternitații și competența teritoriala.

   Rubrica Restitutio include un studiu publicat in paginile revistei Studia Universitatis Babeș-Bolyai, Series Iurisprudentia (1965) al carui autor este reputatul profesor Aurelian Ionașcu, Data inceperii cursului prescripției dreptului la acțiunea in stabilirea paternitații copilului dinafara casatoriei.

   Codexul bibliografic reunește in paginile sale o selecție realizata de Domnul Bogdan Dumitru Moloman a celor mai relevante lucrari publicate in perioada octombrie 2021-octombrie 2022 in domeniul dreptului familiei atat la noi in țara, cat și in strainatate, respectiv in Belgia, Brazilia, Franța, Italia, Spania și Peru, acest demers fiind dedicat pasionaților de dreptul familiei care doresc sa identifice mai ușor lucrarile recent publicate.

   Rubrica Recenzii aduce in atenție doua lucrari recente: Cristian Mareș, Dreptul familiei, ed. a III-a, Editura C.H. Beck, București, 2022, 426 p. (recenzie semnata de Domnul Bogdan Dumitru Moloman) și Samuel Fulli-Lemaire, Le droit international privé de la famille à l’épreuve de l’impératif de reconnaissance des situations, tome 620, Librairie Générale de Droit et de Jurisprudence, Collection: Thèses, Paris, 2022, 432 p. (autorul recenziei – Doamna prof. univ. dr. Calina Jugastru).

  • Titlu: Revista de Dreptul Familiei nr. 2/2022
  • Pret: 80,00 RON
  • ISBN: 2668569802202
  • Format: Academic
  • Pagini: 392
Votul cititorilor: (0 voturi)
Daca ai citit aceasta carte, spune si celorlalti cat de mult ti-a placut!
Vot:
Numele tau:
Email:
Titlu:
Parerea ta:
Calina Jugastru
Studii : Facultatea de Drept, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (1993); doctor în drept, 2000 (teza de doctorat Repararea prejudiciilor nepatrimoniale); stagiu de cercetare în cadrul programului Tempus Phare (2000, Rennes I, Franța); studii postdoctorale (2010-2013) în cadrul...

Citeste mai mult »

Ioan Ilies Neamt
Studii: - absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca, precum și al masterului „Dreptul național și european al afacerilor” din cadrul aceleiași universități clujene; - absolvent al Institutului Național al Magistraturii;...

Citeste mai mult »

Bogdan Dumitru Moloman
Studii: doctorand, Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timișoara (2021-2024; data susținerii publice a tezei, 22 aprilie 2024); absolvent atât al Facultății de Drept din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (2013), cât și al Facultății de...

Citeste mai mult »

Revista de Dreptul Familiei nr. 2/2022
Recomanda unui prieten
Comanda telefonica

Vrei sa faci o comanda si nu ai timp?
Introdu numarul de telefon, iar un operator UJmag.ro te va suna
in cel mai scurt timp si iti va cere telefonic restul datelor necesare.

Aboneaza-te la newsletter
Fii la curent cu reducerile!

Parteneri Gold:
Parteneri Silver:
Parteneri Media:
Va recomandam:

Copyright 2008-2024 Universul Juridic Magazin SRL. Toate drepturile rezervate

Comanda prin telefon

0733.673.555
Adaugare in Cos
Produsul a fost adaugat in Cosul de Cumparaturi.
Precomanda
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Precomanda cu plata in avans
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Rezerva
TE RUGAM SA FACI REZERVAREA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai rezervat nu este disponibil in stoc.
Ujmag.ro va depune toate diligentele pentru a comanda aceasta carte pentru tine.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Adauga in cos