Revista romana de jurisprudenta nr. 3/2014
Revista romana de jurisprudenta nr. 3/2014
Pret de coperta:
50,00 lei
Periodice
Revista romana de jurisprudenta nr. 3/2014

Pret de coperta:

50,00 lei

Disponibilitate: Nu este pe stoc

Rezerva

Vom depune toata diligenta in vederea gasirii cartii.

Rezerva acum si te vom anunta prin e-mail, in maxim 30 de zile, pentru ca tu sa o poti comanda imediat.

Termen de livrare

2 zile lucratoare

Reduceri

Oferte speciale exclusive

Comanda direct la

Telefon: 0733.673.555

Plateste cu cardul

Protectia platii online

Numarul 3 debuteaza cu un articol scris de directorul acestei reviste, Gheorghe Buta, In memoriam Prof. univ. dr. Hororis Causa Ion Deleanu – O viata in demnitate, in care autorul aduce un omagiu celui care a fost si care va continua sa ramana unul dintre cei mai mari proceduristi romani.

In continuare, in rubrica Jurisprudenta sunt reunite hotarari judecatoresti, majoritatea insotite de comentarii, ce privesc probleme actuale, controversate sau neobisnuite din practica instantelor. Acestea sunt ordonate pe sectiuni, in functie de materia tratata. Dintre acestea amintim hotararile insotite de comentarii:

- Chirii. Despagubiri. Proprietate publica. Proprietate privata. Utilitate publica. Instituirea drepturilor de uz și servitute asupra proprietații private afectate de capacitați energetice – avocat drd. Florentina-Sorina Lungu si avocat drd. Laurențiu-Razvan Lungu
- Atributiile judecatorului-sindic. Stabilirea remuneratiei practicianului in insolventa desemnat provizoriu – judecator Mihaela Saracuț
- Instanta competenta sa solutioneze plangerea impotriva dispozitiei de ridicare a unui autoturism stationat nelegal. Natura juridica a actului atacat – lector univ. dr. Mircea Ursuța
- Suspendarea contractului individual de munca in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii angajatorului – judecator Adela Cosmina Bodea

In rubrica Dezbateri RRDJ autorii trateaza probleme intalnite frecvent in practica instantelor judecatoresti. Astfel, in acest numar veti putea citi urmatoarele articole:
- Raspunderea disciplinara a magistratilor. (I) Manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu – judecator dr. Ioan Garbulet si judecator Paula-Andrada Cotovanu
- Consideratii privind clauzele abuzive in contractele de adeziune, cu privire speciala asupra clauzei penale abuzive – dr. Florin Ludusan
- Consideratii referitoare la infractiunea privind impiedicarea accesului la invatamantul general obligatoriu in reglementarea noului Cod penal – Bogdan Dumitru Moloman
- Consideratii privind procedura citarii prin publicitate – judecator Radu-Mihai Necula
- Hotararea prealabila privind dezlegarea unor chestiuni de drept – masura de prevenire a practicii judiciare neunitare. Decizia nr. 1/2014 privind dezlegarea unor chestiuni de drept – judecator Oana Cristina Niemesch

  In memoriam Prof. univ. dr. Honoris Causa Ion Deleanu – O viața in demnitate (Gheorghe Buta)

  I. JURISPRUDENTA
  A. DREPT CIVIL SI DREPT PROCESUAL CIVIL
  1. Chirii. Despagubiri. Proprietate publica. Proprietate privata. Utilitate publica. Instituirea drepturilor de uz și servitute asupra proprietații private afectate de capacitați energetice (comentariu de avocat drd. Florentina-Sorina Lungu și avocat drd. Laurențiu-Razvan Lungu)
  2. Asociere in participațiune. Acțiune in justiție formulata de consiliul județean, in calitate de membru al asocierii. Lipsa dovezii calitații de reprezentant al președintelui consiliului județean. Consecințe (judecator dr. Minodora Condoiu)
  3. Recurs intemeiat pe dispozițiile art. 304 pct. 7 C. pr. civ. Condiții de admisibilitate (judecator Eugenia Voicheci)
  4. Acțiune in simulație. Simulație prin interpunerea de persoane. Condiții (judecator Lotus Gherghina)
  5. Apelul. Incuviințarea refacerii probei cu expertiza administrata la fond. Condiții și efecte (magistrat-asistent Oana Stan)

  B. DREPTUL AFACERILOR
  6. Atribuțiile judecatorului-sindic. Stabilirea remunerației practicianului in insolvența desemnat provizoriu (comentariu de judecator Mihaela Saracuț)
  7. Acțiune in pretenții. Existența a doua raporturi juridice distincte, cu succesiune diferita in timp. Efecte cu privire la prescripția dreptului la acțiune (judecator dr. Marian Buda)
  8. Acțiune in constatarea nulitații absolute a unor documente justificative ale consumului de energie electrica. Condiții și efecte, din perspectiva interpretarii noțiunii de „act juridic” (judecator dr. Veronica Magdalena Danaila)
  9. Invocarea contrarietatii dintre incheierea de deschidere a procedurii insolventei si decizia de respingere a contestatiei la tabelul preliminar de creante. Conditii de admisibilitate din perspectiva dispozitiilor art. 322 pct. 7 C. pr. civ. (judecator Tatiana Nastase)
  10. Contract de finanțare. Nerestituirea la scadența a sumei imprumutate. Opțiunea creditorului pentru conversia datoriei in acțiuni. Efecte cu privire la penalitațile de intarziere (judecator dr. Nela Petrișor)
  11. Contract de vanzare-cumparare. Acțiune in rezoluțiune. Viciu ascuns. Condiții de admisibilitate (judecator Mirela Polițeanu)
  12. Insolvența. Acțiune in pretenții. Creanța nascuta ulterior deschiderii procedurii. Prescripție (judecator Roxana Popa)

  C. DREPT ADMINISTRATIV

  13. Instanța competenta sa soluționeze plangerea impotriva dispoziției de ridicare a unui autoturism staționat nelegal. Natura juridica a actului atacat (comentariu de lector univ. dr. Mircea Ursuța)
  14. TVA. Contract de vanzare-cumparare, cu plata in rate, avand ca obiect transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri imobile și mobile, care constituie o unitate de producție complet funcționala, specifica și afectata industrializarii lemnului. Transfer de active efectuat exclusiv in scopuri fiscale. Inaplicabilitatea regimului de TVA. Sancțiunea anularii dreptului de deducere (magistrat-asistent șef Bogdan Georgescu)
  15. Cheltuieli deductibile. Cheltuieli efectuate cu logo-ul societații. Cheltuieli cu serviciile de asistența generala, cercetare și reprezentare comerciala. Condiții pentru exercitarea dreptului de deducere. Sarcina probei in dovedirea situației de fapt fiscale (magistrat-asistent șef Bogdan Georgescu)
  D. DREPTUL MUNCII ȘI DREPTUL SECURITAȚII SOCIALE
  16. Suspendarea contractului individual de munca in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitații angajatorului (comentariu de judecator Adela Cosmina Bodea)
  17. Consecințele incheierii unui contract individual de munca pe durata determinata cu incalcarea dispozițiilor art. 83 C. mun. Calificarea respectivului contract ca fiind incheiat pe durata nedeterminata (judecator Alina Diana Ștefan)
  18. Contestație la titlu. Intinderea drepturilor salariale acordate de instanța de judecata ca urmare a anularii deciziei de concediere (judecator Mihaela Glodeanu)

  E. DREPT PENAL ȘI PROCESUAL PENAL
  19. Interpretarea art. 86 alin. (2) teza a V-a din O.U.G. nr. 195/2002 [actualul art. 335 alin. (2) teza a V-a NCP] – conducerea unui autovehicul de catre o persoana care nu are dreptul de a conduce in Romania. Situația persoanei care conduce un autovehicul avand permisul reținut in vederea anularii. Necesitatea comunicarii dispoziției de anulare a permisului (comentariu aprobativ de avocat Alexandru Rișnița)
  F. RECURSURI IN INTERESUL LEGII IN MATERIE CIVILA
  20. Decizia nr. 1 in dosarul nr. 20/2013
  21. Decizia nr. 2 in dosarul nr. 21/2013
  22. Decizia nr. 3 in dosarul nr. 1/2014

  G. HOTARARI PREALABILE PENTRU DEZLEGAREA UNOR CHESTIUNI DE DREPT IN MATERIE PENALA
  23. Inalta Curte de Casație și Justiție, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala, decizia nr. 1 din 14 aprilie 2014, dosarul nr. 1/1/2014/HP/P, publicata in M. Of. nr. 349 din 13 mai 2014
  24. Inalta Curte de Casație și Justiție, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala, decizia nr. 2 din 14 aprilie 2014, dosarul nr. 2/1/2014/HP/P, publicata in M. Of. nr. 319 din 30 aprilie 2014
  25. Inalta Curte de Casație și Justiție, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala, decizia nr. 5 din 26 mai 2014, dosarul nr. 5/1/2014/HP/P, publicata in M. Of. nr. 470 din 26 iunie 2014
  26. Inalta Curte de Casație și Justiție, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala, decizia nr. 6 din 26 mai 2014, dosarul nr. 6/1/2014/HP/P, publicata in M. Of. nr. 471 din 26 iunie 2014
  27. Inalta Curte de Casație și Justiție, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala, decizia nr. 7 din 26 mai 2014, dosarul nr. 8/1/2014/HP/P, publicata in M. Of. nr. 471 din 26 iunie 2014
  28. Inalta Curte de Casație și Justiție, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala, decizia nr. 8 din 26 mai 2014, dosarul nr. 12/1/2014/HP/P, publicata in M. Of. nr. 473 din 27 iunie 2014

  II. DEZBATERI RRDJ
  1. Raspunderea disciplinara a magistraților. (I) Manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitații profesionale ori prestigiului justiției, savarșite in exercitarea sau in afara exercitarii atribuțiilor de serviciu (judecator dr. Ioan Garbuleț și judecator Paula-Andrada Coțovanu)
  2. Considerații privind clauzele abuzive in contractele de adeziune, cu privire speciala asupra clauzei penale abuzive (dr. Florin Ludușan)
  3. Considerații referitoare la infracțiunea privind impiedicarea accesului la invațamantul general obligatoriu in reglementarea noului Cod penal (Bogdan Dumitru Moloman)
  4. Considerații privind procedura citarii prin publicitate (judecator Radu-Mihai Necula)
  5. Hotararea prealabila privind dezlegarea unor chestiuni de drept – masura de prevenire a practicii judiciare neunitare. Decizia nr. 1/2014 privind dezlegarea unor chestiuni de drept (judecator Oana Cristina Niemesch)
 • Titlu: Revista romana de jurisprudenta nr. 3/2014
 • Pret: 50,00 RON
 • ISBN: 1844-645001403
 • Format: Academic
 • Pagini: 204
Votul cititorilor: (0 voturi)
Daca ai citit aceasta carte, spune si celorlalti cat de mult ti-a placut!
Vot:
Numele tau:
Email:
Titlu:
Parerea ta:
Gheorghe Buta
Domnul Gheorghe Buta s-a afirmat în cei 37 de ani de activitate în domeniul juridic, atât ca practician de frunte, cât și în calitate de cercetător și teoretician al dreptului, în principal al dreptului civil, comercial și procesual civil. În ceea ce privește activitatea sa ca...

Citeste mai mult »

Nicoleta Tandareanu
Studii: cursuri de zi, Specializarea Drept, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti (1985-1989); studii universitare de doctorat, Specializarea Drept Comercial, Universitatea din Bucureşti, 2000, tema tezei „Procedura reorganizării judiciare”. Activitate profesională:...

Citeste mai mult »

Revista romana de jurisprudenta nr. 3/2014
Recomanda unui prieten
Comanda telefonica

Vrei sa faci o comanda si nu ai timp?
Introdu numarul de telefon, iar un operator UJmag.ro te va suna
in cel mai scurt timp si iti va cere telefonic restul datelor necesare.

Aboneaza-te la newsletter
Fii la curent cu reducerile!

Parteneri Gold:
Parteneri Silver:
Parteneri Media:
Va recomandam:

Copyright 2008-2023 Universul Juridic Magazin SRL. Toate drepturile rezervate

Comanda prin telefon

0733.673.555
Adaugare in Cos
Produsul a fost adaugat in Cosul de Cumparaturi.
Precomanda
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Precomanda cu plata in avans
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Rezerva
TE RUGAM SA FACI REZERVAREA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai rezervat nu este disponibil in stoc.
Ujmag.ro va depune toate diligentele pentru a comanda aceasta carte pentru tine.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Adauga in cos