Curierul Judiciar nr. 9/2018 Curierul Judiciar nr. 9/2018

Curierul Judiciar nr. 9/2018

Scrie o recenzie | Vezi toate recenziile
Disponibilitate: In stoc

Aboneaza-te la aceasta revista

Abonament Curierul Judiciar (an 2019 - 12 numere) 538,80 lei
Explicatiunea teoretica si practica a Dreptului Civil Roman

Descriere

Asa cum v-am obisnuit in fiecare an, va punem la dispozitie cea mai performanta revista de actualitate juridica, realizata la standarde inalte dupa modelul revistelor de specialitate din strainatate, coordonata de un colegiu stiintific si redactional de exceptie, sustinuta de autori prestigiosi care provin atat din mediul academic, dar mai ales al practicii juridice, indexata in trei baze de date internationale si disponibila si in format online in Biblioteca juridico-economica online Legalis.ro.

Revista este indexata in baze de date internationale (BDI)
CEEOL - Central and Eastern European Online Library
• HeinOnline - Legal Research Database
• EBSCO - EBSCOhost Online Research Databases


Numarul din luna septembrie al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanta juridica.

Editorialul din acest numar este semnat de Livia Stan și Ruxandra Chirița fac o prezentare foarte detaliata a noii legislații privind parteneriatul public-privat. Conform autoarelor, O.U.G. nr. 39/2018 privind parteneriatul public-privat , cea mai recenta reglementare legislativa a acestui domeniu in Romania, definește implicit PPP ca mecanism ce „are ca obiect realizarea sau, dupa caz, reabilitarea si/sau extinderea unui bun sau a unor bunuri care vor apartine patrimoniului partenerului public si/sau operarea unui serviciu public” și distinge intre PPP și concesiune (de lucrari și servicii) specificand ca „Prevederile prezentei ordonante de urgenta se aplica de catre partenerul public pentru implementarea unui proiect, in cazul in care studiul de fundamentare a proiectului demonstreaza, pe langa elementele principale prevazute la art. 19, faptul ca mai mult de jumatate din veniturile care urmeaza sa fie obtinute de catre societatea de proiect din utilizarea bunului/bunurilor sau operarea serviciului public ce formeaza obiectul proiectului provin din plati efectuate de catre partenerul public sau de catre alte entitati publice in beneficiul partenerului public”. Concluzia care se concretizeaza la finalul articolului este formulata in sensul ca Romania trebuie sa profite de oportunitațile aparute in urma combinarii dintre finanțarea publica (de origine naționala sau europeana) și capitalul privat pentru a-și realiza nevoile imperative de dezvoltare, deși inca sunt absolut necesare o serie de masuri pentru atingerea acestui obiectiv.

In cadrul rubricii Curier legislativ realizata de drd. Oana Dimitriu sunt prezentate selectiv cele mai importante acte normative din perioada 1 - 31 august 2018, inclusiv decizii de admitere ale Curții Constituționale, Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ale Curtii Europene a Drepturilor Omului publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.

Rubricile de Actualitate europeana si Actualitate internationala corespunzatoare lunilor august 2018 aduc in prim plan principalele activitati de la nivelul institutiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes international. Cele doua rubrici sunt semnate de Daniela Ivan, respectiv de prof.dr. Bogdan Aurescu.

Practica judiciara neunitara
Rubrica este dedicata practicii judiciare neunitare cuprinde solutii ce ilustreaza aparitia unei jurisprudente neunitare cu privire la o problema de drept de actualitate fie prin aceea ca priveste interpretarea unor norme juridice foarte importante, cu aplicabilitate de durata, ceea ce face ca practica neunitara sa se manifeste intr-o perioada mai mare de timp, fie pentru ca priveste o norma cu implicatii imediate asupra unui numar mare de raporturi juridice, chiar daca intr-o perioada limitata de timp. In acest numar judecator drd. Ionela-Diana Patrașc-Balan analizeaza Competența materiala a instanțelor judecatorești in soluționarea acțiunilor avand ca obiect contestarea deciziilor de instituire a masurilor asiguratorii in materie fiscala.

Dreptul afacerilor
Articolul Natura juridica a termenului pentru desemnarea lichidatorului judiciar al societații dizolvate in temeiul art. 237 din Legea nr. 31/1990, semnat de avocat drd. Petre-Andrei Țaru, aduce in discuție termenul de 3 luni in care se poate desemna lichidatorul societații dizolvate, in temeiul art. 237 din Legea nr. 31/1990, republicata. Acest termen, deși clar definit in legislație, prezinta o deosebita utilitate practica in ceea ce privește stabilirea naturii juridice a acestuia, pe care prezentul studiu incearca sa o releve.

Articolul Mecanismul de formare a garanției bancare internaționale, semnat de jurist Ioana-Ștefania Chiper-Zah, pleaca de la situația din practica comerciala internaționala unde garanțiile bancare la cerere sunt frecvent folosite datorita accesibilitații, simplitații, utilitații și celeritații de care dau dovada. Prezența lor aduce in mediului de afaceri un caracter de continuitate, trasatura indispensabila in interiorul unei piețe aflate permanent in mișcare. Articolul iși propune sa traseze procesul de negociere in mecanismul de formare a unui instrument de garantare bancara internaționala.

Drept privat
Articolul Clauze privind raspunderea. Anunțuri de limitare a raspunderii, semnat de avocat Mircea Dub propune o analiza a dispozițiilor art. 1203 și cele ale art. 1356 C.civ. Acestea nu sunt contrare, ci perfect compatibile in punctele de intersecție, respectiv pentru ipoteza contractelor care cuprind clauze standard dublate de incheierea unui instrumentum, iar in cazul contractelor nenegociate, care se incheie prin simplu acord de voința, fara existența unui instrument scris, anunțurile de excludere sau limitare a raspunderii reprezinta o garanție a parții aflate pe o poziție inferioara și, deci, un omolog al ipotezei descrise de dispozițiile art. 1203, cata vreme limitarea opereaza doar daca aceasta a fost efectiv cunoscuta de cel prejudiciat.

Drept public
Articolul Prima și singura trimitere preliminara realizata de catre Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, semnat de dr. Dumitru-Daniel Șerban. Conform autorului, in decursul celor 12 ani de activitate, Consiliul a fost confruntat de cateva ori cu cereri ale parților litigante de sesizare a CJUE cu intrebari preliminare, bizuite pe art. 267 TFUE, cereri care au fost respinse, sub diverse pretexte. La randul lor, in etapa de soluționare a plangerilor impotriva deciziilor Consiliului, curțile de apel au fost investite cu astfel de cereri, iar unele dintre ele au fost admise, situație care a dus la declanșarea dialogului cu instanța de la Luxemburg. Recent, organul administrativ-jurisdicțional, mai precis un complet din cadrul acestuia, a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru pronunțarea unei hotarari preliminare, in temeiul art. 267 alin. (3) TFUE, raportat la art. 267 alin. (1) lit. b) TFUE și a adresat Curții urmatoarea intrebare: Noțiunea de autoritatea contractanta prevazuta de art. 2 din Directiva 2014/24/UE poate fi interpretata in sensul ca include o entitate privata de natura unei organizații de imbunatațiri funciare, beneficiara de finanțare publica nerambursabila in procent de 100% pentru proiectele de investiții declarate eligibile in cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurala 2014-2020 sau alte fonduri publice prevazute la art. I pct. 1 din Legea nr. 133/2017 pentru modificarea și completarea Legii imbunatațirilor funciare nr. 138/2004 și pentru modificarea și completarea O.U.G. nr. 82/2011 privind unele masuri de organizare a activitații de imbunatațiri funciare?

Drept penal
Articolul Aspecte privind distrugerea fondului forestier național si vegetatiei forestiere din afara acestuia, semnat de asist. univ. dr. Ștefania-Diana Ionița-Burda. Date fiind specificul ocrotirii fondului forestier național și vegetației forestiere din afara acestuia și inconsecvența legiuitorului, infracțiunile silvice au generat atat discuții in doctrina și in literatura de specialitate cat și o practica neunitara a instanțelor. Analiza aspectelor specifice infracțiunii de distrugere a fondului forestier național și a vegetației forestiere din afara acestuia realizata in prezentul studiu este fundamentata nu doar pe opiniile exprimate in doctrina și in literatura de specialitate, ci și a considerentelor deciziilor CCR și ICCJ prin care au fost tranșate unele aspecte care au generat dificultați in practica judiciara.
Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE – iunie 2018.

In cadrul rubricii Instrumente, avocat Ferdinand Secoșan abordeaza un subiect extrem de interesat in analiza caruia pleaca de la o decizie recenta pronunțata de Curtea de Apel Alba-Iulia, intr-un litigiu in care au fost anulate acte administrative fiscale emise de ANAF dupa o inspecție fiscala la un cabinet de avocat, decizie care deschide oportunitatea de a observa jurisprudența instanțelor naționale in cauze similare și de a analiza imperativul unor schimbari radicale in statutul funcționarului fiscal cu drept de inspecție și control. Actele inspectorului fiscal au același potențial de risc pentru drepturile fundamentale ale omului ca și actele procurorului. Cenzura instanței de judecata trebuie sa intervina in actele funcționarului fiscal la fel de frecvent pe cat intervine in actele procurorilor.

In acest numar avocat Mihai Dinu semneaza pamfletul Protocolul.

Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.

Date tehnice

  • Titlu: Curierul Judiciar nr. 9/2018
  • Pret: 44,90 RON
  • ISBN: 1582-7526201809
  • Format: A4
  • Pagini: 60

Spune-ne opinia ta!

Votul cititorilor: (0 voturi)
Daca ai citit aceasta carte, spune si celorlalti cat de mult ti-a placut!
 
Vot:
Numele tau:
Email (obligatoriu):
Titlu:
Parerea ta:
Introdu codul:
Adaugare in Cos
Produsul a fost adaugat in Cosul de Cumparaturi.
Precomanda
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc. UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare. Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Selecteaza cantitatea dorita:
| NU PRECOMAND »
Rezerva
TE RUGAM SA FACI REZERVAREA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai rezervat nu este disponibil in stoc. Ujmag.ro va depune toate diligentele pentru a comanda aceasta carte pentru tine. Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.

Doresc sa rezerv buc.
| NU REZERV »
Adauga in cos
Alege o carte pe care o vei primi gratuit odata cu comandarea acestei carti: