Revista de Dreptul Familiei nr. 2/2020
Revista de Dreptul Familiei nr. 2/2020
Pret de coperta:
75,00 lei
Periodice
Revista de Dreptul Familiei nr. 2/2020

Pret de coperta:

75,00 lei

Disponibilitate: In stoc

Adauga in cos

Te contactam noi

Ridicare personala de la sediul UJmag
Comanda produsul si vino sa-l ridici din sediu azi, 08.30-17.00

Livrare prin curier
Timp estimat de livrare: 2 zile lucratoare

Termen de livrare

2 zile lucratoare

Reduceri

Oferte speciale exclusive

Comanda direct la

Telefon: 0733.673.555

Plateste cu cardul

Protectia platii online

Fascinanta și, in același timp, tumultoasa ramura a dreptului civil – dreptul familiei ne conduce spre noi orizonturi, iar trecerea timpului nu face decat sa ne scoata in evidența evoluția fulminanta a anumitor instituții care, in vremuri liniștite, poate, erau lasate sub cupola nepasarii sau a lipsei intrebarilor.

Frumusețea acestei ramuri a dreptului rezida in aceea ca exista posibilitatea unei analize neingradite a normelor juridice din diferite unghiuri, insa, cu toate acestea, figura centrala o reprezinta interesul superior al copilului.

De multe ori, raspunsul pe care il cautam atunci cand navigam prin labirintul legislativ aflat intr-o continua metamorfozare ne este oferit chiar de legiuitor, insa, avand in vedere modul intortocheat de care a dat dovada atunci cand a ambalat dispozițiile legale sub cupola Codului civil, este nevoie de studii care, prin abnegația autorilor, sa ne risipeasca incertitudinile.

 

Numarul 2/2020 al Revistei de Dreptul Familiei aduce in atenția Domniilor Voastre studii in care autorii, prin temeinice eforturi creative, reușesc sa reuneasca teoria cu practica in materia dreptului familiei, transpunand astfel intreg volumul intr-un lucrare cu un caracter preponderent aplicativ.

Chiar daca unele explicații sau opinii exprimate nu vor fi unanim acceptate, cu siguranța acestea vor suscita discuții și dezbateri interesante intr-un domeniu aflat in progres continuu.

 

Prezentul volum debuteaza cu editorialul „Singuratatea colectiva”, semnat de Domnul Cornel Udrea, scriitor și ziarist, in care ne este prezentata familia afectata de problemele și transformarile actuale ale societații.

 

Articolul care deschide secțiunea „Studii” a acestui numar este semnat de Domnul avocat Vlad Ionuț Domocoș și reprezinta o continuare a celui aparut in paginile nr. 1/2020 al Revistei de Dreptul Familiei. Autorul, dupa introducerea desenata in Partea I a studiului, ne decripteaza in articolul „Considerații privind instituția tutelei (II). Consiliul de familie – de la mareție la decadere tainele instituției consiliului de familiei, evidențiind atat evoluția acesteia, cat și inadvertențele aplicarii dispozițiilor legale prin raportare la realitatea faptica.

Chiar daca, uneori, legiuitorul pare a fi rigid, in ceea ce privește procedura notariala a divorțului da dovada de ințelegere, lasand soților posibilitatea impacarii prin menționarea, in mod expres, a unui termen de reflecție. Acest termen instituit de legiuitor este analizat in studiul „Regimul juridic al termenului de reflecție din cadrul procedurii divorțului pe cale notariala”, ce poarta semnatura Domnului notar drd. Alexandru-Victor Doroș și care analizeaza, intr-o maniera personala, regimul juridic al termenului de reflecție, prezentand, totodata, numeroase argumente care sa evidențieze caracterul flexibil al acestuia.

 

Nici problematica dreptului copilului de a pastra legaturi personale cu parinții sai din perspectiva Convenției pentru apararea drepturilor omului și a libertaților fundamentale nu ramane in afara atenției. Doamna judecator Ioana-Anamaria Filote-Iovu, in articolul „Dreptul copilului de a avea legaturi personale cu parinții sau cu alte persoane, in lumina jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului și a celei naționale”, analizeaza modul de interpretare și aplicare de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului și de catre instanțele judecatorești din Romania a normelor ce reglementeaza dreptul copilului de a avea legaturi personale cu parinții sau cu alte persoane cu care a dezvoltat relații de familie, subordonat principiului interesului superior al copilului.

 

Intr-o maniera plina de originalitate și eleganța academica, Doamna prof. univ. dr. Emese Florian ne transpune, prin intermediul articolului „Despre fidelitate, ca indatorire conjugala”, pe taramul fidelitații, schițand trasaturile acesteia, caracterul și sancțiunile care pot fi intreprinse atunci cand aceasta obligație conjugala este incalcata.

 Ținand cont de faptul ca, atunci cand intre minor și ocrotitorul sau legal exista conflicte de interese, in practica judecatoreasca se pot ivi ipoteze in care este imperioasa desemnarea unui nou reprezentant legal pentru minor in situația infracțiunilor de violența in familie, prin studiul interdisciplinar „Probleme privind reprezentarea minorului victima a infracțiunii de violența in familie”, Doamna judecator Gabriela-Aura Fodor scoate in evidența jurisprudența, analizand modul in care minorul, victima a infracțiunilor de violența in familie, este reprezentat, precum și procedura de numire a curatorului special.

 

Domnul avocat Dorel Herinean, prin studiul „Tangențele dintre dreptul penal și procedura divorțului. O privire teoretica”, prezinta intr-o maniera teoretica, cum insuși autorul menționeaza in titlu, conexiunea dreptului penal cu dreptul familiei din perspectiva instituției divorțului, evidențiind influența procedurii divorțului asupra aplicabilitații anumitor instituții de drept penal și aducand in atenția cititorilor legatura existenta intre faptele ce constituie infracțiuni și motivele de divorț. 

Prin studiul „Descargo de responsabilidad del patrimonio en el pacto antenupcial”, Profesorul brazilian Rolf Madaleno arata ca legislația braziliana este prolifica in furnizarea și reglementarea mecanismelor contractuale in scopul transferului de proprietate intre soți și/sau parteneri și de asemenea este bogata in instrumente juridice concepute tocmai pentru a „planifica” succesiunea patrimoniului, insa subliniaza ca acordurile maritale trebuie sa aiba in vedere, respectand principiul libertații contractuale, posibilele intrebari privitoare la aspectele economice ale casatoriei sau ale uniunii de fapt, permițand, totodata, ca efectele sa aiba loc atat in timpul mariajului, cat și cu ocazia divorțului.

 

In aceste vremuri in care domnește incertitudinea, Domnul Bogdan Dumitru Moloman, in studiul „Pot fi virusate și puse in carantina relațiile de familie? Despre obligații și drepturi familiale in vremuri pandemice”, prezinta problematica implicațiilor pandemiei generate de SARS-CoV-2 asupra raporturilor de familie, autorul supunand atenției modul in care restricțiile impuse de catre legiuitor interfereaza cu aceste raporturi și abordarea care s-ar impune din partea autoritaților, in general, și a instanțelor judecatorești, in special.

In stilu-i deja consacrat, Domnul judecator dr. Ioan Ilieș Neamț ne prezinta, intr-o analiza originala, exhaustiva și foarte bine argumentata, problematica raporturilor patrimoniale dintre soți și, in special, a regimului juridic al lucrarilor durabile construite de unul dintre soți pe terenul celuilalt. Articolul „Regimul juridic al lucrarilor autonome cu caracter durabil edificate de un soț pe terenul proprietatea exclusiva a celuilalt soț”, de o intindere considerabila, analizeaza critic soluțiile avansate pana in prezent de doctrina și jurisprudența in materia construcției edificate de un soț pe terenul proprietatea exclusiva a celuilalt soț și propune, pornind de la regimul juridic general al lucrarilor autonome și de la regulile in materie de superficie, o serie de soluții proprii.

 

In studiul „Unele considerații cu privire la reglementarea rudeniei ca impediment la casatorie in legislația Republicii Moldova”, Domnul conf. univ. dr. Veaceslav Pinzari ne prezinta propunerile legislative de modificare a Codului familiei moldav cu privire la interzicerea mariajului intre rude, Domnia Sa considerand, cu toate ca nu este in totalitate in asentimentul modificarilor propuse, ca este necesara o modificare a dispozițiilor art. 15 alin. (1) lit. b) C. fam., in sensul interzicerii casatoriilor intre rudele in linie colaterala pana la gradul al patrulea inclusiv.

Un alt studiu de real interes il reprezinta cel semnat de Domnul conf. univ. dr. Szilárd Sztranyiczki, „Se impune reglementarea legala a procedurii maternitații surogat in Romania?”, unde autorul, dupa o trecere in revista a definiției și a formelor acestei proceduri, analizeaza drepturile fatului și ale mamei surogat, fara a uita sa aduca in atenția cititorilor principalele probleme cu care se confrunta maternitatea de surogat.

 

Pornind de la dimensiunea globala a pandemiei, Profesorul Flavio Tartuce ne prezinta, in studiul Domniei sale, „Coronavirus and the major challenges to the family law. The civil imprisonment of those who failed to make alimony payments”, implicațiile coronavirusului, din perspectiva dreptului brazilian, asupra pensiei de intreținere și sancțiunea neindeplinirii obligațiilor, evidențiind, totodata, modul in care dispozițiile legale vor suferi modificari.

 

 Nici problematica locuinței familiei nu a ramas neanalizata in cuprinsul prezentului numar al Revistei. Domnul procuror drd. Alexandru-Radu Togan, in articolul „Locuința de familie – sau ce se ințelege in Codul civil prin familiarul termen «acasa». Cadru legal, probleme practice, publicitate”, dupa o disecare a dispozițiilor legale privitoare la aceasta instituție a dreptului familiei, trece la o analiza a problematicii aplicabilitații acestora, printre care implicațiile lipsei consimțamantului la notarea in cartea funciara a unui imobil drept locuința a familiei și modul in care are loc protecția locuinței familiei.

 

Conștienți fiind de importanța practicii in lamurirea unor instituții juridice, in cadrul secțiunii Jurisprudența rezumata” Revista aduce in atenție o serie de hotarari judecatorești și ale instanței de contencios constituțional referitoare la: neconstituționalitatea dispozițiilor art. 229 alin. (3) din Legea nr. 71/2011; imposibilitatea consfințirii acordului de mediere referitor la ințelegerea parților privind desfacerea casatoriei; competența judecatoriei in procedura divorțului; modalitatea de pastrare a legaturilor personale cu propriul copil in perioada pandemiei; solidaritatea obligației parinților de a presta intreținere; modalitatea de achitare a pensiei de intreținere.

 

In paginile nr. 2/2020 al Revistei de Dreptul Familiei, in cadrul secțiunii „Restitutio”, sunt aduse la lumina articole care trateaza probleme inca actuale aparute sub condeiul marilor doctrinari prof. univ. dr. Ioan Albu („Despre cerința ca viitorii soți sa-și comunice reciproc starea sanatații”) și prof. univ. dr. Dan Chirica („Natura juridica și valorificarea drepturilor constructorului pe terenul unui terț”).

 

De asemenea, ca o continuare a „Codexului Bibliografic” aparut in paginile nr. 1/2020 al Revistei, Domnul Bogdan Dumitru Moloman prezinta o lista cu lucrari publicate in strainatate, in țari precum Belgia, Brazilia, Franța, Italia, Peru și Spania, fara insa a se dori ca acest demers sa fie unul exhaustiv.

 

In cadrul secțiunii „Recenzii”, Doamna prof. univ. dr. Emese Florian ne invita sa rasfoim lucrarea „Dreptul familiei” (Editura Solomon, București, 2020), semnata de catre Doamna conf. univ. dr. Cristina Nicolescu, descriind-o drept „o calauza prețioasa” datorita vastitații informației admirabil structurate, expunerii clare și precise a ideilor.

 

Rubrica „Eveniment” aduce in atenția cititorilor atat distincții acordate membrilor consiliului științific al Revistei (e.g., acordarea premiului „Mihail Eliescu” de catre Uniunea Juriștilor din Romania Domnului prof. univ. dr. HC Liviu Pop, membru corespondent al Academiei Romane), cat și desfașurarea unor evenimente de marca in domeniul dreptului familiei, cum ar fi ediția a III-a a „Conferinței Naționale de Drept civil. Familia”.

 

  • Titlu: Revista de Dreptul Familiei nr. 2/2020
  • Pret: 75,00 RON
  • ISBN: 2668-569802002
  • Format: Academic
  • Pagini: 392
Votul cititorilor: (0 voturi)
Daca ai citit aceasta carte, spune si celorlalti cat de mult ti-a placut!
Vot:
Numele tau:
Email:
Titlu:
Parerea ta:
Calina Jugastru
Studii : Facultatea de Drept, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (1993); doctor în drept, 2000 (teza de doctorat Repararea prejudiciilor nepatrimoniale); stagiu de cercetare în cadrul programului Tempus Phare (2000, Rennes I, Franța); studii postdoctorale (2010-2013) în cadrul...

Citeste mai mult »

Ioan Ilies Neamt
Studii: - absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca, precum și al masterului „Dreptul național și european al afacerilor” din cadrul aceleiași universități clujene; - absolvent al Institutului Național al Magistraturii;...

Citeste mai mult »

Bogdan Dumitru Moloman
Studii: doctorand, Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timișoara (2021-2024; data susținerii publice a tezei, 22 aprilie 2024); absolvent atât al Facultății de Drept din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (2013), cât și al Facultății de...

Citeste mai mult »

Revista de Dreptul Familiei nr. 2/2020
Recomanda unui prieten
Comanda telefonica

Vrei sa faci o comanda si nu ai timp?
Introdu numarul de telefon, iar un operator UJmag.ro te va suna
in cel mai scurt timp si iti va cere telefonic restul datelor necesare.

Aboneaza-te la newsletter
Fii la curent cu reducerile!

Parteneri Gold:
Parteneri Silver:
Parteneri Media:
Va recomandam:

Copyright 2008-2024 Universul Juridic Magazin SRL. Toate drepturile rezervate

Comanda prin telefon

0733.673.555
Adaugare in Cos
Produsul a fost adaugat in Cosul de Cumparaturi.
Precomanda
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Precomanda cu plata in avans
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Rezerva
TE RUGAM SA FACI REZERVAREA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai rezervat nu este disponibil in stoc.
Ujmag.ro va depune toate diligentele pentru a comanda aceasta carte pentru tine.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Adauga in cos