Curierul Judiciar nr. 3/2018
Curierul Judiciar nr. 3/2018
Pret de coperta:
44,90 lei
Reviste
Curierul Judiciar nr. 3/2018

Pret de coperta:

44,90 lei

Disponibilitate: Nu este pe stoc

Rezerva

Vom depune toata diligenta in vederea gasirii cartii.

Rezerva acum si te vom anunta prin e-mail, in maxim 30 de zile, pentru ca tu sa o poti comanda imediat.

Termen de livrare

2 zile lucratoare

Reduceri

Oferte speciale exclusive

Comanda direct la

Telefon: 0733.673.555

Plateste cu cardul

Protectia platii online
Asa cum v-am obisnuit in fiecare an, va punem la dispozitie cea mai performanta revista de actualitate juridica, realizata la standarde inalte dupa modelul revistelor de specialitate din strainatate, coordonata de un colegiu stiintific si redactional de exceptie, sustinuta de autori prestigiosi care provin atat din mediul academic, dar mai ales al practicii juridice, indexata in trei baze de date internationale si disponibila si in format online in Biblioteca juridico-economica online Legalis.ro.

Revista este indexata in baze de date internationale (BDI)
CEEOL - Central and Eastern European Online Library
• HeinOnline - Legal Research Database
• EBSCO - EBSCOhost Online Research Databases


Numarul din luna martie al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanta juridica.

Editorialul din acest numar este semnat de prof. dr. Edmond Gabriel Olteanu, care vorbește despre idealul oricarui participant la procesul de legiferare, și anume o legislație cunoscuta și acceptata de societate, bazata pe valorile proprii acesteia. Discuția este particularizata pe legislația drepturilor de autor, in a carui politica de armonizare legislativa a UE din ultimii 15 ani s-a remarcat utilizarea „metodei de reglementare a pașilor marunți”, incepand cu programele pentru calculator și terminand in 2014 cu gestiunea colectiva. Chiar și abordarea reglementarii gestiunii colective la nivel de directiva a fost treptata, incepand cu o Recomandare a Comisiei din 2005, trecand la faza de legiferare in 2012, cand a fost publicat proiectul de Directiva privind gestiunea colectiva a drepturilor de autor și a drepturilor conexe și acordarea de licențe multiteritoriale pentru drepturile asupra operelor muzicale pentru utilizarea online pe piața interna și ajungand la publicare in 2014 și cu termen limita pentru transpunere 10 aprilie 2016. De curand a fost promulgata Legea nr. 74/2018, care urmarește transpunerea Directivei 2014/26/UE.

In cadrul rubricii Curier legislative realizata de drd. Oana Dimitriu sunt prezentate selectiv cele mai importante acte normative din perioada 1 - 28 februarie 2018, inclusiv decizii de admitere ale Curții Constituționale, Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ale Curtii Europene a Drepturilor Omului publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.

Rubricile de Actualitate europeana si Actualitate internationala corespunzatoare lunii februarie 2018 aduc in prim plan principalele activitati de la nivelul institutiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes international. Cele doua rubrici sunt semnate de Daniela Ivan, respectiv de prof.dr. Bogdan Aurescu.

Practica judiciara neunitara
Rubrica este dedicata practicii judiciare neunitare cuprinde solutii ce ilustreaza aparitia unei jurisprudente neunitare cu privire la o problema de drept de actualitate fie prin aceea ca priveste interpretarea unor norme juridice foarte importante, cu aplicabilitate de durata, ceea ce face ca practica neunitara sa se manifeste intr-o perioada mai mare de timp, fie pentru ca priveste o norma cu implicatii imediate asupra unui numar mare de raporturi juridice, chiar daca intr-o perioada limitata de timp. In acest numar judecator drd. Georgiana Tudor analizeaza restabilirea situației anterioare prin anularea contractelor de finantare incheiate in mod fraudulos in cazul savarșirii infractiunii impotriva intereselor financiare ale UE prevazuta de art. 18^1 din Legea nr. 78/2000.

Profesii juridice
Conf. dr. Gavril Paraschiv ne propune o analiza a modificarilor Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor și procurorilor care inlatura numeroase inadvertențe care generau inechitați, in special cu privire la activitațile care se iau in calcul la stabilirea vechimii necesare pentru acordarea pensiei de serviciu, cat și a cuantumului acesteia, insa nu pe toate. Reglementarile cuprinse in art. 81 genereaza o enorma discriminare, intrucat cei care au o vechime mai mica (chiar cateva luni) in funcțiile de judecator sau procuror pot primi pensie de serviciu, daca se pensioneaza din aceste funcții. Cei care, insa, au lucrat 19 ani in aceste funcții, nu beneficiaza de pensie de serviciu, numai pentru faptul ca au ieșit la pensie din alte funcții.

Dreptul afacerilor
Articolul Nemo censetur ignorare legem si implicatiile in dreptul concurentei, semnat de avocat dr. Valentin Mircea, avocat Lavinia Toma-Tumbar și avocat Germin Petcu, pune in discuție sensul traditional admis al principiului nemo censetur ignorare legem care exprima ideea ca nimeni nu poate invoca ca si mijloc de aparare necunoasterea legii. Originea lui trebuie cautata, probabil, in epoca timpurie a dreptului, atunci cand dreptul penal (caruia acest principiu i s-a adresat dintru bun inceput) era bazat aproape in exclusivitate pe moralitate. Radacinile sale trebuie asadar identificate in intelegerea comuna a faptului ca o anumita fapta era prin natura sa interzisa, fiind (sau trebuind sa fie) evident pentru orice cetatean al urbei ca raul faptei respective o determina sa fie in afara regulilor de convietuire sociala. Discuția este condusa spre domeniul legislației concurenței cu o analiza dedicata erorii de drept.

Articolul Repere jurisprudentiale europene privind conceptul de consumator, semnat de Lector dr. Mihaela-Georgiana Iliescu, constituie o completare a articolului publicat in Curierul Judiciar nr. 12/2017 privind interpretarea noțiunii de consumator in jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene, ținand cont de faptul ca un rol decisiv in asigurarea unei interpretari si, deopotriva, a unei aplicari uniforme a acestei notiuni in toate statele membre a revenit Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Notiunea de consumator este o noțiune operaționala și dinamica, definita prin raportare la conținutul fiecarui act normativ in cauza. In ultimii ani, Curtea de la Luxemburg a avut ocazia de a se pronunta asupra acestei chestiuni in nenumarate randuri. In cele ce urmeaza vom continua analiza celor mai relevante hotarari, in scopul de a contura linia interpretativa adoptata pana in prezent de Curte in legatura cu notiunea de consumator.

Drept privat
Comentariul Sentintei civila nr. 218/08.12.2017 a Curții de Apel Timișoara, Secția I civila, semnat de judecator dr. Csaba Bela Nász, privind conflictul negativ de competenta, dezbaterea succesorala avand o valoare mai mare de 200.000 lei și competenta materiala. Speta rezumata aduce in discutie o situatie juridica destul de des intalnita in practica, si anume cand mostenitorii lui de cujus, urmare neintelegerilor cu privire la averea lasata de acesta, solicita instantei de judecata sa dispuna cu privire la dezbaterea respectivei succesiuni, a carei valoare depaseste pragul de 200.000 lei, si in acest caz se pune problema carei instante, din punct de vedere al competentei materiale, trebuie sa se adreseze.

Articolul Perioada de garda la domiciliu poate constitui timp de lucru. Nuantari recente in jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene, semnat de judecator drd. Razvan Anghel, propune un subiect foarte actual, fiind o analiza a cauzei C-518/15, Ville de Nivelles c. Rudy Matzak. Solutia constituie o nuantare foarte importanta a jurisprudentei anterioare a CJUE, desi nu poate fi considerata cu adevarat un reviriment al acesteia, intrucat intotdeauna Curtea a analizat aceasta problema in contextul particular al cauzelor in care a fost sesizata si nu a exclus in mod categoric posibilitatea ca o perioada de garda la domiciliu sa constituie timp de lucru (in situatii exceptionale), desi, din jurisprudenta anterioara – constanta – a Curtii, rezulta ca, in general, aceste perioade trebuie considerate timp de odihna.

Drept public
Articolul Consideratii privind reprezentarea unitatilor administrativ teritoriale si a autoritatilor administratiei publice locale, semnat de Conf. dr. Nicoleta Miulescu. Articolul propune analiza institutiei reprezentarii unitatilor administrativ-teritoriale si autoritatilor administratiei publice locale in instanta, in lumina sediului materiei din art. 84 alin. (1) C.proc.civ., potrivit caruia „persoanele juridice pot fi reprezentate conventional in fata instantei de judecata numai prin consilieri juridici sau avocat, in conditiile legii”.

Drept penal
Articolul Impactul masurii compensatorii prevazuta la art. 551, introdusa prin Legea nr. 169/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 254/2013, asupra diferitelor instituții de drept, semnat de judecator Liliana-Dorina Raducu. Articolul constituie o analiza ampla cu puternice accente practice a domeniului de aplicare, a instituțiilor in cadrul carora opereaza mecanismul compensatoriu al zilelor executate suplimentar și a mecanismului de aplicare a dispozițiilor art. 55^1 din Legea nr. 254/2013.

Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE, IRUMB – ianuarie 2018.

In acest numar avocat Mihai Dinu semneaza pamfletul 8 Martie.

Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic si un Index legislative care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.
  • Titlu: Curierul Judiciar nr. 3/2018
  • Pret: 44,90 RON
  • ISBN: 1582-75261803
  • Format: A4
  • Pagini: 60
Votul cititorilor: (0 voturi)
Daca ai citit aceasta carte, spune si celorlalti cat de mult ti-a placut!
Vot:
Numele tau:
Email:
Titlu:
Parerea ta:
Curierul Judiciar nr. 3/2018
Recomanda unui prieten
Comanda telefonica

Vrei sa faci o comanda si nu ai timp?
Introdu numarul de telefon, iar un operator UJmag.ro te va suna
in cel mai scurt timp si iti va cere telefonic restul datelor necesare.

Aboneaza-te la newsletter
Fii la curent cu reducerile!

Parteneri Gold:
Parteneri Silver:
Parteneri Media:
Va recomandam:

Copyright 2008-2024 Universul Juridic Magazin SRL. Toate drepturile rezervate

Comanda prin telefon

0733.673.555
Adaugare in Cos
Produsul a fost adaugat in Cosul de Cumparaturi.
Precomanda
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Precomanda cu plata in avans
TE RUGAM SA FACI PRECOMANDA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai precomandat nu a aparut inca pe piata si nu este disponibil momentan in stoc.
UJmag.ro te va informa de indata ce acest titlu va fi disponibil la vanzare.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Rezerva
TE RUGAM SA FACI REZERVAREA DOAR DACA ESTI SIGUR CA VEI ACHIZITIONA ACEASTA CARTE!
Te informam ca titlul pe care l-ai rezervat nu este disponibil in stoc.
Ujmag.ro va depune toate diligentele pentru a comanda aceasta carte pentru tine.
Un e-mail de confirmare va fi trimis la adresa ta de posta electronica.
Adauga in cos